Gezamelijke rekening

12-03-2008 13:14 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik gaan binnekort samenwonen (jipie!!) Maar nu moeten er natuurlijk ook lasten betaald worden enzo. Mijn vriend wil alles van een rekening gaan doen, dit betekend, dat allebei ons salarissen hierop gestort gaan worden en alle lasten hiervan betaald gaan worden. Zelf lijkt het mij handig om een rekening te hebben voor de lasten en een rekening waar onze salarissen op binnenkomen. Om deze twee dus te scheiden. Wat is julli ervaring?
Alle reacties Link kopieren
Je bent hartstikke gek als je geen eigen salarisrekening houdt, je wilt toch gewoon je zelfstandigheid houden?

Wij hebben allebei een eigen salarisrekening, Lief betaald de hypotheek en de vaste lasten, van mijn rekening doen we de boodschappen, kleding etc.

We hebben een gezamenlijke spaarrekeking. We sparen beiden hetzelfde bedrag dus mocht het nodig zijn dan delen we dt bedrag.
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
quote:Zuss schreef op 19 maart 2008 @ 22:46:

Je bent hartstikke gek als je geen eigen salarisrekening houdt, je wilt toch gewoon je zelfstandigheid houden?Je behoudt je zelfstandigheid sowieso wel doordat je werkt. Mocht je uit elkaar gaan dan is het alleen maar een kwestie van een nieuwe betaalrekening openen en dat doorgeven aan de werkgever zodat deze op dat rekeningnummer het salaris kan storten.
Alle reacties Link kopieren
Als je je niet 100% lekker bij voelt vind ik dat je dat gewoon moet zeggen, hoe koppig hij ook is!



Wij hebben ook eigen rekeningen en 1 rekening van ons allebei (2 pasjes) waar we huur, boodschappen, etentjes, ENECO enz. van betalen.



Vind ik wel fijn zo, maar kan me voorstellen dat als je wat ouder bent/langer bij elkaar (ben zelf 23) of je bent getrouwd of zo dat je dan wel alles op één hoop gooit....mijn ouders hebben dat ook. Ook nooit problemen, maar zij doen ook allebei niet echt aan heel verschillende uitgaven. Ik geef bijvoorbeeld wel meer geld aan kleding en cosmetica uit dan mijn vriend.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben beiden onze eigen rekeningen, en 1 gezamelijke. Op die gezamelijke storten we beiden elke maand een bedrag en daar doen we boodschappen en soms uitjes van.



Ik zou niet alleen een gezamelijke willen hebben. Ik heb ook zo mn privacy nodig ;)



Een vriendin van mij heeft wel alleen een gezamelijke rekening, Staan we in een winkel, gaat zij haar vriend bellen of die het goed vind als zij een nieuwe tas koopt ... Gebeurt vaak genoeg dat hij dat dan niet nodig vind, en zij met veel pijn en moeite die tas terug legt....

Ik moet daar persoonlijk niet aan denken... Ik stort elke maand geld op de gezamelijke rekeing, geld op mn spaarrekening en de rest.. daar doe ik me wat ik wil, soms 1 tas, soms 3 tassen en soms geen tas... Ik kan die verantwoordelijkheid zelf wel aan :P ;)
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ieder een eigen rekening waar ons salaris op gestort wordt.



We hebben een verdeling gemaakt van de kosten en betalen ieder een vasstaande verdeling van rekeningen.



Hij hypotheek, gas,licht, water, gemeentebelastingen, kinderopvang. Hij ontvangt ook de kinderbijslag en voorlopige teruggaven.



We betalen onze eigen zorgverzekering,mobiele telefoon etc.



Ik betaal de boodschappen, verzekeringen, wegenbelasting ook voor zijn auto, kleding (ook van hem), meubels heb ik betaald en als we iets anders willen of ze moeten vervangen, andere dingen in huis die nodig zijn, en alles voor onze dochter wat we hebben aangeschaft vanaf de geboorte en wat nu nog wordt aangeschaft incl schoenen en kleding.



Vakanties betalen we van ons vakantiegeld, dan betaalt 1 van ons het en stort de andere het over.
Alle reacties Link kopieren
quote:Madeliefff schreef op 22 maart 2008 @ 13:57:

Een vriendin van mij heeft wel alleen een gezamelijke rekening, Staan we in een winkel, gaat zij haar vriend bellen of die het goed vind als zij een nieuwe tas koopt ... Gebeurt vaak genoeg dat hij dat dan niet nodig vind, en zij met veel pijn en moeite die tas terug legt....Nou ja, het is ook maar net hoe je partner daar mee omgaat. Die van mij zou geen enkele moeite hebben met dat ik iets voor mezelf zou kopen. Wij hebben 1 betaalrekening en 1 spaarrekening. Vinden we wel zo overzichtelijk.
Alle reacties Link kopieren
Oh ja we zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, maar dat maakt niet dat ik alles op 1 hoop zou willen gooien.



Ik zou dat ook nooit accepteren. Ik wilde ookhuwelijkse voorwaarden,maar hij pertinent niet, dus daarin toegeven was al een compromis.



(ik had toen schulden en hij veel geld)
Alle reacties Link kopieren
Daar ben je uiteindelijk dan niet slechter van geworden toch?
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben merdere gezamelijke rekeningen. eentje waar de salarissen op binnen komen. Van die rekening gaat een deel naar de gezamelijke spaarrekening en een deel naar de gezamelijke rekening waar de vaste lasten van af gaan. Zo sparen we altijd, en kunnen we ook altijd de hypotheek en de energiedingen betalen. Van de salarisrekening hebben we allebei een pas voor boodschappen en leuke dingen.



Voor de rest heeft lief nog een eigen rekening die om een of andere reden niet opgezegd kon worden en die we nu wel makkelijk vinden voor noodgevalletjes (er staat nog zo'n 1000 euro op en soms doet de andere rekening het niet ofzo, issie leeg of te veel gepind of weet-ik-het). Ik heb nog een eigen levenslooprekening omdat dat apart moet. Ook is er nog een lang-vast rekening.



Ik bel nooit als ik een tas of een broek wil kopen. Misschien zou ik bellen bij een heel hoog bedrag of bij iets voor in huis, omdat het ook zijn huis is. Maar hij koopt hobby en tuin dingen, en ik koop kleding en hobby dingen. We geven allebei niet heel veel uit en hebben er echt nog nooit ruzie om gehad.



En zelfstandig? Als het stuk gaat tussen ons zet ik heel zelfstandig de en/of rekening om naar een en/en rekening (dan moeten beide partners tekenen voor uitgaven boven een bepaald bedrag) en laat ik mijn salaris a la de minute op een nieuwe rekening storten. Ik snap niet zo goed hoe ik niet meer zelfstandig ben omdat een ander ook gebruik maakt van een rekening.
Alle reacties Link kopieren
Wij proberen al een jaar een en/ofrekening te openen, maar de Postbank werkt niet zo mee.. echt elke keer is er wel iets met de formulieren aan de hand (mevrouw van het postkantoor verkeerd ingevuld, mijn ex die schulden op mijn naam had gemaakt zonder dat ik het wist, echt, noem maar op). We moeten er nog steeds even achteraan...



Nu heb ik mijn rekening en hij de zijne. In de praktijk komt het er op neer dat we niks gelijk verdelen; als hij meer geld heeft doen we het van zijn rekening, als er op die van mij nog geld staat doen we het van mijn rekening. Huur delen we door de helft, en met boodschappen/uitjes is het maar net hoe het uitkomt. Persoonlijke dingen zoals kleding enzo betalen we wel van onze eigen rekening, maar als we samen gaan shoppen betaalt hij wel eens mijn dingen en omgekeerd bestel ik als ik online winkel ook wel eens overhemden ofzo voor hem erbij.



Nu is er bij ons ook een erg onregelmatig inkomen, hij heeft een vast inkomen en ik krijg stufi+bijbaan. Bijbaan verschilt echter, de ene keer verdien ik 50 euro per week, de andere keer 150. Ik weet nu dat ikhem blind kan vertrouwen met geld (met mijn ex was dat niet zo, dus het heeft echt moeten groeien) en daarom heb ik er ook weinig moeite mee op deze manier. Voor het overzicht zou ik echter wel die en/of willen.
Alle reacties Link kopieren
wij hebben ieder een eigen rekening en spaarrekening en een gezamenlijke en/of rekening en een gezamenlijke spaarrekening.

Op de en/of rekening storten we naar rato en daar wordt alles van betaald. Alles wat over is gaat op het einde van de maand naar de spaarrekening.



We houden daardoor ieder ongeveer hetzelfde over op onze eigen rekening.Daar doen we onze eigen dingen van in mijn geval bijvoorbeeld kleren kopen en in zijn geval hobbyspul aanschaffen. Ook kadootjes voor elkaar dan is het toch net wat echter



ik heb ook van die dinnetjes die dan iets terug leggen omdat ze niet weten of hun vriendje het goed vind. Dat wil ik echt niet
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
Wij wonen nu een jaar samen en hebben tot nu toe gewoon onze eigen dingen zelf betaald en verder liep het een beetje door elkaar heen. We betaalden wel elk een eerlijk deel van alle lasten.



Inmiddels hebben we nog steeds onze eigen rekening waarop ons salaris wordt gestort en een eigen spaarrekening. Daarnaast hebben we een gezamenlijke rekening waar we naar rato een bedrag op storten en waar alle vaste lasten en kosten voor ons samen vanaf gaan, dus ook uit eten of cadeautjes voor mensen. Voor elkaar betalen we die - wel zo romantisch :-) - gewoon zelf.



Verder betalen we nog steeds onze eigen dingen zelf: auto, ziektekosten, abonnementen, kleding. Werkt prima en wel zo fijn om gewoon iets te kunnen kopen waar je zin in hebt, tijdschriften ofzo (waar uiteindelijk toch elke keer weer niks in blijkt te staan).

Groetjes, Sterre
Alle reacties Link kopieren
Wij wonen nu zo'n vier jaar samen. Tot deze maand hadden we beiden onze eigen rekening, waar onze salaris opgestort werd. Ook werd hiervan een aantal eigen kosten betaald: zorgverzekering, benzine, mobiele telefoon. Daarnaast stortten we allebei een vast bedrag op een gezamenlijke rekening, hiervan werd afgeschreven: hypotheek, internet, vaste telefoon, boodschappen, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, water, electriciteit, etc. Ook storten we allebei een vast bedrag op een spaarrekening.



Vanaf volgende maand doen we het anders. We laten onze beide salarissen op de gezamenlijke rekening storten en betalen álles daarvan: ook onze eigen kosten. Lijkt me een stuk practischer... Geen gekloot meer met verschillende pinpassen, niet meer twijfelen of er nog wel genoeg geld op de gezamenlijke rekening staat voor een kar met boodschappen, etc. Ik verdien iets meer, maar geef ook iets meer uit
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een gezamelijke rekening en allebei onze eigen betaal- en spaarrekening. In het begin gingen we daar heel precies mee om. Werden er bij de Kruidvat gezamelijke en persoonlijke dingen apart afgerekend en werd de een door de ander terugbetaald als er cash iets gezamelijks betaald was. Vriend is pietje precies, dus ik deed daar maar aan mee als hij dat zo wil.



Nu zijn we een gelukkig veel stuk flexibeler. We houden immers ook geen rekening met het feit dat hij meer boterhammen eet en ik langer douche.



Eigen rekening vind ik ook fijn wanneer ik een cadeautje voor hem koop. Hij heeft dan tenminste niet de helft van zijn eigen cadeau betaald. Of inderdaad wanneer ik onzin dingen koop. Dat is mijn geld en ik mag daarmee doen wat ik wil! Of hij het nou nodig/ mooi/ nuttig vindt of niet!
Maar krijgen jullie van jullie partners dan commentaar als je iets koopt? Zolang het niet de spuigaten uitloopt, intereseert het me totaal niet waar mijn vriend zijn geld aan uitgeeft en andersom ook niet. Zolang je er een beetje dezelfde ideeën op nahoudt, is het denk ik echt geen probleem.
Hoe wij het hebben geregeld:



Een gezamenlijke rekening waar beide salarissen, toeslagen van de beslasting e.d. op worden gestort en alle vast lasten maandelijk worden afgehaald. Lasten zijn voor een heel jaar berekend en er staat dus altijd voldoende op om rekeningen die bijvoorbeeld eens per jaar komen te betalen, met wat extra voor onvoorzien.



Een rekening voor de boodschappen waar maandelijks automatisch een vast bedrag naar toe wordt gestort. Hiervan betaal ik kleding en luiers ed voor zoon.



Een spaarrekening waar maandelijks automatisch een vast bedrag naar toe wordt gestort.



Beide een eigen rekening voor zakgeld waarop we maandelijks automatiosch een bedrag krijgen die we aan onszelf kunnen besteden.

We verdienen niet evenveel maar hebben beide wel evenveel te besteden omdat we, zo is onze redenatie, er beide wel even hard voor werken.
Alle reacties Link kopieren
Tja het is maar net hoe geëmancipeerd je bent. Maar tijdens mijn opleiding en werk zie ik juist alleen maar voordelen van gescheiden rekeningen (en nadelen bij mensen die dat niet doen). Veel mensen zitten toch wel erg op een roze wolk. Denken niet aan de gevolgen als dingen verkeerd zouden gaan. Misschien denk je nu dat het nooit fout zal gaan, of dat rampen jou niet zullen overkomen. Ik zie helaas in mijn omgeving heel veel mensen die niet naar de toekomst kijken.



Daarom zou ik echt aanraden om 1 gezamelijke rekening te nemen. En daarnaast voor beiden een eigen rekening. Laat het salaris op de eigen rekeningen binnenkomen. En stort ieder een deel naar de gezamelijke rekening. Daarnaast kan je nog een gezamelijke of aparte spaarrekening nemen.



De gezamelijke rekening kan je gebruiken voor alles wat met het huis te maken heeft (huur/hypotheek,verzekeringen,vaste lasten,onderhoud, misschien boodschappen enof bezine). En de eigen rekening gebruik je voor persoonlijke zaken. Denk daarbij aan sportclubs, kleding, uitgaan, cadeaus,huisdieren of hobby's.



Door zaken te scheiden hou je ook veel beter het overzicht. Daarnaast heeft ieder ook een gedeelte "eigen" geld. Geen discussies over bepaalde uitgaven. En mocht het ooit verkeerd gaan dan heb je veel minder problemen.



Sommige mensen vinden het niet romantisch. Ik vind het gewoon realistisch en verstandig. Laat je dus niets aanpraten door je vriend maar doe waar jij je goed bij voelt.
Alle reacties Link kopieren
Flower, ik snap je redenatie niet. Veel van de mensen die posten zijn (volgens mij) in gemeenschap van goederen getrouwd. Dan maakt het echt geen r*k uit hoeveel rekeningen je hebt hoor, zowel de lusten als de lasten worden dan gedeeld als je uit elkaar gaat.



Ook veel van de overige posters (zoals Zuss, ietjefietje) begrijp ik niet goed. Hoezo hebben gescheiden rekeningen met je zelfstandigheid te maken? Vanuit mijn oogpunt zijn jullie net zo goed financieel afhankelijk, want als ik het goed begrijp betaalt in jullie gevallen de partner altijd meer dan jijzelf. Dat mag dan eerlijk lijken (naar rato ofzo), maar het maakt niet dat je opeens zelfstandiger bent.



Wij hebben een gezamenlijke rekening, en een gezamenlijke spaarrekening. De lasten worden betaald en als het op is is het op. Ik verdien meer dan hij, en ik geef minder uit. Hij heeft nu eenmaal duurdere hobbies. Maar geen van beiden hoeven we elk wissewasje te verantwoorden. In dat voorbeeld met die tas, vraag ik me af waarom die mensen eigenlijk nog bij elkaar zijn?

We zijn geen van beiden financieel onafhankelijk, want mocht onze relatie onverhoopt mislopen, dan zijn we geen van beiden in staat om onze huidige levensstijl te handhaven.



Marh, uit jouw laatste posting lees ik niet dat jij je onpretting voelt bij een gezamenlijke rekening vanwege 'zelfstandigheid' o.i.d., het argument dat jij noemt heeft meer te maken met overzichtelijkheid van je geld. Ik kan me hier wel in vinden, want als er eens een onverwachte kostenpost is dan blijft er ineens minder over om vrij te besteden, maar als je gescheiden rekeningen hebt verandert dat niet (omdat je dan allebei een deel van de extra kosten zult moeten overmaken naar de gezamenlijke rekening). Je hebt dan meer aan gewoon een groter aantal rekeningen: een gezamenlijke rekening waar de salarissen op komen en de vaste lasten van worden betaald, een gezamenlijke rekening voor onvoorziene kosten en uitgaven, en bijvoorbeeld twee rekeningen met geld dat vrij te besteden is. Het maakt dan niet zoveel uit of dat gezamenlijke of gescheiden rekeningen zijn denk ik, zolang jij je er maar niet meer of minder prettig bij voelt.
Wij hebben 1grote hoop. Inderdaad in het begin nog onze eigen rekeningen, maar dan krijg je dat geouwehoer: Nu ga ik jóu trakteren



Daar waren we snel klaar mee, dus nu komt alles op 1 rekening binnen. Als ik iets wil kopen, zeg ik dat sowieso al tegen m'n vriend, en andersom. Als ik iets duurders zie dan ik in gedachte had, bel ik inderdaad even op. Hij gaat bij ons over de administratie, dus hij weet hoeveel ruimte er is.

Dat zie ik niet als toestemming vragen, maar als overleggen. Ik weet ook dat hij me alle dingen gunt die ik wil, dat is denk ik het hele punt. We gunnen elkaar het beste, en als het financieel even niet uitkomt om die dure tas te kopen, dan snap ik dat volledig.



Inderdaad, hij eet meer brood en drinkt meer bier, moeten we dat dan gaan verrekenen met mijn verzorgingsproducten...?
Alle reacties Link kopieren
quote:VIVAfeelfree schreef op 31 maart 2008 @ 11:11:

Flower, ik snap je redenatie niet. Veel van de mensen die posten zijn (volgens mij) in gemeenschap van goederen getrouwd. Dan maakt het echt geen r*k uit hoeveel rekeningen je hebt hoor, zowel de lusten als de lasten worden dan gedeeld als je uit elkaar gaat.





In theorie is dat waar, maar in de praktijk gaat het anders. Soms gaan mensen in goed overleg uit elkaar, maar vaak genoeg gaan mensen elkaar het leven zuur maken en/of is de scheiding er juist gekomen omdat de ander gokt/drinkt/vreemdgaat etc. Grote narigheid als je dan samen één rekening hebt waar ook jouw salaris op binnenkomt en die de ander any minute kan leegtrekken.

Rampenscenario? Tsja, elk echtpaar gaat ervan uit voor eeuwig te trouwen, maar je hebt geen enkele garantie dat je niet binnen de 1/3 scheidingen valt.



Los daarvan: juist als het geld op één rekening staat moet je veel meer afspreken over waar het aan uitgegeven wordt ("Nee, geen nieuwe camera kopen, ik wilde juist sparen voor een nieuwe bank"/"hoezo, jij hebt net nieuwe schoenen, nu is het mijn beurt om mezelf eens te trakteren"). Met gescheiden rekeningen en een gezamenlijke huishoudpot is het veel duidelijker wat er nog aan vrij besteedbaar geld is.



Juist als je een goed inkomen hebt en overhoudt, vind ik dat wel prettig. Want de één wil dat "over" graag uitgeven en de ander sparen, en kun je gewoon beiden je eigen ding doen.
Alle reacties Link kopieren
Idem dito, gezamelijke rekening + eigen rekening. Ik zou het vreselijk vinden als ik eerst toestemming moet vragen als ik een paar laarzen wil kopen.



Plus nooit geen ruzie over wie de laatste keer boodschappen heeft betaald.
Alle reacties Link kopieren
quote:Celeone schreef op 25 maart 2008 @ 18:12:

Maar krijgen jullie van jullie partners dan commentaar als je iets koopt? Zolang het niet de spuigaten uitloopt, intereseert het me totaal niet waar mijn vriend zijn geld aan uitgeeft en andersom ook niet. Zolang je er een beetje dezelfde ideeën op nahoudt, is het denk ik echt geen probleem.

Ja, ik krijg commentaar... zoals laatst toen ik mijn rekening te laat betaald had en toen me dus ook administratie kosten in rekening werden gebracht. Dat is ook stom, daar geef ik mijn vriend gelijk in, maar gelukkig ben ik dan wel de enige die ervoor op hoeft te draaien.



Volgens mij geef ik gewoon meer geld uit als mijn vriend hoewel het dus echt de spuigaten niet uitloopt. Ik ga vaker uit eten, weekendjes weg, nieuwe kleren kopen, vrienden bezoeken in een andere stad dan hij. Hij spaart meer. Ik weet eigenlijk zeker dat hij er wat van zou zeggen als wij alles op een pot zouden gooien.



Hij is gewoon een pietlut en op de centen. Ik weet dat, profiteer er in veel gevallen van, want hij heeft onze administratie perfect op orde en ik weet zeker dat onze vaste lasten/ verzekeringen niet veel goedkoper kunnen dan dat ze nu zijn. Maar het is even zo goed een reden om lekker mijn eigen rekening te behouden!
Alle reacties Link kopieren
Al eeuwig bij elkaar (15 jaar, waarvan binnenkort 5 jaar getrouwd joepie) In het begin was ik student en verdiende martini-mate net..momenteel werken we beide en verdien ik meer dan mate. Bij koop van het eerste huis (10 jaar terug) hebben we de rekeningen als volgt opgezet:

* gezamelijke rekening (hebben de jaarlijkse kosten berekend en ingeschat en weten dus wat er per maand op moet komen te staan...dit betalen we naar rato)

* gezamelijke spaarrekening (1000 euro per maand via de gezamenlijke betaalrekening)

* ieder eigen rekening waar salaris op binnenkomt (per maand / per 4 wk) en dan een bedrag wordt doorgezet naar gezamelijke betaalrekening. Rest is voor persoonlijke verbrassing..of om elkaar mee uit eten te nemen, haha



Het klinkt nu wellicht ingewikkelder dan het is...je moet er een keertje voor gaan zitten en daarna jaarlijks bijhouden (heb ik dus gisteren gedaan...) en dan is het geregeld.
Alle reacties Link kopieren
quote:ellen2_ schreef op 31 maart 2008 @ 12:34:

[...]





In theorie is dat waar, maar in de praktijk gaat het anders. Soms gaan mensen in goed overleg uit elkaar, maar vaak genoeg gaan mensen elkaar het leven zuur maken en/of is de scheiding er juist gekomen omdat de ander gokt/drinkt/vreemdgaat etc. Grote narigheid als je dan samen één rekening hebt waar ook jouw salaris op binnenkomt en die de ander any minute kan leegtrekken.

Rampenscenario? Tsja, elk echtpaar gaat ervan uit voor eeuwig te trouwen, maar je hebt geen enkele garantie dat je niet binnen de 1/3 scheidingen valt.



Los daarvan: juist als het geld op één rekening staat moet je veel meer afspreken over waar het aan uitgegeven wordt ("Nee, geen nieuwe camera kopen, ik wilde juist sparen voor een nieuwe bank"/"hoezo, jij hebt net nieuwe schoenen, nu is het mijn beurt om mezelf eens te trakteren"). Met gescheiden rekeningen en een gezamenlijke huishoudpot is het veel duidelijker wat er nog aan vrij besteedbaar geld is.



Juist als je een goed inkomen hebt en overhoudt, vind ik dat wel prettig. Want de één wil dat "over" graag uitgeven en de ander sparen, en kun je gewoon beiden je eigen ding doen.



Hoi Ellen,



Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb helemaal geen rooskleurig beeld van het huwelijk (was het tegenwoordig niet al 50% wat in een scheiding eindigt?) Het gaat mij er meer om, dat je in gemeenschap van goederen altijd recht hebt op de helft van de ander, tot het moment van scheiding. Als hij op zijn aparte rekening een paar duizend euro rood staat, heb jij pech maar moet je echt alsnog de helft hiervan betalen. Andersom: heb jij je geld altijd opgepot op je aparte rekening, pech voor jou want hij heeft recht op de helft ook al heeft hij geen pinpas.

Inderdaad; je kunt ook de lopende rekening snel 'leegtrekken' op het moment dat de scheiding eraan komt, maar daar doel ik eigenlijk niet op (daar blijft bij ons ook altijd weinig van over: eerst gaan de lasten eraf, dan het spaargeld, en dan het vrij te besteden bedrag).



Overigens, een nieuwe camera of bankstel gaat bij ons van de spaarrekening (nl gezamenlijk gebruik, dus doel van sparen wordt ook gezamenlijk bepaald). We hebben in overleg een spaarbedrag bepaald, en de vaste lasten staan natuurlijk al vast. Daardoor is het dus ook voor ons duidelijk wat het vrij te besteden bedrag per maand is, ondanks dat we geen gescheiden rekeningen hebben (maar wel een APARTE rekening, voor het vrij te besteden bedrag).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven