Briefje of aanbellen?

31-12-2020 09:24 67 berichten
Het appartement boven mij (huur) heeft helaas een belachelijk gehorige houten vloer. Als de bovenburen er een beetje rekening mee houden, is het voor mij als onderbuur wel te doen.

Nadeel van een huurappartement is, dat het soms ook aan nieuwe mensen wordt verhuurd. In de vier jaar dat ik hier nu woon, is het onlangs voor de derde keer aan een nieuw persoon verhuurd, die hier sinds kort woont.

Nu is het vervelende, dat ik dus voor de derde keer een bovenbuur moet gaan ''opvoeden''. Het lastige is vooral, dat men zelf niet het idee heeft iets ''verkeerd'' te doen. Dat klopt ook wel. Die vloer is zo gehorig, dat als je begint met actief lopen op je hielen, schuiven, stofzuigerslang laten omvallen etcetera, dat het bij mij dan klinkt alsof het onweer boven mij losbarst.

Op zich overdag niet zo'n probleem. Dan is het ook meestal wel rustig. Maar wat heel frustrerend is, is als ik om 22:00 ga slapen, net lekker ben ingeslapen, en dat mijn bovenbuur dan om 23:00 besluit naar bed te gaan, nog even uitgebreid door de woning gaat ''bonken'', dingen die omvallen, nog even worden verschoven etc. Daar word ik echt steevast wakker van, wat erg frustrerend is. Door de irritatie/adrenaline val ik dan ook weer moeilijk in slaap.

De vorige twee buren had ik na enkele keren aanbellen en twee briefjes min of meer wel een beetje ''opgevoed'' in die zin dat ze vooral tussen 22:00 en 08:00 extra rekening ermee hielden. Buiten die tijden deed ik verder niet zo moeilijk.

Maar nu kan ik dus door de nieuwe huurder weer opnieuw beginnen, en ik vraag me af wat handig is. Ik ervaarde de vorige keren dat het een beetje als intimiderend/onwenselijk werd ervaren als ik aanbelde. Ik was gewoon vriendelijk hoor, maar men heeft hier een centrale voordeur en normaal als iemand aanbelt, is die persoon nog niet ''binnen'' in het complex en staat die persoon niet meteen bij je voor de deur. Ik als bewoner sta gewoon meteen voor de deur. Daarnaast lopen mensen toch vaak in hun avond/ochtendkleding, komen net terug van werk. Je komt eigenlijk nooit echt op het goede moment, en mensen raken door zo'n boodschap toch een beetje in de ergernis.

Aan de andere kant : in een briefje in de brievenbus kun je geen ''goodwill'' creëren, kun je geen mimiek overbrengen en mist een beetje de menselijke toon. Vooral omdat het huurders zijn, die volgens mij ook nooit beogen hier erg lang te blijven wonen, is er ook wat minder behoefte tot ''bonding'' en het persoonlijk leren kennen van de andere mensen die hier wonen, is de indruk die ik bij de vorige huurders kreeg. Dus als je dan aanbelt was het al meteen een beetje een houding van ''hier heb ik geen zin in''.

Wat zouden jullie wenselijker vinden?
Alle reacties Link kopieren
Wat rot voor je To, geluidsoverlast kan echt killing zijn! Ik zou het ook via de Vve spelen, als er een professionele beheerder is heeft die al eerder met dit bijltje gehakt. Meestal staat er ook iets in de huisregels over ondervloeren en geluidsoverlast. Veel sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Lastig dit. Ik zou persoonlijk langsgaan. Het is een beetje het beste van twee kwaden, want een heel makkelijk gesprek zal het niet zijn, ook al heb je inmiddels genoeg ervaring haha.

Maar de overlast die je ervaart is dus van 'normaal' leefgedrag van de buren. Dus er speelt ook nog wel een ander probleem (slechte ondervloer etc.) Dus je zou je nieuwe buren misschien kunnen vragen om contact op te nemen met hun verhuurder, zodat zij niet voor jou op hun tenen meer hoeven te lopen?
Ritmodelanoche schreef:
31-12-2020 09:41
Dit zou ik uitdrukkelijk niet doen TO. Zo heb ik een dergelijk probleem eerder een keer aangepakt. Het probleem met deze aanpak is, dat je het probleem naar je toe trekt. Dit is het probleem van de verhuurder van het appartement (die eigenaar is van de gehorige vloer) en van de huurder van het appartement (die voor de geluidsoverlast zorgt). Maak het dus niet je eigen probleem, want dan wordt het ook lastiger met het oplossen straks. De kans is groter dat de (ver)huurder van het appartement door zo'n houding zich gaat opstellen alsof hij/zij jou ''behulpzaam'' moet zijn, en dat de rollen worden omgedraaid, waardoor die overlast opeens jouw probleem is. Terwijl : je moet het zo zien te brengen dat het HUN probleem is. Anders pakken ze geen verantwoordelijkheid.

Ik heb het uiteindelijk via de VVE gespeeld, en toen was e.e.a. snel geregeld.
Heh? Wat een raar verhaal maak je er van.

Verhuurder gewoon eerst even vragen dit op te lossen en als dat niet lukt een VVE, als die er is. Kan ook prima.
Zijn jouw bovenburen kleuters??
Daar je het hebt over "opvoeden"??
Het gaat om normale leefgeluiden zoals je zelf beschrijft. En als je wel eens naar Meester Frank Visser oc John Reid hebt gekeken op tv, dan weet je dat je leefgeluiden nu eenmaal hoort te verdragen.
De oplossing kan daarbij ook van jou uit komen.
Oordoppen of zelf isolatie aan je wanden/plafond laten aanbrengen.
Kijk eens wat je zelf kunt doen, i.p.v steeds weer huurders te gaan "opvoeden!"
Alle reacties Link kopieren
Luci_Mster2 schreef:
31-12-2020 10:25
Heh? Wat een raar verhaal maak je er van.

Verhuurder gewoon eerst even vragen dit op te lossen en als dat niet lukt een VVE, als die er is. Kan ook prima.
Het zou een raar verhaal moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Kijk alleen al in dit topic, hoeveel users een posts plaatsen met de strekking als dat het het probleem van TO is. Ik heb destijds een juridisch adviseur in de hand genomen, en die gaf al meteen aan dat juist het vriendelijk vragen, al meteen vanaf het begin ervoor kan zorgen dat de 'verhoudingen' binnen de discussie volledig scheef komen te liggen.

Omdat de huiseigenaar zich vaak zo zal opstellen dat het niet zijn/haar probleem is, maar ''dat diegene eventueel wel bereid is om onder zijn/haar voorwaarden jou tegemoet te komen''. Terwijl het juridisch helemaal niet zo werkt. Als er echt geluidsoverlast is, dan sta je vrijwel altijd in je recht. Ongeacht of er nu wel/geen goede ondervloer onder ligt.

Je moet er alleen voor zorgen, dat de overlast door de juiste instantie(s) wordt vastgelegd en gerapporteerd.
Mensen die vinden dat je oordopjes moet gaan dragen in je eigen huis vanwege de buren begrijp ik niet. Waarom zou je? Wat gezegd wordt, gewoon de verhuurder aanspreken en je mag een ondervloer verwachten. Als die er niet is zit je met overlast omdat een ander nalatig of slordig is geweest. I
uitnodigen op de koffie ...en dan het gesprek aan gaan.
Alle reacties Link kopieren
Europe86 schreef:
31-12-2020 09:31
Als iemand bij mij zonder aan te bellen een briefje in de bus deed, was ik snel klaar met diegene en zou ik het briefje volledig negeren.
Volledig ook.🥴
Als er echt sprake is van een fout gelegde vloer (ontbreken / onvoldoende isolerende ondervloer) dan is het inderdaad niet jouw verantwoordelijkheid om dat te regelen met de huurders. Dan doe je dat via de VVE die de verhuurder aanspreekt op het niet naleven van het huishoudelijk reglement mbt voorkomen van geluidsoverlast. Het leggen van een deugdelijke vloer is dan afdwingbaar via de VVE.

Je eerste stap is dus naar de VVE en (laten) uitzoeken of er sprake is van een overtreding van het HR.
Maar mochten ze dan tussen 22:00 en 08:00 niet in hun huis rondlopen? Ik bedoel, geen zware en harde schoenen is logisch, maar ik sta om 22:00 vaak nog lekker te koken. Ik ga nooit voor enen naar bed. Ik lees niets over feestjes ofzo, dus dan vind ik het wel erg beperkend om van iemand te vragen stil te zijn vanaf 22:00u. Geen harde muziek of klussen is logisch. Maar rondlopen in je eigen huis?
anoniem_402201 wijzigde dit bericht op 31-12-2020 11:10
10.28% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
puntillita schreef:
31-12-2020 11:02
Als er echt sprake is van een fout gelegde vloer (ontbreken / onvoldoende isolerende ondervloer) dan is het inderdaad niet jouw verantwoordelijkheid om dat te regelen met de huurders. Dan doe je dat via de VVE die de verhuurder aanspreekt op het niet naleven van het huishoudelijk reglement mbt voorkomen van geluidsoverlast. Het leggen van een deugdelijke vloer is dan afdwingbaar via de VVE.

Je eerste stap is dus naar de VVE en (laten) uitzoeken of er sprake is van een overtreding van het HR.
Dit.

En oordoppen 's nachts. Wasbolletjes zijn het beste.
Ik was in jouw geval de huurder en dat is echt niet leuk. Je loopt elke avond op je tenen en voelt je niet meer vrij in je eigen huis, terwijl het normale leefgeluiden zijn. Dus dat je zegt dat je ze moet “opvoeden” vind ik best raar.

Eerlijk gezegd denk ik dat ik in jouw geval, tussen de huurders door, de verhuurder een berichtje had gestuurd over de ondervloer. Nu kan dat ook, al zou ik misschien de huurders inlichten dat je dat gaat doen omdat het heel gehorig is en dat voor hen ook niet fijn zal zijn. Maar je moet zelf inschatten wat voor mensen het zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat bovenburen ook helemaal niet zo blij zijn wanneer er een nieuwe ondervloer gelegd moet worden. Ze zijn net verhuist.
Aangezien het al de 3e huurder in 4 jaar is zou ik mijn focus gaan verleggen naar de eigenaar, als ik jou was.

Zoek contact met de eigenaar en probeer er samen uit te komen. Betere ondervloer aan hun kant, plafondisolatie aan jouw kant. Als de eigenaar geen sjoege geeft dan kan je het overleggen met de VVE.
Ik pas ervoor zo afhankelijk te zijn van mijn omgeving. Ik heb oordoppen op maat laten maken om alle stads geluiden en geluiden vam bovenburen te weren. Zalig! Nooit meer irritatie.

En zit ook nog te denken aan een noise cancelling koptelefoon voor overdag als m'n onderburen weer eens zingen of hun instrument gaan bespelen.

Je kunt toch niet continu iedereen moeten gaan 'opvoeden'.
Qiyara schreef:
31-12-2020 11:15
Ik pas ervoor zo afhankelijk te zijn van mijn omgeving. Ik heb oordoppen op maat laten maken om alle stads geluiden en geluiden vam bovenburen te weren. Zalig! Nooit meer irritatie.

En zit ook nog te denken aan een noise cancelling koptelefoon voor overdag als m'n onderburen weer eens zingen of hun instrument gaan bespelen.

Je kunt toch niet continu iedereen moeten gaan 'opvoeden'.


Ik vind je aanpassen aan je omgeving ook een vorm van afhankelijkheid in dit geval. Zal misschien ook uitmaken waar je woont, maar ik moet er niet aan denken om aangemeten oordopjes aan te schaffen om rustig thuis te kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
In_Tenebris schreef:
31-12-2020 11:25
Ik vind je aanpassen aan je omgeving ook een vorm van afhankelijkheid in dit geval. Zal misschien ook uitmaken waar je woont, maar ik moet er niet aan denken om aangemeten oordopjes aan te schaffen om rustig thuis te kunnen zijn.
Eens.
Bovendien horen sommige mensen nog steeds geluiden als ze oordopjes in hebben.

Ik zou even aanbellen en het verhaal uitleggen en aangeven dat je dit via de verhuurder/VVE gaat spelen. Dan zijn ze op de hoogte.
In_Tenebris schreef:
31-12-2020 11:25
Ik vind je aanpassen aan je omgeving ook een vorm van afhankelijkheid in dit geval. Zal misschien ook uitmaken waar je woont, maar ik moet er niet aan denken om aangemeten oordopjes aan te schaffen om rustig thuis te kunnen zijn.
Nou ik stoorde mij enorm aan de tram geluiden. Wat kan ik daar anders aan doen?
Heb ontdekt hoe ontzettend heerlijk het is. En m'n noice cancelling koptelefoon is voor mijzelf alleen maar een zegen om in een drukke stad even van alles en iedereen verlost te zijn.

Vind leven in de stad dusdanig heerlijk dat ik dit er voor over heb.

En daarnaast had ik onderburen die over elk wissewasje bij mij kwamen klagen. Ik heb toen buurtbemiddeling in moeten schakelen. Dat voelt vreselijk, ik ben helemaal geen herriemaker. Nu zijn ze weg en heb ik rumoerige onderburen waardoor ik ook weer gewoon normaal m'n muziek kan luisteren zonder bang te zijn voor een klacht.

Het is nu eenmaal klote om in gehorige appartementen te wonen. En als ikzelf met m'n oplossing kan komen zonder gezeur en gezeik dan erg graag.
Weet je hoe vaak buren verhuizen joh? Continu het gevecht aan :nope:
Alle reacties Link kopieren
Ik zie het probleem niet zo. Ze leven daar. Maar aangezien ze al 3x gewisseld zijn, denk ik dat je er goed aan doet wanneer deze bewoner eruit gaat daarin te gaan. Dus als deze huidige bewoner vertrekt dat jij de verhuurder aan schrijft dat je in dat huis wilt. Heb jij geen last meer van je buren. Denk alleen dat je er dan achter komt hoeveel herrie jijzelf maakt, en zelf briefjes in de bus krijgt/buren aan de deur. En investeer in oordoppen
Tja. Lastig probleem. Ik denk dat je eigenlijk al doet wat je kan doen en dat is om begrip vragen bij de bovenburen. En ja, dat moet dus bij elke nieuwe bovenbuurman/vrouw.

Wij hebben hier dezelfde situatie. Mijn onderbuurvrouw, waar ik goed mee omging, heeft mij wel ‘s gevraagd om als ik ‘s nachts wakker werd niet te hard uit bed te stappen. Ik liep dan altijd heel zachtjes, maar had niet door dat de eerste stap uit bed te hard was. Dan werd zij wakker en kon niet goed meer in slaap komen. Nou, geen probleem natuurlijk, ik vond het fijn dat ze het even liet weten.
Wat ik wel héél vervelend vond, is dat ik van andere buren hoorde dat ze het er - net als jij - over had dat ze mij had moeten ‘opvoeden’. Dat heeft geen goed gedaan in de onderlinge verstandhouding. En toen ze een tijdje niet goed in haar vel zat en steeds meer eisen ging stellen, was het snel afgelopen met de goodwill. Ik mocht eigenlijk niet in mijn eigen huis lopen na 22:00, geen visite ontvangen en toen m’n zoon geboren werd was ze helemaal boos. Gelukkig is ze verhuisd. De buurvrouw die er nu woont is de redelijkheid zelve en realiseert zich heel goed dat zo’n woning gehorig is. Overigens had ik een speciale ondervloer erin laten leggen voordat ik erin trok. Ik heb er een specialist bij gehaald en die heeft tijdens de verbouwing toezicht gehouden dat de vloer, ondervloer en muurplinten op de juiste manier gelegd werden. Uiteindelijk helpt het wel wat, maar het wordt nooit echt stil natuurlijk.

Er zien hier wel meer buren die last hebben van de bovenburen. Hiernaast wordt de middelste verdieping verhuurd en daar hebben nu al meerdere keren mensen gewoond die heel licht slapen en die erg last hebben van de leefgeluiden van de bovenburen. Dan ben je dus niet geschikt voor zo’n woning, dan moet je de bovenste kopen/huren. Het is niet voor niks dat de tussenwoningen een stuk goedkoper zijn om te huren/kopen. Wel heel sneu voor de bewoners op de bovenste verdieping. Ze doen namelijk niks fout, behalve gewoon in hun (gehuurde) huis wonen. Maar ze worden wel benaderd alsof ze ontzettend overlast veroorzaken.

Ik zou dus gewoon vriendelijk blijven vragen. Daar kom je het verst mee.
En je zou idd ‘s contact op kunnen nemen met de Vve hierover.
Maar voor het grootste gedeelte is het toch echt accepteren, ben ik bang. En als dat niet lukt, dan toch ‘s gaan denken aan verhuizen.
Bolletje88 schreef:
31-12-2020 11:34
Ik zie het probleem niet zo. Ze leven daar. Maar aangezien ze al 3x gewisseld zijn, denk ik dat je er goed aan doet wanneer deze bewoner eruit gaat daarin te gaan. Dus als deze huidige bewoner vertrekt dat jij de verhuurder aan schrijft dat je in dat huis wilt. Heb jij geen last meer van je buren. Denk alleen dat je er dan achter komt hoeveel herrie jijzelf maakt, en zelf briefjes in de bus krijgt/buren aan de deur. En investeer in oordoppen

TO heeft een koopappartement. Sommigen hier lijken te denken dat het om een sociale woningbouwsituatie gaat.

Ik krijg meer het beeld dat het om een volledig koopflat/appartementengebouw gaat waar een particulier met teveel spaargeld een appartementje heeft gekocht voor de verhuur. Het hoge verloop van huurders wijst hier ook op, ze betalen waarschijnlijk de hoofdprijs. In beide gevallen is de verhuurder de partij die je moet hebben hoor, maar in dit geval zéker.
Qiyara schreef:
31-12-2020 11:34
Nou ik stoorde mij enorm aan de tram geluiden. Wat kan ik daar anders aan doen?
Heb ontdekt hoe ontzettend heerlijk het is. En m'n noice cancelling koptelefoon is voor mijzelf alleen maar een zegen om in een drukke stad even van alles en iedereen verlost te zijn.

Vind leven in de stad dusdanig heerlijk dat ik dit er voor over heb.

En daarnaast had ik onderburen die over elk wissewasje bij mij kwamen klagen. Ik heb toen buurtbemiddeling in moeten schakelen. Dat voelt vreselijk, ik ben helemaal geen herriemaker. Nu zijn ze weg en heb ik rumoerige onderburen waardoor ik ook weer gewoon normaal m'n muziek kan luisteren zonder bang te zijn voor een klacht.

Het is nu eenmaal klote om in gehorige appartementen te wonen. En als ikzelf met m'n oplossing kan komen zonder gezeur en gezeik dan erg graag.
Weet je hoe vaak buren verhuizen joh? Continu het gevecht aan :nope:


Dat is inderdaad een heel ander verhaal, tramgeluiden zijn volgens mij ook wel vervelend. Ik hoor mijn buren gelukkig bijna nooit, weet vaak niet eens of ze thuis zijn en andersom horen ze mij ook nooit. In jouw geval kan ik me voorstellen dat oordopjes wel lekker rustig is.
minnimouse schreef:
31-12-2020 11:27
Eens.
Bovendien horen sommige mensen nog steeds geluiden als ze oordopjes in hebben.

Ik zou even aanbellen en het verhaal uitleggen en aangeven dat je dit via de verhuurder/VVE gaat spelen. Dan zijn ze op de hoogte.
de meeste mensen horen nog steeds geluiden als ze oordopjes in hebben omdat doppen maar beperkt dempen en geluid ook via je schedel binnenkomt.
novaviva schreef:
31-12-2020 11:09
Maar mochten ze dan tussen 22:00 en 08:00 niet in hun huis rondlopen? Ik bedoel, geen zware en harde schoenen is logisch, maar ik sta om 22:00 vaak nog lekker te koken. Ik ga nooit voor enen naar bed. Ik lees niets over feestjes ofzo, dus dan vind ik het wel erg beperkend om van iemand te vragen stil te zijn vanaf 22:00u. Geen harde muziek of klussen is logisch. Maar rondlopen in je eigen huis?
Het gaat er niet om dat het niet "mag" van to. Het gaat erom dat ze overlast heeft van het geluid en ervan wakker wordt. Blijkbaar heeft ze tot nu buren gehad die zelf ook om 23.00 gingen slapen, dus het geluid bleef dan nog beperkt en dan kan en wil iemand dat laatste uurtje wel op sloffen lopen en proberen schuifgeluiden zoveel mogelijk te beperken.

Punt is dat het te gehorig is en punt is dat er ergens een oplossing moet komen. Niet omdat je een aso bent dat je leeft of omdat je een zeur bent omdat je last hebt. Geluidsoverlast kan heel erg hinderlijk zijn en op een gegeven moment zelfs overspannen stressklachten geven. Het probleem moet opgelost worden bij de bron, nl. de vloer. En daarvoor blijf ik erbij dat de eigenaar vd woning moet zorgen voor de oplossing. Leven en lopen direct op een houten vloer is enorm gehorig, echt niet normaal. Het is zelfs verplicht is om een geluidsreductie van 10 Dbc te hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon in een huurflat en toen ik hier kwam wonen kreeg ik een brief met informatie over welke vloeren toegestaan zijn en wat we moeten doen aan geluidsoverlast. Ik was bijvoorbeeld verplicht een hele dikke, dempende ondervloer te leggen en daarna mocht ik pas laminaat leggen.
Het kost wel wat meer maar ik vond het eigenlijk wel logisch dat we dat moeten om rekening te houden met elkaar.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven