Eerstelijnspsycholoog of psychotherapeut?

16-03-2008 16:16 7 berichten
Ik wil graag praten over wat problemen waar ik in het dagelijks leven tegen aanloop. Spanningsklachten en onzekerheid oa.



Wat is het verschil tussen deze twee? Ik zie dat mijn zorgverzekering psychotherapie volledig en eerstelijnspsychologie 8 zittingen vergoed.

Maar wie/wat is nu beter?
Alle reacties Link kopieren
Misschien kun je het met je huisarts bespreken? Sommige huisartsenpraktijken werke samen met iemand van de GGZ die je tijdens een consult, wat via de huisarts verloopt, kan uit leggen wat het beste bij jouw problemen past.
Dat is dus een beetje het probleem. Ik voel me niet voldoende op mijn gemak bij mijn huisarts om dit gesprek hierover aan te gaan. Ik vind het al zo moeilijk om hulp te zoeken, en zeker als ik dan eerst met de huisarts moet praten die me het gevoel geeft dat hij me niet serieus neemt.
Alle reacties Link kopieren
Begin je gesprek met: ik vind het moeilijk om hier over te praten, maar ik denk toch echt dat ik hulp nodig ben, want ik kom er alleen niet uit.



Ik kan me niet voorstellen dat een huisarts daar geen gehoor aan zou willen geven. Of het moet wel een enorme z*k zijn....



Ik ben zelf overspannen geraakt en voel me gelukkig wel serieus genomen door mijn huisarts!



Ik kan me heel goed voorstellen dat het vragen om hulp heel moeilijk kan zijn! Ik heb daar zelf ook moeite mee, maar ben wel blij dat ik het gedaan heb. Ik heb nog een vrij lange weg te gaan, maar het gaat langzaamaan wat beter.



Veel succes....



Groetjes, Josje
Alle reacties Link kopieren
Let er ook op dat verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig weer vaak een verwijsbrief van de huisarts willen hebben voordat ze therapie gaan vergoeden (je mag bij een psycholoog/therapeut/etc tegenwoordig aankloppen zonder verwijsbrief, maar de verzekering vraagt daar dan wel weer om - de mijne doet dat in elk geval wel, en krom genoeg juist sinds je zonder verwijsbrief bij een therapeut terecht kunt). Ik kan me voorstellen dat je het moeilijk vindt om je huisarts hierom te vragen, als je je niet genoeg bij hem op je gemak voelt.

Begin zoals Josje voorstelt, zorg dat je een duidelijk plan hebt (dwz 'ik wil naar een psycholoog', en niet klachten opnoemen in de hoop dat de huisarts er zelf over begint).
Alle reacties Link kopieren
Je huisarts is juist de geschikte persoon voor dit soort dingen. Hij is het voorportaal om je door te verwijzen en te zorgen dat je op de juiste plek terecht komt. Zelf heb ik verschillende malen therapie gehad en vaak wordt bij therapie bij het GGZ grotendeels alles vergoed en de vrijgevestigde psycholoog maar een aantal sessies, soms verlengd met nog een aantal sessies bijvoorbeeld als je aanvullend verzekerd bent. Zelf heb ik me bij de GGZ nooit echt op mijn plek gevoeld, te klinisch, zakelijk erg op de tijd gefocussed en niet begrepen voelen. Dus mijn keuze gaat uit naar eerstelijnspsycholoog, maar daar betaal je dus zelf wel meer aan mee.



Ga gewoon naar de dokter en leg t hem voor, ik heb er zelf ook altijd veel moeite mee gehad omdat ik het idee had dat ze me niet begrepen, maar vaak zit dat gevoel al meer in jezelf.



Suc6

Risotje
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer psychologie en kan het verschil wel uitleggen.

Een eerstelijnspsycholoog is voor de minder zware problemen die binnen 6-8 gesprekken opgelost kunnen worden.

Psychotherapie is er voor problemen die meer tijd vergen dus het hangt van de zwaarte van je problemen af bij wie je terecht moet.

Meer info kun je vinden op www.psynip.nl bij publieksinformatie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven