ooit gehoord van rTMS therapie bij depressie?

11-11-2007 12:25 6 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie van jullie heeft ervaring met rTMS therapie bij depressie? Dit is iets dat door brainclinics wordt aangeboden (zie www.brainclinics.com --> rTMS bij depressie), waarbij ze met magnetische straling de frontale cortex stimuleren. Dit in plaats van allerlei pillen met vervelende bijwerkingen.

Mijn vriend is al jaren regelmatig erg depressief, en wil deze therapie nu proberen. Hij wilde nooit aan de pillen, de psych weet ook niet wat ze met hem aan moet, en hij ziet dit nu wel zitten. Vooral omdat ze ook eerst een hersenscan maken om te kijken of dit gebiedje inderdaad minder actief is dan bij gezonde mensen. Dit klinkt dus wetenschappelijk logisch, en ze hebben goede publicaties in goede medische tijdschriften.

Ik vind het ergens een beetje scifi klinken, maar heb van de andere kant ook hoop dat er nu eindelijk verbetering zal komen!

Ben dus benieuwd of een van jullie dit al eens heeft ondergaan, of er positieve/negatieve dingen over heeft gehoord...
Hoi Orchis,

ik geen ervaring met deze therapie, maar ik heb er wel een blog over gelezen: http://vrijheiddoorelektriciteit.blogse.nl/

Zelf heb ik al jaren last van sociale angst en een chronische depressie, ben nu in deeltijdbehandeling en heb goede hoop dat ik er van verlost raak. Als die depressieve klachten toch zouden blijven of weer de kop op steken, zou ik rTMS zeker overwegen, mede omdat medicijnen bij mij weinig doen.

Veel sterkte gewenst aan jou en en vriend!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Weekdier,

dankjewel! Goed om er iets meer over te lezen.

Succes met je behandelingen!
Alle reacties Link kopieren
Beste Orchis en Weekdier,



Ik las toevallig jullie berichten. Ik ben werkzaam bij Brainclinics en voer de rTMS behandelingen uit.



Momenteel is het onze ervaring dat de therapie bij meer dan 70% van de mensen aanslaat. Binnenkort zullen er wat ervaringsverhalen bij ons op de website komen te staan, zodat je ook echt de ervaringen kan lezen van behandelde clienten. Verder is het nog mogelijk om een filmpje te bekijken, zodat je een idee krijgt hoe de therapie in zijn werk gaat ( www.brainclinics.com onder cliënt->rTMS bij depressie-> rTMS in de praktijk).



rTMS is nog een vrij nieuwe behandelmethode, ook is dit een methode die verder ingebed wordt met andere psychologische technieken zoals cognitieve gedragstherapie. De therapie wordt dan ook uitgevoerd door een psycholoog, onder supervisie van een GZ-/Klinisch psycholoog en biologisch psycholoog. Wereldwijd is al veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rTMS therapie bij depressie en die resultaten zijn erg veelbelovend.



Voordat we met de therapie beginnen nemen we een QEEG en neuropsychologisch onderzoek af, om daarmee ook een betere inschatting te kunnen maken of rTMS aan zal slaan of niet. Doorgaans zou je binnen 10 sessies een merkbaar effect moeten hebben, als dat zo is kan u in totaal rekenen op zo'n 20 sessies. Het QEEG is een uitgebreid 3-uur durend onderzoek waarbij onder andere je hersenactiviteit volledig in kaart wordt gebracht. Zie hiervoor ook www.brainclinics.com voor meer informatie.



Het beste effect van de behandeling zal zijn wanneer er gemiddeld 3 sessies per week worden gevolgd. Het effect kan zo’n 6-12 maanden aanhouden. Door het cyclische verloop van depressie is deze termijn meestal voldoende om langere tijd zonder extra sessies te kunnen. Komen de klachten toch terug, dan is het mogelijk om door middel van een paar opfrissessies het anti-depressieve effect te behouden. Er zijn wereldwijd al duizenden patiënten succesvol met rTMS behandeld en zijn er duidelijke veiligheidsvoorschriften waardoor rTMS als een veilige therapie gezien kan worden. De bijwerkingen zijn beperkt tot een tintelend gevoel op de plek van stimulatie (tijdens de stimulatie) en eventueel wat hoofdpijn.



In principe zou de behandeling onder psychologische hulpverlening van de verzekering vergoedt kunnen worden. De hoogte of de omvang van de vergoeding is afhankelijk van de polis.



Als je meer informatie zou willen dan kan je altijd contact met ons opnemen.



Vriendelijke groeten,

Aukje Bootsma
Alle reacties Link kopieren
Hoi Aukje ,

Wat fijn dat er een deskundige op het forum is :)

70% is wel veel, gelukkig. Is het waar dat ze ook al enkele pervasieve stoornissen kunnen ontdekken? Mijn vriend had zoiets gelezen. Hij heeft zelf waarschijnlijk ook iets autisme-asperger-achtigs, maar heeft absoluut geen vertrouwen in de vragenlijsten waarmee ze allerlei mensen een label op willen plakken. Volgens hem zijn de uitkomsten van die vragenlijsten veel te makkelijk te manipuleren. Als er nou 'hard' bewijs zou zijn dat er iets in zijn hersenen verkeerd zou zijn, dan zou hij dat veel beter en 'fijner' bewijs vinden. Ik kan me niet voorstellen dat dit (al) mogelijk is, maar het zou natuurlijk wel mooi zijn...

Ik neem aan dat de techniek nu alleen depressies verhelpt? Dat zou al een hele verbetering in zijn leven zijn nu, dan kan hij daarna een keer met de rest aan de slag
Alle reacties Link kopieren
oeps, te snel verstuurd... maar goed, de essentie staat er

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven