Huis laten bouwen! Ervarig??

11-08-2008 23:04 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
We hebben een mooie kavel gezien en zitten erover te denken zelf een huis te bouwen. Althans... zelf.... niet met eigen handen, maar in eigen beheer.

Maar we hebben geen idee waar te beginnen en wat het allemaal inhoudt. Heb al de hele middag op google gezeten, maar ben niet echt opgeschoten.



Wie heeft ook zelf een huis gebouwd en kan mij vertellen wat te verwachten. Wat kost een vrijstaand huis ongeveer (ongeveer 650 m3). Zijn er firma's die huizen plaatsen. En heeft iemand toevallig ervaring met een houten huis (vind ik zooooo mooi)? Enz, enz. Iedere info is welkom!
Alle reacties Link kopieren
Kan jer een hele boel over vertellen

Vriendje heeft ook een kavel gekocht en een huis laten bouwen en we hebben het samen van binnen opgebouwd

Wat wil je precies weten ? want er is een hoop te vertellen

handig is misschien als je me toevoegt dan kan ik je mijn mail geven op de pm
Alle reacties Link kopieren
1. Begin met een architect. Laat je wensen, dromen en ideeen verwerken in de bouwtekening. Kijk hier regelmatig na en zorg ook dat andere mensen de tekening zien. Zelf zie je gauw iets over het hoofd.



2. (Je doet het in eigen beheer hè). Ga met je tekening naar de gemeente en laat hem goedkeuren, o.a. door de welstandscommissie. Je hebt het over een houten huis, de kans is groot dat dit niet goed wordt gekeurd door de welstandscommissie als je een kavel hebt binnen de bebouwde kom.



3. Vraag naar aanleiding van de tekening offertes op bij aannemers, loodgieters en elektriciens.



4. Ga eerst naar de gekozen aannemer. Laat hem een rooster maken met wie, wat en wanneer. Bijv. De fundering moet gelegd worden, wanneer moet de loodgieter komen om de riolering aan te sluiten enz.



5. !!!! Heel belangrijk!!! Meldt je heel vroeg aan bij NUON en Vitens voor water en stroom. Anders heb je maar zo een huis dat klaar is maar de eerste tijd niet die twee elementaire dingen en dan zit je op bouwstroom en water.

Doe dit overigens ook zelf, scheelt echt veel geld. De aannemer rekent hier maar zo een paar honderd euro voor.



Nou dit was het voorlopig, als ik nog meer ideeen heb kom ik wel weer terug.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
O, om nog antwoord te geven op je eerste vraag.

Een huis (ik neem aan dat je casco bedoelt, aangezien je het in eigen beheer wil bouwen) heb je voor zo'n 140.000 euro excl. 19% BTW.

Maar in z''n totaliteit heb je denk ik toch wel tussen 2 en 2,5 ton nodig.
Alle reacties Link kopieren
Heel lang en goed overleggen, bekijken, laten bezinken, nog een keer bespreken, overleggen, voors en tegens opschrijven, laten bezinken, ect ect....En als het dan eindelijk af is en je woont er een half jaar, kom je erachter dat een aantal dingen toch liever / beter anders had gedaan.

bijv:

deuren die toch net verkeerd zitten,

de keuken die toch niet zo handig is ingedeeld dan je dacht



Oh ja, ook mijn ervaring: wat je altijd al in je hoofd hebt gehad: DOEN!

Als je je eisen bijsteld, dus wensen laat vallen (bijv ivm kosten), krijg je daar echt spijt van!
Wij zijn nu bezig met het laten bouwen van een huis.



Begin eens met lid worden van Vereniging Eigen Huis en lees hun boek over het bouwen van een eigen huis. Daar staan zóveel goeie tippen in, met dat boek in de hand kom je echt een heel eind maar, ook je gevoel doet mee, dat moet je niet uitvlakken.



Een goede bouwer vinden valt niet meer. Begin eens op internet, lekker huizen kijken. Ik wil je best een lijst met bouwers sturen of zo. Wij zijn er bij een aantal geweest, om te praten en die maken dan een tekening.



Veel bedrijven werken met een catalogus. Dan kun je gewoon een huis aanwijzen en zeggen 'die wil ik en dan met twee dakkapellen!'. Bij sommige bouwjongens kan dat niet. Maar als je en huis in de catalogus leuk vindt en dat wil hebben is het geen probleem. Vaak kunnen ze het huis in de lengte nog wel een stuk (of zelf enorm) oprekken. In de breedte is dat lastiger.



Bij onze eerste bouwer ging het mis. Communicatie was waardeloos, niet terugbellen, 20 boodschappen achterlaten en dan niks horen, vreselijk. We hebben op een bepaald moment besloten niet met ze verder te gaan, heel erg balen want we waren meteen een half jaar achter op schema omdat we helemaal opnieuw een bouwer moesten gaan zoeken.



Nu hebben we er een bij wie alles kan (binnen het redelijke) veel persoonlijk contact en er wordt goed geluisterd. Alles via mail (als het kan) en we gaan regelmatig even bijpraten daar. Onze bouwer doet ook de NUON e.d., dat is het handige van zo'n bouwbedrijf, die nemen je van alles uit handen.



Wij hadden speciale wensen, wilden ook een houten huis maar de welstandscommissie in ons aanstaande dorp wilde daar niks van weten. Baksteen moest het wezen. Er zijn veel regels maar dat is wel per gemeente en zelfs per kavel groep verschillend. Laat je goed voorlichten door de gemeente, dat je niet je zinnen ergens op zet en dat het dan niet door kan gaan.



Ga shoppen voor je bouwer!

Er zijn enorme prijsverschillen. Voor het huis wat wij nu laten bouwen (luchtverwarming, airco, enorme serre, dakkapellen, lichtkoepels in de serre, handvormstenen enz. enz) waren we bij een ander minstens 50.000 euro meer kwijt. Besteed dus tijd aan het uitzoeken van een kwalitatief goede, betaalbare bouwer. Dat scheelt je handenvol geld.
Alle reacties Link kopieren
ben het met beautiful eens,behalve punt 4.

want mijn man heeft zelf een huis voor ons gebouwt,in z,n vrije tijd voor en na z,n werk.

over de architect,ze zijn erg duur,bij ons was de 4e tekening nog niet goed daarom heeft m,n man zelf wat getekend en dat werdt aangenomen door de gemeente..dus info vragen bij de gemeente is handig.

neem n urinoir(pisbak) ook al ben je met z,n 2en het is handig,no spetters meer.

vloerverwarming,daar krijg je nooit spijt van.

plinten zijn onnodige dingen ik heb ze niet.

net zoals platstukken om de kozijnen ook onnodig,het is mooier als ze gelijk met de muur zijn

afwasmachine heb ik op hoogte dwz met 2 grote lades eronder.

krijg je een garage doe daar dan n aansluiting voor water en gas in.
het leven is als n neus,haal eruit wat erin zit.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook in eigen beheer gebouwd. We hebben er enorm veel van geleerd en best wel wat stress gehad hier en daar, maar onder de streep een fantastisch huis waar we ons super thuis voelen. Iedere keer als ik uit mijn auto stap en mijn casa zie, ben ik helemaal blij.....



Mijn beste tips:

* Bouw geen cataloguswoning. Een goede architect en een aannemer in de arm nemen is vaak flexibeler en exlusiever. Alles kan (lees, niet iedere wijziging kost geld) en je krijgt echt een one-of-a-kind huis.

* Sluit een SGB verzekering af. Kost rond de 700 euri, maar dekt je wel tegen de gevolgen van bijvoorbeeld een failliete aannemer. Wij waren zo eigenwijs om die polis wel in te vullen, maar niet op te sturen (tsja administratie is niet onze sterkste kant). Toen ons huis half stond, kregen we een telefoontje, de aannemer was failliet....waaaah.

* Begin direct met een goede administratie, koop 4 ordners en maak onderverdelingen. Wacht je daar te lang mee, is het einde zoek. Je zult versteld staan hoe vaak je nog dingen terug moet kijken.

* Hou contractueel een slag om de arm. Vooral met de afwerking van de huis, wil je waarschijnlijk veel zelf inkopen (dus niet via aannemer). Dit bespaart je enorm veel geld, kost wel wat tijd. Wij hebben bijvoorbeeld hardsteen in België ingekocht en hebben dus nu overal in en om het huis hardsteen voor de prijs van gewoon steen.

* Enige wat wij anders zullen doen bij een volgende ronde, is een onafhankelijke bouwopzichter inschakelen. Wij dachten dit allemaal wel zelf te kunnen (bleek ook wel), maar voor tijdswinst en als sparringpartner is zo iemand toch een uitkomst. Ook levert hij of zij vaak zijn dubbel op qua besparingen en tijdswinst.

* Calculeer 15% van je budget als reserve. Je ziet net een mooier bad dan berekend, of net die voordeur die twee keer zoveel kost, of de baksteen die je kiest is 20 cent duurder per stuk, deurbeslag is helaas, net wat duurder etc etc. The sky is natuurlijk de limit, maar het is erg vervelend als je je droomhuis laat bouwen en je dan iedere keer net niet de keuze kan maken die je eigenlijk zou willen ikv budget. Denk dan ook weer niet van, oh we hebben toch nog zoveel duizend euri extra gereserveerd, want geloof me, duurder dan begroot wordt het toch.



Heel veel succes en laat ff weten of jullie het kavel hebben gekocht!
Alle reacties Link kopieren
Nog even een aanvulling:

* SGB = Bouwgarant. Kijk of een aannemer daar bij aangesloten is.

* Vereniging Eigen Huis, hebben we niets maar dan ook niets aan gehad. In het voortraject konden ze geen antwoord geven op redelijk envoudige vragen en toen onze aannemer failliet was, was het heel kort door de bocht: Tsja u heeft geen Bouwgarant, jammer maar helaas. Verder wilde of konden ze ons geen advies geven over welke stappen dan te ondernemen (zoals DIRECT melden bij de curator en direct storneren van onze laatste betaling). Onze rechtsbijstand (SRK) heeft ons fantastisch geholpen en ons uiteindelijk behoed voor nog meer verlies (scheelde toch zo'n 20K).

Dus tip is: Sluit een goede rechtsbijstandsverzekering af.

* Aanlsuitingen op GWL en kabel ed kun je in een keer regelen op huisaansluitingen.nl (gewoon zelf doen).
Alle reacties Link kopieren
Eensch met Jamadi52.



Vloerverwarming hebben wij ook. Door het hele huis. Geen lelijk radiatoren en bovendien bespaart het geld.



Ten eerste omdat je geen radiatoren hoeft te kopen en ten tweede omdat vloerverwarming voordeliger stookt.



Je kunt per ruimte te apparatuur instellen en zelfs op tijd. Vloerverwarming duurt wat langer qua warm worden. Ik werk thuis, dus bij ons gaat de verwarming om half 5 aan, dus heb ik om 6uur lekkere warme voetjes.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook een kavel gekocht.

Hebben een aannemer die ons huis gaat bouwen.

Maar ik vind het best moeilijk om de indeling van het huis te bepalen.

Wij weten wat we willen, maar om het allemaal passend en kloppend te krijgen, vind ik nog een heel gedoe.

Wij wachten nu op de eerste tekeningen, en ik hoop dat de architect een paar super ideeen heeft, om het toch allemaal voor elkaar te krijgen.

Het wordt altijd duurder dan je hoopt, wij hebben ons budget ook al een paar keer moeten aanpassen
Niet helemaal eens met Miss MMM.



Je kunt namelijk gerust een catalogushuis kopen, zolang je maar met een bouwer in zee gaat die daarin aanpassingen kan maken.

Wij hebben een houtskeletbouw huis, wat deels in een werkplaats gemaakt wordt. Ga je met een bouwer in zee die alleen vaste modellen kan maken dan is er bijna geen ruimte om het huis naar je wens aan te passen. Er zijn wat hele grote jongens (ik mag geloof ik geen namen noemen) die ik je daarom af zou raden.



Een architect en een aannemer werden ons afgeraden. Architectenbureaus vragen goudgeld voor een tekening en op eigen houtje een aannemer zoeken is ook niet makkelijk. Wij wonen 200 kilometer van onze kavel vandaan en alleen al daarom hebben wij voor een bouwer gekozen die ons alles uit handen neemt. De laatste weken van de bouw gaan we in een stacaravan op onze kavel wonen.



De bouwers die alles voor je doen als klant kun je trouwens naar referenties vragen, op de site van Vereniging Eigen Huis is een forum waarop mensen hun ervaringen met bouwers bespraken en onze bouwer heeft ons een aantal van de door hem gebouwde huizen laten zien, in de omgeving van waar wij gaan wonen.



Vereniging eigen huis heeft ons trouwens heel goed geholpen in het gedoe met onze eerste bouwer. De juridische afdeling heeft zich er intensief mee bemoeid. Ik raad je VEH dus juist wél aan. Daarbij, in hun boek staan zoveel dingen waar je iets aan hebt, of je nou wel of niet lid wordt (of bent) dat boek is sowieso een aanrader. De dingen die daarin staan ga je in dit topic niet allemaal lezen, ook al schrijven er nog zoveel ervaringsdeskundige mee, dat zijn dan nog steeds geen bouwers, architecten of juristen, of gemeenteambtenaren maar gewoon mensen die vanuit hun eigen ervaring schrijven en zoals je ziet, de ervaringen verschillen.



Jullie gaan vanzelfsprekend doen wat jullie zelf willen maar een architect en een zelf gezochte aannemer zijn niet beter dan een bouwer die in het hele pakket levert. Onze bouwer heeft gewoon een architect op kantoor zitten, en we hebben ons huis zelf verzonnen en laten tekenen. Alles in één. Dat kan dus ook nog.



Nogmaals, shoppen zul je moeten doen, niet zomaar klakkeloos voor een bouwer gaan maar praten, wensen te kennen geven, tekeningen laten maken en offertes vergelijken en vooral, lezen over het bouwen van een huis zodat je beslagen ten ijs komt.
Alle reacties Link kopieren
Ter verduidelijking Eleonora, ik doelde inderdaad op de grote catalogusbouwers die je mooie brochures sturen met aantrekkelijke prijzen, totdat je iets wil veranderen naar eigen inzicht.

Vwb Eigen Huis, ik ben er ook gewoon nog lid van, maar heb geen vertrouwen in hun doorzettingsvermogen mbt juridische zaken verloren. Fijn dat jij andere ervaringen hebt. Hun uitgave over zelf bouwen is inderdaad een aanrader. Zo zie je maar weer, dat zelf bouwen een avontuur is die iedereen anders beleefd. Daarom inderdaad belangrijk om VEEL, heel VEEL offertes op te vragen en gesprekken aan te gaan.....gewoon doen wat voor jullie goed voelt.



Vloerverwarming: Absoluut!
Helemaal duidelijk Miss MMM, goed dat beide kanten belicht worden denk ik dan maar weer



Wij hebben luchtverwarming gekozen, omdat dat te combineren is met airco. Voor mensen zoals bij mij thuis, die een hekel hebben aan al te erge warmte en die boven de 20oC al voor een ventilator gaan liggen was dat nu weer een mooie optie.

Omdat wij in ons hele huis hout op de vloer laten leggen was luchtverwarming ook een aanrader, als schijnt er tegenwoordig parket te zijn wat vloerverwarming bestendig is.



Dus ook bij ons geen lelijke radiatoren meer of enorme, stofaantrekkende convectorputten maar bescheiden roostertjes op een aantal plekken en dan mag je ook nog zelf de kleur bepalen!
Alle reacties Link kopieren
@ Eleonora



Je hebt toch een architect nodig voor je tekeningen? Hoe doen jullie dat dan?

Wij hebben inderdaad goud geld betaald voor tekeningen maar daar wel heel veel baat bij gehad.
Alle reacties Link kopieren
Oh, ik zie het al jullie bouwer had een architect op kantoor zitten,



Het is verschil is dat wij een bekende aannemer hadden. We hebben gebouwd in de omgeving waar we vandaan komen, we kenden dus verschillende aannemers persoonlijk en we hebben op basis van prijs onze aannemer er tussenuit gepikt.

Dit bedrijf was niet zo groot dat er een eigen architect op kantoor zat.
De architect zit gewoon bij de bouwer op kantoor, dat zette ik al in mijn eerste posting. Architect in house bij bouwer. En die tekende ook gewoon wat wij wilden.
Alle reacties Link kopieren
Als je nou aannemers/bouwers gaat vergelijken, vergelijk dan wel goed.



Houtskeletbouw is veel goedkoper dan massief bouwen.

Dus als je gaat vergelijken, neem dan 2 of 3 bouwers die op dezelfde manier bouwen.

Dan zijn er nog firma's die half om doen, dus beneden massief, en boven houtskelet.



Met houtskeletbouw moet je er wel rekening mee houden dat je geen zware dingen aan de muur kunt hangen, bovendien werkt dit veel meer, waardoor je sneller scheuren krijgt. Iedere houtskeletbouwer zal dat tegenspreken trouwens.



Kijk ook eens bij Duitse bouwfirma's, en niet bij Belgische. Dit omdat Duitse firma's beter bouwen dan de Nederlandse (de bodemplaat is bijvoorbeeld bijna 2x zo dik) voor hetzelfde geld, in Belgie zijn de bouwnormen veel soepeler, als deze naar Nederlands bouwbesluit moeten worden aangepast ben je vaak veel duurder uit. Hun prijzen zijn namelijk gebaseerd op hun eigen normen, die dus in Nederland niet voldoen.



Begin in ieder geval met info vragen bij de gemeente, want de kans dat je je huis mag (laten) bouwen zoals jij dat wilt is niet zo groot.

En vraag geen 60 offertes op. Neem er 2 of 3 en maak een keuze, tenzij je je echt bij geen van allen goed voelt. Want ze spreken elkaar onderling ook, sturen info door en voor je het weet word je niet meer serieus genomen, behalve door Beun de Haas. En die wil je nou net niet hebben.
Alle reacties Link kopieren
Oja, als je enig idee hebt van maten, dan bereken je het aantal vierkante meters, doet dat x 1.7 en de uitkomst daarvan x1000. Dan heb je een goede prijsindicatie. Voor een normaal huis. Dus dan heb ik het niet over marmeren vloeren en gouden kranen. Tel daarbij op, een keuken (15.000), garage (10.000) en vloeren, behang, verfwerk en klein materiaal (15.000).

Daarna moet je nog een oprit en tuin, maar dat hoeft niet meteen. Houd daarnaast minimaal 10.000 achter de hand voor onvoorziene uitgaves en denk eraan dat gordijnroedes ook geld kosten.
Houtskeletbouw werkt meer maar je kunt wel degelijk gewoon zware dingen aan de muur hangen. Een vriendin van ons en de broer van mijn man wonen in een houtskeletbouwhuis en er hangen daar zowel lichte als zware dingen aan de muur. Ook bijvoorbeeld gewoon keukenkasten en een plasma TV.



Scheuren hebben zij trouwens helemaal niet. Dat kán dus maar hoeft niet.



Vroeger bouwde men HSB huizen inderdaad met gipswanden, isolatie er tussen en hups, klaar. Dat is al lang niet meer zo. Heden ten dage gebruikt men constructieplaten en daar kun je gewoon alles aan ophangen. Dat van geen zware dingen ophangen is achterhaald gelukkig.



Traditioneel bouwen is niet véél duurder trouwens. Wij hebben beiden onderzocht. Houtskeletbouw is beter geïsoleerd dan traditionele bouw en het is lichter, je hebt er een minder zware fundering voor nodig. Houtskeletbouw is ook nog eens sneller klaar, en daar zit ook een deel van de lagere kosten in.



Het lijkt wel de HSB tegen de traditionelen maar beiden hebben voor en nadelen in mijn optiek.
Alle reacties Link kopieren
Sooo, wat een reacties! Ga ze even rustig doorlezen en zal morgen even uitgebreid reageren.



Hebben kavel dus nog niet gekocht. Willen ons eerst oriënteren of we dit echt, echt, echt willen. Ik geloof dat we zo al een heel end in de richting komen!



Alvast heel erg bedankt!!!!!
Alle reacties Link kopieren
Nog een vraagje, zijn er ook mensen die op de bovenverdieping vloerverwarming hebben ?



Wij nemen beneden zeker vloerververwarming, maar zitten er aan te denken om er een houtkachel bij te nemen.

Of valt het wel mee, hoe lang het duurt met het opwarmen van de ruimte >

Ik ben nogal een koukleum nl.



Wij hebben ook nog zitten denken aan aardwarmte, maar zien hier waarschijnlijk toch vanaf omdat het heel lang duurt, dat de ruimtes warm zijn.

Zijn er toevaliig mensen hier, die daar ervaring mee hebben?
Alle reacties Link kopieren
Als je over aardwarmte nadenkt om geld te besparen, vergeet het dan maar. Je betaald een hoop geld voor de installatie, daardoor duurt het 10 jaar eer je er geld op gaat besparen, maar na die 10 jaar moet er ook weer het een en ander aan vervangen worden.



Wij hebben vloerverwarming in de keuken en badkamer, als bijverwarming. Als ik nog eens moest kiezen zou ik de keuken niet meer doen, want alles wat je knoeit bakt meteen aan de vloer vast, het resultaat is dus dat je flink moet schrobben (als je nou graag schrobt...... )



Vloerverwarming als hoofdverwarming, het duurt een dag of 3-4 eer je huis gelijkmatig warm is, je kunt niet makkelijk 's avonds een graadje warmer stoken, en het duurt ook een paar dagen eer het afgekoeld is. In de zomer is dat lastig, want je hebt van die zomers, dan is het 3 dagen heet, dan krijgen we onweer en dan is het weer koel, en dan ben je blij als je je verwarming even kunt aanzetten.



Persoonlijk zou ik voor een combinatie kiezen, dus ofwel inderdaad die houtkachel erbij, ofwel de vloerverwarming naast de radiatoren.



Voor boven zou ik gewoon radiatoren nemen, warme slaapkamers zijn toch al niet gezond, om de ergste kou te breken is het in de winter wel lekker om even de verwarming aan te kunnen zetten, maar met vloerverwarming schiet je dan niet veel op. Op de badkamer kun je kiezen voor vloerverwarming die via de radiator loopt, daar vind ik 'm persoonlijk super, zou niet meer zonder willen.
Alle reacties Link kopieren
De enige reden dat wij over aardwarmte nadenken, is dat we dan geen maandelijkse gaskosten hebben. Maar ik had ook al begrepen dat de pomp maar ca 10 jaar mee gaat en die kost al ca. 6000 euro.



Ik denk ook wel dat wij een houtkachel nemen. Want het weer is iid erg wisselend in NL. En ik vind het ook wel gezellig staan. We hebben nu een open haard, maar die wil ik echt niet meer.



Voor boven weet ik het nog niet. Mijn kids brengen redelijk veel tijd door op hun kamer. Huiswerk maken , computeren en zo.

Vooral mijn oudste is nogal een koukleum. Hij krijgt ook de kamer die op het zuiden ligt. Heeft hij zelf om gevraagd. haha.



Eigen huis laten bouwen is erg leuk, maar er komt wel een hoop denkwerk bij.

En het is nooit helemaal 100% ideaal.

Ik hoop dat volgende week de tekeningen komen, dan zijn we iig weer een stapje verder.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven