Werking paroxetine

08-09-2009 07:36 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik sinds ongeveer mei 2009 20 mg paroxetine per dag. Op aanwijzing apotheek neem ik deze 's morgens in. Wanneer ik 's morgens wakker wordt heb ik al een tijdje een heel raar gevoel in mijn hoofd (een soort schokjes). Weet iemand of dit te maken kan hebben met de uitwerking van het medicijn of is het een bijwerking o.i.d. ?



Lentezon68
Bijwerkingen Paroxetine:



Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen

Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen

Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen

Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen





Op welke bijwerkingen moet ik letten?



Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is het geval bij één op de vier tot vijf mensen.



De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten, slapeloosheid, hoofdpijn, zweten, trillen, seksule stoornissen, droge mond, sufheid, wazig zien, bloedingen, gewichtsveranderingen, overgevoeligheid en rusteloosheid.



De meeste bijwerkingen verdwijnen na een of twee weken gebruik als u gewend bent geraakt aan het middel.



Regelmatig



* Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en krampen. Dit gaat meestal binnen enkele dagen over, als u gewend bent geraakt aan het middel. U heeft minder last van deze bijwerkingen als u het middel met wat voedsel inneemt. Ook kunt u de arts vragen een dosering voor te schrijven waarmee u langzamer opbouwt.

* Sufheid, slaperigheid en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem daarom geen risicovolle activiteiten.

* Slapeloosheid. Heeft u hier last van, neem het middel dan altijd 's ochtends in.

* Hoofdpijn, rusteloosheid, verwardheid, angst en nervositeit. Dit treedt vooral op aan het begin van de behandeling en wordt vanzelf minder.

* Zweten, trillen en bibberen. De ziekte van Parkinson kan door paroxetine verergeren. Raadpleeg uw arts als u hier te veel last van heeft.

* Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen, moeilijke erectie en te late zaadlozing. Deze bijwerkingen gaan over als u met het middel stopt. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

* Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.



Soms



* Wazig zien.

* Sneller en langer bloeden bij een verwonding. Dit merkt u ook aan blauwe plekken en bloedneuzen. Raadpleeg uw arts als u daar vaak last van heeft. Dit middel kan problemen geven bij bloedingen. Meld daarom bij uw arts dat u dit middel gebruikt wanneer u een operatie moet ondergaan.

* Gewichtsverandering. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als de gewichtsverandering te groot en ongewenst is.

* Moeilijk stil kunnen zitten en rusteloosheid. Vooral mensen met de Ziekte van Parkinson, kunnen hier meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts als dit gebeurt, mogelijk moet de dosering van paroxetine worden verlaagd.



Zeer zelden



* Soms treedt overgevoeligheid voor dit middel op. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten, soms treedt ook koorts op. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor paroxetine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

* Leveraandoeningen. Dit kunt u merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of aan een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

* Stemmingsverandering, toename van depressieve gedachten, vijandige gevoelens naar zichzelf of anderen. Dit kan zich uiten in agressie, zelfverwonding of gedachten aan zelfmoord. Neem contact met uw arts op als depressieve gevoelens juist toenemen of verergeren. Jongeren onder de 18 jaar hebben meer kans op deze bijwerkingen. Artsen schrijven dit middel daarom meestal niet aan hen voor.

* Bij mensen met epilepsie kan een aanval worden uitgelokt. Overleg hierover met uw arts.

* Als u diabetes mellitus heeft: u kunt eerder een te laag bloedglucosegehalte (hypo) krijgen door dit middel. Controleer daarom vaker uw bloedglucosegehalte.



Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Xander68,



Ik had de bijsluiter al gelezen, het gaat mij specifiek om de klachten in de ochtend wanneer ik in bed lig. Verder heb ik geen hinder van de medicijnen. In ieder geval bedankt.
Ik zou het even aankijken lentezon, mocht je aanhoudend klachten hebben, even je HA waarschuwen.



Gebruik zelf het medicijn niet, maar ken wel iemand die het heeft gebruikt.
Alle reacties Link kopieren
Slik je de paroxetine wel elke keer ongeveer rond hetzelfde tijdstip?

Dat is belangrijk bij dit antidepressivum.



Ik heb namelijk met afbouwen die schokjes in mn hoofd, wat jij beschrijft.
Alle reacties Link kopieren
Sterretje, er kan wel eens twee uur verschil in zitten. Zou dit effect hebben ?



Ik stel deze vraag, omdat ik niet voor iets onbenulligs naar de huisarts wil gaan. Ik heb hem al te vaak gezien in het afgelopen jaar....



Lentezon68
Alle reacties Link kopieren
Ik had deze schokjes ook bij afbouwen, niet 's ochtends.

Is je dosis misschien te hoog of te laag?



Ik zou even langs de persoon gaan die je de AD heeft voorgeschreven.
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you
Alle reacties Link kopieren
Het zou kunnen lentezon maar lijkt me sterk.



Je hoeft niet perse bij de HA langs, maak gewoon even een telefonische afspraak!



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij heeft dit te maken met 'ontrekkingsverschijnselen' de halfwaarde tijd van paroxetine is volgens mij 24 uur. Dus aan het einde van de 24 uur wordt de beschikbare stof in je bloed steeds minder. Dit is ook de reden dat de apotheek geadviseerd heeft om het 's morgens in te nemen. Je slaapt dan door de ontrekkingsverchijnselen heen.

Belangrijk dus idd om op hetzelfde tijdstip je medicatie in te nemen. Mocht dit probleem blijven gewoon even contact opnemen met je apotheek. Die weet prima wat je hier aan kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi lentezon als je even verder op het topic zoekt zie je dat er nog meer over paroxetine staat,ik heb er zelf een topic over geopend:wie gebruikt paroxetine: en er staat ergens nog een topic over dit onderwerp.Zelf ben ik pas 2 weken met paroxetine bezig.gr marian
Alle reacties Link kopieren
Dankjewel allemaal voor jullie reacties.

Ik ga eens uitproberen of het wegblijft wanneer ik 's morgens op hetzelfde tijdstip de pil slik. Helpt dat niet, dan maak ik een ritje/doe een belletje naar de huisarts.



Ik zal ook even aansluiten bij jouw Tiopic en die van de rest, Marjan.



Lentezon68

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven