niet zoveel zin,help

21-09-2007 22:55 36 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ben al 6 jaar heel gelukkig met mijn vriend. Hij is degene met wie ik oud wil worden en hij ook met mij. Aan onze relatie ontbreekt dan ook niks, behalve dat ik merk dat ik weinig zin in sex heb. Hierdoor hebben we al lange tijd geen sex gehad. Dit vind ik heel erg jammer want ik vind het wel erg fijn om sex te hebben. Het rare is dat als ik ongesteld ben dan wel zin in sex heb. Ik denk zelf misschien dat het door de pil komt?? Ik slik altijd twee strippen achterelkaar en slik de pil nu 12 jaar. Nu heb ik weleens gehoord dat als je geen hormonen meer binnen krijgt je zin omhoog gaat.



Weet iemand een oplossing voor mij???



Ps. het is niet zo dat ik mijn vriend niet aantrekkelijk vind, want hij is echt een super lekkerding
Alle reacties Link kopieren
-
Alle reacties Link kopieren
Geen zin in seks, depressieve gevoelens, uit balans: smoesjes of echte klachten?

Over de invloed van hormonen





Vlak na de geboorte al, hebbben hormonen een belangrijke invloed op ons leven: het hormoon prolactine zorgt er bij pas bevallen vrouwen voor dat de melkproductie op gang komt en de voeding ‘toeschiet’ op het moment dat de baby wordt aangelegd. Zo zijn er nog veel meer hormonen die op verschillende momenten in het leven flinke invloed hebben. HCG bijvoorbeeld, is het hormoon dat een beginnende zwangerschap in stand houdt, en melatonine speelt een belangrijke rol in je dag- en nachtritme.

Sommige hormonen beïnvloeden ons lichaam en onze psyche een leven lang. Voor vrouwen zijn de belangrijkte oestrogeen en progesteron, dé vrouwelijke geslachtshormonen. Ze zorgen ervoor dat we gaan puberen, dat we zwanger kunnen worden, dat we in de overgang komen. Bij sommige vrouwen zorgen ze voor chagrijn voor de menstruatie, voor wel tíen jaar klachten rond de overgang (maar een jaar of vier vijf overgangsklachten hebben is gelukkig normaler!) of voor gebrek aan zin in seks.

Maar overschat zijn ze in zekere zin ook: het is natuurlijk makkelijk om een vervelende bui of een libido-dip aan hormonen toe te schrijven, maar terecht is het lang niet altijd. Hormonen zijn onderdeel van een groter spel. Zin in seks bijvoorbeeld, en de mate waarin de vagina vochtig wordt, heeft ook alles te maken met psychische factoren. En hoe ernstig je psychisch uit balans bent in de overgang, zit deels in je karakter.



Het belangrijkste vrouwelijke hormoon is oestrogeen. Het speelt een belangrijke rol in de cyclus en in je sexleven, en heeft invloed op je lichamelijke en psychische gesteldheid. Ander invloedrijk hormoon is progesteron. Dat hormoon is (mede) verantwoordelijk voor problemen als PMS en een verstoorde cyclus tijdens de overgang. Ook tijdens zwangerschap is het een essentiële stof.





ALS JE IN DE DERTIG BENT: ALLES DRAAIT OM DE CYCLUS



Voor vrouwen in de dertig zijn hormonen vooral van belang voor de cyclus en voor het ontstaan en in stand houden van een zwangerschap. Oestrogeen is vooral in het begin van de cyclus, na de menstruatie dus, actief. Het zorgt er samen met het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) voor dat er een eicel rijpt en springt. Na de eisprong stijgt het gehalte progesteron: het baarmoederslijmvlies wordt dikker en anders van samenstelling, waardoor een bevruchte eicel zich in de baarmoeder kan innestelen. Nestelt zich geen bevruchte eicel in en ontstaat er dus geen zwangerschap, dan dalen de progestron- en oestrogeenspiegels, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en komt de menstruatie op gang.

Het gehalte oestrogeen is het hoogst in de dagen rond de eisprong. In die dagen zorgt het voor nog iets anders dan een springend eitje alleen, namelijk voor zin in seks. Hoe hoger je oestrogeen, hoe meer zin. Prima voor het instandhouden van de soort natuurlijk, dat eisprong en zin in seks hand in hand gaan. Na de eisprong neemt het progestron het heft weer in handen, en dat zorgt vaak voor wat minder zin in seks. Vlak vóór de mensturatie – als er geen bevruchte eicel is ingenesteld – daalt het progesteron vrij drastisch, en die daling wordt wel in verband gebracht met het Pre Menstrueel Syndroom. Interessant: die plotselinge progesteron-daling is er ook in de dagen na een bevalling en kan ook dan voor depressieve gevoelens zorgen. Hier geldt overigens wel heel duidelijk dat dergelijke gevoelens niet alleen aan hormoonschommelingen te wijten zijn; immers, niet alle vrouwen hebben PMS en niet alle kraamvrouwen herkennen die depressieve gevoelens. Vaak spelen ook omstandigheden en karakter een belangrijke rol.

Trouwens: wist je dat oestrogeen je ‘cognitieve vermogens’ op peil houdt? Je geheugen bijvoorbeeld. Dat ga je merken als je ouder wordt en de oestrogeenspiegels dalen: veel vrouwen krijgen dan geheugen- en concentratieproblemen.





ALS JE IN DE VEERTIG BENT: EERSTE SCHOMMELINGEN



Hoe dichter je bij de overgang komt, hoe meer het hele hormoon-systeem uit balans raakt. Het begint met een verstoring van de progestron-productie, en die heeft weer invloed op de oestrogeenspiegels. Hoe trager het progestron werkt, hoe langer het oestrogeen de kans krijgt het baarmoederslijmvlies te verdikken. De cyclus duurt langer en er wordt meer baarmoederslijmvlies opgebouwd, wat voor heftiger menstruaties zorgt. Die schommelingen kunnen ook invloed hebben op je libido (je zin om te vrijen) simpelweg omdat je je wat uit balans kunt voelen en daardoor minder zin krijgt in seks. Aan de andere kant: de oestrogeenspiegels blijven langer hoog, wat juist weer goed kan zijn voor je libido. Welke invloed de hormoonschommelingen hebben op je zin in seks, verschilt uiteindelijk per vrouw en is meer afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en psychische factoren dan van de hormonen.





ALS JE IN DE VIJFTIG BENT: INGRIJPENDE VERANDERINGEN



Al voor de overgang raakt de progestronproductie ontregelt, maar pas de oestrogeendaling die rond het vijftigste begint, is veel ingrijpender. Het zorgt voor één van de bekendste en vervelendste overgangsklachten: opvliegers. Die zijn overdag lastig, maar hebben vooral ’s nachts gevolgen. Wie tot wel tien opvliegers per nacht heeft, slaapt bepaald niet lekker en krijgt overdag last van moeheid, labiliteit, depressieve klachten en concentratiestoornissen. Die klachten kunnen nog worden versterkt door de levensfase waar veel vijftigers inzitten: de kinderen gaan het huis uit, de ouders worden ziek of overlijden, de eerste ouderdomskwaaltjes doen van zich spreken.

Door de sterke vermindering van het oestrogeen, neemt vaak de zin om te vrijen af. De vagina wordt ook minder makkelijk vochtig. Oestrogeen in pilvorm kan helpen, maar dat is niet voor alle vrouwen een oplossing, bijvoorbeeld omdat ze hormoongevoelige borstkanker hebben (gehad). Een oplossing is dan oestriol te slikken, een soort oestrogeen dat droogheid van de vagina tegengaat maar geen invloed heeft op andere processen in het lichaam.

De overgang met bijbehorende klachten duurt gemiddeld vier, vijf jaar, de laatste mensturatie krijgen vrouwen gemiddeld op hun 51-ste. In uitzonderlijke gevallen houden de overgangsklachten daarna nog tien jaar aan.

Minder oestrogeen zorgt op wat langere termijn voor zwakkere botten. Broze botten kun je proberen te voorkomen door extra melkproducten te eten en drinken, maar dat helpt meestal niet genoeg. Oestrogeen slikken helpt wél. Hormoontherapie heeft niet zulke beste publiciteit gehad de afgelopen maanden, maar niet iedereen is het erover eens dat hormoonbehandelingen slecht zijn. Oestrogeen zou de kans op borstkanker verhogen, maar aan de andere kant beschermt het tegen hart- en vaatziekten, en daaraan overlijden meer oudere vrouwen dan aan borstkanker. Of behandeling met hormonen wel of niet slim is, is vooral een individuele kwestie. Ook het soort hormoon kan verschil maken: er zijn ook oestrogenen die gunstig werken tegen botontkalking en niet nadelig zijn voor de borsten. Die zorgen ook wel weer voor meer opvliegers, maar voor wie daar heel weinig last van heeft, is dat misschien niet zo’n probleem. Kortom: echt iets om met de huisarts (of gynaecoloog) te bespreken.





ALS JE IN DE ZESTIG BENT: NIEUW EVENWICHT



Rond het zestigste hebben de hormonen meestal weer een nieuw evenwicht gevonden. En dat evenwicht zorgt ervoor dat ook aan een psychisch roerige periode een einde komt en veel vrouwen zich weer helemaal lekker in hun vel voelen.

Toch laat de overgang nog zijn sporen na: de lage oestrogeenspiegels van de afgelopen jaren zorgen voor een verhoging van de kans op hart- en vaatziekten rond het vijfenzestigste. Ook het botverlies, dat in de vroegste overgangsjaren het snelst gaat, krijgt nu gevolgen: de broze botten breken makkelijker. Dat oestrogeen beschermt tegen bijvoorbeeld hartinfarcten, blijkt onder andere uit onderzoek dat aantoont dat vrouwen bij wie de eierstokken (belangrijke oestrogeen-producenten) zijn verwijderd, meer kans hebben op jonge leeftijd een hartinfarct te krijgen. Het risico van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang wordt trouwens vaak onderschat, zeker vergeleken met bijvoorbeeld de kans op borstkanker: de kans te overlijden aan een hart- of vaatziekte ligt op veertig tot vijftig procent, het risico te overlijden aan borstkanker op zo’n tien procent.





Kunstmatig hormoon



Progestageen is ook een bekend hormoon, maar is niet uitgebreid besproken omdat het geen natuurlijk maar kunstmatig hormoon is. Veel vrouwen krijgen ooit in hun leven wel met progestageen te maken. Het zit bijvoorbeeld in verschillende voorbehoedmiddelen, zoals in de pil, de anticonceptiering en -pleister, en in Mirena. Vrouwen die met oestrogeen behandeld worden om overgangsklachten tegen te gaan, krijgen er vaak progestageen bij om bijwerkingen van oestrogeen tegen te gaan.





Meer aandacht voor testosteron



Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, speelt bij vrouwen ook een rol, maar vrouwen hebben er maar heel weinig van. Zó weinig, dat het met de methodes die er nu zijn, bij vrouwen niet eens meetbaar is. Toch komt er meer belangstelling voor de werking van testosteron bij vrouwen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een gebrek aan testosteron voor moeheid en verminderde zin in vrijen kan zorgen. Heel af en toe worden vrouwen voor dergelijke klachten ook met testosteron behandeld. Heel af en toe, want meestal hebben die klachten een heel andere oorzaak.





Met dank aan Jan van der Mooren, arts (gespecialiseerd in de overgang) in het VU Medisch Centrum in Amsterdam en projectleider van het onderzoeksprogramma ‘De ouder wordende vrouw’. Voor meer info zie www.de-ouder-wordende-vrouw.nl





September 2004
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Even wat anders dan stoppen met de pil. Het ging erom dat je weinig zin in seks hebt. Weet je wat ook kan helpen? Af en toe porno kijken. Ik heb via de viva een vrouwvriendelijke pornodvd besteld, en dat is echt leuk.

Ik bedoel hier niet mee dat je dat nodig hebt om seks te hebben maar af en toe is het leuk en spannend! Goed voor je fantasie en dat is weer goed voor een goed seksleven!

En ik ben nu gestopt met de pil maar meer zin in seks... ik merk geen verschil hoor, heb nog steeds een gezonde zin
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar al die verhalen over geen zin. Je hebt een goede relatie en toch heb je geen zin. Je piekert je suf wat door oorzaak zou kunnen zijn en iedereen zegt wat anders. Ik denk dat het goed is om je te realiseren dat ook bij goede relaties de sleur om de hoek kan komen kijken. Als je daar wat aan wil doen, dan moet je proberen de spanning weer terug te brengen.



Zelf heb ik veel baat gehad bij de Handleiding voor de vrouw die de passie terug wil. Daarin wordt uitgelegd hoe je je man/vriend weer aan het 'jagen' krijgt op jou. Je wordt eindelijk weer eens verleid, en niet alleen een keer per jaar gedurende dat bijzondere weekendje. Je voelt je meer en meer aanbeden en het wordt weer leuk om je verleidelijk te kleden en om samen te genieten. Door deze methode toe te passen werd ons seksleven in ieder geval weer spannend en uitdagend en we hebben ons sindsdien eigenlijk niet meer verveeld.



Niet omdat die handleiding zo goed is, maar omdat er nog heel veel te ontdekken valt wanneer je buiten de ingesleten paden durft te wandelen.



Een aanrader!
Microgynon 30 was in elk geval killing voor mijn libido. Na een paar maanden heb ik de doktersassistente gesmeekt om weer Trigynon te krijgen.



Het gaat nu stukken beter, maar eerlijk is eerlijk, toen ik helemaal geen pil slikte was ik veel liever volgens mijn vriend, en voelde ik mij ook stukken beter. Het enige nadeel is dat je dan je menstruatiepatroon niet kunt beïnvloeden, maar omdat ik erg regelmatig was vond ik dat geen probleem.



En nu maar wachten totdat hij EINDELIJK EENS EEN AFSPRAAK MAAKT OM IETS DOOR TE LATEN KNIPPEN !!!!!

Hij roept al jaren dat hij dat wil, maar doen.......................... ho maar.
Alle reacties Link kopieren
Hey,



Heb ook na jaren de pil te hebben geslikt Mirena. Alweer een jaartje of 3, maakt geen fluit uit, niet meer zin in seks. Natuurlijk andere voordelen aan het spiraaltje (de reden waarom ik een spiraaltje wilde was ook niet de sexdrive), maar voor sexdrive 0,000.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Mirena is een spiraal...

Maar er is inderdaad een pil met soorgelijke naam, mijn huisarts maakte eens dezelfde fout; stond ik bij de apotheek met een recept voor 3x Mirena





quote:highway schreef op 29 oktober 2007 @ 22:01:

Hey,



Heb ook na jaren de pil te hebben geslikt Mirena. Alweer een jaartje of 3, maakt geen fluit uit, niet meer zin in seks. Natuurlijk andere voordelen aan het spiraaltje (de reden waarom ik een spiraaltje wilde was ook niet de sexdrive), maar voor sexdrive 0,000.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
even goed lezen babado
Alle reacties Link kopieren
Hoi Zonnebril. Jouw problemen zijn heel herkenbaar voor mij. Ik ben ongeveer een jaar geleden ook gestopt met de pil (microgynon 30, heb ook ooit mercylon gehad) vanwege weinig zin in seks. Ik moet je zeggen dat ik daarna wel meer zin kreeg, maar dat het nou echt spetterend is, nee. En juist als ik ongesteld ben heb ik wel zin, maar dan vind ik het zelf niet echt prettig om het te doen. We doen het ongeveer 1 x per week. Als het aan mijn vriend lag dan ongeveer 5 keer per week, maar ik vind 1 a 2 x echt genoeg. Maar ik moet zeggen, door er over te praten, en door je fantasieën te bespreken, dan wordt het wel makkelijker en soms wordt mijn zin dan ook groter. Bij mij helpt het ook namelijk wel om softporno te kijken of een erotisch verhaal te lezen. Ik heb dit onlangs aan mijn vriend verteld, en hij vond het prettig om dat te weten. We hebben er verder nog nix mee gedaan, maar dat gaat wel gebeuren denk ik En ik moet niet te diep nadenken van : Oh ja morgen moet ik dit doen en dit moet ik echt niet vergeten en hoe laat moet ik mijn wekker zetten etc. Ik moet mezelf leren mijn gedachten even stop te zetten en te genieten. Misschien idee voor jou?

Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Misschien een beetje een onsamenhangend verhaal maar ik hoop dat je er iets aan hebt!
Het kan aan je pil liggen, microgynon staat nu niet echt bekend als pil die je libido met rust laat.

Denk eens over de Yasmin na, heeft bij veel vrouwen een veel minder grote invloed op emoties/ libido.
Alle reacties Link kopieren
Zo herkenbaar dit!

Na vele pillen te hebben uit geprobeerd het ik bijna 2 jaar geleden een koperspiraal laten zetten. Ideaal! Geen hormonen meer in je lijf en een libido waar je U tegen zegt. Enige minpuntje is de hevige en lange menstruatie (ongeveer een week). Maar serieus, ik wist niet dat sex zo leuk kon zijn!



Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven