Wie betaalt wat, hoe doen jullie dit?

10-08-2007 12:14 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
M'n vriend en ik wonen sinds 3 jaar samen. Hij heeft een uitkering en ik werk. Tot nu toe hebben we de financien altijd gelijk verdeeld. We storten beiden maandelijks een zelfde bedrag op een gezamenlijke rekening. Hiervan worden alle vaste lasten betaald. Ook sparen we allebei een gelijk bedrag op een gezamenlijke spaarrekening. Sinds kort betaald mijn vriend ook nog af aan een lening die hij in zijn vorige relatie is aangegaan (bij de scheiding is bepaald dat ex de afbetaling van de lening voor haar rekening zou nemen, is echter gestopt met afbetalen en bank heeft nu alsnog aangeklopt bij mijn vriend). Ik zit me nu af te vragen of de 50/50 verdeling wel eerlijk is en of we dit misschien niet op een andere manier moeten gaan regelen maar ik weet niet precies hoe. Hebben jullie misschien tips/adviezen?
Alle reacties Link kopieren
Naar percentages? bijvoorbeeld gezamelijk inkomsten = 100 jij verdient 60, hij 40 dus kosten ook in 60/40 verdeling. Dan draag je bij naar draagkracht.
Livingston schreef op 10 augustus 2007 @ 12:32:

Naar percentages? bijvoorbeeld gezamelijk inkomsten = 100 jij verdient 60, hij 40 dus kosten ook in 60/40 verdeling. Dan draag je bij naar draagkracht.
Zo hebben wij dat de eerste jaren ook gedaan. Is een perfecte oplossing. Alleen hebben we op een gegeven moment alles op 1 grote hoop gegooid, nadat we getrouwd waren. En dat is wel zo makkelijk. Het werkt bij ons prima.
Alle reacties Link kopieren
Wij storten beide 2/3 van ons inkomen op een gezamelijke rekening. Van die rekening doen we dus alle gezamlijke uitgaven maar sparen we ook. Het voordeel van deze regeling is, is dat als èèn van ons beide meer of minder gaat verdienen, ook meer of minder gaat betalen. Wij betalen dus naar draagkracht.



Het overige 1/3 deel kunnen we vrij besteden.
Allereerst het volgende: jouw partner betaalt nu voor een lening die zijn ex af zou betalen. Staat dat in het convenant dat destijds is opgesteld bij echtscheiding? Bij mij is dat namelijk wel zo: we hebben ieder een lening 'op ons genomen' en betalen dat af. Mijn deel is gelukkig al lang en breed afbetaald, maar zijn deel nog lang niet. Mocht hij echter stoppen met betalen en de bank klopt bij mij aan, dan betaal ik aan de bank en mét het echtscheidingsconvenant in de hand kan ik via een deurwaarder (loonbeslag!) het geld zó weer terug krijgen. Kosten die je daarbij moet maken zijn voor de partner die de lening niet betaalt (om wat voor reden dan ook).



Mijn huidige man en ik storten ieder een vast bedrag (beiden evenveel) op een gezamelijke rekening. Alles wordt daarvan betaald: huis / verzekeringen / boodschappen / etc. We houden beiden geld op onze eigen rekening 'over' om mee te doen wat we willen.



Groetjes,



Carrrie.
Alle reacties Link kopieren
Carrie, het is inderdaad destijds in het convenant opgenomen dat ex de afbetaling van de lening voor haar rekening zou nemen. We hebben informatie ingewonnen bij een advocaat en mijn vriend kan het door hem betaalde bedrag inderdaad terugvorderen maar dat kan pas op het moment dat de volledige lening is afgelost en daar gaan nogal wat jaren overheen ben ik bang (er staat nog 15.000 open en er wordt maandelijks 225 euro afbetaald). Daarnaast is het zo dat ex ook een uitkering heeft wat het nog moeilijker maakt om het betaalde bedrag van haar terug te vorderen, van een kale kip kun je tenslotte niet plukken.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben vanaf het moment dat wij trouwden een gezamelijke rekening geopend, hier wordt ons beider salaris op gestort. Elke maand wordt er een vast bedrag (in ons geval 80 euro) overgemaakt naar onze priverekening. We noemen dit ons zakgeld. Van dit bedrag betalen wij onze hobby's en liefhebberijen. Sport en clubs komen van de gezamelijke rekening. Van mijn priverekening betaal ik leesboeken, uitjes met vriendinnen en make-up. Manlief koopt dvd's, cd's en boeken die hij mooi vindt. Op deze manier hoeven we nooit te mopperen op het uitgavepatroon van de ander. Het bevalt ons al 6 jaar prima.



Groetjes,

Lizzie
Alle reacties Link kopieren
Trucker brengt (veel) meer geld in dan ik (ik studeer nog, en hij werkt meer dan fulltime). Wij hebben de deal gemaakt dat hij de vaste lasten betaald (op mijn verzekering en telefoonreking na) en dat ik de boodschappen betaal en het meerendeel van het huishouden op me neem.

Dit bevalt ons prima voor nu.



Als ik volgend jaar een vaste baan krijg, houden we het precies hetzelfde als nu, op twee kleine wijzigingen na. Ik krijg namelijk 100 euro p. maand meer te besteden. En de rest van mijn salaris, wat ik dus meer verdien als nu, komt op een gezamelijke spaarrekening.
Alle reacties Link kopieren
Wij storten maandelijks een bepaald bedrag op onze gezamenlijke betaalrekening en van die rekening worden alle gezamenlijke kosten betaald. De rest van ons salaris is voor onszelf. In ons samenlevingscontract hebben we expliciet laten opnemen dat we allebei in gelijke delen bijdragen aan de gezamenlijke kosten en dat we verder individueel verantwoordelijk zijn voor de verplichtingen die we aangaan.
Alle reacties Link kopieren
wuiles schreef op 18 augustus 2007 @ 11:36:

Wij storten maandelijks een bepaald bedrag op onze gezamenlijke betaalrekening en van die rekening worden alle gezamenlijke kosten betaald. De rest van ons salaris is voor onszelf. In ons samenlevingscontract hebben we expliciet laten opnemen dat we allebei in gelijke delen bijdragen aan de gezamenlijke kosten en dat we verder individueel verantwoordelijk zijn voor de verplichtingen die we aangaan.
Wij latten dus betalen elk onze vaste lasten , ik ben zelfstandige dus verdien wel wat en in het begin trakteerde ik dan ook vaak en veel omdat hij anders met zijn uitkering niks leuks kon doen maar dat is uit de hand gelopen , als ik vrijdags bij hem aankwam was zijn ijskast leeg wat ik zielig vond dus kocht ik hem een weekvooraad,hij wou ook wel eens op vakantie dus betaalde ik en aangzien hij in het begin hier bescheiden over deed ik het graag.Nu echter moet ie exact weten wat ik verdien en wil bepalen wat ik met mijn geld doe , hij vraagt mij dan bevoorbeeld een nieuw bankstel maar een nieuwe jurk voor mij vind ie dan geldvespilling...
Wij delen alles gewoon. Hij betaalt dus bijvoorbeeld mee aan mijn studieschuld. Dat vind ik wel jammer voor hem maar ik heb bv ook meebetaalt aan het krediet dat hij bij de bank had. Eerst verdiende ik meer, nu hij en na de zomer ga ik weer (veel) meer verdienen. Ik werkte ook minder. Als we een grote aankoop willen doen en ook kleren overleggen we even en meestal kan het dan wel gewoon. Toen ik alleen was kocht ik het gewoon maar dat doe ik nu dus niet meer.

Bij vrienden zie ik dat ze elk een gelijk deel betalen en dat vind ik niet leuk als de 1 veel meer verdient dan de ander. Bij die vrienden komt het er op neer dat zij ongeveer 60 euro in de maand over heeft (ook voor kleren!) en hij ongeveer 600 euro. Dat verschil vind ik echt veel en veel te groot.
Alle reacties Link kopieren
In het begin betaalden we beide evenveel, we verdienden ook ongeveer evenveel dus dat is makkelijk. Altijd eigen rekening aangehouden en toen we ons huis kochten kregen we daar een rekening bij (andere bank). Dus toen hadden we in totaal drie rekeningen en sinds het gat tussen onze inkomens groter is geworden (ik verdien nu behoorlijk minder) doen we het naar rato (ook het sparen). En hebben alles gereorganiseerd zodat bijna alle vaste lasten van die gezamelijke rekening gaan, dus lekker makkelijk hoef je maar 1 bedrag daarheen over te maken en klaar.



Dus salaris komt op de eigen rekening binnen en er gaat een bedrag naar de gezamelijke rekening, waar we van alles van doen. Wat er overblijft op onze eigen rekening is ook 'zakgeld'. Je kan het ook andersom doen zoals Lizzie :) Het is wel zo dat vriend meer verdient en meer betaald en alsnog meer overhoudt maar als ik wat wil kopen kan dat er ook van hoor, doen we beide niet moeilijk over en grote dingen overleggen we toch altijd.



Wij geven duidelijk ons geld aan totaal andere dingen uit en zeker mijn vriend let niet zo op met pinnen (ik soms ook niet lol), en zo is de kans dat we ruzie erover maken veel kleiner. Kijk het is toch wel geld van ons beide dus er schuift echt wel wat heen en weer over de rekeningen en het is maar net wie er langs de winkel loopt en wat meeneemt of iets anders pint, we zijn nu acht jaar bij elkaar dus dat vervaagt toch wel, maar het is wel lekker overzichtelijk zo.



Op de gezamelijke kunnen we niet rood staan dus dit motiveert behoorlijk om goed te budgetteren. Zeker als er schulden in het spel zijn is het belangrijk om de geldzaken zo helder mogelijk te hebben, dus goed uitrekenen allemaal en automatisch laten overschrijven en bij ons is het dus zo dat je precies weet wat je limiet is aan 'zakgeld' (als ik weer eens kleren wil kopen of als vriend spelletjes wil kopen enzo haha). Wij hebben ook het een en ander moeten afbetalen en op deze manier werkte dat wel goed.



Maar het is maar net wat jullie zelf willen, bij anderen werkt het weer prima op de grote hoop (maar lijkt mij dus onoverzichtelijker).
Alle reacties Link kopieren
Soms heeft het voordelen alleenverdiener te zijn in een relatie ;-) Ik hoef nergens over na te denken, betaal gewoon alles ...
Wij hebben onze inkomens bij elkaar opgeteld en vastgesteld dat dat 100 procent is. Daarna hebben we procentueel uitgerekend hoeveelste deel van mijn salaris deel uitmaakt van het totaal. Ik betaal dus 41 % mee aan alles en mijn vriend de rest. En dan hebben we het over de vaste lasten die we samen hebben zoals hypotheek, eneco, verzekeringen, afvalstoffen heffing. Met de boodschappen is het iets anders, daar hebben we een aparte rekening voor en hij betaalt daaraan in verhouding meer aan, omdat zijn kinderen hier regelmatig eten. Ik betaal ook niet mee aan de alimentatie etc.

Zijn alimentatie is geen gezamelijke last evenals het aflossen van mijn studieschuld niet zijn pakkie an is. Heel cru maar ik betaal niet mee aan zijn kinderen. Hij hoeft ook niet mee te betalen aan dingen uit mijn verleden.
Alle reacties Link kopieren
Wij doen alles op 1 hoop, dat was al zo vanaf het moment dat we gingen samenwonen. We hebben toen een rekening geopend en daar werd alles op gestort. Ik had toen nog een lening die ik af moest betalen. Dat vond hij niet erg. Hij betaalde alimentatie, en vanaf dat moment ik dus ook.

Sinds we getrouwd zijn is er eigenlijk niks veranderd. NU we een kind hebben ben ik blij dat alles op 1 hoop gaat en ik niet hoef te rekenen of ik wel uitkom met het gezamelijke rekening-geld, als daar ook spullen voor t kind bijmoeten. Ik geef geen vast bedrag per maand uit aan mn kind en heb ook geen zin om dat iedere keer uit te gaan rekenen, terug te boeken oid.

Ik geef veel geld uit aan dure cremes, en werk maar 24 uur. Hij werkt fulltime en komt soms thuis met iets voor zn computer oid. Maar ik geef dus t meeste geld uit en breng t minste binnen. Mijn man maakt daar absoluut geen problemen van, dus voor ons is dit de beste oplossing.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik me trouwens afvraag, hoe doe je dat met boodcshappen doen? heb je dan 2 vakjes in je portemonnee oid? En als je dan een duur magazine wilt kopen, en sigaretten nodig hebt, doe je dat dan uit een ander vakje of gaat dat gewoon op de band tussen de andere boodschappen?Want juist dat soort dingen lijken me zo onhandig! Ik weet dat natuurlijk neit want ik heb t nooit geprobeerd vandaar mijn vraag.
Alle reacties Link kopieren
ook wij leggen in naar evenredigheid van inkomen. Vriendjelief verdient meer en maakt dus ook meer over naar de gezamenlijke rekening. Zo houden we uiteindelijk allebei evenveel over waar we onze eigen dingen van kunnen kopen.
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben gewoon 2 rekeningen en betalen om en om dingen, ik heb geen idee hoeveel hij of ik betaald en heb geen zin om het uit te gaan rekenen, ik vind het best zo.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven