Verschil psycholoog en psychotherapeut

29-01-2010 14:54 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zoals de titel al doet vermoeden: Wie kan mij het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut uitleggen?



Ik heb een verwijzing van de huisarts voor een psycholoog. Voor de vergoeding moet er een contract zijn met mijn ziektekostenverzekeraar. Daarvan heb ik een lijst gekregen met 40 adressen. Nu staat daar ook een psychotherapeute bij. Nu vraag ik me dus af wat het verschil is.

(inmiddels heb ik er al een boel gebeld en veel zijn er afgevallen omdat ze 8 weken wachttijd hebben, andere zijn echt te ver, sommige zijn nogal zweverig, sommige zijn orthopedagogen of loopbaanbegeleiders) Er zijn eigenlijk nog maar 2 over waar ik snel terecht zou kunnen. Een psychologenpraktijk en een psychotherapeut.



Ik hoop op een snelle reactie zodat ik snel een afspraak kan gaan maken.
Alle reacties Link kopieren
Het beroep psychotherapeut is één van de beroepen in de gezondheidszorg waarvan de registratie bij wet (Wet BIG) geregeld is. De psychotherapeut is een specialist die zich specifiek richt op de psychotherapeutische behandeling voor de complexere en meer in de persoonlijkheid van de patiënt gewortelde problematiek. De psychotherapeut hanteert verschillende methodieken, kan persoons- maar ook klachtgericht werken en heeft oog voor zowel het individu als het betrokken systeem van gezin, groep of bedrijf.



De psychotherapeut richt zich heel specifiek op de psychotherapeutische behandeling van psychische problematiek die de ontwikkeling en/of het functioneren van de patiënt belemmert. De problematiek kan geworteld zijn in de persoonlijkheid van de patiënt en daardoor vaak sterk verweven met diens relationele context. De psychotherapeut is in staat om de relatie tussen de persoonlijkheid van de patiënt en diens relationele context te verduidelijken. De behandeling kan er vervolgens op gericht zijn meer begrip voor deze context te krijgen en eventueel veranderingen aan te brengen.

De problematiek die een psychotherapeut behandelt, onderscheidt zich daarmee van enkelvoudige, recent ontstane psychische en psychosociale problemen die bijvoorbeeld een gz-psycholoog in de eerste lijn in een beperkt aantal sessies begeleidt of behandelt.
Alle reacties Link kopieren
Heb ik even van een site geplukt maar legt het verschil denk ik wel heel goed uit.
Alle reacties Link kopieren
Psychotherapeut heeft langere (vervolg) opleiding gedaan. Zowel psychiaters als psychologen kunnen die opleiding tot psychotherapeut doen.



Veel eerstelijnspsychologen geven vaak een therapie van 8 tot 10 sessies. Als dat niet voldoende is, of als de problematiek te heftig is, komt er vaak een psychotherapeut aan te pas. Dat is dan vaak een langere en wat diepere therapie.



Maar als je al kunt beginnen bij een psychotherapeut zou ik dat doen. Weet je zeker dat als het nodig is je daar bij kunt blijven. Bovendien is de kans ook groot dat zij bij een bepaalde indicatie ook vergoed kunnen worden uit het basispakket (tweedelijnshulp), dat is praktisch onbeperkt en zonder eigen bijdrage terwijl de maximaal 8 tot 10 gesprekken bij een eerstelijns psycholoog vaak uit het aanvullende pakket komt.
Alle reacties Link kopieren
Waarvoor ben je doorverwezen? Dat maakt je keuze denk ik ook wat makkelijker als je bedenkt wat beter bij jouw probleem past.
Alle reacties Link kopieren
IK zit op het randje wel of net geen burn-out.
Alle reacties Link kopieren
Dan zou ik voor de psychotherapeut kiezen!
Alle reacties Link kopieren
Ik neigde daar al naar, maar wist niet duidelijk wat het verschil was.



Dus ik ga zo de grote stap maar wagen en haar bellen...



Bedankt voor de informatie!
Alle reacties Link kopieren
Psycholoog werkte bij mij ook goed hoor, met zelfde klachten als TO.

Heeft ook te maken met welke hulpverlener je treft en of dat klikt.



Either way, succes en sterkte en goed dat je op bent gegaan naar hulp!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gisteren een verwijzing gehad naar een psychotherapeut. De reden daarvoor is dat een eerste lijns psycholoog de symptomen aanpakt door bijv. cognitive gedrags therapie maar een psychotherapeut de oorzaak aanpakt en daardoor op lange termijn meer resultaat boekt. Zo is het mij tenminste uitgelegt, ik hoop dat je er wat aan hebt.
Alle reacties Link kopieren
Een psycholoog heeft de universitaire opleiding psychologie gedaan. Een psychotherapeut heeft zijn opleiding aan een (erkende) opleiding voor psychotherapie gevolgd.

Het kan natuurlijk zo zijn dat daaraan voorafgaand wel een studie psychologie gevolgd is.
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Alle reacties Link kopieren
quote:lolapaloeza schreef op 29 januari 2010 @ 16:26:

Een psycholoog heeft de universitaire opleiding psychologie gedaan. Kan ook op HBO-niveau.
Iets wat vier dagen bloedt en niet doodgaat is niet te vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren
De opleiding tot psychotherapeut is (net als de opleiding tot GZ-psycholoog) één van de opleidingen die je kunt volgen na de universitaire studie psychologie. GZ-psychologen worden over het algemeen wat gedragstherapeutischer opgeleid, psychotherapeuten wat dynamischer.
Alle reacties Link kopieren
Klachten van TO zouden in elke eerste lijns praktijk in principe goed behandeld kunnen worden (tenzij er toch meer aan de hand blijkt te zijn natuurlijk).



Psychotherapie is een 4-jarige opleiding die je na je universitaire studie psychologie (of specialisatie psychiatrie of orthopedagogiek) doet om je specifiek op behandelen te richten. Een therapeut kiest hierbij een hoofdrichting in de verschillende soorten psychotherpie die er zijn. Kan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie zijn of juist psycho-analyse wat echt een compleet andere behandelvorm is. Het is dus geen aanrader alleen voor een psychotherapeut te kiezen op basis van de registratie. Het soort behandeling moet aansluiten bij wat bij jou past.



Een psycholoog is een meer algemene term. De verschillen hierin zijn enorm. Een basispsycholoog (alleen uni) mag geen behandelverantwoordelijkheid dragen, al gebeurt dat wel vaak. Daarvoor moet iemand BIG geregistreerd zijn (GZ psycholoog of psychotherapeut). Veel psychologen studeren ook daarna nog flink door in verschillende behandelrichtingen. Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, schema therapie, oplossingsgerichte therapie, EMDR en nog vele andere mogelijkheden. De term psycholoog zegt dus niet zo veel, het gaat erom waar iemand zich verder nog in gespecialiseerd heeft.



Burn out klachten zouden in principe door alle behandelaren goed behandeld moeten kunnen worden. Is op zich niet heel complex en er bestaan duidelijke protocollen voor. Een korter durende behandeling als cogntieve gedragstherapie is dan het meest voor de hand liggend.



Wat red rogue is uitgelegd klopt dus niet. Een psychotherapeut kan net zo goed cogn. gedragstherapeutisch werken. Ook is het niet zo dat er wel/niet aan de oorzaak gewerkt wordt. Meer analytische behandelingen gaan veel meer in op het verleden, terwijl cogn. gedragstherapie zich vooral richt op het aanpakken van de denkpatronen en het gedrag. Zowel gebeurtenissen uit je verleden als je eigen gedachten en handelen spelen mee in de oorzaak van problemen!



Wat lolapalooza zegt klopt ook niet helemaal. De opleiding psychotherapie kan je niet volgen zonder eerst psychologie (of orthopedagogiek, of geneeskunde specialisatie psychiatrie) gevolgd te hebben. En dat kan niet op HBO niveau zijn want HBO psychologen mogen sowieso geen behandelverantwoordelijkheid dragen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

het maakt niet zoveel uit of je nou in therapie gaat bij de psycholoog of de psychotherapeut met deze problematiek.

Wat velen vergeten is of de ``klik`` er is met die persoon!

Hier spreekt een ervaringsdeskundige, het was een lange weg maar eindelijk klikt het nu. Pas dan lukt het je te vertrouwen en pas dan werkt de therapie ook.

Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven