Appartement kopen

21-04-2008 20:46 21 berichten
Alle reacties Link kopieren
Afgelopen weekend ben ik wezen kijken bij een leuk 3 kamerappartement. Er hoeft weinig aan te gebeuren en het lijkt financieel haalbaar.

Alleen; de servicekosten zijn erg hoog (195 per maand). Dus dat bedrag komt nog bij de hypotheek. Het zal dus allemaal net wel of net niet mogelijk zijn om maandelijks te financieren.

Ik wil graag een bod doen maar weet gewoon te weinig af van huizen kopen. Immers nog geen ervaring mee.

Want is 195 servicekosten normaal?

En waar moet ik op letten bij VvE? Wat is belangrijk aan hun financiële situatie?

En wat is nog meer belangrijk om op te letten?



Ik wil deze kans graag grijpen, want voor dit bedrag als alleenstaande krijg ik maar weinig kansen om iets te kopen.

Maar ik heb geen idee hoe ik dit aan moet pakken.

Ik heb al op sites gekeken die al eerder genoemd zijn op het forum zoals 'helpikgaeenhuiskopen.nl'.

Maar helaas kom ik daarmee niet zoveel verder.

Iemand tips?
Alle reacties Link kopieren
De maandelijkse bijdrage wordt door de Vereniging van Eigenaren vastgesteld. Als je een appartement aankoopt, wordt je van rechtswege lid van zo'n vereniging. Wat van belang is is of de Vereniging een reservefonds ofwel flatkas heeft met een positief saldo. Van dat saldo worden bijv. verzekeringspremies betaald (alle appartementseigenaren hebben een collectieve verzekering) en het onderhoud betaald. 1 keer in de zoveel tijd zal de vereniging vergaderen en besluiten nemen over bijv. onderhoud. Als je eigenaar bent, dan zal de administrateur van de vereniging je zo snel mogelijk aanschrijven ivm sleuteloverdracht, verzekeringen e.d.
Alle reacties Link kopieren
hoi,

ik woon zelf ook in een appartement en wij betalen 194 euro servicekosten. De enige kosten die er voor ons bij op komen uit eigen pocket is elektra, het water, gas en de verwarming zitten bij de servicekosten in.

wij krijgen vaak aan het eind van het jaar geld terug.



wat vve betreft, als het goed is heeft de makelaar voor jou de laatste notulen van de vve vergadering, én een financieel overzicht van afgelopen jaar, aankomend jaar en prognose groot onderhoud tot iig 2010.

heeft de makelaar die niet dan doet ie zn werk niet naar behoren en moet je zelf even de vve bellen voor die papieren.



succes ermee!!
Alle reacties Link kopieren
Je moet kijken of ze een actieve VVE hebben. En of er achterstallig onderhoud is aan het pand! Ik zou ook de balans even opvragen bij de vorige bewoner. Kun je zien of ze financieel gezond zijn.

En verder zou ik eens kijken op de site van Vereniging Eigen Huis. Hebben ook altijd wel goede tips.

Overigens betaal ik ¤ 145 aan de VVE - in vergelijking met bekenden die ook een appartement hebben, zit ik aan de hoge kant. Maar of het ook echt hoog is, weet ik niet!

Wat wel fijn is, is dat het pand verbouwd, geschilderd en anderzins onderhouden wordt zonder dat ik enorm moet dokken!

Succes met je huisje!
Alle reacties Link kopieren
mosterd!
Alle reacties Link kopieren
Hoi, allereerst is het even belangrijk om te weten wat er in die 195 euro zit. Is dat inclusief verwarming, gas en water of niet? En is het bedrag misschien zo hoog omdat ze extra reserveren voor een bepaald groot onderhoud? Dus .. wat anderen ook zeggen: vraag de begroting, financiele gegevens, laatste notulen op van de VvE en kijk of het een financieel gezonde VvE is en het bedrag dus reëel is.



Ik heb toen ik voor een appartement aan het kijken was 2x gehad dat ik de VvE financieel niet stabiel genoeg vond of dat ik het bedrag wat ze vroegen niet in overeenstemming vond met het onderhoud e.d. En heb dus besloten verder te kijken.

Heb ook wel gemerkt dat het veel uitmaakt of er een lift in het gebouw is, dat kost toch ff wat meer vwb kosten onderhoud.



En dan.. als alles ok lijkt wees dan kritisch of je dit bedrag maandelijks erbij kan hebben, het is gebruikelijk dat het bedrag jaarlijks met een paar % wordt verhoogd dus dat moet je wel incalculeren. Aan de andere kant: in een 'normaal huis' moet je zelf zorgen voor een brandverzekering, opstalverzekering e.d. en moet je zelf ook reserveren voor onderhoud enzz.. komt ook bovenop de hypotheek dan.



Succes!
Wat mij opvalt is dat hier over de Vve geschreven wordt als 'ze' of 'hen'. De meeste Vve's zijn klein, soms maar 2, 3 of 4 leden en dan regel je de zaken onderling. Als er dan dus teveel (of te weinig) opzijgezet wordt voor onderhoud, dan valt daarover te praten.



Voor de vergelijking: ik betaal EUR 65 per maand alleen voor verzekeringen en reservering voor onderhoud. Gas etc heb ik apart.
Alle reacties Link kopieren
Eigenlijk niks meer toe te voegen aan de tips die al gegeven zijn. Kijk goed naar de reserves van de VVE en v.w.b. de hoogte van de servicekosten hangt het er erg vanaf wat daar inclusief bij zit.



Ik betaal 85 euro per maand voor schoonmaak van de gallerijen, schilderwerk, tuinbedrijf voor de binnentuin, onderhoud aan buitenkant van het gebouw, brand/opstalverzekering. Gas/water/licht zit hier niet bij in.

Dit voor het vergelijk
Alle reacties Link kopieren
quote:bergamot schreef op 21 april 2008 @ 23:13:

Wat mij opvalt is dat hier over de Vve geschreven wordt als 'ze' of 'hen'. De meeste Vve's zijn klein, soms maar 2, 3 of 4 leden en dan regel je de zaken onderling. Als er dan dus teveel (of te weinig) opzijgezet wordt voor onderhoud, dan valt daarover te praten.

Dat is niet waar hoor. Bij de aankoop van een appartement wordt je van rechtswege lid. Als jij dus een appartement koopt in een complex van - ik noem maar wat - 26 appartementsrechten dan heb je dus ook 26 leden en juist dan is het van belang dat er regelmatig vergaderd wordt.
Alle reacties Link kopieren
Klopt traincha.

Ik heb binnenkort ook een vergadering en het is van belang dat je daarbij bent ivm stemmingen.
Alle reacties Link kopieren
Kijk ook of de vve echt actief is. Een slapende VvE heeft geen goed zicht op het onderhoud en de mogelijke komende kosten. Zo'n VvE ligt apathisch af te wachten en wordt verrast door een lekkend dak of het vervangen van een liftmotor (eens per 10 jaar!).



Als er onvoldoende leden betrokken zijn, kan de VvE niets beslissen omdat het vereiste quorum niet wordt gehaald: zoals yoyo ook al aangeeft, er moeten genoeg mensen deelnemen aan de vergadering om rechtsgeldig te kunnen stemmen.



Kijk ook even of de VvE in eigen beheer wordt uitgevoerd of dat er een adminisitratiekantoor danwel woningbouwvereniging als bestuurder optreedt. Zeker in het laatste geval weet je dat het onderhoud en de planning daarvan professioneel gedaan wordt, en voor scherpe prijzen vaak. Maar een VvE in eigen beheer (dus de bewoners vormen zelf het bestuur) kan ook zeer daadkrachtig en professioneel zijn.



succes met kopen,

TD,
Alle reacties Link kopieren
Ga ook eerst eens naar een hypotheekadviseur om je hypotheekmogelijkheden te laten berekenen.

Afhankelijk daarvan weet je wat je netto maandlasten ongeveer zullen worden en weet je of je die 195 kan missen.



En neem een makelaar. Die zou je daar namelijk ook over kunnen/moeten informeren.



Groetjes

Romy
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties!



Het lastige in deze situatie is het volgende:

De 4 complexen worden momenteel grotendeels verhuurd door een woningstichting.

De appartementen die nu leeg komen te staan worden vervolgens verkocht.

Langzaam aan gaan de complexen dus van huur naar koop.

De VvE staat dus nog in de kinderschoenen wat ik ervan begrijp. De eerste jaarbalans is pas na 31 dec 2008 in te zien.

Wat moet ik met dit gegeven? Is het dan meteen erg onbetrouwbaar of kan dit niet anders omdat het een beginnende VvE is?



Mijn hoge servicekosten bestaan o.a. uit reservering voor onderhoud en een voorschot in de stookkosten, maar water en licht zit er niet bij in. Dan is 195 wel aan de hoge kant volgens mij.



Hmmm... hoe langer is er over nadenk, hoe meer ik begin te twijfelen. Ik vind het alleen zo lastig te bepalen of m'n twijfels gegrond zijn.
Alle reacties Link kopieren
Miezemaus, omdat deze appartementen van huur naar koop gaan, is er nog geen reserve opgebouwd. In dit soort gevallen en ook dar waar er sprake is van een gereactiveerde VvE en dus achterstallig onderhoud, zie je dit soort bedragen direct komen. De bijdrage van 195,- is redelijk hoog, ook met stookkosten. Is er sprake van blokverwarming? Vraag na wat er precies is inbegrepen en waarop dit bedrag gebaseerd is.



Ik weet even zo niet waar je het beste je oor te luisteren kunt leggen over de haalbaarheid van dit appartement voor jou. Maar hou er rekening mee dat dit soort appartementen uit de verhuur toch een redelijke hoeveelheid achterstallig onderhoud kunnen kennen. De aankoop mag dan misschien goedkoop zijn, de maandelijkse kosten zijn dat blijkbaar niet (en in de toekomst kijken kan je nog niet, of is er al wel een meerjaren onderhoudsplan?). Hou er altijd rekening mee dat het bedrag gewoon jaarlijks ook nog eens geindexeerd gaat worden.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij scheelt het ook of er wel/niet sprake is van een lift in het gebouw en hoeveel lagen het gebouw telt.



Als ik mijn huidige appartement gekocht had, had ik zo'n 250 euro aan service kosten moeten betalen. Voor een complex van 4 lagen, zonder lift (alhoewel ze vast en zeker de lift van een ander deel van het complex meegerekend zullen hebben). Hier dus ook een woningbouwvereniging die de touwtjes in handen heeft. Ik kan erbij vertellen dat weinig mensen ook daadwerkelijk tot aankoop zijn gegaan en ze nu weer aan het verhuren zijn omdat de verkoop niet zo succesvol was
Alle reacties Link kopieren
quote:Miesemaus schreef op 22 april 2008 @ 17:40:

Bedankt voor jullie reacties!



Het lastige in deze situatie is het volgende:

De 4 complexen worden momenteel grotendeels verhuurd door een woningstichting.

De appartementen die nu leeg komen te staan worden vervolgens verkocht.

Langzaam aan gaan de complexen dus van huur naar koop.

De VvE staat dus nog in de kinderschoenen wat ik ervan begrijp. De eerste jaarbalans is pas na 31 dec 2008 in te zien.

Wat moet ik met dit gegeven? Is het dan meteen erg onbetrouwbaar of kan dit niet anders omdat het een beginnende VvE is?



Mijn hoge servicekosten bestaan o.a. uit reservering voor onderhoud en een voorschot in de stookkosten, maar water en licht zit er niet bij in. Dan is 195 wel aan de hoge kant volgens mij.



Hmmm... hoe langer is er over nadenk, hoe meer ik begin te twijfelen. Ik vind het alleen zo lastig te bepalen of m'n twijfels gegrond zijn.Ik denk niet dat het een beginnende vve is, maar eerder een slapende vve. Als ene gebouw in appartementsrechten gesplitst wordt wordt van rechtswege de Vereniging van Eigenaren opgericht. Het enige wat ik kan bedenken is dat het bestuur van die Vve nog bij de woningstichting zit, maar dat dat uiteindelijk overgedragen wordt aan misschien wel een makelaar. Met name de grotere makelaarskantoren kunnen wel eens over een vastgoedbeheer afdeling beschikken waar ze onder meer ook de administratie van verschillende verenigingen van eigenaren doen omdat het - zeker voor grotere flatcomplexen - toch wel vrij ingewikkeld is om te doen.
Alle reacties Link kopieren
De vraag of de VVE slapend is is redelijk stom want dan betaal je geen servicekosten.



Verder is het een verschil of je een driedubbelbovenhuis hebt of een hele flat. Bij dat laatste heb je veel meer servicekosten vanwege een mogelijke flat, schoonmaak, verzekeringen, stookkosten, ed. Je kan niet zomaar bij een ander kijken wat hij of zij betaalt dat hangt echt van de situatie af. En 195 met stookkosten is echt niet veel hoor. Dan wordt er ook flink wat opgebouwd en dan hoef je zelf niet zo in de buidel te tasten als er wat gedaan moet worden want dan is de reserve genoeg.



Dit klinkt als een groot complex dus vandaar de hoge kosten. Als het je droomhuisje is moet je het daar niet vanaf laten hangen
Alle reacties Link kopieren
quote:dopey155 schreef op 22 april 2008 @ 21:13:

De vraag of de VVE slapend is is redelijk stom want dan betaal je geen servicekosten.

Waarom is dat een stomme vraag? Voor een leek is de koop van een appartementsrecht behoorlijk ingewikkeld hoor.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk dat bij een complex waar zowel huur al koop zitten verschillen kunnen ontstaan. Soms heeft de woningbouw nog een meerderheidsbelang in de VVE. Als particuliere koper sta je dan niet altijd even sterk.



Mijn ervaring is dat huurders weinig tot geen belang hebben bij een VVE. Ze laten de woningbouw alles wel regelen en komen bv niet op vergaderingen. Kopers zijn vaak toch actiever omdat het gaat om eigen bezit.



Vraag je tevens af hoe het zit met het onderhoud. Veel woningbouwverenigingen gaan huizen verkopen als de tijd voor het groot onderhoud eraan zit te komen. Tevens onderhouden kopers een woning over het algemeen beter dan huurders (veel meer eigen belang, en verschil in woonduur).



Vraag ook de huisregels van de VVE op. Er zijn erbij die zeer strenge regels hebben opgesteld betreffende de uitstraling en inrichting van de woning. Dat kan zelfs betrekking hebben op jouw voordeur of buitenmuren!
Alle reacties Link kopieren
wij betalen 170 euro en dat vinden we best veel, ook omdat we gas, elektra, verzekeringen etc nog zelf moeten betalen. ook uitgaven zoals een nieuwe bel met video moeten we nog een flinke eigen bijdrage voor bijbetalen. aan de andere kant, de tuin is netjes onderhouden en de galerij schoon!



houd met het berekenen van je maandlasten ook rekening met een spaarpotje dat je zelf moet hebben voor de onderhoudszaken die niet onder de VvE vallen, zoals een nieuwe ketel, lekkage van keuken en douche, binnen schilderwerk!
Alle reacties Link kopieren
ik heb een voormalige huurwoning gekocht. buitenkant was totaal gerenoveerd (alles kunststof puien, heel mooi!, dubbele beglazing, nieuwe balkonscheidingen etc). De helft vh gebouw (60 flats) is nog huur en valt onder de woningbouw en de rest is koop en heeft een vve. een hoge man van de woningbouw zit in het bestuur vd vve. gaat allemaal prima. we hebben totaal 120 woningen. de huurders betalen volgens mij zo'n driekwart van ons bedrag aan servicekosten. wij betalen rond 180 per maand. daarin zit oa. stadsverwarming, water, huismeester, schoonmaakkosten, opstalverzekering etc. we krijgen zelf nog een rekening voor kook-gas en electra. tijdens de vve-vergadering wordt van alles uitgelegd en toegelicht. meestal krijgen we geld terug aan het eind vh jaar. verder amper onderhoud, we reserveren wel via de vve daarvoor.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven