Hond aanschaffen

22-05-2024 15:03 125 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Vermoedelijk zullen hier ook hondenliefhebbers zitten en ik ben erover aan het denken om een hondje aan te schaffen.
Mijn relatie is uit en ik heb behoefte aan gezelschap en het is iets wat ik al heel lang wilde een hondje maar welk ras en ik zie overal beren op de weg.

Ik woon in een huis zonder tuin in de stad maar wel met park in de buurt waar honden kunnen loslopen en zwemmen.
Ik werk voltijds waarvan 2 dagen op kantoor en 3 dagen thuis.
De kantoordagen zouden mijn ouders op de hond willen letten dus hij of zij zou niet vaak alleen thuis moeten zijn.
Ik heb hier in de buurt al een hondenschool gevonden die puppylessen aanbiedt.

Zie ik het te rooskleurig in en waar vind ik een puppy? Marktplaats staat vol schattige hondjes maar dit is misschien niet het beste medium?
En welk ras?
Ik heb nog nooit alleen een hond gehad, mijn ouders hebben altijd labradors gehad en de laatste is vorig jaar gestorven maar ze willen geen nieuwe kopen.
Ik zou een iets kleiner formaat willen.

Alle tips zijn welkom :biggrin:
Alle reacties Link kopieren Quote
VGM1980 schreef:
22-05-2024 15:21
Ik denk dat je je erop verkijkt hoeveel zorg en aandacht een hond nodig heeft. Als je fulltime werkt is er sowieso overdag niet veel aandacht voor hem. s' avonds ben je moe en 6 maanden per jaar is het te donker om dan nog lange wandelen te maken. Het is leuk voor jou als gezelschap, is dat het voor het hondje ook?
Als het donker is kun je ook lange wandelingen maken.
Een hond heeft wel voldoende aandacht en tijd nodig, dat ben ik met je eens.

Sofieke, het is belangrijk dat de raseigenschappen van de hond die je kiest passen bij jouw persoonlijkheid, bij je omstandigheden en bij je mogelijkheden. Dus zoek niet zozeer op formaat, maar op eigenschappen. En ik raad ook een herplaatser aan, dat zal in het begin ook intensief zijn vanwege een mogelijke rugzak. Een pup in je eentje is gewoon echt pittig het eerste anderhalf jaar.

Omdat het verstandig is om eerst je leven stabiel en rustig te hebben heb je nog even tijd om te orienteren. Zie het als voorpret.
Alle reacties Link kopieren Quote
Eerst ff drie maanden wachten en het een plaats geven dat vriend opgedonderd is.

Niette snel overstappen naar een nieuwe (honden)relatie.
Wissewis schreef:
22-05-2024 21:34
Ik heb het toch al gehoord.

Huisvesting vinden mét hond is zo mogelijk nog moeilijker dan huisvesting vinden voor jou alleen.
Dus al wel vaker gehoord dat zolang er geen slaande ruzies zijn mensen blijven om de hond niet achter te moeten laten.
In België zeker.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pas op dat je geen impuls-aanschaf doet.
Realiseer je dat wat jij nu voor ogen hebt: “drie keer per dag een half uur wandelen, misschien los en zwemmen in het park” leuk klinkt maar niet overeen hoeft te komen met hoe het zal gaan.
Je neemt een hond vanuit je eigen behoefte maar daarna is het net zo belangrijk dat je de behoeftes kunt volgen van de hond.
Wat een hond nodig heeft kan erg verschillen qua tijd en energie. Dat is ook niet altijd per ras hetzelfde al zijn er wel raskenmerken.
Bedenk dus vooral goed: wat zou een hond nodig kunnen hebben.
Mijn ervaring is dat het heel belangrijk is dat je hond het vertrouwen heeft dat jij er bent en als je weggaat, dat je weer terugkomt. Dat moet je opbouwen. Wat je vooral nodig hebt is tijd. Tijd om een band op te bouwen. Tijd om je hond goed te leren kennen. Tijd om tegemoet te komen aan zijn behoeftes.
De behoefte aan beweging, spel en uitdaging is ook verschillend. Maar het is waarschijnlijk meer dan je je nu voorstelt. Niet elke hond kan los. Dat is iets waar je goed op moet trainen en wat als je merkt dat dat bij jouw hond een probleem is? Hoe kan hij zijn energie kwijt, heeft hij extra uitdaging nodig door te spelen in huis of hersenwerk te doen met hem (spelletjes waarbij hij iets moet zoeken of brokjes uit een snuffelmat moet proberen te krijgen bijvoorbeeld). Daarnaast heeft een hond ook voldoende rust nodig.
Ik vind drie keer per dag een half uur lopen met een hond weinig. Maar er zijn vast honden bij wie dat prima is.
Realiseer je vooral dat het tijd kost, heel veel tijd. Een pup heeft enorm veel energie en kan probleemgedrag krijgen als hij zijn energie niet kwijt kan.
Kortom: denk er vooral een poosje over na voordat je eraan begint, want asiels/ herplaatsingssites zitten vol met honden van een of twee jaar die mensen afstaan omdat ze de hond niet kunnen bieden wat hij nodig heeft en de hond gedragsproblemen heeft gekregen.

En verder: ik heb nog niet zo lang geleden afscheid genomen van de liefste hond die ik maar kon hebben. Ik woon ook op een appartement zonder tuin. Ik ging heel vaak naar buiten met hem en liep uren met hem, ging vaak naar bos en strand waar hij los kon. Thuis was hij rustig en lag altijd waar ik was. Toen hij jong was had ik nog een tuin waar hij als pup kon rennen en spelen. Ik mis hem ontzettend en herken de behoefte aan zoeken naar nieuw gezelschap maar ik zelf doe het niet. De omstandigheden vind ik niet geschikt genoeg om op opnieuw te beginnen en ik ben mentaal nog niet “stabiel” genoeg na het verlies. Ik wil wel af en toe gaan oppassen.
Misschien is dat voor jou ook een idee om eens te zien hoe het bevalt om te zorgen voor een hond.

Veel wijsheid met je zoektocht en denk vooral goed na, laat je niet verleiden door een lieve blik op een foto.
.
_horizon_ schreef:
22-05-2024 23:02
Leuk dat je dit overweegt, en goed dat je niet meteen je plannen doorvoert maar eerst informatie verzamelt.

Zelf zou ik een hond als single te heftig vinden, tenzij ik er zeker van was dat ik de last meerdere momenten in de week kon delen.

Verder zou ik inderdaad ook eerst eens als vakantieoppas ervaring opdoen. Dat is volgens mij leerzamer dan allerlei scenario’s op te halen.

Mbt een pup; wij vonden de eerste twee jaar best heftig (reu, golden retriever). Als ze jong zijn ben je er echt niet met 4x per dag even wandelen. Nu onze hond volwassen is kan dat inmiddels wel. Maar dan nog lopen we minimaal 3 uur, regelmatig zelfs 4 uur per dag met hem. We delen als partners de last én hij gaat 2 tot 3 dagen in de week naar vrienden/buren. Op deze manier is het te doen. (Geen tuin trouwens, zou me wel heel fijn lijken)

Verder is het wel heel gezellig. Hij is een lichtpuntje in het gezin.
Ik sluit me hier bij aan. Ik heb zelf nooit een hond gehad trouwens, maar heb wel twee leenhondjes en vind dat wel een fijne manier om honden in mijn leven te hebben. Ik ben ook single en werk momenteel 3 a 4 middagen dus ik ben best veel weg. Ik vind dat ik op dit moment geen tijd heb voor een hond, hoewel ik wel graag een hond zou willen.
Maar het lijkt me erg zwaar in mijn eentje. Ik woon ook alleen, op drie hoog met dakterras en vooral het feit dat je niet zomaar meer ergens heen kan met een hond houdt me erg tegen. Je moet altijd rekening houden met het feit dat je een hond hebt, je kan niet zomaar even een avondje weg met een vriendin zonder oppas, je moet altijd uitlaten, ook met rotweer.
Ik vind een leenhond echt ideaal, wel de lusten en de liefde, niet de lasten. Ik mag hem altijd meenemen als ik wil, of bij me in huis pakken als ik hem mis. Hij voelt super eigen voor mij en ik ben echt gek op hem en zijn zusje.

Ik zou, zeker nu je nog in je liefdesverdriet zit, nog even wachten met zo'n grote ingrijpende beslissing. Dat het stil is in huis snap ik heel goed, maar ik zou proberen om een leenhond te regelen ipv meteen een eigen hond te nemen.
Alle reacties Link kopieren Quote
blijf weg van marktplaats.

Als je pup wil, kijk bij rasvereniging. Kijk goed wat bij je past. Hou je zelf van veel beweging en loop je graag buiten, dan actieve hond. Ben je van de afdeling "naar de gang lopen is al ver"dan een hondenras kiezen die niet zoveel beweging nodig hebben.

Blijf weg van de rassen met de platte neuzen , bulletjes, cavalier king charles etc. Over rashonden valt net zoveel te zeggen als honden uit buitenland, kijk goed uit wat je koopt en zoek betrouwbare fokker. GEen fokkers van 6 verschillende rassen liggen en de moeder niet in beeld is.

Wil je geen pup, kijk dan bij de herplaatsers van je gewenste ras bij de rasvereniging of naar het asiel (zorg dan wel dat je goed weet waar de hond vandaan komt en waarom hij/zij is afgestaan)

En zelf ben ik erg anti honden uit buitenland. Daar zit toch zoveel trauma tussen en je bent er ook niet zeker van dat het echt zwerfhonden of verwaarloosde honden zijn. Er is een levendige handel is zgn. rescue honden.

Voor dit soort honde moet je wel genoeg ervaring hebben dus voor beginner zou ik daarbij wegbljven
Ik zou in TO's situatie sowieso niet kiezen voor een pup omdat ze veel werkt. Daar moet je echt enorm veel tijd voor hebben.
Neem dan een lieve herplaatser uit het asiel of van Verhuisdieren.nl of zo. Zat honden die nog een kans verdienen.
Pups via Marktplaats zou ik ook niet doen, dat zou ik niet vertrouwen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi TO,

Ga eerst op je gemak op onderzoek uit wat voor hond bij je levensstijl zal passen. Sowieso moet elke hond minimaal 3x per dag uitgelaten worden en kan niet meer dan 7 uur alleen zijn (uitzonderingen daargelaten).
Even off topic maar misschien interessant om te lezen: wij hebben een shih tzu. Niet omdat ik nou zo gek was op dit ras maar omdat het precies past bij onze levensstijl.
Inmiddels ben ik wel gek geworden op het ras, overigens. Echt een top beest: als ik wil kan ik met gemak 1,5 uur met hem wandelen maar als ik minder tijd/zin heb, volstaat 20 minuten per wandeling ook prima. Ontzettend lief naar mensen van nature. We hebben echt geluk met hem.

Ben je actief? Wil je veel met je hond bezig zijn of zoek je een hond die wat meer met jou bezig is? Een puppy is best intensief maar als je een paar weken vrij neemt aan het begin, moet het te doen zijn in je uppie.
Ik ben het niet eens met de comments over dat je een tuin moet hebben. Dit verschilt zó per hond en als je hond voorzien is in alle behoeften (wandelen, liefde, mentaal uitgedaagd op het niveau, kauwbehoefte, eten en drinken) heb je geen tuin nodig.

Mijn grootste tip is dat je de tijd moet nemen om hier over na te denken. Je kan beter wat langer wachten op een hond die echt bij je past dan straks met een beestje zitten waar het niet mee klikt/moeizaam mee gaat.

Succes met beslissen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Even een tegenreactie dan.
Ik ben single, 2 kinderen (11 en 14), en ik werk 4 dagen in de week.
We hebben een prachtige labrador teef van nu 2,5 jaar oud.
Maar ik heb het geen moment als zwaar of belastend ervaren. Ook de puppytijd niet.
Ja je moet wel even prioriteren maar is dat niet met alles in het leven?
Ik heb toen een maand vrij genomen en dat ging (in overleg met de kinderen) ten koste van onze zomervakantie. Je kunt nu eenmaal niet altijd alles hebben in het leven. Ik heb haar heel goed gesocialiseerd, hier echt die maand tijd voor genomen.
Puppytijd en puberteit nooit als lastig ervaren. Sterker nog ik zou er zo weer naar terugwillen. :heart: Verder ook nooit een probleem hoor met vakanties of dagjes weg. Door het vele wandelen (zeker langer en vaker dan 3x per dag, ook kwestie van tijd maken) heb ik hier zo'n groot hondennetwerk opgebouwd, we passen regelmatig op elkaars honden. Er is altijd wel iemand die er toch uit moet en die van mij dan ook even meeneemt. Of een nachtje of zelfs een week logeren.
Kies dan wel voor een relatief "makkelijk" ras en train hem of haar goed. Dan is oppas vinden echt niet moeilijk.

Maar, heb je de tijdsinvestering er niet voor over, doe het dan ook gewoon niet.
Heb je dat wel, dan heb je een maatje voor het leven. Ik neem die van mij ook overal mee naartoe.
Hoi TO,

Wij hebben onze liefste en fijnste hond wel via Marktplaats gekocht. Natuurlijk heb je slechte fokkers daar, maar de onze was heel fijn en prettig en we hebben een prachtige en gezond pup gekocht. Onze vorige hond ook via Marktplaats gekocht. We hebben gekozen voor een 'vuilnisbakkenras' maar met het uiterlijk van een labrador en ook onze vorige hond was een mix. Ze zijn beiden prachtig, gezond en een vuilnisbak is in ieder geval niet doorgefokt. Denk wel aan de begintijd. Een pup zindelijk maken, opvoeden etc is echt veel werk. Ik vergeleek het met het krijgen van een baby en het vraagt behoorlijk veel tijd en aandacht.

Veel plezier met je hondje in de toekomst!
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh ja, ik werk halve dagen op kantoor/halve dagen thuis.
Ik loop dus elke morgen rond 6/7 uur ruim een uur buiten met haar, daarna snel naar huis en de kids helpen opstarten, douchen, kids naar school, ikzelf naar kantoor, rond 12/13 uur weer thuis, weer zeker 45 min wandelen en spelen, daarna smiddags thuis aan het werk en rond 17:00 uur weer ruim een uur lopen/spelen.zwemmen. Daarna koken/eten/huishouden etc. en rond 22:00 uur laatste plasrondje.
Tussendoor neem ik haar nog mee naar bijvoorbeeld een terrasje, een vriend/vriendin, als ik ga hardlopen/sporten, als mijn dochter moet voetballen,, dat soort dingen. Ze wijkt eigenlijk bijna nooit van mijn zijde behalve als ik dingen doe waar ze niks aan heeft of waar ze niet mee mag. Ik hoef haar, doordat zij en ik zo'n goed team zijn, ook bijna nooit aan te lijnen. Maar dit kost tijd tijd tijd en dat moet je hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb jarenlang een oppashondje gehad via hondjeuitlaten.nl. Was voor mij perfect, ik had af en toe gezelschap van het lieve hondje en de eigenaar was er ook mee geholpen. Ik ben ook single en te veel van huis om een hond te nemen. TO je kan dit ook proberen om even te kijken hoe het 'in het echt' gaat en voelt voor je. Dan kan je altijd nog kijken of je zelf een hondje wil kopen.
Een oppashond lijkt me nou geen reet aan, net als een oppaskind.
Alle reacties Link kopieren Quote
Selene schreef:
23-05-2024 10:53
Een oppashond lijkt me nou geen reet aan, net als een oppaskind.
Oke waarvan akte.
viamia schreef:
23-05-2024 10:56
Oke waarvan akte.
Dat haalt het toch bij lange na niet bij je eigen hond. Net als een oppaskind bij lange na niet te vergelijken is met een eigen kind.

Ik zou geen oppashond willen, maar een eigen hond, gehecht aan mij, dat vind ik wel heel bijzonder.
viamia schreef:
23-05-2024 10:41
Ik heb jarenlang een oppashondje gehad via hondjeuitlaten.nl. Was voor mij perfect, ik had af en toe gezelschap van het lieve hondje en de eigenaar was er ook mee geholpen. Ik ben ook single en te veel van huis om een hond te nemen. TO je kan dit ook proberen om even te kijken hoe het 'in het echt' gaat en voelt voor je. Dan kan je altijd nog kijken of je zelf een hondje wil kopen.
Daar heb ik mijn leenhond ook vandaan, die site. Heel leuk! Ik vind het ideaal. Ik mag mijn hond zelfs bij me laten logeren als ik het wil. Super gezellig. En een mooie proef voor hoe een hond in mijn leven past. Dankzij hem ben ik tot de conclusie gekomen dat het nu nog niet past, voor mij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Selene schreef:
23-05-2024 11:03
Dat haalt het toch bij lange na niet bij je eigen hond. Net als een oppaskind bij lange na niet te vergelijken is met een eigen kind.

Ik zou geen oppashond willen, maar een eigen hond, gehecht aan mij, dat vind ik wel heel bijzonder.
Ja uiteraard, dat snap ik wel. Een eigen hond is wel het leukste. Maar, als dat niet haalbaar is (omdat je bijvoorbeeld te veel van huis bent), dan is het wel een leuke optie om te hebben. En uiteindelijk is het hondje wel een aantal jaar meerdere keren per week bij mij geweest en waren we dikke maatjes. En zeker als je nog twijfelt over hoe het is om een hond te hebben en of het wat voor je is, is dit een laagdrempelige manier om dat te proberen. Ik vind het altijd zo tragisch als mensen bijvoorbeeld een pup nemen en dan na 3 maanden hem toch weg doen, want 'het was toch niet echt wat we ervan verwacht hadden'. Dan liever een oppashondje.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je relatie is uit en je voelt je eenzaam. Maar stel nou dat je over een half jaar een leuk persoon tegenkomt, die hond vraagt echt veel zorg hoor.
Zomaar even een weekendje weg of na het werk naar een concert en om 2 uur thuiskomen kan niet. Misschien een impopulaire mening maar hoe leuk is het eigenlijk voor een hond (en medestadbewoners) als je in de stad woont en er is maar 1 parkje?
Je ouders structureel laten opdraaien voor een deel van de zorg lijkt me niet een volwassen oplossing eerlijk gezegd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had bij mijn puppy 8-9 maanden nodig om haar zindelijk te krijgen en op de kattenbak haar behoefte te laten doen, 's nachts ook veel huilen, was vrij intensief.

Ze is vorig jaar overleden, was bijna 14.

Over een paar dagen krijg ik een oudere hond uit zuid Europa, ga deze hond tot op het bot verwennen, gouden mandje staat al klaar.
viamia schreef:
23-05-2024 11:12
Ja uiteraard, dat snap ik wel. Een eigen hond is wel het leukste. Maar, als dat niet haalbaar is (omdat je bijvoorbeeld te veel van huis bent), dan is het wel een leuke optie om te hebben. En uiteindelijk is het hondje wel een aantal jaar meerdere keren per week bij mij geweest en waren we dikke maatjes. En zeker als je nog twijfelt over hoe het is om een hond te hebben en of het wat voor je is, is dit een laagdrempelige manier om dat te proberen. Ik vind het altijd zo tragisch als mensen bijvoorbeeld een pup nemen en dan na 3 maanden hem toch weg doen, want 'het was toch niet echt wat we ervan verwacht hadden'. Dan liever een oppashondje.
Ja eens. Ik loop al bijna drie jaar met "mijn" hond, zie hem 3x per week en hij voelt aardig eigen hoor. Ik ken hem van voor naar achteren en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Hij is super lief en echt mijn beste maatje. Ik mis hem als ik hem niet zie. Maar toch weet ik van mezelf dat ik het er op dit moment benauwd van zou krijgen, een eigen hond. Dankzij hem weet ik dat.
Dat het gewoon nog niet bij me past ( en misschien wel nooit omdat ik erg aan mijn vrijheid gehecht ben ) maar dat ik wel behoefte heb aan de onvoorwaardelijke liefde. En die geeft hij.
Dankzij hem ken ik veel honden uit de buurt en ga ik binnenkort misschien op nog een hond passen als de baasjes op vakantie gaan.

Ik kan me trouwens best voorstellen dat mensen onderschatten hoe zwaar het is om een hond te hebben, ik denk dat ik er ook zo een zou zijn, die een hond neemt en er misschien spijt van zou krijgen. Daarom denk ik er echt heel lang en goed over na. :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Pioen00 schreef:
23-05-2024 11:14
Je relatie is uit en je voelt je eenzaam. Maar stel nou dat je over een half jaar een leuk persoon tegenkomt, die hond vraagt echt veel zorg hoor.
Zomaar even een weekendje weg of na het werk naar een concert en om 2 uur thuiskomen kan niet. Misschien een impopulaire mening maar hoe leuk is het eigenlijk voor een hond (en medestadbewoners) als je in de stad woont en er is maar 1 parkje?
Je ouders structureel laten opdraaien voor een deel van de zorg lijkt me niet een volwassen oplossing eerlijk gezegd.
Die leuke persoon neemt als het goed is je hond erbij, anders is het geen leuk persoon. In de puppy tijd date te ik een man die begon te klagen dat ik steeds zo druk was met die puppy en op die manier geen tijd voor hem had. Doei doei.
Weekendjes weg kan prima met hond, leuk juist!
En verder, niet iedereen houdt van concerten of spontaan weggaan.
Omgeving; Ik woon tegen de stad aan maar ook tegen een natuur/recreatie gebied dus hier ruimte genoeg, maar stel je woont in de stad;
ik heb een bakfiets speciaal voor de hond aangeschaft. Kilometers leggen we af naar allerlei leuke wandelgebieden. En overal kan ik haar nu meenemen in die fiets. Heerlijk!
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ouders wonen in de stad en hun hond (Boomer, bijna 7 jaar) wandelt net zo lief in het centrum als het plaatselijke park.
Natuurlijk vindt hij het strand geweldig, maar ook in een stad kun je veel kanten op. Er wordt bijna elke dag wel een andere route gewandeld. Overigens zegt het formaat niet alles, hij wandelt (bij elkaar) toch zo'n 3 uur per dag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zolang ze maar lekker vaak bij je kunnen zijn zijn ze het meest gelukkig. Of dat nou in de stad, op een boerderij, in een flat of een villa is. Of onder een brug. Hoeveel zwervers zie je wel niet met hun beste maatje, een hond.
Lexeflex schreef:
23-05-2024 13:14
Mijn ouders wonen in de stad en hun hond (Boomer, bijna 7 jaar) wandelt net zo lief in het centrum als ... jke park.
Natuurlijk vindt hij het strand geweldig, maar ook in een stad kun je veel kanten op. Er wordt bijna elke dag wel een andere route gewandeld. Overigens zegt het formaat niet alles, hij wandelt (bij elkaar) toch zo'n 3 uur per dag.
Natuurlijk kan dat. Mijn hond ook. Het strand vindt ze weinig aan, het bos heerlijk, maar daar zit ze altijd aan een jachtlijn. Loslopen is geen vereiste om je hond goed uit te laten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt voor alle reacties.
Dat je zonder tuin of als werkende mens geen hond mag hebben vind ik overdreven :proud: .
Mijn ouders hebben geen tuin en hebben 4 labradors gehad van pup af en werkte beiden, moeder deeltijds en vader voltijds nooit problemen gehad.
Mijn ouders nemen bewust geen hond meer omdat ze inderdaad meer willen reizen en wat meer vrijheid willen maar ze passen met plezier op een hond.
verder heb ik een buurvrouw die ook wil oppassen en bestaan er ook betalende opvangdiensten indien nodig.

Ik ga zeker niet over een nacht ijs. Mijn ex-vriend en ik hebben het er vaak over gehad maar hij zag het niet zitten om verschillende redenen dus nooit gedaan. Ik pas wel 2 a 3 keer per jaar op de cocker spaniel van mijn vriendin en heb ook vaak en veel op de laatste labrador van mijn ouders gelet. Ik weet wat het inhoudt en de liefde tijd en budget om voor een hond te zorgen is er.
Het plaatselijke asiel is helaas geen optie omdat het merendeel is herder of staffordachtige met gedragsproblemen en alle andere leuke ongecompliceerde hondjes zijn binnen de dag weg of komen zelfs niet online.

Ik ga mij nog verder inlezen en informeren. Bedankt voor alle tips.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven