Kopen of Huren

24-01-2008 22:48 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend en ik wonen ondertussen al anderhalf jaar samen (zijn al zes jaar bij elkaar). Nu wordt er vlakbij ons een leuk nieuwbouwproject opgeleverd en we twijfelen of kopen nu verstandiger is. De huizen zijn te koop vanaf 160.000 (in Assen).



Ik ben 23 jaar en mijn vriend 28. We verdienen samen zo'n 52.000 bruto per jaar (3000 netto per maand). Ik heb een contract voor 4 jaar en m'n vriend is freelancer. Het ziet er naaruit dat onze salarissen nog flink gaan stijgen (allebei WO-niveau). We betalen nu voor onze huurwoning (3 slaapkamers, nieuwbouw) 425 euro. Ik vind het jammer dat als ik in m'n tuin werk of iets anders opknap in huis dat eigenlijk weggegooid geld is. Is het verstandiger om de komende jaren gewoon flink te gaan sparen of dit geld in een koopwoning te stoppen?? Verdienen we uberhaupt genoeg om een woning te kopen?
Alle reacties Link kopieren
Als je verwacht dat de huisprijzen blijven stijgen de komende jaren, dan kan het ook een mooie investering zijn terwijl je tegelijkertijd helemaal je eigen huisje hebt, wat echt van jezelf (en de bank ) is.



Als je wilt weten of het geen probleem is om een hypotheek te krijgen, moet je het eens gaan navragen. Op basis van jullie inkomen kunnen jullie een heel eind komen en is 160.000 geen probleem, maar het feit dat jullie allebei geen contract voor onbepaalde tijd hebben kan een probleem zijn. Overigens, je zegt een contract voor 4 jaar te hebben, maar als je ergens langer dan 3 jaar aan één stuk werkt heb je automatisch een vast contract te pakken. Dus jouw 4-jarig contract is zeer waarschijnlijk uiteindelijk een contract voor onbepaalde tijd. Dat je vriend freelancer is, kan betekenen dat je maar bij beperkt aantal hypotheek verstrekkers kunt aankloppen. Maar aan de andere kant zijn jullie allebei WO opgeleid en dan zijn ze al sneller wat soepeler.



Gewoon eens met een goede adviseur om tafel gaan zitten vrijblijvend om jullie mogelijkheden te bekijken.
Alle reacties Link kopieren
Mijn Ouders, zitten nu pas op 'n budget dat ietsjes boven dat van jullie uit stijgt, en hebben pas 7 jaar 'n koop huis, als ik jullie was zou ik eerst ff nog wat leuke dingetjes doen, sparen voor zaken als koophuis idd.



Je laatste 4 zinnen actually say it all!

1,5 jaar samenwonen vindt ik zelf nl. niet echt lang, heb vorige September echter wel 'n stel ontmoet dat elkaar pas 6 maanden kende



Ohja, overheen gelezen, niet stabiele/vaste contracten zijn ook niet écht handig bij Hypothecaire contracten e.d.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen: laat je eens informeren door een hypotheek-adviseur. Neem je loonstrook mee en hij/zij kan je zo voorrekenen wat een hypotheek je per maand zal gaan kosten.
Alle reacties Link kopieren
@Zomerkind: Ik vertrouw geen verkopers, en dus ook geen Hypotheek adviseu(se/r)s meer..



Ik zou sowieso met 'n basis berekening die je zelf maakt van bepaalde hypotheek verstrekkers (voorwaarden e.d) beginnen, & pas later er 'n verkoper bijhalen, die evt. de "onderhandelingen" met de verkopende partij kan gaan doen..



Ook moet je rekening houden met 't feit dat regio's waar men weet dat de prijzen stijgfen, ook automatisch meer dan "redelijk/geadviseerd" zullen vragen..
Als je wilt weten of het geen probleem is om een hypotheek te krijgen, moet je het eens gaan navragen. Op basis van jullie inkomen kunnen jullie een heel eind komen en is 160.000 geen probleem, maar het feit dat jullie allebei geen contract voor onbepaalde tijd hebben kan een probleem zijn. Overigens, je zegt een contract voor 4 jaar te hebben, maar als je ergens langer dan 3 jaar aan één stuk werkt heb je automatisch een vast contract te pakken. Dus jouw 4-jarig contract is zeer waarschijnlijk uiteindelijk een contract voor onbepaalde tijd.

Dat is niet helemaal waar. Er is een uitzondering op die wet en dat is als je bent angenomen op projectbasis voor de duur van een project. Dan mag je contract langer duren dan die 3 jaar.; omat het heel duidelijk verbonden is aan dat bepaalde project. EEn voorbeeld hiervan is bijvoorbeld een aio-plaats. Contract voor 4 jaar, maar dat eindigt zonder dat je een contract voor onbepaalde tijd krijgt



Zou idd eens informeren bij de bank of je een hypotheek kunt krijgen. Ik denk dat je fors meer rente betaalt dan iemand met een vaste baan, dus mss loont het wel om te blijven huren tot een van jullie wel een vaste baan heeft.





Dat je vriend freelancer is, kan betekenen dat je maar bij beperkt aantal hypotheek verstrekkers kunt aankloppen. Maar aan de andere kant zijn jullie allebei WO opgeleid en dan zijn ze al sneller wat soepeler.



Gewoon eens met een goede adviseur om tafel gaan zitten vrijblijvend om jullie mogelijkheden te bekijken.[/quote]
Alle reacties Link kopieren
quote:rouke schreef op 24 januari 2008 @ 23:02:

@Zomerkind: Ik vertrouw geen verkopers, en dus ook geen Hypotheek adviseu(se/r)s meer..



Ik zou sowieso met 'n basis berekening die je zelf maakt van bepaalde hypotheek verstrekkers (voorwaarden e.d) beginnen, & pas later er 'n verkoper bijhalen, die evt. de "onderhandelingen" met de verkopende partij kan gaan doen..



Ook moet je rekening houden met 't feit dat regio's waar men weet dat de prijzen stijgfen, ook automatisch meer dan "redelijk/geadviseerd" zullen vragen..



Ik bedoelde in mijn posting ook meer een puur oriënterend gesprek bij een hypotheek-adviseur. Dat kan geen kwaad, vooral als je inderdaad in je achterhoofd houdt dat die adviseur ook 'ergens' van leeft: juist, van de hypotheken die hij verkoopt. TO weet ook nog niet eens zeker of ze wel een koophuis wíl.



Zelf een berekening maken kan inderdaad, maar dan moet je je wel héél erg verdiepen in die materie. En niet iedereen wil/kan dat.
Alle reacties Link kopieren
Jezelf niet met financiele problemen opzadelen vereist inspanning, maar daarvoor hebben ze toch doorgestudeerd?
Ga eens langs de hypotheker ofzo om uit te rekenen hoeveel hypotheek jullie kunnen krijgen. Kijk of je met dat bedrag een huis kan kopen dat voldoet aan jouw wensen. Is dit niet mogelijk met jullie inkomen zou ik niet kopen maar lekker in je huurwoning blijven.
Off-topic:

@Kiks Wat Krengiserweer aanvult over de contracten is waar, een tijdelijk contract mag langer duren dan 3 jaar wanneer het aan een specifiek project oid gebonden is.



On topic:

@Rouke Bij nieuwbouwprojecten valt er vaak niet zoveel te onderhandelen over de vraagprijs. Meestal worden de prijzen dan vastgesteld door de projectontwikkelaar en is het "take it or leave it" omdat er animo genoeg is.



@TO

Ik sluit me aan bij de adviezen om eens met een adviseur om tafel te gaan. Sterker nog, liefst met twee of drie adviseurs, want de adviezen kunnen erg uiteen lopen. Kijk voor dat je gaat praten eerst voor jezelf wat jullie maximaal aan wonen zouden willen besteden per maand. Laat vervolgens berekenen of de aanschaf van dat huis dan binnen jullie financiele wensen past.



Over het algemeen stijgen woningen over de jaren in waarde en bouw je zo een leuk spaarpotje op. Zeker met nieuwbouw willen die prijsstijging nog wel eens gunstig uitpakken. Uiteraard stijgen alle huizen in waarde en dat betekent dat je over een paar jaar voor hetzelfde huis gewoon een stuk dieper in de buidel zou moeten tasten.



Wij waren ook jong toen we ons eerste huis kochten en ik heb er geen moment spijt van gehad. Het leek in het begin een enorm hypotheekbedrag, maar als je er eenmaal aan gewend bent, dan weet je niet beter. En door de stijging van je salaris wordt het steeds makkelijker op te brengen. Wij gaan nu door voor het tweede (duurdere) huis en dat kunnen we betalen omdat we in het eerste huis een leuke overwaarde hebben opbeouwd.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Lidwien,



Persoonlijk vind ik het niet het belangrijkst wat ik aan hypotheekbedrag kan krijgen, maar wat ik per maand wil missen. Wij zijn ook WO opgeleid en hebben een startsalaris dat daarbij past. Het apart hoeveel je dan kunt lenen voor een huis. Hou dus echt in de gaten wat jij kwijt wil zijn, anders zit je straks in je mooie eigen huis maar kan je niet meer x aantal keer op vakantie of 'redelijk luxe' leven. Maar het hangt van je eigen wensen af. Wij gaan overigens wel kopen, maar dan maar voor de helft van wat de hypotheek aan ons wil geven.
grootste probleem is niet het bedrag an sich, maar het feit dat jullie geen van beiden een vast contract hebben. Niet elke bank zal het risico aan willen gaan. Als een van de twee geen vast contract heeft maken ze mestal geen probleem, maar nu mss wel.



Over het algemeen is 4,5 x je jaarinkomen lenen een veilige marge. Bij neiuwbouw heb je geen kostekoper, maar wel vaak bouwrente die je moet betalen. heb je al meer informatie trouens over het project zelf? Moet je inschrijven op de huizen en zijn niet al een boel appartementen verkocht? Vaak bij noieuwbouwprojecten is het grootste deel al verkocht voordat de eerste paal de grond in gaat.
Alle reacties Link kopieren
Laat je eerst even helemaal voorlichten door een adviseur en kijk dan verder wat de mogelijkheden zijn,succes.
Ik zou eerder kopen dan huren. Mocht je dus kunnen kopen dan zou ik dat zeker doen!...
Kopen, dit klinkt als een buitenkans.

Tenminste, als je de huizen die gebouwd worden ook leuk vindt en er wel een paar jaar wil gaan wonen!
Alle reacties Link kopieren
Op de huizen wordt tevens een koopsubsidie van 10.000 euro aangeboden. Het huis is niet groter dan het huis wat we nu hebben (huren). Ons huis is 6x8 meter en heeft drie verdiepingen. Het nieuwbouwhuis is 11x6 en heeft twee verdiepingen. We verliezen dus de zolder, maar krijgen er een woonkamer van 51m2 voor terug (andere was 34m2) en een extra berging op de tweede verdieping. We gaan morgen meer informatie inwinnen...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven