Blub... viva's aquariumtopic

10-01-2025 22:23 77 berichten
Hoe zit het met de aquaria hier?

Ik heb een mooi, beplant, zoetwater aquarium vol garnalen, pareldanio's en rasbora's. Ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden.

Hebben jullie een aquarium? Of een terrarium.. misschien zelfs een paludarium? Hoe heb je het gemaakt, wat zijn de bewoners? Deel het hier!
Alle reacties Link kopieren Quote
@Chocofan. Dat is een goeie! Ik zou dan voor tropisch gaan. Bettas kunnen inderdaad garnaaltjes eten heb ik gelezen, maar ze doen het niet allemaal dus dat zou een test worden.

Ik heb ruimte zat, hij zou niet in de woonkamer komen maar in mijn werkkamer. Dan zet ik hem pal naast mijn bureau en heb ik wat te kijken tijdens werken. Maar ergens leek een koddig klein 30 liter bakkie met garnaaltjes me wel schattig. Maar ja, ik denk dat minstens 60 liter of groter toch beter is want makkelijker ja..

@Noordzee. Tweedehands weet ik niet of ik durf, i.v.m mogelijke schade en lekgevaar. Mijn vogels zitten in een kooi van Marktplaats maar ja die gaat geen 60+ liter water lekken als ie stuk is. :lol: Maar ja gewoon een bakkie kopen en dan beginnen met een aquascape en de waardes goed krijgen is een lage drempel, zolang ik geen beestjes kan vermoorden kan het niet zó erg zijn toch? :P

Ja ik vind zeepaardjes echt helemaal geweldig (zeedraakjes ook trouwens maar ik weet niet eens of die in aquaria gehouden worden) maar ik ga er echt niet aan beginnen gewoon. Misschien als ik ooit oud en met pensioen ben en niks anders in mijn leven te doen heb. :P Een kwallen bakkie lijkt me trouwens ook geinig. Maar nee, ik blijf voorlopig even weg van zout water. Hoe doen jullie aquariumhouders dat eigenlijk met een vakantie van een week?
@Tuingravin
Snap ik hoor, was een grapje. Geinig dat hij niets heeft met kamperplanten, ik kan me daar niks bij voorstellen. De enige reden dat ik er niet zoveel meer heb (en ze allen hoog staan) is omdat ik een vleesgevoerde heggenschaar in huis heb die 364 dagen per jaar uitstaat, superbraaf is, tot de ene dag dat ze per ongeluk op de turbostand komt en alles moet dan KAPOT. Monstera's, palmen en boomvarens... overal weet ze wel raad mee. De enige goede plant is een plant zonder blaadjes.

Ik ben stilaan wel heel nieuwsgierig naar je reuzenaquariumplannen. Hoe groot is groot en hoe wil je hem inrichten, wat wordt je vissenbestand?

@Choco-fan
Koelen lijkt me ook lastiger, ik ben daar eerlijk gezegd helemaal niet in thuis. Dat geldt trouwens ook voor subtropische bewoners: neocaridina houden bijvoorbeeld niet van >28 graden. Tijdens een hittegolf in de zomer is dat heel normaal. Een coolpack zou dan een noodoplossing zijn.

@Ugli
Lekgevaar snap ik helemaal, je kunt altijd navragen hoe lang de bak heeft leeggestaan; hier geldt hoe korter, hoe beter. Een bak aanschaffen, inrichten en indraaien kan nooit kwaad. Als je er zoetjesaan nog wat bewoners indoet wordt het nog leuker zelfs. Een paar posthoornslakken, wat endlerguppies, wildkleurgarnalen...

Zeepaardjes zijn belachelijk mooi en een super interessante soort. Voor zover ik weet zijn zeedraakjes particulier niet beschikbaar. Een grote Amerikaanse zoutwatershop heeft ze een paar jaar terug aangeboden als 1 april grap.

Kwallen houden kun je zeker doen, als je bereid bent een flink bedrag neer te tellen voor de speciale bak. De kwallen zelf zijn duur en lastig te krijgen en je zult nog steeds wekelijks gedeeltelijk water moeten verversen met de juiste verhoudingen. Maar helemaal onmogelijk is het dus niet.

Ik ga gewoon een week weg, en heb niemand die ze voert (ik moet er niet aan denken als er uit goede bedoelingen te veel wordt gevoerd). In de bak groeit genoeg voor de garnalen en van de vissen heb ik louter het minimum aantal zodat ze goed kunnen scholen en zich veilig voelen. Die houden het makkelijk een tijd uit zonder voer. Ik weet ook zeker dat ik ondanks de mini porties, nog steeds te veel voer, omdat ik het voeren zo leuk vind.

Leuk dat je vogels hebt! Wat voor soort(en?)
Alle reacties Link kopieren Quote
Noordzee, het is de bedoeling om een aquarium met onderkast te gaan gebruiken als roomdivider. Dat zal dan een bak worden van ongeveer 1.80 lang, 40 breed en zeker 1 meter hoog. Veel water dus, hahaha. Tropisch, met veel planten. Ik wil er wel doorheen kunnen kijken.
Ik wil er guppen in, een school neon of kardinaaltetra’s, platy’s en een paar discussen denk ik.

En de vogeltjes: wij hebben klein tropisch spul. We hebben gouldamadines, papegaaiamadines, diamantduifjes, binsenastrildes, bichenowastrildes en een napoleonnetje. Die laatste was een koppel, maar er is er eentje van overleden en het lukt nog niet om weer een kereltje aan te schaffen. Is moeilijk aan te komen ofzo.
Dit zijn allemaal vogels die niet schreeuwen, maar gezellig en zachtjes piepen en fluiten. Vroeger hadden we een kamervoliere met alleen gouldamadines in de woonkamer. Maar ja zoals het wel vaker gaat met dat soort dingen, wilden we graag meer. Dus… garage verbouwd met een grote volière erin, en meer soorten. We hebben er ook een jacuzzi in staan, kunnen we met uitzicht op de vogels bubbelen.
Het is eigenlijk een tweede woonkamer, we kunnen er ook gezellig zitten. De ruimte heeft airco, dus de dames en heren zitten in de winter lekker warm en in de zomer wanneer nodig, ietsje koeler.
We hebben dus erg verwende vogeltjes… :rofl: maar ze doen het goed en we hebben ook regelmatig nestjes.

Wat vakantie betreft: wij hebben het zo geregeld dat als wij weg gaan, onze oudste zoon voor de vogels, vissen en planten zorgt. En wij doen dat op onze beurt bij hem. Hij heeft ook een aquarium en kamerplanten (geen vogels). We moeten dan wel even goed de vakanties plannen. Hij woont op 5 minuutjes rijden van ons, dus dat kan prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb mijn kleine bak aan mijn vriend gegeven want die vond het ook wel weer leuk om te beginnen. Zoals alle hobby’s die hij oppakt, gaat dit ook weer met een bijna wetenschappelijke voorbereiding. Hij heeft uren zitten lezen en filmpjes gekeken over de juiste bodem, beplanting, het indraaien, een half laboratorium aangeschaft. Nou ja, de visjes komen er over een paar weken mooi bij te zitten.
Ik heb ook besloten mijn eigen aquarium wat te herschikken. Ik ben bij de opstart toch wat minder gedegen voorbereid gestart, al heb ik nog wel keurig ingedraaid en zo. Mijn planten zijn een zooitje, maar die sluierstaarten rukken ze ook gewoon uit de grond.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sluiers en goudvissen gaan idd wat moeilijk samen met planten ‘netjes’ in de bak ;-)
Die beessies zijn altijd aan het woelen en trekken de boel los. Wat ik doe is de planten wat extra verankeren met keitjes, en dan gaat het meestal wel goed.
Je kan ook beplant hout kopen, dan zitten ze niet in de bodembedekking, maar op het hout. Ging hier ook altijd prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tuingravin schreef:
09-02-2025 10:10
Sluiers en goudvissen gaan idd wat moeilijk samen met planten ‘netjes’ in de bak ;-)
Die beessies zijn altijd aan het woelen en trekken de boel los. Wat ik doe is de planten wat extra verankeren met keitjes, en dan gaat het meestal wel goed.
Je kan ook beplant hout kopen, dan zitten ze niet in de bodembedekking, maar op het hout. Ging hier ook altijd prima.
Dat is een goede tip! Zou ik daar een willekeurig handje kiezels voor kunnen gebruiken of heb je echt speciale aquariumstenen nodig? We zijn nu een paar keer bij Heems in Heemstede geweest, mooie speciaalzaak. Mijn vader kwam daar 50 jaar geleden al.
Alle reacties Link kopieren Quote
Qua vogels heb ik een gele bejaarde kanarieman en 3 bruin met beetje gele bastaard sijs kanarie dames. Opaatje heb ik georven in zo’n typisch mini bejaardenkooitje, de dames heb ik erbij gestopt omdat ik het idee heb dat kanaries niet alleen horen. Zeker weten doe ik dat nog steeds niet, maar ze zijn lief naar elkaar en ze zaten elkaar te voeren tijdens de zomer, dus ik vind het wel prima zo. Opaatje was een bedeesd stil vogeltje maar nu een stuk levendiger geworden. Opa zong de longen uit zijn lijf tot een half jaar geleden, nu al een poos niet meer, maar een dame zingt net zo hard in de plaats net als een kanarie, met soms wat gekke kwetter stukken er doorheen, dat zal wel van de sijs zijn. Of het stiekem een mannetje is weet ik niet maar ik heb het bejaardenkooitje nog staan om ze onmiddellijk uit elkaar te kunnen halen mochten ze ooit ineens gaan vechten. Gaat nu al 2 jaar goed dus ik denk dat het wel mee valt. Zou ooit wel vinkjes willen, gouldamadines en misschien ooit zo’n agapornis. Ik had nooit wat met vogels tot ik opaatje kreeg, nu wil ik niet meer zonder. :P Ik had altijd gedacht gek te worden van het geluid, maar ik vind het eigenlijk heel gezellig en dit zijn ook geen krijsjes. Het is alsof ik een lentebos in mijn huis heb, met dat getjilp en gekwetter.

Nou ja anyway, terug naar de aquaria. Goed om te weten dat een weekje weg geen probleem is. Iemand een keer na 3 dagen laten komen is ook niet erg, maar zou het wel vervelend vinden als iemand elke dag naar dat aquarium zou moeten.

Ik zag laatst een filmpje van een vampire shrimp. Kent iemand die? Hij was echt mega, toch wel 5-9 centimeter groot. Lijkt me wel tof om te houden.
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
09-02-2025 10:16
Dat is een goede tip! Zou ik daar een willekeurig handje kiezels voor kunnen gebruiken of heb je echt speciale aquariumstenen nodig? We zijn nu een paar keer bij Heems in Heemstede geweest, mooie speciaalzaak. Mijn vader kwam daar 50 jaar geleden al.
Ik gebruik gewoon goed gewassen stenen die ik her en der vind bij boswandelingen. Wel kiezel (kwarts) achtig, geen kalkachtige stenen omdat die
kalk af kunnen geven aan het water. Ik heb er ook wel eens ruwe rozenkwarts voor gebruikt omdat ik dat mooi vind, haha.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ugli, gezellig hè, die vogelriedeltjes 🎶
Leuk om zelf op zoek te gaan naar stenen, hout, blad en dergelijke! Om te testen of een steen veel kalk heeft, kun je gewoon wat witte azijn erop druppelen. Als reactie gaat de steen dan een beetje bruisen.

Als basis zijn mijn favoriete stenen nog steeds lava: goedkoop te verkrijgen als je even zoekt. Ze halen niets uit met je waterwaardes maar ze zijn wel een natuurlijk filtermateriaal en houvast voor nuttige bacteriën. En ze zijn mooi.

Ik voeg zelf elzendoppen, berkenblad en braamblad toe. Alles wel effe laten koken, blijft maf zo'n "pannetje bos" op het vuur, maar het pasteuriseert een beetje. Naast de natuurlijke uitstraling laten elzendoppen en berkenblad wat tannines los, dit maakt het water iets zachter, dat is fijn voor bewoners die dit lekker vinden. Braamblad is snoepgoed voor de garnalen.
Bah, gister heb ik 1 van de pareldanio's dood en wel uit de bak kunnen halen.

In overleg met een vriendin toch even een teststrip gedompeld. Het resultaat was niet gelijk duidelijk; nitriet was niet leesbaar (?) maar nitraat was hoog... te hoog. Heb alles uit mijn handen laten vallen (letterlijk, telefoon en bril) om een 50% waterwissel te doen.

Ik blijf maar nazoeken wat er verkeerd is gegaan. Ik heb er een rottende plant uitgetrokken die waarschijnlijk de balans in de bak heeft ontregeld.
Alle reacties Link kopieren Quote
Laatst een dode ciclide vis uit onze aquarium gehaald. Kan gebeuren natuurlijk, maar nu hebben we sinds een paar dagen een andere vis die steeds links boven in de hoek gaat hangen. Ik maak me een beetje zorgen, herkennen jullie dit probleem en wat kan ik het beste doen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Sneu is dat altijd he, een dode vis.
Ik heb wel eens een endler gup moeten euthaniseren (met kruidnagel olie). Maar ik ben ook 5 otocinclussen kwijt geraakt. De laatste heeft het nog een paar maanden alleen uitgehouden, maar toen was het ook einde verhaal. En waarom? Geen idee. Alles nagekeken en getest en nooit echter ontdekt waardoor ze nou overleden.

Ik heb sindskort 10 neontetra's in mijn bak!
Wel echt leuk om weer wat leven erin te hebben. Ik was een beetje bang dat de oudjes het te druk zouden vinden, maar het is een rustig schooltje en alles lijkt wel goed te gaan. Volgens mij gaan ze pas kweken op een temperatuur van 28 graden en dat is het bij lange na niet. Ik hou ze wel nauwlettend in de gaten want ik heb dus nog steeds een beetje trauma aan al die overleden vissen.
@Noelle: ik zou proberen een checklist af te gaan in dit geval. Wanneer is de cichlide overleden en sinds wanneer drijft de andere vis steeds op die plek? Heb je de dode vis goed bekeken? Had hij vlekken of slijm? Heb je iets toegevoegd of weggehaald uit de bak?

Kun je het water testen? Het liefste met druppeltest, maar een strip kan ook een snelle indicatie geven van of er iets mis is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is mij helaas nog nooit gelukt om een zieke vis te genezen. Heel lang geleden wel eens witte stip gehad, dat was eigenlijk het enige waar een groot gedeelte van de vissen wel weer van herstelt is.

Qua vakantie gebruik ik trouwens een voederautomaat. Die heb ik standaard aan staan en voert twee keer per dag. Ik zou zweren dat mijn vissen klok kunnen kijken want 5 minuten voor hij voert gaan ze al allemaal in het hoekje zitten waar hij staat. Mijn vissen zijn gewend om twee keer per dag een kleine portie voer te krijgen en soms krijgen ze tussendoor nog wat lekkers (muggenlarven of zoiets).
Alle reacties Link kopieren Quote
Noordzee schreef:
04-03-2025 12:32
@Noelle: ik zou proberen een checklist af te gaan in dit geval. Wanneer is de cichlide overleden en sinds wanneer drijft de andere vis steeds op die plek? Heb je de dode vis goed bekeken? Had hij vlekken of slijm? Heb je iets toegevoegd of weggehaald uit de bak?

Kun je het water testen? Het liefste met druppeltest, maar een strip kan ook een snelle indicatie geven van of er iets mis is.
De vis is inmiddels overleden. Had wel wat lichte plekjes op het lijf, maar de vissen gaan nogal eens achter elkaar hier dus kan ook een aanval zijn geweest. We hebben deze aquarium met vissen nog maar een paar maanden dus heb nog weinig kennis van zaken zeg maar.
Noëlle_ismijnnaam schreef:
07-03-2025 02:14
De vis is inmiddels overleden. Had wel wat lichte plekjes op het lijf, maar de vissen gaan nogal eens achter elkaar hier dus kan ook een aanval zijn geweest. We hebben deze aquarium met vissen nog maar een paar maanden dus heb nog weinig kennis van zaken zeg maar.
Wil je meer kennis van zaken of vind je het okay zoals het nu gaat?
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor nu vind ik het wel okay, mijn man is er meer mee bezig dan ik wat beteft onderhoud, ik vind het vooral rustgevend om enaar te kijken zeg maar.
@noelle: Dat begrijp ik. Het was me niet helemaal duidelijk omdat je eerst toch wel
een hulpvraag had. Twee doden kort op elkaar zou mij ook niet lekker zitten.

Mijn eerste gestarte bak draait nu zo’n vijf maanden. Na de dode vis, door een ammonia-piek ingezet dankzij een stervende plant (ergens in een hoekje) en de waterwissels is er weer balans.

De betreffende waterwissels van 50%, met een dag ertussen, zijn niet mals geweest voor de bewoners, maar ik heb goede hoop dat ze gewoon stug doorleven.

Met een nieuw toegevoegde danio (zo is er weer een schooltje) zwemt alles weer
vrolijk door de bak.

De binnenvijver zit nu op z’n giftigste punt in de startfase, dit zal straks snel afnemen en dan volgt weer een waterwissel 50%. Gelukkig hebben de planten buiten met dit mooie weer behoefte aan vocht. Dat water gaat dus direct naar buiten. Na die wissel ga ik een volledige druppeltest doen en als de waarden goed zijn, guppies toevoegen.

Ik zag sunrise guppies voorbij komen, met een lijf dat van wit naar geel naar oranje loopt…wat zullen die mooi zijn in de vijver!

Daarnaast staat bak 2 in de eindfase van het opstarten. Ik kan maar niet kiezen welk visbestand daar in komt. Het wordt in elk geval klein, want het is een mini bakje van 30L inhoud. Met een goede laag aquasoil, wat stenen en een en stuk hout zit je zo al op een ware inhoud van 20-25 liter.

En dat brengt me op het volgende punt; investeren in een groter aquarium. Ik houd die kleinere bakken nog een jaar of anderhalf jaar aan en ga dan groter. Meer water volume is simpelweg vergevingsgezinder voor beginnersfouten en ik vergeef mezelf zo’n dode vis maar matig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn vriend is inmiddels ook een aquarium gestart met mijn oude bak (54 liter). Hij heeft het gedegen aangepakt inclusief vier weken indraaien en een half laboratorium aan testen. Inmiddels zwemmen de kleine visjes erin, waaronder een aantal coridora's. Iedereen doet het prima behalve een van die coridora’s, die blijft als een malle naar boven en beneden langs de wand zwemmen. Google leert dat er dan meestal sprake is van stress of slechte waterkwaliteit. Dat laatste zal het niet zijn, want de rest doet het prima.
Kan dit nog goed komen of ligt hij van de week gewoon dood in de bak?
@KamilleT: wat leuk, corydora's! Ik zou in dat geval de speciaalzaak bellen waar de cory's zijn gekocht en alles samen nalopen. Visbestand, voeding (wat en hoe vaak), waterwaardes na testen, gedrag, noem maar op.
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
09-03-2025 15:12
Mijn vriend is inmiddels ook een aquarium gestart met mijn oude bak (54 liter). Hij heeft het gedegen aangepakt inclusief vier weken indraaien en een half laboratorium aan testen. Inmiddels zwemmen de kleine visjes erin, waaronder een aantal coridora's. Iedereen doet het prima behalve een van die coridora’s, die blijft als een malle naar boven en beneden langs de wand zwemmen. Google leert dat er dan meestal sprake is van stress of slechte waterkwaliteit. Dat laatste zal het niet zijn, want de rest doet het prima.
Kan dit nog goed komen of ligt hij van de week gewoon dood in de bak?

Cory's horen vooral op de bodem te blijven, ze zoeken graag naar voedsel. Het beste is alleen wel om dan zachte en ronde bodembedekking te gebruiken, anders beschadigen hun voelsprietjes.

Toevallig zag ik bij de Hornbach van het weekend corydora's hetzelfde gedrag vertonen als wat jij beschrijft. Ik denk dat het niet helemaal natuurlijk is nee, toch iets van stress. Maar ze deden het niet allemaal.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vandaag een drukke aquariumdag!
Ik heb mijn eigen bak schoongemaakt, waterwissel, planten gesnoeid en weer terug gezet.
Vanmiddag krijg ik de bak met guppies van oudste zoon 3 weken te logeren. Hij gaat 3 weken op vakantie en ik had niet veel zin in dagelijks heen en weer rijden voor zijn aquarium. Nu hoef ik er maar 2 x per week naar toe voor de planten en de post.
De guppen zet ik in de ruimte waar we ook de vogels hebben, mooi plekje voor ze gemaakt daar.
In augustus gaat zoonlief weer op reis, en dan voor een half jaar. Komen de gupjes weer mijn kant op (of we laten ze staan, kan ook nog).

Mijn goudvissen zitten er weer gezellig bij, en ik kan ze weer zien. De planten in de bak waren zo hard gegroeid, dat het moeizaam slalommen werd voor de beessies🤪
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoe vaak zou ik het schooltje van 10 neontetra's moeten voeren?

Ze lijken ALTIJD honger te hebben.
Ik voer ze nu om de dag een klein beetje fijngemalen droogvoer voor tetrasoorten.
Is dat gewoon te weinig denken jullie?
En zou het een goed idee zijn om ze ook iets anders te voeren zoals watervlooien of artemia? En doen jullie dan bevoren of vers? Misschien krijgen ze daar een voller gevoel van?

De ancistrussen krijgen hun tabletje om de 3 dagen. Tussendoor knagen ze ook graag aan de bladeren van een grote echinodorus, maar dat heb ik natuurlijk liever niet dus ik ben ze nu iets vaker aan het voeren.
Volgens mij eten de neontetra's daar ook van mee.
Alle reacties Link kopieren Quote
Neontetra’s lusten elke dag wel wat… volgens mij zijn die bodemloos, net als guppen.
Zodra je in de buurt komt van het aquarium, beginnen ze al druk te doen, zo van: hey, eeeeten!
In het aquarium van zoon zit ook een groepje neon’s en ik heb ze in het verleden ook gehad. Wel een heel leuk (en makkelijk) visje!

Mijn goudvissen krijgen 2x per dag een heel klein beetje voer, om te voorkomen dat ze de planten kaalvreten. Ze vinden een stukje komkommer ook lekker.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven