Ervaringen met maatschappelijk werk

04-09-2008 13:21 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Al jaren heb ik problemen met het op orde krijgen van mijn geldzaken. Ik ga er te laks mee om en sta ook elke maand rood. Ik heb verder geen rare leningen lopen behalve 1 bij de IB-groep voor mijn studie. Dat vind ik een lening die ik me wel mag permiteren omdat het ook een investering is in mijn toekomst. Nu sta ik dus al heel lang rood en kan er maar niet uitkomen op eigen kracht. Mijn vriend probeert me wel te helpen maar ik heb zelf het gevoel dat iemand die er wat verder vanaf staat me beter kan helpen hiermee.



Nu kom ik dus uit bij het maatschappelijk werk. Het is ten eerste gratis (als studente erg fijn!) en ik hoop daar net dat steuntje in de rug te krijgen die ik nodig heb om uit de roodstand te komen.



Wie heeft er ervaring met maatschappelijk werk? Zou je daar iets over willen vertellen?
Alle reacties Link kopieren
Helaas geen ervaring op finacieel vlak. Ik krijg soortement relatietherapie. Wel heeft mijn therapeut mij geadviseerd contact op te nemen met maatschappelijk werk om orde op (financiele) zaken te krijgen. Niet per se om uit het rood te raken, maar vanwege stressreductie. Ik heb dat alleen niet gedaan, omdat ik dan denk dat ik alsnog de hele boel bij elkaar moet zoeken en moet ordenen voordat ik het ook maar aan iemand kan presenteren. Dus vraag me dan af wat ik dan extra krijg wat ik dan niet al aan het doen ben. Maar goed, wie weet werken ze wel heel anders. Ik kan het allicht eens vragen als ik daar over twee weken weer ben hoe dat werkt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben een keertje naar een intake gesprek geweest bij het maatschappelijk werk m.b.t. mijn schulden.

Ik kreeg toen een formulier mee waarin ik alle inkomsten en uitgaven moest op schrijven. Eigenlijk een heel duidelijk overzicht.

Maar goed, ik had zoiets van mijn problemen los ik zelf wel op.

En heb voor mezelf alles opgeschreven vanaf het begin. Uiteraard mijn salaris en daarna alle onkosten, die ik maakte per maand. Uiteindelijk is me dat goed gelukt en spaar een x bedrag. Voor mezelf heb ik de afspraak dat ik 50 euro per week aan boodschappengeld mag opmaken. Dat lukt prima als je alleen bent.

Verder heb ik ervoor gezorgd dat alles automatisch betaald word. Want helaas ben ik wel iemand, die de rekeningen toch te lang laat liggen.

Ook een schuld aan de IB groep is een schuld, die je uiteindelijk toch terug moet gaan betalen. Het klinkt alsof je een structureel probleem hebt met geld. Je kan alvast beginnen met voor jezelf een overzicht te maken met alle onkosten/ uitgaven die je per maand maakt. Bewaar alle bonnetjes en schrijf de bedragen op in een schrift zodat je ook echt ziet wat je echt opmaakt.

Zo heb ik het ook gedaan. En dan verschiet je toch best wel wat je allemaal zo makkelijk koopt....
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaringen, maar ik ben zelf wel opgeleid tot maatschappelijk werkster

Volgens mij kan het sowieso geen kwaad om daarvoor naar maatschappelijk werk te gaan, waarschijnlijk ga je dan inderdaad een inkomsten een uitgavenpatroon in elkaar zetten zodat je toch uitkomt met je geld en ondertussen uit het rood kan komen. Dat is volgens mij het belangrijkste in jouw geval, als ik het zo lees.

Succes in ieder geval!
Alle reacties Link kopieren
@purity, weet je dan als ervaringsdeskundige of maatschappelijk werk ook wat voor je kan betekenen in stress reductie? Aangezien het bij mij niet om schulden gaat, maar om het vele papierwerk dat als een molensteen om mijn nek hangt?

Want als ik toch alles zelf moet aandragen, invullen, opzoeken, etc., vraag ik me af wat dan de ondersteuning is. Wat wordt er voor mij rustiger dan? Ik zie het nut nl. niet zo, terwijl mijn behandelaar denkt dat het goed is voor mij om die ondersteuning wel te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Intiem,

Het is inderdaad zo dat je alles zelf moet leren, omdat je natuurlijk niet heel je leven afhankelijk wilt zijn van het maatschappelijk werk. Maar je wordt daarin natuurlijk wel begeleid. Wat het meest gebruikelijk is, is dat je eerst samen met de maatschappelijk werker gaat kijken naar wat voor jou het 'probleem' (klinkt heel hard, zo is het niet bedoeld natuurlijk) is bij dat papierwerk zodat je weet waar dat vandaan komt, daarna kijk je dan naar wat voor jou een prettige manier is om dat papierwerk rond te krijgen. Vaak vraagt de maatschappelijk werker dan ook om dat papierwerk mee te nemen naar de afspraak zodat je samen gaat uitzoeken wat belangrijk is en hoe je dat goed kan organiseren. Je wordt in het begin echt wel goed begeleid hoor!

Maar, dat heb ik althans geleerd, het is de bedoeling dat je het uiteindelijk natuurlijk niet meer als een molensteen ervaart maar er gewoon aan kan beginnen op een manier die voor jou prettig is.
Alle reacties Link kopieren
Mijn maatschappelijk werkster is een engel! Ik hoop dat je er ook zo een kunt vinden.



Natuurlijk moet je zelf in staat zijn je zaken te regelen... maar het is erg fijn als er iemand kan helpen die er verstand van heeft.

Zelf had ik bijv. wat vragen rond IBG... je bent dagen bezig als je wilt snappen hoe de IBG werkt (voor zover je er iets van gaat snappen...) maar de MW heeft ervoor geleerd en is van alle regeltjes en uitzonderingen op de regel op de hoogte.

Daarnaast is ze niet bang te bellen... krijgt ze dingen voor elkaar die jij zelf wellicht niet makkelijk voor elkaar krijgt.



En ze is een stok achter de deur... je kunt niet langer dingen uitstellen.



Gewoon een afspraak maken, zou ik zeggen.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven