Internationale verhuizing vanuit de UK - ervaringen?

28-02-2023 10:21 85 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is een terugkerend thema in ons huishouden: zullen we teruggaan naar Nederland of niet? We roepen al jaren dat wij geen gillende haast hebben en tegelijkertijd geldt ook dat hoe langer wij het uitstellen, hoe moeilijker het wordt (ook voor onze 5 jarige dochter). Wij wonen in Londen in een fijn, mooi huis, maar ik mis Nederland: familie en vrienden en gewoon “thuis”.

Mijn Britse man ziet een verhuizing naar Nederland, stoppen met werken en een nieuw leven daar helemaal zitten. Wij denken aan de Utrechtse heuvelrug: centraal en dichtbij familie en vrienden. Hoewel ik al 10 jaar niet meer werkzaam ben geweest in Nederland, denk ik wel een baan te kunnen vinden. Ons kind is sociaal, maakt makkelijk nieuwe contacten en ik durf het voor haar ook wel aan. Ik werk hier voor mijn eigen onderneming en zal de BV moeten sluiten. Op de lange termijn denk ik dat Nederland fijner is om in op te groeien dan Engeland. De huizenmarkt is inmiddels iets afgekoeld na de bizarre jaren daarvoor (twee jaar terug kwamen wij er niet tussen, mede doordat wij eerst een koper moeten hebben voor ons huis). En toch… vind ik het stiekem ook gewoon doodeng. Wat als ik spijt krijg? Wat als onze dochter Nederland niet leuk vindt..?! Zie ik het niet te rooskleurig in. Wat als…?!

Zijn er hier mensen die de overstap om terug te keren naar Nederland gemaakt hebben vanuit het buitenland? En hoe is dat bevallen? Of algemene verhuis tips? Ik ben benieuwd.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ha Baggal,

Mooie plannen! Ik ben in 2016 teruggekomen uit Londen - al kon mijn huisraad in 1 busje en hoefde ik alleen huur op te zeggen, dus ik zat minder met de vragen die jij hebt rondom huis verkopen etc.

Wat ik nog zou meegeven buiten de tips hierboven:
- Mijn work/life is veel beter. Toen ik kwam heb ik 40% salaris ingeleverd tov Londen - maar wat ik ervoor kon krijgen, is relatief veel meer (zowel qua huur / nu koopwoning, als qua balans, bv 4 dagen werken).
- Belastingen - het belastingjaar in Engeland loopt van april - maart, hier van januari - december. Betekende voor mij toen ik in de zomer terugkwam dat ik van HMRC geld terugkreeg over april - juni, en dat ik in NL een M-biljet moest invullen. Let er hierbij op dat je over de tijd die je ingeschreven in NL staat belasting moet betalen over je Engelse inkomsten. Dit is geen dubbele belasting maar ze vragen wel het verschil terug. Bijvoorbeeld: schrijf je je per 1 december in NL in en krijg je 10 december een uitbetaling van 100 pond bruto - 80 pond netto? Dan rekent de belastingdient uit hoeveel belasting je daarover in NL had moeten betalen. Die pakken dan die 100 pond, en passen daar bv het 30% tarief op - dus dan had je 30 pond moeten betalen. Je hebt er 20 in Engeland betaald, dus dan wil de belastingdienst in NL nog 10 pond. Beetje complex misschien, bij mij was dit niet van belang omdat ik mijn laatste betaling kreeg voordat ik ingeschreven stond in Nederland - maar als ik me 5 dagen eerder had ingeschreven in NL had me dat een boel geld gekost op mijn eindafrekening.
- Pensioenoverdracht heeft me bijna 1,5 jaar gekost. En dan ben ik jurist. Was een boel gedonder maar is nu wel geregeld.

Anyhow, ik vond het het zeker waard! Zeer gelukkig hier nu.
Champoo schreef:
28-02-2023 11:25
Inderdaad. Houd er wel rekening mee dat je in NL met hetzelfde geld minder mogelijkheden hebt TO, ondanks dat de meeste zaken goedkoper zijn in Londen. Er zijn minder goede privéscholen en clubs, dus de Nederlandse samenleving krijg je op de koop toe. Daarnaast denk ik, op basis van mensen die ik daar ken, dat je juridisch veel meer mogelijkheden hebt om je omgeving naar je hand te zetten (b.v. een vervelende buurman) in de UK dan in NL als je geld hebt. De politie treedt er ook veel strenger op tegen relatief lichte vergrijpen.
Die samenleving: dat speelt in heel veel plaatsen, maar op de Heuvelrug: dat is in de meeste van de zeven dorpen een wit reservaat.
Alleen Driebergen is niet iets minder kleurloos.
Sorcha_ schreef:
28-02-2023 12:28
Nou echt niet hoor. Zelf ervaring mee helaas.
Ik niet, baseer me op een collega uit Londen die bij ons in Nederland aan de slag ging. Ze had ruzie gekregen op straat hier in de stad waarbij de manspersoon in kwestie haar een aantal woorden toevoegde en een harde duw gaf. Ze was heel erg verbaasd dat de politie bij het aannemen van de aangifte al aangaf er niet actief iets mee te zullen doen en niet op zoek te gaan naar camerabeelden (in Londen hangen die overal). Dat was ze echt anders gewend.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij zijn ook teruggekeerd vanuit het VK, na meer dan 25 jaar. Brexit was voor ons het allerlaatste druppeltje. Het kost tijd om alles te regelen en ook om in Nederland weer je draai te vinden. Het is niet het land dat je achterliet, dus je emigreert weer. Het is ons heel goed bevallen om terug te gaan. Betere work-life balance, makkelijker met ouder wordende ouders, betere zorg. Stuur maar pb als je vragen hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropmaan en Prodigal: heel nuttig om jullie ervaringen te lezen. Ook dat je belastingplichtig bent zodra je je inschrijft in NL. Daar zou ik zelf niet eens bij stil gestaan hebben. Prodigal: na 25 jaar is dat best een overstap geweest vermoed ik. Dank jullie wel!

Ook ik zou, in een ideale wereld ook liever in loondienst werken in Nederland. Dat ik daar financieel op achteruit ga begrijp ik (ook de belastingen zijn hoger in NL). Dat gezegd hebbende: ik denk dat wij daar als gezin uiteindelijk gelukkiger van worden (zelfs mijn man, al is er nu een kleinkind op komst en die is enthousiaster dan ik) en die kwaliteit is meer waard dan geld.

Dropmaan: Was het lastig om in NL aan een baan te komen na de ervaring in Londen (ga er even vanuit dat je voor een andere werkgever bent gaan werken)? Ik ben trouwens ook jurist (zowel NL als Engels recht gedaan) en binnen de sector is Londen wel de hub.

Ik weet niet of het mogelijk is om de verkoop van ons huis te koppelen aan een aankoop daar (waar je in NL als koper in beginsel binnen 3 dagen gebonden bent, geldt dat je in de UK in een veel later stadium nog kan afhaken). We kunnen natuurlijk huren, al ben je dan 2 x aan het verhuizen en het liefst zou ik zoveel mogelijk stabiliteit willen, ook voor onze dochter. Vind het wel fijn om te lezen dat mensen die de overstap gemaakt hebben, heel gelukkig zijn in NL.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is ons niet gelukt om de aankopen op elkaar aan te laten sluiten, daardoor hebben we nog een jaar moeten huren. Wij hadden dan nog mazzel met zes weken tussen exchange en completion, wat vrij ongebruikelijk is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben ook een jaar gehuurd. Teveel onzekerheid met het verkopen van een Engels huis waar op het laatste moment nog van alles mis kan gaan en een Nederland huis waar je vrijwel meteen aan vast zit...
Alle reacties Link kopieren Quote
Overigens: belastingen zijn hier hoger maar ik heb hier wel een hoger salaris, vakantiegeld en dertiende maand... En reiskostenvergoeding. Wij ervaren onze leefstijl hier als beter dan in het VK.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sowieso ga je er qua gezondheidszorg enorm op vooruit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Flashy schreef:
28-02-2023 17:35
Sowieso ga je er qua gezondheidszorg enorm op vooruit.
Niet alleen qua gezondheidszorg. Als ik het de laatste weken lees ook qua voeding.

Als ik zou springen, zou ik dat wel geen jaren meer uitstellen.
Als kind straks 10 is en weinig Nederlands spreekt zou ik er niet meer aan beginnen.


Is het ook mogelijk de boel voor bepaalde tijd te verhuren in Engeland en een soort proef-periode in te lassen?
Huur in Nederland ook iets en stel na een een (school)jaar vast of het iets wordt of dat jullie toch terugkeren.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Verhuren van onze huidige woning is geen optie, mede omdat er een enorme wachtlijst is voor de school van onze dochter. Als je haar van die school haalt, komt ze er domweg niet meer in. Bovendien hebben we de verkoop opbrengst van de woning wel nodig om iets in NL te kopen en vind ik het idee van tenants in onze gemeubileerde woning niet prettig. Tja, het is echt een enkele reis. Londen zal altijd wel een 2e thuis blijven als we gaan - kans acht ik zeer groot overigens.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn zus is vorig jaar met haar gezin terugverhuisd naar Nederland, na jaaaren in het buitenland (waaronder de UK) gewoond te hebben. Natuurlijk moest er heel veel geregeld worden en was het best even wennen - NL is een ander land dan toen ze vertrok - maar ze is hier nu heel gelukkig. Vooral door wat anderen al schreven: een beter balans tussen werk en privé.

Maak je geen zorgen over het vinden van werk: de banen liggen momenteel voor het oprapen. Mijn zus (ook jurist) heeft online gesolliciteerd en kon - eenmaal terug in NL - meteen aan de slag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mbt werk - ik werkte in een sector aan een veranderprogramma (bewust wat vaag) waar de wetgeving zowel in UK als NL impact had, waardoor ik vrij makkelijk een overstap kon maken. Ik stuur je even een PB!
Wij zijn ruim 4 jaar geleden van een Europees land terug na NL verhuisd. We hadden 13 jaar buiten NL gewoond. De verhuizing verliep heel soepel: 3 van mijn kinderen hadden meteen hun draai gevonden (ze waren al wat ouder overigens, mijn oudste stroomde in 3 vwo in). Een kind heeft een paar jaar nodig gehad, maar is nu helemaal geaard, dat is een kind wat altijd veranderingen al lastig vond. Ik vond dat wel moeilijk om te zien, hij had het echt heel zwaar met het achterlaten van huis, school en vrienden.

Onze hoofdreden was het feit dat een van onze kinderen het heel slecht deed op de buitenlandse school en erg ongelukkig was. In NL ging dat beter en werd ze meer gezien. De andere kinderen deden het prima op het schoolsysteem aldaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropmaan: Dank je wel. Je hebt een PB!

Janis: tegen het verhuizen zie ik ook wel op hoor en ook dat er waarschijnlijk eerst gehuurd moet worden. Aan de andere kant heeft dat wel het voordeel dat we in alle rust op zoek kunnen gaan naar een passend huis en dat is vanuit daar ook makkelijker vermoed ik. Man dacht ook nog aan een kavel kopen en bouwen, maar er is niet zoveel grond beschikbaar (waar wij kijken).

Sorcha: ik denk ook dat het koppelen van de verkoop vanuit de UK aan de aankoop in NL lastig wordt. Al zie ik wel dat huizen nu enkele maanden te koop staan. Dat was in 2021 echt wel heel anders.

Als ik heel eerlijk ben denk ik dat we gaan, ons huis proberen te verkopen (is een niche markt dus kan misschien even duren voordat een koper zich meldt) en toch terug gaan. En ja, het is niet meer het Nederland dat ik ooit achterliet, maar de UK is ook ontzettend veranderd (helaas).
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Geen idee of het kan, maar je zou in de zomer een langere tijd naar Nederland kunnen gaan, en in een vakantiehuisje zitten. Dan krijg je het dagelijkse leven wat meer mee. Wij denken er ook aan, maar voor ons zal het waarschijnlijk gebeuren als de oudste 9 is. Rond de 9 schijnen kinderen hun identiteit te gaan koppelen aan het land, terwijl dat ervoor veel minder is. Wij wonen trouwens niet in Engeland.
Alle reacties Link kopieren Quote
Baggal, het VK is sneller negatief veranderd dan Nederland heb ik het gevoel. Het is hier niet perfect, maar wel beter. Dat je tegen het hele proces opziet snap ik goed, maar het is echt te doen.

Wat ons hielp is kijken wat het belangrijkst was, dat bepaalde de volgorde en kosten. In ons geval ben ik gebleven en heb ik het afhandelen van verkoop op me genomen, en heeft man een baan aangenomen in Nederland en woonruimte daar gezocht. In eerste instantie hebben we een jaar gehuurd. Twee keer verhuizen is vervelend maar het heeft ook voordelen. Je moet echt weer even wennen en je bent ook flexibeler als je een baan aanneemt die niet erg bevalt bijvoorbeeld. Deze aanpak beperkte voor ons de financiële risicos. Dat is met een jong kind misschien niet helemaal te doen natuurlijk.

Als je tijdelijk bij familie of vrienden terechtkunt in Nederland zou je kunnen verkopen in het VK als eerste prioriteit kunnen stellen. Woonruimte hier vinden is niet altijd makkelijk maar als je (nog) flexibel bent qua locatie en je hebt een ruime beurs is het wel te doen.

Als voor jou je baan in het VK aanhouden en op afstand werken/af en toe een vlucht+b&b en optie is zou je zelfs een andere baan vinden kunnen uitstellen totdat je huis verkocht is en je in Nederland op je plek zit. Er zullen wel belastingtechnische dingen bijkomen denk ik.

Verhuizing door Henneken laten doen. zij zijn gewend aan VK-NL verhuizingen en zijn efficiënt, redelijk qua prijs en bekend met de zenuwen van het op het allerlaatste moment pas weten of je kopers er niet toch vandoor gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
ProdigalDaughter schreef:
28-02-2023 15:01
Wij zijn ook teruggekeerd vanuit het VK, na meer dan 25 jaar. Brexit was voor ons het allerlaatste druppeltje. Het kost tijd om alles te regelen en ook om in Nederland weer je draai te vinden. Het is niet het land dat je achterliet, dus je emigreert weer. Het is ons heel goed bevallen om terug te gaan. Betere work-life balance, makkelijker met ouder wordende ouders, betere zorg. Stuur maar pb als je vragen hebt.
Dit idd. Geen ervaring met de UK maar wel andere internationale verhuizingen en 5 jaar geleden zijn we na heel lang wikken en wegen naar NL 'teruggekeerd', hoewel we daar nooit eerder als volwassenen hadden geleefd (direct na studie vertrokken). Voor ons voelde het inderdaad echt als emigratie, en zeker niet als thuiskomen.

Praktisch gezien hebben we eerst een vrij willekeurige kleine woning gekocht in de NL plaats waar we wilden gaan wonen, en van daaruit verder gezocht naar een permanente woning. Hoewel we er kort hebben gewoond was dit toch voordeliger dan huren, ook omdat we niet wisten hoe lang het ging duren voordat we iets zouden vinden. We moesten wel 2x verhuizen maar kinderen konden op dezelfde school blijven. Je moet ff zoeken naar mogelijkheden om een hypotheek oid te krijgen voordat je zelf in NL bent maar die waren er in ons geval wel (wij kwamen ook van buiten EU). Desalniettemin is het handig om (veel) eigen geld mee te brengen en alvast een NL arbeidscontract te hebben ook al is dat nog niet ingegaan.

Denk trouwens ook aan t regelen van kinderopvang (BSO) als je dat nodig hebt. Wij werden bijna wanhopig, want nergens plek en lange wachtlijsten, toen er gelukkig een nieuwe locatie werd geopend waar we meteen terecht konden. BSO's zijn gelinkt aan scholen dus je kunt niet zoals bij dagopvang uitwijken naar een andere locatie dichtbij jouw werk ofzo.

We zijn superblij met de NL school en voorzieningen, de kinderen doen het ook goed. Echter wij volwassenen kunnen niet aarden, we hebben gewoon helemaal niks met dit land behalve dat onze familie er toevallig woont (helaas). We wonen hier in een kleine stad met heel ander soort mensen om ons heen dan we gewend waren. Niets ten nadele van hen, de meesten zijn erg aardig maar we voelen weinig echte aansluiting. Mijn tip zou dus ook zijn om daar goed op te letten, van downtown Londen naar een dorp of stadje in NL is nogal een overstap, het klinkt idyllisch en rustig maar voel je je daar echt thuis?

Ons geweldige huis hebben we dus weer verkocht en over een paar weken verlaten we NL weer, met de intentie om nooit meer terug te komen. We hebben het geprobeerd, een serieuze kans gegeven maar zijn vooral blij dat we weer wegkunnen. Droomhuis en school gaan we missen, de rest niet echt denk ik. Familie en vrienden houden we contact mee, dat wordt anders maar valt niet weg.

Sowieso vinden we het 'dichterbij familie wonen' wat overrated. We gaan nu makkelijker voor een middagje bij elkaar langs, of opa haalt eens een kind uit school maar om nou te zeggen dat de band beter of anders is geworden omdat we dichterbij wonen, nee. Het contact is juist minder intensief omdat we in het buitenland aangewezen waren op logeerpartijen en dan van smorgens tot savonds tijd met elkaar doorbrachten, en het nu versnipperd is over uurtjes koffiedrinken.

In elk geval succes met je beslissing, spannende tijd!
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb geen ervaring met verhuizen terug naar Nederland, woon wel op de Utrechtse Heuvelrug.
Ik zou hier eerst gaan huren zodat je rustig kunt kijken in welke plaats en in welke wijk je wilt wonen en niet een huis koopt waarvan je later zegt: had ik niet moeten doen, omdat......
Als je weer in NL woont, is het makkelijker om te bekijken of de wijk en het huis echt is wat je wilt dan als je "even" over bent om een huis te zoeken.
En de Utrechtse Heuvelrug is niet goedkoop, ook wel iets om rekening mee te houden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Prodigal: de juiste volgorde is ook dat onze huidige woning eerst verkocht wordt (en dat is dan meteen definitief). Bovendien hebben wij de verkoopopbrengst nodig voor een nieuwe woning. Mijn man zal dan ook stoppen met werken als hij dat niet al eerder doet. Voor mij geldt dat ik hier mijn eigen bedrijf heb. Voor de meeste opdrachtgevers is het geen probleem als ik vanuit Nederland werk, maar ik kan dat niet onbeperkt blijven doen als ik niet meer in de UK woon. Met het oog op een hypotheek is een intentieverklaring van een werkgever en werken in loondienst wel zo prettig. Wij zouden ook hypotheek vrij kunnen wonen, maar dan leveren in op het soort huis dat we voor ogen hebben. Precies wat Nootboek ook schreef.
Qua overbrugging zouden wij heel-heel misschien bij familie terecht kunnen in de zin dat mijn vader en zijn zus het huis van mijn oma verhuren. Aan de andere kant kunnen wij daar ook niet op rekenen, want er zitten al een geruime tijd fijne huurders in. Het huis staat echter wel in de omgeving van Utrecht. Ik zie op tegen het 2x verhuizen of spullen in een opslag hebben en onze dochter steeds in andere omgeving/huis plaatsen.

Nootboek: heel interessant dat jullie dus weer teruggaan en uiteindelijk toch niet konden aarden in NL. Dat is wel iets waar ik over twijfel. Mijn man heeft ooit maar een jaar in Nederland gewoond bijvoorbeeld. Waar wij nu in Londen wonen is het rustig. Het is een gated community aan de rand van Essex (ik word wel herkenbaar nu), maar we zijn binnen 30 minuten op Liverpool St. met de tube, al ben ik niet zo veel meer in de stad te vinden sinds de pandemie.

Dolfine: ik kom zelf ook uit de Utrechtse Heuvelrug (een van de dorpen) en kijk ook vrij gericht en dan ook naar Bilthoven/Zeist/etc. Ik heb het als kind altijd een fijne, mooie omgeving gevonden en nog steeds als ik er doorheen rij denk ik: ik zou best terug willen…
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
nootboek schreef:
02-03-2023 13:07
Dit idd. Geen ervaring met de UK maar wel andere internationale verhuizingen en 5 jaar geleden zijn we na heel lang wikken en wegen naar NL 'teruggekeerd', hoewel we daar nooit eerder als volwassenen hadden geleefd (direct na studie vertrokken). Voor ons voelde het inderdaad echt als emigratie, en zeker niet als thuiskomen.

Praktisch gezien hebben we eerst een vrij willekeurige kleine woning gekocht in de NL plaats waar we wilden gaan wonen, en van daaruit verder gezocht naar een permanente woning. Hoewel we er kort hebben gewoond was dit toch voordeliger dan huren, ook omdat we niet wisten hoe lang het ging duren voordat we iets zouden vinden. We moesten wel 2x verhuizen maar kinderen konden op dezelfde school blijven. Je moet ff zoeken naar mogelijkheden om een hypotheek oid te krijgen voordat je zelf in NL bent maar die waren er in ons geval wel (wij kwamen ook van buiten EU). Desalniettemin is het handig om (veel) eigen geld mee te brengen en alvast een NL arbeidscontract te hebben ook al is dat nog niet ingegaan.

Denk trouwens ook aan t regelen van kinderopvang (BSO) als je dat nodig hebt. Wij werden bijna wanhopig, want nergens plek en lange wachtlijsten, toen er gelukkig een nieuwe locatie werd geopend waar we meteen terecht konden. BSO's zijn gelinkt aan scholen dus je kunt niet zoals bij dagopvang uitwijken naar een andere locatie dichtbij jouw werk ofzo.

We zijn superblij met de NL school en voorzieningen, de kinderen doen het ook goed. Echter wij volwassenen kunnen niet aarden, we hebben gewoon helemaal niks met dit land behalve dat onze familie er toevallig woont (helaas). We wonen hier in een kleine stad met heel ander soort mensen om ons heen dan we gewend waren. Niets ten nadele van hen, de meesten zijn erg aardig maar we voelen weinig echte aansluiting. Mijn tip zou dus ook zijn om daar goed op te letten, van downtown Londen naar een dorp of stadje in NL is nogal een overstap, het klinkt idyllisch en rustig maar voel je je daar echt thuis?

Ons geweldige huis hebben we dus weer verkocht en over een paar weken verlaten we NL weer, met de intentie om nooit meer terug te komen. We hebben het geprobeerd, een serieuze kans gegeven maar zijn vooral blij dat we weer wegkunnen. Droomhuis en school gaan we missen, de rest niet echt denk ik. Familie en vrienden houden we contact mee, dat wordt anders maar valt niet weg.

Sowieso vinden we het 'dichterbij familie wonen' wat overrated. We gaan nu makkelijker voor een middagje bij elkaar langs, of opa haalt eens een kind uit school maar om nou te zeggen dat de band beter of anders is geworden omdat we dichterbij wonen, nee. Het contact is juist minder intensief omdat we in het buitenland aangewezen waren op logeerpartijen en dan van smorgens tot savonds tijd met elkaar doorbrachten, en het nu versnipperd is over uurtjes koffiedrinken.

In elk geval succes met je beslissing, spannende tijd!
Grappig. Hier hadden we verwacht weer te moeten wennen, maar viel het juist enorm mee. Ik was ook wel weer blij van het bekrompene en behoudende af te zijn, alhoewel dat ook wel weer enige charme had. Ik moet wel zeggen dat wij niet van een bruisende wereldstad kwamen (en nu ook in een normale stad in NL wonen).
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben 2 jaar geleden vanuit Londen weer naar Nederland terug gegaan.

Ons kindje was toen 1.5 en we wilden vooral dichterbij familie wonen. Wij zijn ook met Henneken verhuisd, was heel goed geregeld allemaal. Tot nu toe gehuurd en gaan binnenkort pas over naar een koopwoning.
Het is heel wisselend hoe we er ons over voelen.

Enerzijds ben ik heel blij om terug te zijn. Ik vind het heel prettig om familie dichtbij te hebben en te zien hoe ons kind van de omgang met neefjes/nichtjes en grootouders geniet. Het contact met vrienden is ook laag drempeliger. In londen waren de afstanden zo groot dat ik niet even een bakkie ging doen bij iemand en dat kan nu wel. Ook heb ik hier vrienden nog vanuit mijn kindertijd en dat vind ik ook heel waardevol.
Het is ook prettig om niet altijd 'de buitenlander' te zijn. In contacten kan ik veel beter inschatten wat voor type ik voor me heb en interactie is gewoon makkelijker (zoals met collega's of andere ouders op school). Onze werk privé balans is ook veel beter en ik vind het voor de kinderen fijn dat alles meer egalitair is. Inmiddels heb ik ook een tweede kind en ik vond de kraamzorg enzo hier echt vele malen beter.

Anderzijds mis ik de buzz van Londen heel erg. We woonden daar in een bruisende wijk. Ik vind Nederland wel erg kneuterig soms. Ook dat je minder anoniem bent en iedereen ergens wat van vind kan me ook storen.
In Londen ontmoetten we regelmatig interessante mensen, dat is nu ook minder. Al met al is het veel gezapiger. Met name mijn man heeft echt last gehad van een soort identiteitscrisis. Je was toch altijd "degene die in Londen woont" en een soort idee van de wereld ligt aan je voeten daar. Nu ben je gewoon weer zoals elke andere burgerlul met 2 kinderen in een woonwijk in een dorp. Je hebt geen edge meer ofzo? Dat klinkt misschien suf maar dat is soms wel lastig.
meringue-123 schreef:
03-03-2023 14:15


Anderzijds mis ik de buzz van Londen heel erg. We woonden daar in een bruisende wijk. Ik vind Nederland wel erg kneuterig soms. Ook dat je minder anoniem bent en iedereen ergens wat van vind kan me ook storen.
In Londen ontmoetten we regelmatig interessante mensen, dat is nu ook minder. Al met al is het veel gezapiger. Met name mijn man heeft echt last gehad van een soort identiteitscrisis. Je was toch altijd "degene die in Londen woont" en een soort idee van de wereld ligt aan je voeten daar. Nu ben je gewoon weer zoals elke andere burgerlul met 2 kinderen in een woonwijk in een dorp. Je hebt geen edge meer ofzo? Dat klinkt misschien suf maar dat is soms wel lastig.
Ik kan mij hier wel wat bij voorstellen. Bij London vergeleken zijn ook Amsterdam en Rotterdam meer dorpjes en er gebeurt veel minder. Het is wellicht ook voor veel mensen een levensfase. Ik herken het gevoel nog wel een beetje van toen ik kinderen kreeg: ik voelde mij toen definitief burgerlijk ;-D.
Alle reacties Link kopieren Quote
Snap dat je London ook mist hoor, Meringue. Dat zullen wij ook hebben denk ik. Hadden vandaag een bezichtiging. Een makelaar weet van onze plannen en vroeg of ze het huis alvast aan een potentiële investeerder kon laten zien. Gaf toch een apart gevoel…
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat gaat snel, Baggal! Ik herken dat gevoel wel.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven