Verstandelijke handicap en ongeneeslijk ziek

17-02-2010 11:58 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Gisteren heb ik gehoord dat mijn verstandelijk gehandicapte broer van 43 jaar ongeneeslijk ziek is.

Bij hem is slokdarmkanker geconstateerd met uitzaaiingen. Doktoren kunnen nog weinig voor hem doen.



Helaas is kanker in ons gezin bekend. Mijn moeder is in 2006 overleden aan de gevolgen van deze ziekte. Mijn vader is in 2009 behandeld voor darm kanker. Met hem gaat het gelukkig een stuk beter.



Ik kom maar heel weinig informatie tegen van mensen die betrokken zijn als familie of vrienden bij een ernstig zieke verstandelijk gehandicapte.



Heeft iemand van jullie ervaring in deze moeilijke situatie en wil deze met mij delen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen ervaring in deze situatie. Misschien kun je iets meer vertellen over je broer. Woont hij in een instelling of thuis? Hoe ernstig is zijn verstandelijke handicap en snapt hij wat er met hem aan de hand is? Is hij bang voor ziekenhuis/behandeling/naalden?
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
O, en sterkte met de situatie. Het is altijd erg heftig om te horen dat een familielid zo'n ernstige ziekte heeft
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring met de combinatie, wel met verstandelijk gehandicapten en met ongeneeslijke kanker in de familie.

Kan je alleen maar een hele dikke geven ......

Als je moeder al is overleden aan deze rotziekte, en je vader wellicht nog volop in zijn herstelproces zit, zal er veel op jouw schouders terechtkomen. Beslissingen die moeten worden genomen ..... Sterkte!
.
Alle reacties Link kopieren
Wat ontzettend rot Marcia, ik kan me voorstellen dat je zo 1,2,3 niet weet hoe je dit het beste kunt aanpakken, misschien kun je via de huisarts adressen van instanties krijgen die je kunnen helpen?



Sterkte de komende tijd
Alle reacties Link kopieren
Hoi Marcia,



heftig zeg! Ik ben gedragskundige in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Misschien kan ik je dus wat helpen. Welk niveau heeft je broer, hoe denkt hij zelf over kanker, of over de dood? Heeft hij daar een beeld bij?
Alle reacties Link kopieren
Wat een reacties gelijk. Ik volg al een tijd verschillende topics, maar het zelf ervaren is een heel ander verhaal.



Mijn broer woont niet thuis. Hij is zwaar gehandicapt, vergelijkbaar met het niveau van een kind van 1 a 2 jaar.

Eten was eigenlijk zijn alles. Helaas ook verkeerde zaken: paperclips, knopen, sleutels, spijker enz.

In eerste instantie was het idee dat zijn klachten kwamen door het slikken hiervan. Hij is er afgevallen en spuugt veel. Ook zijn vloeibare voeding. Pas na het derde biopt is vast te komen staan dat het kanker is.



Om dit moment krijgt hij flesjes met voeding te drinken. Een neussonde heeft hij maar 1 dag laten zitten. Hij wordt steeds een beetje moeier. Op de groep wordt hij goed verzorgd. En dat geeft mij een goed gevoel.



Dit is dus de derde keer dat ik met deze ziekte van nabij geconfronteerd wordt.

Bij mijn moeder lag de verzorging heel erg bij mijn vader. Zij is in 2000 ziek geworden. In 2005 is het teruggekomen en eind 2006 is zij overleden.

Toen mijn vader ziek werd lag de zorg bij mij en mijn andere broer. Weer heel anders dus. Gelukkig redden we het prima met elkaar. Maar niet het het zorgen vóór mijn vader, maar de zorgen óver mijn vader viel (en valt) erg zwaar.



Bij mijn broer is het weer heel anders. Het voelt als of mijn kind ziek is. Maar de directe zorg ligt weer niet bij ons. Het voelt zo verscheurd. Hoe goed ze ook hun best doen op de groep, er gaat toch wel eens wat mis. Eigenlijk wil je hem dan in de auto zetten en naar het ziekenhuis brengen. Of zelfs mee naar huis nemen.



Ik heb het eigenlijk heel gewoon gevonden. Hij was gelukkig in zijn wereld. Vond het fijn met ons, maar kon het ook prima aan zonder ons.

Pas nu lopen we tegen 'verstandelijk gehandicapt zijn' op. Medische zorg is beperkter. Je moet beslissingen maken uit een heel ander oogpunt.



We weten bij mijn broer dat het een aflopende zaak is. Weer heel anders als bij mijn ouders. Hij is er nog, maar intussen ben je toch al bezig met wat er na zijn overlijden gaat gebeuren.



Ik vind het moeilijk...
.
Alle reacties Link kopieren
quote:__Marcia__ schreef op 17 februari 2010 @ 12:52:

Hoe goed ze ook hun best doen op de groep, er gaat toch wel eens wat mis. Eigenlijk wil je hem dan in de auto zetten en naar het ziekenhuis brengen. Of zelfs mee naar huis nemen.

Naar het ziekenhuis brengen zal alleen maar problemen veroorzaken; in een ziekenhuis is de verpleging totaal niet ingesteld op de intensieve zorg die je broer nodig heeft. Het beste is toch hem zo lang mogelijk in de instelling te laten waar hij wordt verzorgd, waar ze hem kennen, waar ze weten hoe ze met zijn verstandelijke handicap om moeten gaan.

Naar het ziekenhuis brengen heeft voor de instelling waar hij verzorgd wordt ook nog een financieel nadeel: ze krijgen vanaf dag 1 dat hij in het ziekenhuis ligt geen vergoeding meer voor je broer, maar moeten wel zijn plaats vrijhouden. Daar heb je als familie natuurlijk niets mee te maken, dat zijn hun zorgen, maar we weten allemaal hoe ongelooflijk er juist in de zorg bezuinigd is tot op het bot, en dan is - wegens geldgebrek - een aantal uur een verzorg(st)er minder op de groep een zware last voor de collega's.
Alle reacties Link kopieren
Hij weet dat mijn moeder er niet meer is. Hij wijst naar boven en begrijpt dat daar de sterren zijn en mama daar ook is.

Bij Ton krijg je normaal gesproken weinig gedaan wat hij echt niet wilt. Iets eten of drinken bijvoorbeeld.

Het lijkt alsof hij zich bij zijn ziek zijn neerlegt. Hij laat zonder problemen een infuus prikken. Vraagt bijna niet meer om 'koek' (=alles voor lekker eten). En drinkt de flesjes met nutridrank zonder problemen leeg.



Hij is ook bij mijn moeder geweest toen zij overleden was. Hij heeft wat in haar kist gelegd. Nu is het moeilijk in te schatten maar wij hebben wel het idee dat hij begrijpt wat er toen aan de hand was.



Hij heeft een vaste begeleider, maar die is er natuurlijk niet altijd. Dat heeft wel voor onduidelijkheden gezorgd. Nu de uitslag bekend is, komt er misschien wel weer wat rust in de verzorging. Het beter maken verandert in het voor hem zo goed mogelijk maken.



Een gesprek met een pastoraal medewerker volgt nog.
ik moet er vandoor nu, kom later nog wel lezen.
Alle reacties Link kopieren
Marcia, heel erg veel sterkte gewenst, ik kan je niet helpen met nuttige tips, maar je verhaal raakt me enorm!

hele dikke voor jou en je broer!
Alle reacties Link kopieren
quote:Joyce48 schreef op 17 februari 2010 @ 13:04:

[...]

Naar het ziekenhuis brengen zal alleen maar problemen veroorzaken; in een ziekenhuis is de verpleging totaal niet ingesteld op de intensieve zorg die je broer nodig heeft. Het beste is toch hem zo lang mogelijk in de instelling te laten waar hij wordt verzorgd, waar ze hem kennen, waar ze weten hoe ze met zijn verstandelijke handicap om moeten gaan.

Naar het ziekenhuis brengen heeft voor de instelling waar hij verzorgd wordt ook nog een financieel nadeel: ze krijgen vanaf dag 1 dat hij in het ziekenhuis ligt geen vergoeding meer voor je broer, maar moeten wel zijn plaats vrijhouden. Daar heb je als familie natuurlijk niets mee te maken, dat zijn hun zorgen, maar we weten allemaal hoe ongelooflijk er juist in de zorg bezuinigd is tot op het bot, en dan is - wegens geldgebrek - een aantal uur een verzorg(st)er minder op de groep een zware last voor de collega's.Ja, een knuffel voor hem op zijn eigen bank is het beste medicijn.
Alle reacties Link kopieren
heel heftig voor je, ook omdat je het zonder je ouders moet doen.... Als ik jou was zou ik op korte termijn om een multidisciplinair overleg vragen met alle betrokken disciplines (iemand van wonen, van dagbesteding, de arts, gedragskundige, evt geestelijk verzorger). Je kunt dan met elkaar een plan maken hoe je je broer wilt begeleiden tot het eind. Dus niet alleen medisch, maar ook juist emotioneel. Mijn ervaring is dat juist de geestelijk verzorger (hoeft niet religieus te zijn, als de client dat niet wil) daar veel in kan betekenen, zij weten goed hoe je mensen, ongeacht hun niveau van functioneren, kunt begeleiden in hun laatste fase.

Heel veel sterkte met alles, denk aan je.
Alle reacties Link kopieren
pff marcia, het is echt een rotziekte he kanker.

Vanuit mij verder geen herkenning, maar ik leef wel met je mee

Hoe reageert je vader er op? Kun je er met hem goed over praten? Het zal voor hem ook heel zwaar zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven