Reizen
alle pijlers
Viva forummers die wonen in het buitenland
vrijdag 8 juni 2018 om 15:21
Ik woon zelf in Spanje en ben benieuwd of er meer forummers zijn die niet in Nederland of Belgie wonen. Waarom ben jij naar het buitenland vertrokken? Hoe bevalt het je nu? Zou je ooit terug willen?
Ik woon dus in Spanje vanwege een vrijwilligersproject (minimaal een jaar) en er is kans dat ik hierna naar Tsjechisch ga.
Ik woon dus in Spanje vanwege een vrijwilligersproject (minimaal een jaar) en er is kans dat ik hierna naar Tsjechisch ga.
vrijdag 15 maart 2019 om 15:02
Zo ontzettend mee eens... Ik woon sinds 2012 in Engeland (London) en onderschrijf dit volkomen. Voor mij, zeker nu ik moeder ben, geldt dat ik NL wel meer mis. En dat ik heel erg in dubio zit mbt private school of state school...Nemirel schreef: ↑14-03-2019 12:46Nederland is veel beter georganiseerd dan Engeland. De gezondheidszorg is beter, de wachtlijsten zijn korter. Het onderwijs is toegankelijker en minder competitief. Er is minder verschil tussen hele goede en hele slechte scholen. De wegen zijn beter onderhouden, de straatverlichting wordt beter onderhouden. De bureaucratie is duidelijker.
Voordelen hier: geen vermogensbelasting, sowieso lagere belastingen (maar ja, dat leidt dus weer tot de bovenstaande nadelen) en leukere cafes. Verder is de arbeidsmarkt hier toegankelijker voor buitenstaanders dan die in veel andere landen. Het is makkelijker om hier als buitenstaander er tussen te komen in mijn sector dan in veel andere landen.
De aard van de mensen is wat meer terughoudend en indirect. Wat ik zelf erg prettig vindt. Ik ben ook vrij conflict vermijdend en ontwijkend. En ik word steeds beter in het herkennen van de subtiele signalen. Hoewel er in Nederland natuurlijk ook wel verschillen bestaan tussen de steden en het platteland. Ik kom zelf uit het noorden en daar zijn de mensen ook minder direct en uitgesproken dan in de randstad. En hier op het platteland zijn mensen ook rustiger dan in Londen bijvoorbeeld.
En verder is het hier natuurlijk politiek een enorme puinhoop op dit moment en weet niemand wat er nu moet/zal/kan gebeuren. Dus wie weet hoe het in de toekomst gaat.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
zaterdag 16 maart 2019 om 17:09
Zonder diagnose kom je inderdaad helemaal nergens, maar dat is in Nederland net zo. Wij hebben zelf de particuliere route af moeten leggen (voordat we in Engeland waren) omdat de wachtlijst 2,5 jaar was en al die tijd gebeurt er dan weinig.Nemirel schreef: ↑15-03-2019 13:26Dat is inderdaad heel fijn. Dat hoor je soms (helaas) ook wel anders. Ouders die 2 jaar wachten op een diagnose en in die tijd geen enkele extra hulp kunnen krijgen voor hun kind bijvoorbeeld. Maar persoonlijk heb ik ook niks te klagen. In mijn dorp zijn er 2 basisschool die allebei van hele goede kwaliteit zijn, waar wij wonen kan je vrij kiezen uit beiden en geen van beiden hebben te weinig plaatsen. Het maakt ook niet zo veel uit welke je kiest. Wat dat betreft zitten we in een hele luxe positie. Voor mij was dit ook wel een van de redenen om uit Londen weg te gaan. Ik heb daar te veel dramatische verhalen gehoord van vriendinnen/collega's die bijvoorbeeld een goede school 100 meter verderop hebben, net buiten de catchment area zitten en dan opeens 45 minuten moeten reizen naar een school met een twijfelachtige reputatie aan de andere kant van de wijk. Heel stressvol allemaal.
En als je die diagnose (uiteindelijk) hebt, moet je ook nog door de council 'goedgekeurd' worden. Dat heeft bij ons een half jaar geduurd in Engeland - en we hebben al die tijd ons kind thuis gehouden. Maar als je dan eenmaal die verklaring hebt, is het veel beter geregeld. (Zo lang het nog duurt, natuurlijk. Er wordt enorm bezuinigd op onderwijs. Maar ook dat is in Nederland niet anders.)
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
zaterdag 16 maart 2019 om 17:11
Er zijn in Londen echt heel goede state schools. Maar je moet wel op de goede plek wonen.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
zaterdag 16 maart 2019 om 19:50
Geinig. Ik had ook verwacht dat me allerlei dingen aan Nederland zouden opvallen nu ik er weg ben. Maar op de een of andere manier stap ik dan gewoon weer in mijn Nederlandse huid of zo. Dus ja, ik vind dat er heel veel auto's op de snelweg rijden, maar dat vind ik tegelijkertijd weer volkomen normaal in het Nederlandse landschap.
zondag 17 maart 2019 om 00:41
Bij mij duurde het een jaar of 3-4 hier wonen voordat sommige dingen me opvielen.Jest schreef: ↑16-03-2019 19:50Geinig. Ik had ook verwacht dat me allerlei dingen aan Nederland zouden opvallen nu ik er weg ben. Maar op de een of andere manier stap ik dan gewoon weer in mijn Nederlandse huid of zo. Dus ja, ik vind dat er heel veel auto's op de snelweg rijden, maar dat vind ik tegelijkertijd weer volkomen normaal in het Nederlandse landschap.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
zondag 17 maart 2019 om 07:02
Grappig hoe Nederland ervaren wordt door de meesten hier. Ik ben nu ruim 10 jaar weg en iedere x wanneer ik in NL ben valt het me op hoe goed de mensen rijden, stoppen voor zebrapaden, elkaar voorrang geven, zich aan de regels houden etc en ook hoe schoon het er is en hoe makkelijk het is om dingen geregeld te krijgen (paspoort, bankrek, verzekering etc).
zondag 17 maart 2019 om 10:56
Ik was eerlijk gezegd ook verbaasd dat @mintienvoordezomer dit al ervaart na een week uit Nederland weg geweest te zijn.boebezoebe schreef: ↑17-03-2019 00:41Bij mij duurde het een jaar of 3-4 hier wonen voordat sommige dingen me opvielen.
zondag 17 maart 2019 om 12:17
Nou ja, je hebt opvallen en dingen ook echt als anders ervaren. Mij kunnen dingen ook opvallen na ee week weg te zijn geweest als ik weer thuis kom. Maar ik merk wel dat mijn 'normaal' nu gebaseerd is op hier. Als ik in Nederland ben vind ik het echt heeeeel erg plat allemaal, het landschap bedoel ik. En dat had ik in het eerste jaren niet als ik terug kwam.
"I'm just an animal looking for a home and.... share the same space for a minute or two...”
zondag 17 maart 2019 om 16:23
Uiteraard, maar het valt me op dat de meesten het land waar ze nu wonen als positiever ervaren qua eerder genoemde dingen dan NL terwijl het bij mij andersom is. Nu heb ik voornamelijk in ZO Azië gewoond, maar ben alweer zo'n 2 jaar terug in Europa (ben nu digital nomad) en vind het nog steeds.
Ik hoef trouwens ook nooit aan NL te wennen wanneer ik er ben. Voel me meteen weer thuis.
zondag 17 maart 2019 om 18:01
Mayou, dat heeft met verschillende dingen te maken; ik ben al sinds 1991 weg uit Nederland....... En toen was Nederland anders dan dat het nu is....Dan woon ik ook nog in een land wat erg georganiseerd is, waar ik veel meer verdien dan in Nederland, en waar nog ruimte is.... Ik woon in Zwitserland.
En dat kan je niet vergelijken met een 2de of 3de wereld land....
Ik heb in Tanzania gewoond, en ja als ik dat met Nederland vergelijk, komt natuurlijk NL beter uit het vergelijk....
En dat kan je niet vergelijken met een 2de of 3de wereld land....
Ik heb in Tanzania gewoond, en ja als ik dat met Nederland vergelijk, komt natuurlijk NL beter uit het vergelijk....
maandag 18 maart 2019 om 10:17
Ik weet het niet DG...... En sorry Mayou, dan heb ik het verkeerd geïnterpreteerd.
Begin 1990 gingen er heel veel medisch personeel naar Zwitserland, en ik denk dat 80% na een jaar of 2 weer terug gingen omdat ze heimwee hadden. Of een verre reis gingen maken. Maar in 1990 was Nl niet zo hektisch als nu.....
Begin 1990 gingen er heel veel medisch personeel naar Zwitserland, en ik denk dat 80% na een jaar of 2 weer terug gingen omdat ze heimwee hadden. Of een verre reis gingen maken. Maar in 1990 was Nl niet zo hektisch als nu.....
maandag 18 maart 2019 om 10:36
@DG2015 haha, zou best kunnen. Ik ben niet persé positiever of negatiever over Nederland dan over het land waar ik nu woon. Beide landen hebben goede en slechte kanten. Ik denk dat het bij emigreren wel helpt als je motief is dat je je aangetrokken voelt tot het land waar je naartoe gaat en niet voornamelijk emigreert omdat je Nederland zat bent.
maandag 18 maart 2019 om 15:21
Ik denk ook dat het per persoon verschilt. Ik ben enorm gevoelig, mijn man minder. Dus als hij terug zou zijn in Nederland, zal het hem misschien wel minder opvallen of minder storen dat het er zo druk is, bijvoorbeeld. Ik merk de veranderingen direct op, omdat ze gewoon enorm veel invloed op me hebben. Al voelt deze waarneming wel anders dan toen ik gewoon met vakantie was naar Zweden, en dan na 2 weken terugkwam naar Nederland (wat toen nog thuis was).
Verder; leuk dat iemand begon over dat paspoort. Ik heb daar van te voren wel wat over gelezen, maar denk er nu af en toe wat concreter over na wat ik zou willen doen als hij verloopt. Mijn paspoort loopt nog 8,5 jaar door. Rijbewijs 10 jaar (verlengd net voor ik wegging). Maar na 5 jaar mag ik in Zweden al kiezen om de nationaliteit van Zweden aan te nemen.
Ik las een verhaal van iemand die buiten de EU was gaan wonen en daar de nationaliteit had aangenomen. En toen ze later terug wilde naar NL kon dat niet meer. Ze kwam niet uit Europa en ook niet uit een land met oorlog of andere redenen om 'te vluchten'. Dus ze mocht niet meer terug... (behalve met toerismevisum)
Maar hoe zit dat als je vanuit de EU terug zou willen? Even uitgaand van de huidige EU-situatie. Als ik Zweeds word, en over 10 jaar toch weer Nederlander wil worden, ook dan is het dus moeilijk? En zou je dan moeten inburgeren?
Verder; leuk dat iemand begon over dat paspoort. Ik heb daar van te voren wel wat over gelezen, maar denk er nu af en toe wat concreter over na wat ik zou willen doen als hij verloopt. Mijn paspoort loopt nog 8,5 jaar door. Rijbewijs 10 jaar (verlengd net voor ik wegging). Maar na 5 jaar mag ik in Zweden al kiezen om de nationaliteit van Zweden aan te nemen.
Ik las een verhaal van iemand die buiten de EU was gaan wonen en daar de nationaliteit had aangenomen. En toen ze later terug wilde naar NL kon dat niet meer. Ze kwam niet uit Europa en ook niet uit een land met oorlog of andere redenen om 'te vluchten'. Dus ze mocht niet meer terug... (behalve met toerismevisum)
Maar hoe zit dat als je vanuit de EU terug zou willen? Even uitgaand van de huidige EU-situatie. Als ik Zweeds word, en over 10 jaar toch weer Nederlander wil worden, ook dan is het dus moeilijk? En zou je dan moeten inburgeren?
maandag 18 maart 2019 om 15:33
Ik zou alleen de nationaliteit van het andere land aannemen als je vrijwel zeker bent dat je er blijft wonen. En dan zou ik nog heel hard twijfelen, zeker als het een EU land is.
Ik wil me gaan verdiepen in het aannemen van de nationaliteit van mijn thuisland. Maar omdat ik die tweede nationaliteit verkrijg vanwege mijn huwelijk, hoef ik mijn Nederlandse nationaliteit niet op te geven. Zou dat wel moeten, dat betwijfel ik of ik een andere nationaliteit zou willen.
Ik wil me gaan verdiepen in het aannemen van de nationaliteit van mijn thuisland. Maar omdat ik die tweede nationaliteit verkrijg vanwege mijn huwelijk, hoef ik mijn Nederlandse nationaliteit niet op te geven. Zou dat wel moeten, dat betwijfel ik of ik een andere nationaliteit zou willen.
maandag 18 maart 2019 om 17:13
Ik woon ook in een EU-land en zie eigenlijk geen reden om mijn Nederlandse nationaliteit op te geven. Het enige is dat ik nu voor de landelijke verkiezingen niet in mijn woonland kan stemmen, maar wel in Nederland. Verder zie ik geen nadelen.
Ik kan me trouwens niet voorstellen dat je je pensioenrechten verliest, want dat potje heb je zelf opgebouwd. AOW-rechten verlies je ook niet. Iedereen krijgt (Nederlander of niet) AOW over de jaren dat hij of zij in Nederland heeft gewoond (2% per jaar voor de laatste 50 jaar tot je AOW-datum).
Ik kan me trouwens niet voorstellen dat je je pensioenrechten verliest, want dat potje heb je zelf opgebouwd. AOW-rechten verlies je ook niet. Iedereen krijgt (Nederlander of niet) AOW over de jaren dat hij of zij in Nederland heeft gewoond (2% per jaar voor de laatste 50 jaar tot je AOW-datum).
maandag 18 maart 2019 om 18:46
Vijf jaar Frankrijk en 6 jaar Zwitserland ondertussen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ik ooit terugkeer naar Belgie. Contacten daar zijn ook volledig verwaterd. Ik ga alleen nog terug voor mijn oma en broer, ongeveer eenmaal per jaar.Foodisgood schreef: ↑08-06-2018 15:21Ik woon zelf in Spanje en ben benieuwd of er meer forummers zijn die niet in Nederland of Belgie wonen. Waarom ben jij naar het buitenland vertrokken? Hoe bevalt het je nu? Zou je ooit terug willen?
Ik woon dus in Spanje vanwege een vrijwilligersproject (minimaal een jaar) en er is kans dat ik hierna naar Tsjechisch ga.
maandag 18 maart 2019 om 18:49
JobEva schreef: ↑17-03-2019 18:01Mayou, dat heeft met verschillende dingen te maken; ik ben al sinds 1991 weg uit Nederland....... En toen was Nederland anders dan dat het nu is....Dan woon ik ook nog in een land wat erg georganiseerd is, waar ik veel meer verdien dan in Nederland, en waar nog ruimte is.... Ik woon in Zwitserland.
En dat kan je niet vergelijken met een 2de of 3de wereld land....
Ik heb in Tanzania gewoond, en ja als ik dat met Nederland vergelijk, komt natuurlijk NL beter uit het vergelijk....
Zwitserland is rijk en relatief veilig, en de treinen zijn bijna altijd op tijd !
En de natuur is 10 zoveel mooier dan in Nederland of Belgie.
anoniem_63639cda10ff3 wijzigde dit bericht op 18-03-2019 18:53
0.07% gewijzigd
maandag 18 maart 2019 om 18:50
maandag 18 maart 2019 om 21:10
Ja, stemmen is best een gedoe, merk ik. Ik zat dat uit te zoeken voor de verkiezingen van het Europees Parlement (mijn stembiljet voor de Provinciale Staten is kwijtgeraakt, geloof ik. Want ik heb 'm niet meer per post in NL gehad (man nog wel))
Maar ik vind het heel krom. (Mijn man vindt het heel logisch, en daar hadden we een grappige discussie over gisteren). Maar ik kan -via een enorme omweg- iemand in Nederland machtigen om voor mij te stemmen.
Nou vertrouw ik natuurlijk niet zomaar iemand mijn stem toe, maar mijn oma kan ik daarin 100% vertrouwen. Maar... als ik haar machtig, en zij gaat voor mij naar de stembus, dan móet zij zelf ook stemmen.... Ik vind dat echt stom. Zij heeft zelf niets met politiek, verdiept zich er niet in, stemt hooguit met de Tweede Kamerverkiezingen, maar ze wil best met alle liefde een stembiljet voor mij aankruisen volgende maand. Maar dan wordt ze dus gedwongen om zelf ook een formulier in te vullen, terwijl ze dat helemaal niet wil.
Enfin; nou kregen we vandaag de stembiljetten binnen om in Zweden te stemmen voor de Europese Unie, mits we aanvinken dat we beloven niet in een ander land te stemmen. Maar toch vind ik het gek; je kunt iemand niet dwingen te stemmen. Ook niet als diegene al de moeite neemt naar het stembureau te gaan voor een ander.
Stemmen jullie wel/nog voor Nederland? En hoe? Via zo'n retourenvelop?
Maar ik vind het heel krom. (Mijn man vindt het heel logisch, en daar hadden we een grappige discussie over gisteren). Maar ik kan -via een enorme omweg- iemand in Nederland machtigen om voor mij te stemmen.
Nou vertrouw ik natuurlijk niet zomaar iemand mijn stem toe, maar mijn oma kan ik daarin 100% vertrouwen. Maar... als ik haar machtig, en zij gaat voor mij naar de stembus, dan móet zij zelf ook stemmen.... Ik vind dat echt stom. Zij heeft zelf niets met politiek, verdiept zich er niet in, stemt hooguit met de Tweede Kamerverkiezingen, maar ze wil best met alle liefde een stembiljet voor mij aankruisen volgende maand. Maar dan wordt ze dus gedwongen om zelf ook een formulier in te vullen, terwijl ze dat helemaal niet wil.
Enfin; nou kregen we vandaag de stembiljetten binnen om in Zweden te stemmen voor de Europese Unie, mits we aanvinken dat we beloven niet in een ander land te stemmen. Maar toch vind ik het gek; je kunt iemand niet dwingen te stemmen. Ook niet als diegene al de moeite neemt naar het stembureau te gaan voor een ander.
Stemmen jullie wel/nog voor Nederland? En hoe? Via zo'n retourenvelop?
maandag 18 maart 2019 om 22:09
Ik bedoel dat ik als Nederlander niet mag stemmen als er parlementsverkiezingen zijn in het land waar ik woon. Alleen voor de gemeenteraad en de Europese verkiezingen. Ik mag als Nederlander in het buitenland inderdaad wel stemmen bij de parlementsverkiezingen in Nederland, maar dat voelt toch een beetje gek.
En @mintienvoordezomer, met de EU-verkiezingen is het inderdaad wat raar geregeld. Ik mag voor die verkiezingen stemmen vanuit mijn nieuwe woonland, maar ik zou ook nog doodleuk in Nederland een tweede stembiljet voor de EU-verkiezingen kunnen aanvragen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in