Afgewimpeld door psycholoog?

27-04-2025 22:24 41 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Lang verhaal kort: ik ging in therapie vanwege mijn jeugd, sociale angst, een heel stressvol 2024 en omdat ik me blijkbaar extreem snel en intens hecht aan moederfiguren (in tijden van stress). Maar na 7 sessies zegt de psycholoog dat het alweer tijd wordt om af te ronden met de mededeling dat ze z.s.m. niet meer onmisbaar moet zijn en dat ik ook weer alleen verder moet. Ik voel me bijna dom om dit te vragen, maar dit is toch niet hoe therapie werkt? Word ik hier nu echt afgewimpeld of zijn mijn problemen/angsten echt niet serieus genoeg voor langdurige therapie? Ik ben dus helemaal in de war hiervan..

Lange versie: Ok, ik vind het al eng om hier een topic over te openen, dus dat zegt meteen iets over mijn angst. Ik praat niet graag over mezelf en blijkbaar schrijf ik ook niet graag over mezelf. :) Ik ben altijd wel angstig geweest, vooral op sociaal vlak. Dat besefte ik ook altijd wel, maar het belemmerde me niet heel erg, dus heb daar verder nooit iets mee gedaan. Hoewel, nu ik erover nadenk, heb ik de afgelopen jaren ook vrijwel geen sociale contacten gehad behalve de vriendenkring van mijn man. Dus dat zegt ook wel weer wat, niemand komt dichtbij.

Maar vorig jaar gebeurde er nogal wat in mijn leven.. een gebeurtenis waar ik niet echt over kan uitweiden online, maar wat geresulteerd heeft in een ernstige aangifte tegen een goede bekende. En vervolgens kreeg ik tijdens diezelfde periode ook de diagnose borstkanker. Heel veel stress dus! De kanker is een beetje aan me voorbij gegaan (operatie, bestralingen en medicatie, was lichamelijk allemaal goed te doen). Maar die andere situatie heeft me compleet ontregeld. Ik was alleen nog maar aan het piekeren, kon niet meer slapen en heb me extreem gehecht aan iemand die indirect bij de situatie betrokken was en zich een beetje over mij ontfermde toen (door advies te geven en gewoon een luisterend oor te bieden). De hele situatie en het contact met haar deed me beseffen hoe ik eigenlijk altijd een moeder heb gemist in mijn leven. Inmiddels na veel lezen en nadenken kan ik denk ik wel zeggen dat er in mijn jeugd sprake is geweest van emotionele verwaarlozing. Bij een aantal van mijn siblings heeft zich dit geuit in zeer ernstige verslavingen, depressies en ongezonde relaties. Ik heb ook nooit op een gezonde manier met emoties leren omgaan, maar bij mij keerde zich dat meer naar binnen ipv naar buiten. Dus extreme zelfkritiek, zelftwijfel en in mijn jeugd ook een periode van zelfbeschadiging. Maar voor de buitenwereld leek het altijd goed te gaan met mij. En dat is nog steeds zo. Vorig jaar heeft niemand aan mij gemerkt hoeveel stress ik had door beide situaties. En nu pas kom ik er dus ook achter dat ik veel te goed ben ik het dragen van een masker en hoewel ik dat masker heel graag wil afzetten, het lukt me gewoon niet. Ik kan niet bij mijn emoties komen, laat staan ze delen met anderen. Tijdens mijn behandeling in het ziekenhuis had ik de mogelijkheid om eens in gesprek te gaan met een psycholoog. Ik dacht, een keertje praten, dat zal wel opluchten. Maar de gesprekken die ik met haar had, triggerden mij zo hard dat ik echt nog meer ontregeld raakte. En, waar ik me een beetje voor schaam, echt binnen no time heb ik me ook op een extreme manier aan haar gehecht. Wat bedoel ik daarmee? Een soort obsessief denken aan haar, alsof zij nog de enige belangrijke persoon is in mijn leven. Wat ik dus ook bij die andere persoon had, die inmiddels op een abrupte manier weer uit mijn leven verdween (kon niet anders).

Het werd meteen duidelijk dat mijn problemen wel een beetje te groot waren voor in het ziekenhuis, dus ik besloot al snel daarna om bij diezelfde psycholoog in therapie te gaan in een privépraktijk. Ik ben daar nu 7 keer geweest en het kostte me wel wat moeite om me open te stellen en vooral ook om te bepalen; wat zijn nu eigenlijk precies mijn problemen en wat is er precies gebeurd in mijn jeugd waardoor ik nu tegen deze problemen aan loop. Enfin, ik doe echt heel hard mijn best om me open te stellen, heb de laatste sessies veel gedeeld over vroeger, maar ook eerlijk gezegd dat ik al heel snel aan haar gehecht raakte. En dat dat niet alleen bij haar gebeurde, maar eigenlijk bij veel meer ‘moederfiguren’ in mijn leven. Al van jongs af aan.

Nu ik de laatste sessies wel echt de diepte in ben gegaan, had ik gedacht dat we daar op door zouden gaan en dat het echte werk nu zou beginnen. Hoe dat er dan ook uitziet, want eerlijk, ik heb eigenlijk echt geen idee hoe therapie werkt. Maar in plaats daarvan heeft ze aangegeven dat het alweer tijd wordt om sessies te verminderen en de therapie binnenkort af te ronden. Maar hoe dan?! Ik ging juist naar haar privépraktijk omdat ik daar de tijd en ruimte zou hebben om mijn ‘oude pijn’ te onderzoeken, in tegenstelling tot het ziekenhuis waar je natuurlijk meer beperkt bent tot het oncologische.

Ik ben gewoon helemaal in de war hiervan.. Ik ben echt nieuw op het gebied van therapie, dus ik wist niet zo goed hoe het eruit zou komen te zien. Maar met 7 sessies ben je toch nergens als het gaat om je jeugd doorspitten, oude patronen doorbreken, emoties leren voelen, etc. Kunnen jullie mij eens helpen met het delen van gedachten en ervaringen? Want ik voel me eerlijk gezegd gewoon afgewimpeld door de psycholoog en dat doet (een beetje veel) pijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat je een quick-fix psycholoog hebt getroffen. Het is moeilijk om tegenwoordig binnen de privé praktijken een goede psycholoog te vinden die zo diep gaat als jij wil. Been there, helaas, zullen we maar zeggen.

Ga eens met je huisarts praten. Die kan net wat beter oordelen in zijn/haar netwerk wat een passende psycholoog kan zijn. Voor zo’n passende psycholoog, reken wel op maanden wachttijd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het een idee om dit bespreekbaar te maken?
Wat het met je doet, waarom jij zelf twijfels hebt of je al klaar bent met de therapie.
Hoe zij denkt dat je verder kan werken aan waar je tegenaan loopt.

Ik weet niet of de therapie vergoed wordt, maar anders kan het ook liggen aan dat het aantal behandelingen dat toegekend wordt aan jouw problematiek bijna 'op' is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een nare tijd heb je achter de rug en wat een akelige ontdekkingen heb je gedaan. Emotionele verwaarlozing is vaak onzichtbaar en een eenzaam lijden.

Nu heb je een psycholoog getroffen die is van de school: zorgen dat de cliënt niet afhankelijk wordt!
Dat kan heel goed werken, maar werkt niet voor alle problematiek.

Misschien heb jij meer aan een therapeut die jou aan zich laat hechten zodat je een gezonde hechting kunt ervaren, je je veilig genoeg voelt om naar moeilijke dingen te kijken en er over te praten, en daarna op een gezonde manier kunt onthechten.
Dan heb je een veilige hechtingsrelatie ervaren, weet je hoe dat werkt en voelt. Daar kun je de rest van je leven plezier van hebben.

Als dit je aanspreekt zou je eens kunnen googlen op ‘basistherapeuten’.

Hoe dan ook, gooi niet te snel de handdoek in de ring, een therapeut vinden die een werkwijze heeft die bij je past en dan ook nog als persoon bij je past, kan best even een zoektocht zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar de gesprekken die ik met haar had, triggerden mij zo hard dat ik echt nog meer ontregeld raakte. En, waar ik me een beetje voor schaam, echt binnen no time heb ik me ook op een extreme manier aan haar gehecht. Wat bedoel ik daarmee? Een soort obsessief denken aan haar, alsof zij nog de enige belangrijke persoon is in mijn leven. Wat ik dus ook bij die andere persoon had, die inmiddels op een abrupte manier weer uit mijn leven verdween (kon niet anders).
...
Enfin, ik doe echt heel hard mijn best om me open te stellen, heb de laatste sessies veel gedeeld over vroeger, maar ook eerlijk gezegd dat ik al heel snel aan haar gehecht raakte.
Ik denk dat deze therapeut terecht concludeert dat je beter niet bij haar in therapie kunt zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Loop je er niet tegenaan dat dit de beperkingen zijn van hoe de GGZ zorg gefinancierd wordt? De basis-ggz heeft maar een aantal beperkte sessies:

"In de kortdurende generalistische Basis GGZ wordt bij voorkeur gewerkt met een afgebakend aantal sessies (8-12 sessies)." (https://richtlijnendatabase.nl/richtlij ... _2024.html)

Langer doorgaan krijg je dus niet vergoed.

Verder is het ook nog zo dat jouw zorgverzekeraar een beperkt aantal behandelingen ingekocht zal hebben bij jouw psycholoog (of welke dan ook). Als die behandelingen op zijn, over meerdere cliënten verdeeld, dan houdt het ook op qua financiering.

Voor langdurige therapie moet je bij specialistische ggz zijn. En er zijn maar heel weinig praktijken die daar zin in hebben, ook vanwege de manier van financieren.

Ik weet niet hoe je daar terecht komt (nou ja, helaas weet ik dat wel) zodat je daar gebruik van kan maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat voor psycholoog is zij (Gz, klinisch, psychotherapeut)? Gz is namelijk vaak van de kortere trajecten. Wel vervelend dat ze niet al vanaf de start iets over de duur heeft gezegd. Of desnoods dat ze weinig met deze problematiek kan (en dan doorverwijzen).
Alle reacties Link kopieren Quote
Natsuro schreef:
27-04-2025 23:03
Loop je er niet tegenaan dat dit de beperkingen zijn van hoe de GGZ zorg gefinancierd wordt? De basis-ggz heeft maar een aantal beperkte sessies:

"In de kortdurende generalistische Basis GGZ wordt bij voorkeur gewerkt met een afgebakend aantal sessies (8-12 sessies)." (https://richtlijnendatabase.nl/richtlij ... _2024.html)

Langer doorgaan krijg je dus niet vergoed.

Verder is het ook nog zo dat jouw zorgverzekeraar een beperkt aantal behandelingen ingekocht zal hebben bij jouw psycholoog (of welke dan ook). Als die behandelingen op zijn, over meerdere cliënten verdeeld, dan houdt het ook op qua financiering.

Voor langdurige therapie moet je bij specialistische ggz zijn. En er zijn maar heel weinig praktijken die daar zin in hebben, ook vanwege de manier van financieren.

Ik weet niet hoe je daar terecht komt (nou ja, helaas weet ik dat wel) zodat je daar gebruik van kan maken.

Dat wilde ik ook komen zeggen. Zij gaat er wellicht ten onrechte vanuit dat jij dat ook wist.
Alle reacties Link kopieren Quote
Klinkt alsof je in de basis GGZ behandeld wordt. In de specialistische GGZ kun je bijna onbeperkt behandeld worden maar moet er wel sprake zijn van een DSM 5 stoornis. Dus een depressie, angststoornis, persoonlijkheidsstoornis, ptss etc. Denk je dat er sprake is van zoiets? Je huidige therapeut kan daarin ook meedenken.
Optie is altijd om het zelf verder te betalen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Natsuro schreef:
27-04-2025 23:03
Loop je er niet tegenaan dat dit de beperkingen zijn van hoe de GGZ zorg gefinancierd wordt? De basis-ggz heeft maar een aantal beperkte sessies:

"In de kortdurende generalistische Basis GGZ wordt bij voorkeur gewerkt met een afgebakend aantal sessies (8-12 sessies)." (https://richtlijnendatabase.nl/richtlij ... _2024.html)

Langer doorgaan krijg je dus niet vergoed.

Verder is het ook nog zo dat jouw zorgverzekeraar een beperkt aantal behandelingen ingekocht zal hebben bij jouw psycholoog (of welke dan ook). Als die behandelingen op zijn, over meerdere cliënten verdeeld, dan houdt het ook op qua financiering.

Voor langdurige therapie moet je bij specialistische ggz zijn. En er zijn maar heel weinig praktijken die daar zin in hebben, ook vanwege de manier van financieren.

Ik weet niet hoe je daar terecht komt (nou ja, helaas weet ik dat wel) zodat je daar gebruik van kan maken.
Hmmm 8-12 sessies, daar heeft iemand met heftige traumas toch totaal niets aan. Wat een flop.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oei, pijnlijk dit...

Net als veel andere reacties ben ik benieuwd om welk traject (basis of specialistisch) dit gaat en wat de achtergrond van de therapeut is?

Ik ben zelf al best een tijd in therapie. Ook hier problemen met hechting. En nee, dat heb je vaak niet "opgelost" in 7 sessies.

In ieder geval veel sterkte!
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je van jezelf in de gaten waar je wel en waar je niet snel aan hecht? Stel dat jouw hechting vooral voorkomt bij vrouwen (moederfiguur), heb je dan niet meer aan een mannelijke therapeut?
Het lijkt me vooral voor jezelf niet gezond en prettig (want er komt altijd een eind aan therapie) als je zo snel zo diep hecht en vervolgens met gevoelens van afwijzing en rouw te maken krijgt. Ik vraag me af hoe dat behulpzaam kan zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Karrota schreef:
27-04-2025 22:45
Ik denk dat deze therapeut terecht concludeert dat je beter niet bij haar in therapie kunt zijn.
Dit denk ik ook, het klinkt niet als een wenselijke situatie voor haar of voor to.
Alle reacties Link kopieren Quote
Itsnojoke schreef:
28-04-2025 07:55
Dit denk ik ook, het klinkt niet als een wenselijke situatie voor haar of voor to.

Nee, dit is niet gezond.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kan idd te maken hebben met de bekostiging. Of dat de psycholoog denkt dat ze jou niet verder kan helpen. Vragen naar de reden dus, en aangeven dat het voor jou gevoel pas net is begonnen.

Overigens heb ik heel veel gehad aan 6 sessies. Heeft destijds voor mij heel veel gedaan en had toen niet meer nodig. Af en toe ga ik terug voor een ‘apk-tje’. (Zelf betaald). Ik ben er dus van overtuigd dat je ook zeker diep kan gaan en veel kan verwerken in maar een paar sessies.
Alle reacties Link kopieren Quote
Itsnojoke schreef:
28-04-2025 07:55
Dit denk ik ook, het klinkt niet als een wenselijke situatie voor haar of voor to.
Wat niet?
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het haalbaar voor je om naar een praktijk te gaan die niet gecontracteerde zorg biedt (dus zelf betalen)?

Want ja: dit is hoe een normaal traject bij een psycholoog loopt.

Dus of s-ggz (met zeer lange wachtlijsten) of niet gecontracteerde zorg. Voordeel bij het laatste: het komt niet in je dossier bij de huisarts, er zit geen tijdslimiet ivm prestatieafspraken, meestal hoeven er geen labels geplakt te worden, er is de tijd om je echt te helpen.

Ik vind het wel stuitend dat je psycholoog je niet wijst op s-ggz trouwens. En afwinpelen dat ze gaat afronden voordat je je hecht is niet echt het probleem aanpakken :-) .

Ik heb vroeger ook wel dit soort traject gehad. Heeft me op de lange termijn niets geholpen. Zit nu af en aan 3 jaar in therapie en heb ongelofelijk veel.over mijzelf geleerd. Psycholoog heeft me nu doorverwezen, omdat ik me te afhankelijk van haar had gemaakt. En dat snap ik, dus ik snap jou ook. Maar overweeg eens of het financieel een optie kan zijn (een sessie kost doorgaans tussen de 100 en 130 euro).
Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren ontdekt die niet werken - T. Edison
Alle reacties Link kopieren Quote
Renske schreef:
28-04-2025 08:27
Wat niet?

Het extreme hechten..
Het zoeken naar een soort van surrogaat moeder bij een hulpverlener.
Alle reacties Link kopieren Quote
Renske schreef:
28-04-2025 08:27
Wat niet?
Waar ik op reageerde. De quote en reactie van Karotta
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallodaar schreef:
28-04-2025 08:38
Het extreme hechten..
Het zoeken naar een soort van surrogaat moeder bij een hulpverlener.
Nog steeds snap ik de reactie niet. To zoekt hulp, en wat ze vertelt over het hechten is onderdeel van haar probleem. Dus 'logisch' dat dat niet gezond is (als ze gezond was hoefde ze ook geen hulp). Of bedoel je hoe de psycholoog ermee omgaat?
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens mij moeten ze je doorverwijzen naar ggz als je na zoveel sessies nog niet klaar bent. Je mag niet te lang bij een psycholoog lopen omdat je dan een gerichtere aanpak nodig hebt. (Emdr, schematherapie bijvoorbeeld)
Alle reacties Link kopieren Quote
Renske schreef:
27-04-2025 23:44
Wat voor psycholoog is zij (Gz, klinisch, psychotherapeut)? Gz is namelijk vaak van de kortere trajecten. Wel vervelend dat ze niet al vanaf de start iets over de duur heeft gezegd. Of desnoods dat ze weinig met deze problematiek kan (en dan doorverwijzen).
Dat is echt onzin.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.

Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt voor jullie reacties! Ik vind het heel fijn om zo wat andere meningen te horen, want het is ook niet echt iets wat ik openlijk durf te bespreken met de mensen om me heen.

Sorry, vergeten erbij te zetten dat ik niet in NL woon maar in BE. Het wordt hier niet vergoed door de verzekering, dus ik betaal het zelf. En er zit daarom ook niet echt een maximum op het aantal sessies, niet dat ik weet in ieder geval, want het is niet gecommuniceerd. Maar ik vermoed dat het daar sowieso niet mee te maken heeft, maar dat ze inderdaad heeft geconcludeerd dat zij niet de juiste persoon is om mij te helpen. En dat is oké, pijnlijk wel, maar ik had liever gehad dat ze daar dan eerlijk in was geweest in plaats van het zo vaag te houden. Ik ga het zeker bespreekbaar maken de volgende keer.

En ik weet dat deze manier van hechten niet gezond is. Ik had dat bij die eerste persoon al door, maar had er niet op gerekend dat het bij de psycholoog weer zou gebeuren. Als ik dat had geweten, was ik er niet aan begonnen. :| Maar tegelijkertijd ben ik me er nu van bewust, begrijp ik beter waar mijn pijn vandaan komt en dat zelfinzicht is ook veel waard. Maar daarmee is de pijn nog niet weg. En het maakt het ook wel eng om ergens anders weer een nieuw traject in te gaan, omdat ik nu weet dat het hechten zelf veel chaos veroorzaakt in mijn hoofd en (mogelijke) afwijzing nog meer.

Mannelijke therapeut ook over nagedacht of dat verschil zou maken.. Maar ik denk dat ik gewoon in de war raak zodra iemand emotioneel dichtbij komt, want de eerste periode met mijn man verliep ook niet echt soepel door mijn mood swings (lang geleden alweer :)).

Heb ook gekeken voor schematherapie, maar het aanbod is helaas beperkt hier en daardoor inderdaad lange wachttijden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Renske schreef:
28-04-2025 08:50
Nog steeds snap ik de reactie niet. To zoekt hulp, en wat ze vertelt over het hechten is onderdeel van haar probleem. Dus 'logisch' dat dat niet gezond is (als ze gezond was hoefde ze ook geen hulp). Of bedoel je hoe de psycholoog ermee omgaat?

Ik bedoelde de psycholoog.
Zo iemand heeft natuurlijk ook gewoon grenzen af te bakenen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Solomio schreef:
28-04-2025 09:08
Dat is echt onzin.
Waarom is dat echt onzin? Een vrijgevestigd gz-psycholoog kan voornamelijk in cat. A (indicerend en coordinerdend) rb zijn, dat is minder complexe problematiek met doorgaans een minder landurige behandeling (uitgaande van Nederland).

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven