Vrienden maken in studententijd

06-09-2024 13:31 57 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Eigenlijk een beetje namens dochter. Studeert aan de universiteit, woont wel nog thuis. Heeft een pittige tijd achter de rug, angststoornis, depressie, waarschijnlijk autisme.
Ze heeft nooit veel vrienden gehad, veel tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Dat begint zich nu echter wat te wreken. Ze kan slecht tegen drukte en geluid en veel prikkels. Heeft daardoor ook niet het normale studentenleven. Ze gaat nooit uit, wil ze ook niet. Haar angsten zijn toch nog wel wat aanwezig.
Maar ze begint wel steeds meer behoefte te krijgen aan vrienden maar weet niet waar en hoe ze ze moet maken. Omdat het reguliere studentenleven zover van haar afstaat.
Ik heb wat ideeën aangedragen zoals debatclub, boekenclub etc maar die hebben we bij onze universiteit niet kunnen vinden. Sporten is niet haar ding dus dat valt ook weg.

Zijn er hier mensen die een student waren zoals zij en hoe hebben jullie vrienden of contacten gemaakt.
Voorstel van mij vandaag was een bijbaantje bij de faculteit. Student assistent ofzo maar ik weet niet of dat echt werkt.

Mijn eigen zorg is met name voor als ze naar het buitenland wil, hoe moet ze daar contacten maken als het hier niet lukt. Ik wil wel dat ze kan terugkijken op een leuke studententijd als was die niet gevuld met feestjes en uitgaan
Alle reacties Link kopieren Quote
En ik merk bij haar dat het dubbel is. Ze wil graag contact maken. Geen verzinsel van mij ze begon deze week er zelf over maar is ergens ook bang dat het te veel en te druk wordt. Zeker omdat herfst en winter best spannende periodes voor haar zijn. Mentaal gezien bedoel ik. Ze wil dan nog wel eens een terugval hebben. Ze is echt zoekende naar de juiste balans, mensen leren kennen, vrienden maken maar zoveel ruimte voor zichzelf houden dat ze niet overvraagd wordt
Alle reacties Link kopieren Quote
Als ze ergens lid van wordt en naar een bijvoorbeeld wekelijkse bijeenkomst gaat, is dat toch al een mooi begin? Ze hoeft dan echt niet met mensen apart af te spreken, lijkt mij, of aan verwachtingen te voldoen. (Tenzij ze ergens een rol of taak op zich neemt natuurlijk, maar dat lijkt me niet zo aan de orde bij een nieuw lid?)
Alle reacties Link kopieren Quote
Heeft de universiteit geen buddy-achtig programma? Dat hadden ze toen ik studeerde op mijn universiteit wel. Dan kon je met je buddy studeren in de bieb, maar je buddy kon ook helpen om te zoeken naar passende clubjes ofzo en de eerste keer mee gaan om de drempel wat te verlagen
Alle reacties Link kopieren Quote
Staat ook al hierboven, maar alternatieve studentenvereniging kan leuk fijn.

Ik deed zelf veel met m’n studievereniging, deed ook een taal- en cultuurstudie (nou ja, eigenlijk meer interdisciplinair maar hoorde bij letteren) en ging alleen maar mensen van m’n studie om. Zeker omdat echt iedereen dezelfde interesses had (muziek, films etc uit dat specifieke land).
Alle reacties Link kopieren Quote
Amnesty international heeft een vereniging voor studenten, ze hebben ook movies that matter.

Verder hebben ze books4life.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou het denk ik echt bij de studievereniging proberen. Daar kun je laagdrempelig heen, geen gedoe met jaarclubs etc. En als blijkt dat ze het toch te veel vindt, kan ze altijd nog stoppen toch? Je zit nergens aan vast hoor.
Studievereniging heeft wel borrels, maar vaak ook studie gerelateerde zaken. Ik heb ook een letteren studie gedaan, en bij kan organiseerden ze ook dat er een sachrijver uit het betreffende land kwam spreken, andere interessante inhoudelijke bijeenkomsten etc. En juist omdat er inhoud is (je bent daar met een doel) is het makkelijker contact maken. Je hebt namelijk ene gespreksonderwerp, dus bent minder afhankelijk van koetjes en kalfjes.

Het helpt ook als je er niet heen gaat om meteen vrienden voor het leven te maken. Kijk of je het gezellig vindt, en dan ontmoet je vaak op termijn wel mensen om ook buiten de georganiseerde dingen iets mee af te spreken.

Het begin van het schooljaar is een goed moment, omdat er dan veel nieuwe mensen zijn. Dan ben jij dus niet ‘de nieuwe in een club die elkaar al goed kent’, dat scheelt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken me in jouw dochter! Bij de studievereniging, toneelvereniging en het studentenkoor heb ik mijn goede vrienden leren kennen. Bij de toneelvereniging zoeken ze ook altijd mensen om te helpen achter de schermen en met productie-zaken als ze zelf niet het podium op wil (denk aan PR, kostuums, licht, make-up, catering, script bewerken, stage management etc).
Alle reacties Link kopieren Quote
Er zijn ook studenten clubs voor mensen met autisme:
https://villaabel.nl/

https://www.humanitas.nl/districten/dis ... enautisme/
Alle reacties Link kopieren Quote
Je hebt verenigingen/groepen op verschillende gebieden, waarschijnlijk ook een kunst/teken groep wat jouw dochter leuk vindt (maak ik op uit je berichten?). Je kan ook nog op uni life kijken, is een app/website waar veel universiteiten sinds kort aan verbonden zijn en verenigingen hun activiteiten op posten wanneer er wat te doen is.

Hoe ik aan vrienden kwam: ik struinde een beetje Instagram af en googelde naar verenigingen (+ -naam hobby/interesse) en kwam zo wel terecht bij verschillende dingen waar ik mensen ontmoette.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zie ook op de website van de Maastricht uni dat ze UnliMited hebben. Ik citeer:

''We primarily focus on student life and socialising by bringing our community members together and creating an inclusive and accessible space for all of us living with a disability, chronic illness or neurodivergence and with this follow the goals listed under the UnliMited Network page. Any UM students who want to join and be a part of the UnliMited-Students community, are wholeheartedly invited.''

Gezien haar geschiedenis zou dit wel erg bij haar passen en haar helpen
Alle reacties Link kopieren Quote
Lila-Linda schreef:
06-09-2024 14:20
is er wellicht een alternatieve studentenvereniging?
dat zijn vaak erg lieve, wereldverbeteraars
Ja dat is ook mijn ervaring! Met een commissie die samen ging koken, of dungeons & dragons spelen, of kippen houden - you name it. Heel anders dan reguliere studentenverenigingen. Zat er zelf niet bij maar hoorde goede verhalen van studiegenoten.
Heeft ze wel gezellige contacten met klasgenoten? Dat kan ook een goede basis zijn. Alle universiteiten hebben een enorm aanbod aan verenigingen.

'Sporten is niet haar ding' is wel erg gemakkelijk. Aanbod is zo groot en je kunt ook voor de gezelligheid sporten dus niet zo competitief. Het spelletje of activiteit kan juist aanleiding geven om anderen ongedwongen te leren kennen en daar in de kantine ofzo mee verder te praten. ik zou dit niet zo afschrijven als 'geen optie'. Daarnaast is ook bewezen dat sporten heel goed tegen depressies werkt en concentratie ten goede komt. Soms moet je ook uit je comfortzone stappen. Daar is het studentenleven heel geschikt voor.
Alle reacties Link kopieren Quote
Houdt ze van zingen, al is het kraaivals onder de douche? Dan zou ik een koor aanraden. Koren zijn er in soorten en maten, met veel en weinig ambitie, met en zonder studenten, voor alle leeftijden en doelgroepen. Samen zingen verbindt, het geeft fysiek letterlijk een fijn gevoel. En naderhand is het vaak gebruikelijk om nog wat te gaan drinken, variërend van een kop thee tot een biertje: nooit gericht op teveel, wel op even gezellig napraten en elkaar leren kennen.

Zelf heb ik als student ook een belangrijk deel van mijn vrienden leren kennen via de muziek. De combinatie van samen iets doen en ruimte om via het napraten elkaar rustig te leren kennen vond ik een hele fijne.
Alle reacties Link kopieren Quote
lonelycat schreef:
06-09-2024 14:38
Ze heeft wel mensen in haar studie die ze aardig vind maar vind het contact maken erg lastig. Ze vind het lastig in te schatten wat op sociaal gebied verwacht wordt, eigenlijk is het proces van vrienden maken best nieuw voor haar.

Misschien wat verwachtingen bijstellen dan. Ik had in mijn studententijd depressies en angststoornissen, en heb in die tijd geen vrienden gemaakt op een goede vriendin na waarmee ik in een werkgroep zat. Het klikte vanaf dag 1 en zijn heel lang besties gebleven.

Maar ik vond studeren in mijn eentje en daarnaast werken en beetje tv kijken met huisgenoten die eerste jaren ook wel best eigenlijk, ik zat veel in mijn eigen wereld en er was ook drama thuis met mijn moeder waar ik me zorgen over maakte.

Herstellen van psychische problemen duurt jaren, en vriendschap laat zich niet afdwingen. Als je dochter wel iets met clubjes kan is dat mooi meegenomen, maar ik toentertijd echt niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heeft ze een hobby? Bij een club gaan waar je je eigen hobby kunt uitoefenen is meestal een goed idee. Je ontmoet vaak gelijkgestemden en zo niet heeft ze in elk geval een leuke avond met haar eigen hobby. En als je iets doet wat je leuk vindt, straal je plezier uit en dat trekt ook andere mensen aan.

Het is al genoemd, bij een koor, orkest, spelletjes, yoga, pottenbakken, schaken, leesclub, studievereniging.
Alle reacties Link kopieren Quote
Unlimited klinkt alsof het heel goed bij haar zou kunnen passen! Daar zitten meer studenten die zich ook niet thuis voelen bij het "gewone studentenleven".

Verder zou ik haar voorstellen om bij haar studievereniging te kijken. Een studentenvereniging is een vereniging voor alle studies, een studievereniging hoort bij 1 (of een paar) specifieke studie. Die organiseert bijvoorbeeld een lezing of een excursie passend bij het onderwerp van de lezing. Of een borrel voor iedereen die die studie volgt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook een studerend kind met ASS, die niet lekker gaat(angst).

Een bijbaan is teveel.

Als jouw dochter graag meer sociale contacten zou willen, dan vraag ik me voorzichtig af of een bijbaan (met bijbehorende verplichtingen) dan wel zo'n goed idee is. Het kost namelijk bakken met energie en is niet vrijblijvend.

Verder weinig zinnigs bij te dragen, want hier ook een "loner". Ze heeft het ook nodig om zich terug te kunnen trekken.
Alle reacties Link kopieren Quote
TheReigningCat schreef:
06-09-2024 16:15
Ik herken me in jouw dochter! Bij de studievereniging, toneelvereniging en het studentenkoor heb ik mijn goede vrienden leren kennen. Bij de toneelvereniging zoeken ze ook altijd mensen om te helpen achter de schermen en met productie-zaken als ze zelf niet het podium op wil (denk aan PR, kostuums, licht, make-up, catering, script bewerken, stage management etc).
Zelfde hier! Ik ben lid geworden van het studentenkoor (en dat ik nog moest leren zingen maakte niet uit, ik was niet de enige die nieuw was). En de studievereniging, die hadden regelmatig interessante lezingen en gezellige bijeenkomsten. Bij de muziekvereniging heb ik wat mensen leren kennen met wie ik eens in de zoveel tijd een middagje bordspellen ging spelen, of picknicken of wandelen. Ik ben ook geen die hard feestbeest geweest tijdens mijn studie. En zo waren er echt wel meer hoor! Zeker bij het koor, dat was een hele alternatieve en gemengde club met mensen, iedereen was daar welkom.
Alle reacties Link kopieren Quote
Op deze leeftijd is iedereen eigenlijk nog zoekende. En staan de meeste ook open voor nieuwe contacten en vriendschappen. En voor bijna iedereen is dat spannend.

Ik denk dat ze een beetje uit haar comfortzone moet stappen en gewoon wat dingen moet gaan proberen.
Uit fijne vriendschappen haal je ook energie en een goed gevoel over jezelf .

Wat heeft ze te verliezen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Onkruit schreef:
06-09-2024 18:43
Op deze leeftijd is iedereen eigenlijk nog zoekende. En staan de meeste ook open voor nieuwe contacten en vriendschappen. En voor bijna iedereen is dat spannend.

Ik denk dat ze een beetje uit haar comfortzone moet stappen en gewoon wat dingen moet gaan proberen.
Uit fijne vriendschappen haal je ook energie en een goed gevoel over jezelf .

Wat heeft ze te verliezen?
Voor veel mensen met autisme kost sociaal doen juist een bak met energie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar uiteindelijk ga je studeren om daarna een fijne baan te krijgen en een toekomst op te bouwen. En bij iedere baan heb je een bepaalde mate van sociale vaardigheden nodig. Je kunt nog zo goed zijn in je vak maar je moet leren omgaan met anderen. Juist deze periode in je leven is daar heel geschikt voor. En op de universiteit zijn tal van clubs en verenigingen die wel bij haar passen.

Ik ken helaas ook voldoende verhalen van mensen die zeer hoog zijn opgeleid Maar gewoon vastlopen in het werkende leven daarna. De maatschappij past zich namelijk niet aan jou aan. Maar ook iemand met autisme kan op zijn eigen manier dn tempo vaardigheden aanleren. Dat is minstens zo belangrijk als een studie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Even weg out of the box, maar wellicht bij de studentenkerk iets? In een andere stad, waar ik gestudeerd heb, werden daar ook activiteiten rondom zingeving georganiseerd. En gewoon gezellige dingen, spelletjesavonden etc.

Sowieso, spelletjesavonden? Soms is er een spelletjescafe in een stad die dat organiseert. Trekt vaak mensen aan die niet perse veel prikkels willen.

Of bv samen eten, een meet and eat idee? Is in veel studentensteden te vinden.

Ik ken alleen deze studentenstad niet dus weet niet of dit daar ook te vinden is.

Succes!
Alle reacties Link kopieren Quote
Flipflop schreef:
06-09-2024 19:23
Voor veel mensen met autisme kost sociaal doen juist een bak met energie.
En toch hebben veel mensen met autisme toch behoefte aan verbinding, aan vriendschap .
En dochter van TO kennelijk ook.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vond het altijd erg moeilijk om contact te maken, ben ook autistisch en angstig. Ik ben ook niet zo’n groepsmens. Wat ik niet begreep is dat je toch initiatief moet nemen in contacten. Dus iemand aanspreken van je studie die je leuk lijkt. Als het niet klikt de volgende proberen. En dan vragen om mee te gaan naar een museum of een kopje thee drinken. Je kan ook oefenen met gezellig praten met mensen bij een bushalte of zo. Het is niet makkelijk, maar begin klein en rustig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nuancering: er staat "waarschijnlijk autisme" in de OP.

Voor hetzelfde geld ontplooit dochter zichzelf (zoals ik en vele anderen) zodra ze gaat studeren en werken en haar problemen of eventuele ontwikkelingsachterstand overwint.

Denk dat het essentieel is dat een jonge meid daarin haar eigen weg gaat vinden. De studietijd is uitdagend in die zin, maar ook de tijd van het leven waarin we bij uitstek kunnen/moeten leren onze eigen weg te vinden. Dat kan best wat tijd kosten maar dat is niet erg, niets gaat verloren. Als moeder clubjes aandragen is natuurlijk heel erg lief bedoeld maar dan houd je haar wel de hand boven het hoofd. Ze is al tweedejaars immers.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven