Naar de psycholoog

30-01-2022 18:50 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onlangs ben ik, na een lange wachttijd, eindelijk begonnen bij een psycholoog voor depressieve klachten. Ik keek er naar uit, ik merkte dat ik het steeds moeilijker vond/vind om door te gaan.

Onlangs heb ik mijn eerste behandeling gehad na de intake, en ik zit al de hele tijd met een knoop in mijn maag. Ik merk dat ik er niet graag over praat met mensen van dichtbij, sowieso ben ik iemand die zulke dingen 'graag' alleen doet. Maar aan de andere kant wil ik er toch over praten, even de mening van iemand anders, daarom even lekker anoniem op het forum.

Bij de eerste behandeling was het de bedoeling om doelen te gaan stellen aan de hand van het kop model, en dit was mij niet gelukt. Ik vind het moeilijk om concrete doelen te stellen. Ik merk dat ik hier mee zit, hoe kun je in godsnaam een behandeling doen als je niet weet waar je naar toe werkt. Maar heel eerlijk, ik weet niet eens wat ik wil. Het kop model invullen ging goed, maar ik weet niet precies hoe en wat ik wil/kan/durf te veranderen.
Om doelen te kunnen vormen heb ik een opdracht meegekregen, de 5g's van cognitieve gedragstherapie. Het is de bedoeling dat ik situaties in kaart breng en zo een idee krijg wat ik kan veranderen. Maar kijk ik naar het formulier, raak ik spontaan al in paniek. Ik snap het niet en het lukt mij niet.

Ik krijg je de neiging om maar gewoon te stoppen, bang dat als mij dit al niet lukt dat de hele behandeling niet gaat lukken. Ik ben ook bang dat de psycholoog geen goeie match is, maar wat als dat niet zo is. Moet ik dan weer 12 weken wachten? Ik maak dan liever 8 sessies af en kijk daarna wel waar ik sta. Indien nodig begin ik dan ooit opnieuw bij een andere psycholoog, maar dan weet ik immers wel beter wat wel en niet werkt bij mij. Dit is immers de eerste keer.

Nu ik dit zo aan het typen ben, weet ik niet precies wat ik wil. Misschien zoals eerder gezegd gewoon veilig van mij afschrijven met eventueel een mening van een ander.
Alle reacties Link kopieren
Het is echt niet gek hoor, dat je niet weet aan welke doelen je wil werken. Dat is iets dat psychologen leren in de opleiding: hoe stel je goede doelen.
Dus dat je dat lastig vindt is goed te snappen.
Wat je kunt doen is zo concreet mogelijk denken. Stel dat je zou kunnen kiezen, wat zou je dan willen dat er morgen anders is?
Zou je beter willen slapen?
Zou je minder willen piekeren?
Zou je willen dat je meer energie hebt?
Zin om dingen te doen?
Opgewekter voelen?
Beter over jezelf denken?

Nou ja, dat kunnen dus doelen zijn.
Maar je kunt ook doelen stellen over totaal andere dingen. Bijv: ik wil meer vrienden. Of ik wil me minder aantrekken van de mening van mijn moeder.

Als je het niet weet en je hebt er zoveel last van als jij, dan is dat een heel goed onderwerp om te bespreken. Dat je ervan aan jezelf gaat twijfelen en aan de therapie. En of het ooit wel beter gaat worden. Etc.
Die psycholoog moet jou ook leren kennen hè? Dus hij geeft je nu wat algemene opdrachten mee en kijkt hoe dat gaat.
Daar past hij zijn behandeling ook op aan.
Dus zie het als een kennismaking met elkaar. En bespreek het gewoon, dat is echt niet raar.
Het is helemaal niet erg dat je tegen deze dingen aanloopt. Therapie is geen toets die je zo goed mogelijk moet maken! Het is een leerproces waarin je met vallen en opstaan leert om wat meer grip op je problemen te krijgen. Geef het proces, jezelf en de therapeut de kans om er iets helpends van te maken. En leg de lat voor jezelf niet zo hoog.
Wat Helena ook zegt: bespreek het met je therapeut.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens nog een tip: Die 5 g’s kun je ook invullen over deze situatie. Dus de gebeurtenis dat je doelen moest bedenken. Wat je toen allemaal dacht voelde en deed.
Alle reacties Link kopieren
Nou je hoofddoel is waarschijnlijk van je depressieve 'klachten' afkomen. Klinkt alsof je ook angstig bent dus daar wil je waarschijnlijk ook aan werken? Maar wat betreft die opdracht die je hebt meegekregen zou ik die als optioneel zien. Stel je staat morgen ochtend onder de douche en hebt ineens een ingeving dan schrijf je die snel op maar als dat niet gebeurt en je gaat naar je eerstvolgende afspraak met een enigzins leeg lijstje dan mag je volgens mij best zeggen dat je kennelijk ook hulp nodig hebt bij het bepalen wat je wensen/doelen zijn... en dan liever even niet in huiswerkvorm tot je een beetje meer gewend bent.
Van je af schrijven hier kan goed werken maar misschien ook niet als je erg beïnvloedbaar bent in je huidige staat. Je kunt ook schrijven in een schriftje en dat meenemen naar de psycholoog en dan samen ontleden wat je gedachten betekenen en wat voor behoefte onderliggend zou kunnen zijn.
Lorem Ipsum
Het mooie van therapie: alles wat niet lukt, is ook informatie die je verder helpt. Je kunt rustig naar de psycholoog terug gaan en zeggen dat je in paniek raakt van het formulier, bang bent dat je geen klik hebt en je zorgen maakt over hoe het verder moet.

En een beetje psycholoog helpt je dan helder te krijgen wat er zo erg is aan dat formulier, wat het met je doet dat je geen klik voelt, en wat je ermee moet dat je dan al 15 stappen verder denkt of helemaal de moed op wilt geven.

Kortom: je doet het prima. Wat je hier schrijft is al een stap.
Alle reacties Link kopieren
Als het goed is, helpt je psycholoog je met het in kaart brengen van je doelen. Daar is de intake ook voor.
Een formulier kan helpen, maar het is geen verplichting natuurlijk maar een hulpmiddel.

Bespreek vooral met je psycholoog waar je tegenaan loopt met het in kaart brengen van je doelen.

Ik had meteen al met mij psycholoog de afspraak dat als het niet klikte, hij me door zou verwijzen naar een collega. Ik had namelijk een nogal nare ervaring met de POH-GGZ en aangezien ik al niet echt makkelijk praat over mijn gevoelens, maakt het niet hebben van een klik met iemand het nóg veel moeilijker.

Het heeft mij een aantal behandelingen gekost voordat ik me echt veilig voelde en opener te worden maar ik blijf het moeilijk vinden. Gelukkig heb ik wel een fijne therapeut, iemand die ook open staat voor kritiek :P

Sterkte TO. Je hebt al goede stappen gemaakt en ook het hier opschrijven is er weer een. Je komt er wel, het is een proces en het heeft tijd nodig :hug:
Alle reacties Link kopieren
Lieve TO,

Het is ook niet makkelijk. Bespreek dit met je psycholoog. Samen kunnen jullie bv na de 5Gs kijken. Ik heb ook cognitieve gedragstherapie gehad. En het heeft mij in het begin veel moeite en energie gekost deze therapie. Mijn psychologe heeft me hier heel goed doorheen geholpen.

Hopelijk gebeurd dit bij jou ook!

Knuffel
Alle reacties Link kopieren
xynix schreef:
30-01-2022 19:33
Het mooie van therapie: alles wat niet lukt, is ook informatie die je verder helpt. Je kunt rustig naar de psycholoog terug gaan en zeggen dat je in paniek raakt van het formulier, bang bent dat je geen klik hebt en je zorgen maakt over hoe het verder moet.

En een beetje psycholoog helpt je dan helder te krijgen wat er zo erg is aan dat formulier, wat het met je doet dat je geen klik voelt, en wat je ermee moet dat je dan al 15 stappen verder denkt of helemaal de moed op wilt geven.

Kortom: je doet het prima. Wat je hier schrijft is al een stap.
Precies dit!!
Geloof niet alles wat je denkt.
Alle reacties Link kopieren
Veel mensen vinden het spannend om naar een psycholoog te gaan. Logisch toch? je weet niet wat je kunt verwachten, je vindt dat je open moet zijn terwijl je sommige dingen niet tegen een vreemde zegt/of tegen niemand zegt, etc. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf wat tijd om uit te vinden of deze psycholoog past bij je.

Zo’n 5G schema is niet goed of fout, maar een manier om te ontdekken hoe je gedachten/gevoelens/gedrag werken. Je probeert het en dan kun je met de psycholoog bespreken wat er niet lukte, wat je niet snapte, wat je moeilijk aan het invullen vond. In het begin is dat ook lastig, maar na een aantal keer/sessies wordt het steeds wat makkelijker.
Om je een beetje op weg te helpen is hieronder een voorbeeld.
Bv
Gebeurtenis: ik heb de opdracht om het 5G schema in te vullen
Gedachte: ik snap het niet, ik weet niet wat ik moet doen
Gevoel: bang, paniek
Gedrag: ik pieker en overweeg (wil) te stoppen met de gesprekken bij de psycholoog
Helpende gedachte: ik doe mijn best en dat is genoeg.

En als het je niet lukt om er een in te vullen, dan vertel je dat de volgende keer. Het is samen met je psycholoog zoeken naar een manier die bij je past.

En over de doelen: je kunt ook beginnen met niet zo’n concrete doelen als je dat makkelijker vindt. Bv ik wil me gelukkiger voelen, ik wil niet zo angstig zijn, ik wil meer zelfvertrouwen hebben, ik wil beter weten wat ik wil. En dan komt later wel het concreter maken van zo’n doel.

Rustig aan, op je eigen tempo, en leg het je psycholoog voor wat je lastig vindt. Daar is hij/zij voor! 🍀
Probeer het minder groot te maken. Dat klinkt makkelijker dan het is, dat snap ik. Maar een doel is niet hetzelfde als een oplossing.
Als je zelf al wist hoe je minder depressief zou kunnen zijn, had je dat al gedaan.

Dus dan kun je opschrijven:
Ik wil mijn depressieve gevoelens leren begrijpen.

Of:
Leer mij met mijn depressieve gevoelens omgaan.

Dat zijn de kleinere stapjes die komen voor het te grote onhaalbare doel: ik wil gelukkig zijn. Want dat zit nu in je hoofd, en dat zit je in de weg. Je wilt weten hoe je daar zo snel mogelijk komt.
Alle reacties Link kopieren
Dat is ook enorm lastig! Maar niet stoppen.. Probeer aan de slag te gaan met de opdracht en als het niet gaat, tja, dan kun je overleggen of er ook andere manieren zijn om aan je klachten te werken. Jij bent degene die geholpen moet worden, dus hoor je daar ook aan te werken op een manier die bij jou past en waarbij je je veilig voelt. Als dat met deze opdracht niet is, neem het mee naar de volgende sessie en bespreek of er andere mogelijkheden zijn. Heel veel succes!!
Psychologen weten best wel dat mensen met depressieve klachten moeite hebben met stellen van realistische doelen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties!

Waar het bij het vast stellen van mijn doelen vooral vast liep, was het concreet maken van doelen. Hoe maak ik zichtbaar dat mijn doelen behaald zijn?

Ik heb veel moeite met het uiten van gevoelens, ik denk ook dat hierdoor oa de depressieve gevoelens versterkt. Dan krijg ik dus als doel, ik wil mijn gevoelens beter uiten. Maar hoe ga ik dat doen en denk ik gewoon niet te groot?
Dit is een voorbeeld van 1 van mijn doelen.

Ik ben zeker van plan om dit volgende sessie te bespreken, juist dat ik hierdoor al denk vast te lopen en eigenlijk gewoon meteen wil stoppen.
Waarom voelt het moeten behalen van de doelen als zo'n enorme druk?

Het leren omschrijven van de doelen is al een oossing. Dat is geen opdracht die je binnen een gestelde tijd moet halen. Het is ook gewoon een actie om orde te scheppen. Om ergens naartoe te kunnen werken. Zodat het iets concreter wordt.

Het behalen van die gestelde doelen is geen verplichting. Je kunt er niet in 'falen'.

Jouw paniekreactie met betrekking tot het stellen van doelen geeft dus juist heel goed aan waar jij in vastloopt. Het geeft handvatten, en doet dus precies dat waar het voor bedoelt is.
Alle reacties Link kopieren
Hey,

Vertel het inderdaad aan de therapeut. 5 g model is moeilijk. Heeft veel oefening nodig.

Ik weet nog dat ik 10 jaar geleden tijdens een vervolg opleiding er voor mezelf mee aan de slag moest, en het enorm lastig vond. En toen was ik al twee jaar therapeut.

Ik denk dat therapeuten misschien soms het besef wat missen dat alles wat voor hen - door de jaren heen - duidelijk en makkelijk is geworden, enorm moeilijk is als je het voor de eerste keer doet.

Dus bespreek het. En misschien kun je het de volgende keer samen in vullen. Soms heeft het ook tijd nodig.

In de psychologie willen we graag meten , zodat er in ieder geval een richting is om te zien of je ook echt baat hebt bij de gesprekken, of dat er een andere lijn gevolgd moet worden.

Succes! En je hoeft niet alles direct goed te doen. Ik weet nog dat ik ooit bij mijn eerste psycholoog me echt een sukkel voelde dat de opdrachten niet lukten. Dus ik vertelde dat niet. En stook er uiteindelijk natuurlijk niets van op😅.

Dus probeer hierover open te zijn, ook al is dat lastig!
Alle reacties Link kopieren
Wat je kan doen is alleen de situaties invullen waar je tegenaan loopt, en de rest van het schema samen invullen tijdens de volgende afspraak, dat is heel gebruikelijk.

Gedachten van gevoel onderscheiden is lastig in het begin.

Ook behandeldoelen formuleren duurt vaak wel 3 sessies. En dan nog zijn ze niet in beton gegoten.

Soms helpt het om te denken aan wat je niet meer wil, en ze daarna om te buigen naar positieve doelen.

Gevoelens leren uitspreken lijkt mij trouwens een heel mooi doel.

Het is heel normaal dat je in het begin loopt te spartelen en je misschien dom voelt. Logisch want als je het allemaal al zou weten dan had je geen hulp nodig.
Als je gaat leren surfen val je ook eerst 100 keer van de plank af. Hou vol en probeer niet te veel mee te gaan in negatieve aannames.
‘Doelen stellen’ klinkt als een opdracht, die kan mislukken. Misschien moet je het ‘dromen’ noemen in plaats van ‘doelen’.
Dan is je droom om je gevoelens beter te uiten. Hoe ziet het er dan uit als die droom werkelijkheid wordt?

Tegen wie uit je je gevoelens: familie, vriendinnen, mensen op straat? Eén op één of ook in een groep?
Welke gevoelens: blijdschap, verdriet, woede, alles?
Wanneer: altijd, af en toe, in een goed gesprek, tijdens een wandeling?

Hoe je het gaat doen hoef je niet te weten. Hoe je zou willen dat het eruitziet helpt wel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven