eerst verkopen of eerst kopen???

09-10-2007 09:41 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn man en ik hebben besloten na een paar jaar in deze stad gewoont te hebben terug te willen naar onze oude woonplaats. Dit betekent dat we deze woning moeten verkopen en een andere woning moeten kopen... alleen wat is nu wijsheid qua aanpak...?

Volgens de makelaar die onze woning in de verkoop gaat nemen staan de woningen hier in deze wijk gemiddeld 3 à 4 maanden te koop... Waar we willen gaan wonen (veel kleiner plaatsje) zijn niet enorm veel woningen te koop in de prijsklasse waar wij voor zoeken, de laatste paar weken zijn er alleen maar huizen verkocht en geen nieuwe meer bij gekomen in de verkoop... Mijn idee zou zijn om te vragen aan de verkopend makelaar van het huis dat wij op het oog hebben of het mogelijk is om de overdracht over een maand of 4 plaats te laten vinden, volgens mij spelen we dan redelijk safe... (een maand dubbele lasten overleven we bij wijze van spreken wel..)

Mijn echtgenoot wil liever eest dit huis verkopen en dan de overdracht van dit huis na een maand of 4 plaats laten vinden zodat we dan nog een paar maanden de tijd hebben om een woning te zoeken in de plaats waar we willen wonen. Hij is bang dat we straks een half jaar of langer met dubbele lasten komen te zitten (wat we allebei niet willen) en ik ben bang dat we straks niks meer kunnen kopen en dan een half jaar of langer in een duur huurhuis moeten zitten...

Er is niet genoeg overwaarde op onze huisige woning om een overbruggingskrediet te realiseren, we hebben hier maar een paar jaar gewoond...

Wie heeft hier een goed advies of spreekt uit ervaring?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vorig jaar oktober een nieuwbouwhuis gekocht, dat zou in februari opgeleverd worden dus had ik nog mooi een paar maanden om mijn andere huis te verkopen. Nu bijna een jaar verder is het nog steeds niet verkocht en zit ik dus al vanaf feruari met dubbele lasten. Dus ik zou eerst je huidige woning verkopen, want gekocht heb je zo iets. In het plaatstje waar je wilt gaan wonen is dan misschien niet zo veel te koop maar vaak toch meer dan je denkt, mensen hebben hun huis ook vaak in de stille verkoop in de kleinere plaatsen. Veel succes
Alle reacties Link kopieren
Mijn advies zou zijn NIET kopen voordat je je eigen huis hebt verkocht.



WIj hebben ons huis verkocht en een nieuw huis gekocht binnen 4 weken...Maar ik ken ook genoeg mensen die hun huis (bij ons in de straat) al 8 maanden in de verkoop hebben en nog steeds niet hebben verkocht.



Ik heb maar zo gedacht: Als het zo moet zijn, dan moet het zo zijn. Dus toen mijn droomhuis om de hoek kwam kijken, hebben we ons huis te koop gezet en gehoopt dat als wij m zouden verkopen, dat huis nog te koop zou staan.

Niets geen gestress en we hebben ook echt een minimale prijs in gedachten gehouden waarvoor we ons huis wilden verkopen..ALs we dat niet zouden kunnen krijgen, zouden we ook niet verkopen. En ja dat gaf ons rust et voilà huis vrekocht binnen 3 weken!!

En het droomhuis was er nog!



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou absoluut eerst verkopen en dan pas een ander (nieuw) huis kopen. Makelaar kunnen zo veel zeggen maar ik heb het in onze omgeving al zo vaak anders zien gaan met de nodige financiele gevolgen. Ik zou geen enkel risico willen lopen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat jouw man gelijk heeft, eerst jullie huis verkopen en dan zorgen dat je nog een maand of 3 a 4 hebt voordat je eruit moet. Mocht je in die tijd geen nieuw huis hebben gevonden, dan kun je altijd nog tijdelijk huren, desnoods een vakantiewoning ofzo.
Cum non tum age
Ik zou eerst kopen. Wij zijn al een jaar op zoek naar een andere woning. Bij nieuwbouwprojecten worden we niet ingeloot. Bestaande woningen naar onze smaak zijn binnen een paar dagen verkocht, we hebben al een aantal keer meegemaakt dat onze bezichtiging niet door kon gaan omdat er al een bod was gedaan. Tuurlijk staan er nog wel meer woningen te koop, maar die voldoen niet aan ons ideaalplaatje. En wij willen niet over een paar jaar weer verhuizen. Als wij eerst ons huidige huis zouden verkopen en we hebben over een paar maanden nog steeds niks gevonden naar onze zin, dan krijg je zo'n tijdsdruk en dan ga je misschien wel minder kritisch kijken. Waardoor je misschien iets koopt waar je later spijt van krijgt. Je zegt zelf dat er weinig te koop staat in de plaats waar je wilt gaan wonen en er zijn vast nog meer kapers op de kust. En ook al komt er een woning vrij, wie zegt dat die naar je smaak is?
Meestal is de overdracht pas over een aantal maanden. Soms zelfs over een jaar, als de bewoners nieuwbouw hebben gekocht.
Alle reacties Link kopieren
Heel erg bedankt voor jullie reacties!

Het is ook zo dubbel allemaal... toen we dit huis kochten kwmen we uit een huurwoning en wa het een kwestie van zoeken, kopen, huur opzeggen en klaar!

Natuurlijk wil ik ook zo min mogelijk financiële risico's lopen en nee ik zie het ook niet zitten om lang aan dubbele lasten vast te zitten. En ik heb zelf ook zoiets van: als het huis wat we leuk vinden dan verkocht is, zal het wel niet zo hebben moeten zijn...

De andere kant van het verhaal is dat er echt weinig te koop staat ( ik houd het al een jaar in de gaten...) en een dure huurwoning via een makelaar is ook een financieel risico in mijn ogen...

Bovendien kan ik het me echt niet voorstellen dat ons huis zo'n uitzondering zijn op de andere (zelfde type) woningen in deze buurt en dan in zn uppie langer dan een maand of vier te koop staat. Via uitdraaien van het makelaars-systeem konden we zien hoe lang woningen hier afgelopen jaar te koop hebben gestaan.



Ik vind het gewoon zo ontzettend moeilijk....



Vanmiddag gaat in ieder geval het getekende contract voor de verkoop makelaar op de bus, ik hoop dat ons huis dan snel in de verkoop wordt genomen...

en ondertussen blijf ik gewoon zoeken...
Alle reacties Link kopieren
Wij moesten ver weg verhuizen ivm werk en hebben nadat we ons huis een paar maanden in de verkoop hadden, toch besloten om vast te kopen. Volgens de makelaar zou er ook een maand of drie voor staan. Uiteindelijk hebben we 22 (!) maanden met dubbele lasten gezeten. Alles dat geld kostte moest weg, abonnementen, auto, geen nieuwe kleren, geen sinterklaas...we hadden uiteindelijk al aan het begin van de maand geen geld meer. De makelaar stond voor een raadsel. Twee minder aantrekkelijke tussenwoningen in dezelfde straat werden in de tussentijd wèl binnen een paar maanden verkocht. Blijkbaar wilden die kopers niet voor hetzelfde geld een lichtere en modernere hoekwoning met eigen parkeerplek naast het huis.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje Yette,

dat is wel een enorm horror-verhaal als ik het zo lees... Is het allemaal nog goed gekomen?

dat willen wij echt niet!

Onze makelaar had alle verkochte huizen van afgelopen jaar uit de buurt geprint uit zijn NVM systeem en daarin kon je dus zien wat de vraagprijs was, wanneer het huis te koop is aangemeld, wanneer het verkocht was en voor hoeveel. Op basis van al deze gegevens vind ik dta je wel ongveer een schatting zou moeten kunnen maken... Het is natuurlijk wel echt bizar dat jouw huis als enige huis zo lang te koop staat, dat verwacht je echt niet...



Zelf zoeken we ondertussen verder, en als het goed is staat ons huis morgen of overmoegen op funda....

zooooooooooooooooo spannend!



Van een vriendin hoorde ik dat een kennis van haar, hun huis maar een week te koop heeft gestaan! Niet te geloven!
Romy76 schreef op 15 oktober 2007 @ 08:45:

Onze makelaar had alle verkochte huizen van afgelopen jaar uit de buurt geprint uit zijn NVM systeem en daarin kon je dus zien wat de vraagprijs was, wanneer het huis te koop is aangemeld, wanneer het verkocht was en voor hoeveel. Op basis van al deze gegevens vind ik dta je wel ongveer een schatting zou moeten kunnen maken...




Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Niet bij investeringen en niet bij huizen te koop zetten.

Het huis van mijn vriend zou ook binnen drie maanden verkocht moeten zijn. Dat is ondertussen al meer dan een jaar. Andere, vergelijkbare huizen in dezelfde straat worden wel verkocht.

Je weet het nooit en wil je dat risico wel nemen?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou lekker voor het zekere gaan...eerst verkopen, daarna kopen...je kan altijd tijdelijk huren, dat lijkt mij verstandiger dan gokken op een snelle verkoop.

Ik ken iemand die had haar woning te koop met nog 3 anderen in dezelfde straat...die anderen waren eerder verkocht, toen zij de woning verkocht had kon de koper de financien niet rondkrijgen waardoor zij nog langer met haar woning zat...want de woning moest opnieuw in de verkoop.

Je weet ook niet wat je voor je woning krijgt toch? Je kan een schatting maken maar in huizenland gaat het nog altijd om wat een gek ervoor geeft..of niet.
Wij hebben jaren naar hét huis gezocht, en ondertussen ons oude huis verkoopklaar gemaakt (wit, fris behangetje erin en LEEGRUIMEN). Toen wij uiteindelijk het huis van onze dromen kochten moest ons oude huis nog verkocht worden.



We hadden in het verleden al contact gehad met makelaars en wisten precies welk kantoor we wilden hebben, hoe de advertentietekst er uit moet zien en hoe de foto's gemaakt moesten worden.



De makelaar stelde een hogere vraagprijs voor dan wij gehoopt hadden én het liep storm !!! Binnen drie kwartier nadat het "te-koop-bord" in de tuin was geplaatst belde er iemand aan of hij het huis mocht bekijken. De makelaar had toen ook al bezichtigingen staan (zeven op één dag) en binnen een week was het huis voorwaardelijk verkocht. Nog minstens 18 mensen op de wachtlijst voor een bezichtiging en twee biedingen bóven de vraagprijs. Uiteindelijk hebben we vier maanden twee huizen gehad, maar die periode was te overbruggen. Wij wisten namelijk niet wanneer wij in ons nieuwe huis konden (uiteindelijk best wel snel) en daarom hadden we de kopers een ruime termijn gegeven (half jaar ofzo).
Alle reacties Link kopieren
Kan idd een risico zijn: ik ken een stel dat een nieuw huis wilde bouwen, en dachten dat ze hun huidige huis wel snel kwijt zouden raken. Alvast begonnen met de bouw, maar nu ligt alleen de fundering er, en staat hun "oude" huis al ruim 2 jaar te koop..............
Het ligt er een beetje aan hoe makkelijk je een nieuw huis kunt vinden en hoe makkelijk je je oude huis kunty verkopen.



Toen ik besloot te verhuizen heb ik met twee makelaars gesproken, De ene raadde mij aan om eerst te verkopen, de andere om eerst te kopen, omdat ik een huis wilde kopen in een plaats waar de huizen in mijn prijsklasse erg gewild zijn. dat goldt ook voor de woning waar ik in woonde. Dubbele lasten is vervelend, maar als je twee keer in korte tijd moet verhuizen en in de tussentijd in een dure huurwoning moet gaan zitten kost dat mss nog veel meer. Ik heb eerst 6 maanden naar een huis gezocht, waarbij ik id tientallen huizen bezichtigd heb, er minstens net zoveel al onder bod waren of verkocht voordat ik kon reageren. toen vond ik mijn paleisje, heb ik 4 maanden overdrachtstijd bedongen, mijn eigen huisje te koop gezet, binnen een dag verkocht en had ik uiteindelijk drie weken twee huizen, net genoeg om mijn nieuwe woning een beetje te schilderen etc.



voor mij was eerst kopen dus de perfecte oplossing, anders had ik idd een huis moeten kopen dat niet helemaal naar mijn zin was.



Het is helemaal niet raar om de overddracht van een huis een half jaar na de verkoop te plannen, dus als huizen in je nieuwe woonplaats echt zo zeldzaam zijn zou ik toch eerst kopen en dan de overdracht zo ver mogelijk naar voren schuiven als verkopers toestaan. ( Als zij vertrekken naar een nieuwbouwhuis zullen ze daar alleen maar blij om zijn).



ben je echt bang dat je je huidige woning moeilijk kwijt kan, dan zou ik gaan voor eerst verkopen, maar dan loop je dus de kans dat je een tijdje in een caravan moet wonen.
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit dat eigenlijk met je hypotheek? Moet je die opnieuw afsluiten en opnieuw werkgeversverklaring overleggen of neem je die mee naar het volgende huis?
De hypotheek is gevestigd op één huis, als je huis verkocht is heeft de bank geen onderpand (hypotheek) meer en wordt die dus afgelost met dit geld. Heb je een overwaarde, dan moet je deze in je nieuwe huis steken.

Ik denk wel dat een nieuwe werkgeversverklaring nodig is, ze willen een béétje garantie hebben, maar als jij geen tophypotheek nodig hebt zal dat niet het zwaarste punt zijn.

Gedurende twee jaar kun je de lasten van de tweede koopwoning aftrekken voor de belastingdienst. Je moet dan wel echt in één van de huizen wonen en het andere verbouwen / te koop hebben staan.



Het kan nooit kwaad om lid te worden van de Vereniging Eigen Huis. Zij geven goede financiële en juridische adviezen en het lidmaatschap verdienen wij dubbel en dwars terug omdat we onze verzekeringen een stuk goedkoper hebben (ziektekosten FBTO 7,5 % korting op de premie, en ook de auto etc. kunnen hier aardig goedkoop als lid van de VEH).

We hebben ze een paar keer ingeschakeld omdat we vragen hadden en elke keer kwam er direct een duidelijk én juist antwoord, of werden we op een afgesproken tijdstip teruggebeld door iemand met nóg meer verstand van zaken.
Alle reacties Link kopieren
Eerst verkopen dan kopen..



je kunt natuurlijk wel al op zoek gaan naar huisjes maar hou er dan een paar in gedachten o.i.d ... want stel je voor dat je een nieuw huis koopt en je oude huis wil niet verkocht worden? Groooooooot probleem!!
Stel je voor je hebt je huis verkocht en je hebt voor de overdrachtsdatum geen nieuw huis kunnen vinden dat je kunt of wilt kopen, dan heb je evengoed een groot probleem. Want waar ga je dan wonen?



Hoe lang staan de huizen gemiddeld te koop in je nieuwe woonplaats? Als dat gemiddeld ook 3 tot 6 maanden is hoef je niet zoveel haast te maken en kun je best eerst verkopen. Als daar de huizen binnen niotime na de eerste bezichtiging al onder bod zijn, dan kun je mss beter eerst kopen.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt twee mogelijke risico's



- of je moet een tijdje gaan huren omdat je je oude huis al uitmoet en je nog niets nieuws hebt.

- of je zit voor een onbepaalde (!) tijd vast aan 2 hypotheken.



Vooral die onbepaalde tijd maakt het heel eng. Ik ken inmiddels diverse verhalen van mensen die hele lange tijd (maar dan 1,5 jaar) met 2 hypotheken zaten. Ook zij hadden van te voren de markt goed verkend. Hun huis zou makkelijk verkocht moeten kunnen worden. Maar de praktijk bleek anders.

Je moet voor jezelf bepalen welk risico je kunt en wilt dragen. Als je de dubbele lasten aan kunt, ook voor een heel lange periode, dan kun je het doen. Maar als je in het slechtste scenario in ernstige geldnood komt, dan zou ik die gok niet wagen.
Dat vastzitten aan dubbele lasten hadden we ingecalculeerd. Wij waren uitgegaan van een "executieprijs", die echt laag was, en dáár onze hypotheek op gebaseerd voor het nieuwe huis. Alles wat we méér zouden krijgen voor ons huis kon direct weer van het hypotheekbedrag af.
Vergeet niet dat als je een tijdje moet gaan huren je vaak in vrije sector terechtkomt en zo 1000 euro per maand aan huur betaalt, plus de kosten van een keer extra verhuizen. mocht je huis idd echt een jaar lang te koop staan is een jaar dubbele lasten natuurlijk veel meer geld, maar als je niet teveel geld voor je huis vraagt zal die 6 maanden van de makelaar toch best en redelijke termijn zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven