Halfschaduw border beplanten

31-03-2024 16:05 15 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi mede-vivaforummers,

Mijn man heeft dit weekend eindelijk de border gemaakt die hij zo graag wilde maken, in een halfschaduw plek tegen onze nieuwe schutting. Het is een border van 2.70 breed en 40 diep.
Hij is wat verhoogd, 28 cm boven grond niveau, en de tuinaarde / potgrond mix die erin komt is straks zo'n 45 cm diep. Verse goede grond. Maar wat zetten we erin?

Het leukst vinden we een mix van iets wat hoger, wat lager, iets dat wellicht wat klimt maar niet gigantisch de hele (nieuwe) schutting gelijk overwoekert. Vaste planten, liefst.
En het moet ietwat makkelijk 'plat' te houden zijn, bovenin (boven de 1.80 / 2.00 m) mag het wat uitwaaieren, maar het is wel min of meer in de loop en dus moet het niet helemaal naar je toe komen (ja, snoeien doen we uiteraard ook). Verder is deze border tegen de erfgrens dus grotere bomen etc. zijn helaas uitgesloten.

Wat zijn jullie tips?

Zelf dachten we aan

- blauwe regen (die kunnen we deels over de poort gaan leiden, we houden er allebei van als je door zo'n boog van die blauwpaarse bloemen gaat, maar ik heb ook ooit gehoord of gelezen dat het x jaren duurt voordat deze mooi bloesemt? )
- klimrozen
- bloembollen voor in het voorjaar volgend jaar


Maar verder komen we niet echt...
Jullie leuke ideeën?

Groetjes
HobbeltVerder
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je iets tegen je schutting wil laten klimmen neem dan iets wat groen blijft. Hier vorig voorjaar een blauwe regen geplant en nu een maand geleden er weer uit gehaald. Je zit vanaf oktober tegen een lelijke kale zooi aan te kijken. Bloeien doet hij na ongeveer 2 jaar mits je hem elke keer topt. Als je hem door laat woekeren duurt het inderdaad jaren voordat hij bloemen gaat geven of zelfs helemaal niet
Alle reacties Link kopieren Quote
Als eerste is het belangrijk dat je een plaatje in je hoofd hebt hoe je border er uitziet. Pinterest is een heerlijke bron van inspiratie.

Veel groen?
Bonte bloemenzee of een of twee kleuren? Hou je van hortensia’s of juist van kleine bloemetjes zoals jasmijn?
Vind je het leuk als er fruitstruikjes tussen staan zoals een braam?
Weinig onderhoud of hou je wel van tuinieren?

Sommige planten, zoals blauwe regen, daar zul je in moeten investeren. Er zijn wel meer heester die pas na een paar jaar echt mooi zijn. Of je koopt ze groter/ouder, maar dan zijn ze een stuk duurder. Een magnolia van 1,5 tot 2 m hoog met al een aardige stam, kost je al snel meer dan 200 euro.

Ga eens naar een goede kweker, dus geen tuincentrum. Vaak kun je een afspraak maken en dan laten ze je van alles zien, vragen je de hemd van het lijf en geven ze allerlei tips. Je kunt dan met een aanhanger vol planten huiswaarts keren met een beplantingsplan, onderhoudsplan, alles passend bij de plek en de grondsoort. Kost wat, maar dan heb je ook echt wat. En meestal ook nog ruimte genoeg om in de lop der tijd verder te bouwen aan je border.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou wintergroene clematis tegen de schutting laten groeien eventueel gecombineerd met passiebloem. En dan nog iets laags, gezien je maar een smalle border hebt. En dan ook iets wat over de rand heen groeit.

Het is niet groot. Bepaal eerst welke kleur je wilt en wanneer je wilt dat er iets bloeit. Stem daar je plan op af.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je kunt voor halfschaduw border pakketten kopen, dat hebben wij een paar jaar geleden ook gedaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb jasmijn. Blijft ook groen in de winter. Die heb ik gecombineerd met een druif (kale bedoening in de herfst/winter). Daarvoor lavendel afgewisseld met campanula (de kruipende variant als bodembedekker) en wat kleine rotsplantjes die over de verhoging groeien.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou de blauwe regen eigenlijk niet doen. Kaal in de winter, veel snoeien om hem mooi te houden en als je dat niet doet, kan hij ook als een gek groeien en je hele schutting overnemen.

Klimroos kan ook hard gaan, maar wel beter in toom te houden. Clematis is ook leuk, die kan zelfs in de klimroos. Een klimhortensia is ook mooi, en ik vind het ook in de winter wel wat hebben (als je de uitgebloeide bloemschermen laat zitten).

Verder is het maar net wat je leuk vindt natuurlijk! Als struikjes: een kleinblijvende vlinderstruik, of een pieris (groeit niet zo hard, mooi kleurig), struik-magnolia's (bloeien vroeg)? Kleiner: wilde geraniums, hosta's, een winterharde fuchsia misschien?
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor het wat lagere gedeelte zijn mooie bodembedekkers voor de (half)schaduw onder meer Pachysandra (is ook wintergroen), geranium, longkruid, schoenlappersplant, etc.

Nog een tip is siergras. Wij hebben bijvoorbeeld een mooi, redelijk laagblijvend helder-groengeel siergras in de schaduwborder staan dat prachtig afsteekt tegen de schutting en ook in de winter nog sierwaarde heeft: Hakonechloa macra Aureola (Japans watervalgras)
Afbeelding
Alle reacties Link kopieren Quote
Wanneer wil je dat het bloeit? Mogen er blaadjes uit vallen? Heb je veel last van slakken en/of gravende/knagende beesten in je tuin?

Nu staat bijvoorbeeld magnolia mooi in bloei.
Afbeelding

Kleine fruitboompjes zijn ook leuk, kijk eens op de site van minitree.


Vlinderstruik geeft mooie bloemen maar kan afhankelijk van het soort erg groot worden.
Afbeelding

Ik heb een mini acer in de tuin, daar verkleurt het blad mooi van.
Afbeelding

Rododendrons bloeien ook mooi maar kunnen heel groot worden. Er zijn ook soorten die klein blijven maar daar goed op letten geldt eigenlijk voor alle planten die hierboven staan.
Afbeelding

Dicentra (in de winter onder de grond)
Afbeelding

Ijzerhard (in de winter ook onder de grond)
Afbeelding

Lampionplant (in de winter ook onder de grond)
Afbeelding

Ilex
Afbeelding
huisduif wijzigde dit bericht op 31-03-2024 22:45
9.66% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Kamperfoelie en/of wintergroene clematis voor in de hoogte.

Laag bijvoorbeeld hosta's, varens (als het vochtig is, en meer naar schaduw dan zon neigt).

Ook laag: longkruid, wintergroene tuingeranium, helleborus. Bloeit allemaal mooi in het voorjaar.

En ik zou er een struikje inzetten dat in de herfst mooie herfstkleuren krijgt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een fijne tips allemaal, super bedankt!

Ik ben helemaal geïnspireerd, dus dat wordt wat haha. Knopen doorhakken in deze.
Dit is pas de eerste van twee nieuwe borders, maar de volgende wordt wel vrijwel vol in de zon (in de zomer dan) en daar willen we oa bramen gaan zetten.

Ik zit idd te kijken naar clematis, siergrassen (leliegras vind ik mooi, die vond ik op internet, maar dat gras hierboven wat Zilver postte vind ik ook mooi)

En ik denk een lekker ruikende Jasmijn, welke is het lekkerst ? (ik ga dat sowieso zelf ook ruiken bij een kweker)

De tips over de blauwe regen zijn ook waardevol. Wij hadden in ons vorige huis (tuin dan) eentje die van de buurman was maar die groeide naar ons en gaf fantastische bloesem, twee keer per jaar. We vonden dat heel mooi, maar hij groeide inderdaad ontzettend hard.
Rommel / blad in de tuin is geen probleem, we hebben een vrij grote tuin met veel volwassen beplanting maar deze nieuwe borders worden echt 'van ons' (rest stond hier al toen we kwamen wonen, hebben al flink uitgedund maar het is echt te veel en te groot op sommige plekken) we gaan misschien ook enkele dingen verplaatsen, en bijv bodembedekkers hebben we mega veel dus die gaan we uit eigen tuin pakken als we die willen (vnl magenpalm en iets van een wit bloesemend vetkruidje)
Alle reacties Link kopieren Quote
We hebben een mooie dwerg Japanse esdoorn die al een jaar of 10 oud is en in een pot zit. (1 reden van aanleg borders is dat we van alle losse potten af willen, iets meer eenheid in brengen) Ik overweeg die in de volle grond te zetten, maar eigenlijk moet die vrij staan of niet? Die zouden we in de voortuin kunnen zetten waar een oerlelijke conifeer staat die we eruit willen halen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bramen zou ik mij nog eens heel goed in verdiepen. Zijn vaak woekeraars, maken lange takken. Zijn ook snelle groeiers, voor je het weet nemen ze je hele tuin over. Wil je woekeren beperken moet je ze echt goed bijhouden. Ik zou ze niet in de tuin willen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
01-04-2024 10:51
Bramen zou ik mij nog eens heel goed in verdiepen. Zijn vaak woekeraars, maken lange takken. Zijn ook snelle groeiers, voor je het weet nemen ze je hele tuin over. Wil je woekeren beperken moet je ze echt goed bijhouden. Ik zou ze niet in de tuin willen.
Klopt, ze gaan niet voor niets in de border. Maar inderdaad, ze moeten heel goed binnen de perken worden gehouden. Dat is mijn man 's verantwoordelijkheid, hij wil persé eetbare dingen in de tuin (ook de appel- en perenbomen en moestuinbedden zijn zijn pakkie an)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ben mijn topic-lijst aan het opschonen en ik dacht, zal eens een update geven voor degenen die destijds hebben meegedacht.

De kleinste border heeft 3 klimrozen, lavendel en wat magenpalm (bodembedekker) uit de voortuin, die goed is aangeslagen.

De grootste border heeft frambozen (al een paar van gegeten), bramen (die nog geen vruchten hebben gegeven) en we hadden er zonnebloemen in gezet, maar dat doen we niet meer, die pakken veel teveel zon en voeding weg van de rest. Een lavendel, mooie volle bos gered, die een kennis weg wilde gooien. En hebben er een grote sering in gezet uit de voortuin, voor wat hoogte. Het is mooi geworden maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Als de frambozen en bramen volgend jaar niet drastisch meer gaan geven, ga ik er denk ik op de zonplekken olijfboompjes in zetten. Die hebben we twee gekregen en ze hebben nog geen vaste plek. Nu staan ze maar te staan.

Wel blij met de borders overall.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven