"aanvaarding in overleg"??

02-01-2008 08:53 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wat betekent dat eigenlijk?

Wij zijn voor de grap eens aan het rondkijken naar een ander huis. Maar we weten niet precies hoe dat werkt. Stel dat we een ander huis kopen waar we per 1 sept. 2008 in zouden kunnen, betekent dat dan dat we ook pas dán hoeven te betalen? Of zouden we dan al die tijd al met dubbele lasten zitten?

Ik hoop dat iemand me kan helpen, want ik kan het op internet niet vinden en ik vind dat toch best belangrijk (dubbele lasten lijkt me haast niet op te brengen).
Vanaf het moment dat de akte bij de notaris passeert, ga je betalen, voor zover ik weet. En dat kan inderdaad voor september 2008 al zijn.

En aanvaarding in overleg betekent dat de verkopende partij bepaalt of je het huis mag kopen ja of nee.
Nee, volgens mij betekent aanvaarding in overleg dat je samen bepaalt wanneer er opgeleverd wordt. Dan is dus vooraf nog niet bekend wanneer je precies de sleutel krijt en die datum kun je meenemen in de onderhandeling.
En de akte passeert voor zover ik weet altijd op de dag van de sleuteloverdracht. Alleen bij nieuwbouw gaat het anders, dan begin je al met betalen (bouwrente) voor je huis af is.
Alle reacties Link kopieren
Wat Meave zegt, klopt. Aanvaarding in overleg betekent dat je nog kunt onderhandelen over de datum van overdracht. Je bent eigenaar van een huis (en moet daar dus voor betalen) vanaf het moment dat je bij de notaris je handtekening zet. Bij mij (woon nu in mijn derde koophuis) was dat ook het moment dat ik daadwerkelijk de sleutels in handen kreeg van de verkopende partij, die dan ook alles eruit heeft. Dat is de meest gebruikelijke gang van zaken.

Soms is het mogelijk om af te spreken dat je de sleutel eerder krijgt, maar daar moet dan een aparte overeenkomst (en verzekering enzo, best ingewikkeld) voor gemaakt worden door de notaris en het is volgens mij zo dat je dan ook een soort van "huur" betaald over de periode dat je de sleutel al hebt maar nog geen eigenaar bent.

Succes met de zoektocht!
Alle reacties Link kopieren
Aha, okee, bedankt tot zover!



We wonen nu in een nieuwbouw-koophuis, en daar betaalden we inderdaad al de hypotheeklasten lang voordat het huis was opgeleverd (de akte passeerde anderhalf jaar voor oplevering!). Dat konden we toen alleen maar doen omdat we toen nog geen koophuis hadden (dus lagere lasten). Maar op dit moment is het voor ons echt niet haalbaar om twee huizen te betalen. Daarom zou ik ook persé eerst mijn eigen huis willen verkopen voor ik een nieuw huis koop, maar ik vroeg me dus een beetje af hoe het met die aanvaarding zat: ik dacht, als je daardoor alsnog met dubbele lasten komt te zitten, dan heeft het helemaal geen nut om eerst je eigen huis te verkopen want dan betaal je uiteindelijk nog voor allebei de huizen, tot je kunt verhuizen.

Ik vind het sowieso best ingewikkeld allemaal
Alle reacties Link kopieren
Yep, aanvaarding in overleg wil alleen maar zeggen dat de verkopers zelf geen vast moment in gedachten hebben voor de overdracht (= het moment waarop ze het huis aan jullie overdragen). Als je op safe wilt spelen, en da's best verstandig in deze tijd, zet je eerst je eigen huis te koop en pas na verkoop ga je een nieuw huis kopen. Je kunt vantevoren natuurlijk wel gaan bezichtigen en zo, maar pas bieden als je zeker weet dat je een koper hebt voor je eigen huis. Als je dan zelf wat hebt gevonden, probeer je om de beide overdrachtsdata niet te ver uit elkaar te plannen, zodat je wel wat tijd hebt om het nieuwe huis op te knappen, maar niet zo heel erg lang dubbele lasten hebt.
Je betaald idd pas als de overdracht is geweest. Maar, let op, er kunnen wel kosten bijkomen bij een latere oplevering. De meeste hypotheekverstrekkers geven een hypotheekofferte af die slechts 3 maanden geldig is. Wil je de hypotheek later dan 3 maanden na de offertedatum in laten gaan, dan brengen ze daarvoor kosten in rekening (en dat kan zo een paar duizend euro zijn!). Vraag daarom altijd eerst aan de hypotheekverstrekker welke kosten er mee gemoeid zijn als je een huis koopt met een opleveringsdatum die verder ligt dan 3 maanden na de offertedatum.
Alle reacties Link kopieren
Da's ook wel een goede tip, nummerzoveel! Daar zou ik zo snel nog niet aan gedacht hebben.
hoe snel verwacht je een geschikt en betaalbar ander huis te vinden en hoe snel denk je je eigen huis kwijt te zijn?

het fijne van dat aanvaarding in overleg, is dat je ermee kunt onderhandelen en dat je er zelf dus ook mee kunt schuiven. Je kunt je huis nu al verkopen en de daadwerkelijke overdracht een paar maandennvooryuitschuiven, zodat je zelf tijd hebt om te zoeken. Mar als je vandaag je droomhuis tegenkomt, kun je dat ok kopen en afspreken om het pas over een half jaar te aanvaarden en te betalen, zodat je nog en half jaar hebt om je eigen huis te verkopen.



Beiden is een risico. want als je je huis niet op tijd hebt verkocht heb je dus dubbele lasten, maar als jij je huis uit moet omdat de nieuwe eigenaar er in gaat en je hebt nog geen nieuw huis, dan moet je dus twee keer verhuizen en tussenliggende tijd waarschijnlijk door brengen in een peperduur huurhuis. kost ook een hoop.
Alle reacties Link kopieren
Hm, ja dat laatste daar heb je ook wel weer een punt in.



Ik vind het toch lastig. We zijn namelijk heel tevreden met ons huidige huis, maar een tijdje geleden zijn we tegen ons 'droomhuis' opgelopen. Ik had gehoopt dat het snel verkocht zou zijn (en het verlangen bij mij dus weg) maar helaas, het staat al meer dan een jaar te koop. Nu gaan we dus toch maar kijken, en dan is het in ieder geval handig om te weten hoe het onderhandelen een beetje werkt! (Nooit eerder nodig geweest, bij ons nieuwbouwhuis).
Alle reacties Link kopieren
Zijn jullie al nagegaan voor welk bedrag jullie huis nu verkocht zou kunnen worden, en is dat bedrag voldoende om je huidige hypotheek + de verkoopcourtage af te lossen c.q. te betalen? En als je overwaarde hebt: ben je al naar een hypotheekadviseur geweest om te kijken of jullie de hypotheek die jullie voor dat huis ongeveer nodig zullen hebben, af kunnen sluiten op basis van jullie inkomens?
Alle reacties Link kopieren
Waarom kiezen mensen er eigenlijk voor om "aanvaarding in overleg" te gebruiken? Zodat zij ook extra onderhandelingsruimte hebben? Dat als je zegt: "ik wil per 1 juli" en dat zij dan zeggen "ja, maar wij kunnen pas op 1 oktober in ons nieuwe huis, maar als je x bedrag meer betaalt willen we wel per 1 juli eruit"?



Ik probeer te snappen waarom mensen daar voor kiezen, want je gaat er meestal wel van uit dat mensen ook al een plan hebben met waar ze naar toe gaan verhuizen. Of zetten ze eerst hun huis te koop, kijken wat er op af komt en pas dan gaan ze zelf op zoek naar een nieuw huis?



Ik vind het maar verwarrend hoor! Laat iedereen nou gewoon een datum noemen en dan onderhandelen we daarna wel of ik het eerder of later wil
Alle reacties Link kopieren
Dropje: de taxatiewaarde van ons huis is voldoende hoog, als we daarvoor zouden kunnen verkopen dan hebben we een overwaarde. En daarmee moeten we de nieuwe hypotheek kunnen bekostigen.

Maarja, je hebt nooit de zekerheid dat je je huis (snel) kwijtraakt!



Het huis dat we op het oog hebben staat al meer dan een jaar te koop, het is flink gedateerd, een echte opknapper en daardoor (denk ik) niet zo geliefd (maar wij willen dat juist graag). Aangezien dit maar een klein dorp is, weet ik de geschiedenis: de vorige bewoners zijn overleden, kinderen verkopen het huis. Het huis staat dus al die tijd al leeg, en in principe zou een koper er 'direct' inkunnen, maar aanvaarding is in overleg, vandaar mijn vraag op dit topic.



Kiks: ik denk dat het inderdaad zo is dat mensen eerst hun eigen huis te koop zetten en pas daarna een ander huis zoeken! Zo gaan wij het in ieder geval ook doen. We gaan zaterdag wel het huis bezichtigen, maar we brengen geen bod uit voordat ons eigen huis te koop staat en blijkt dat er animo voor is. (En dan nog alleen als het huis niet gruwelijk tegenvalt bij de bezichtiging).
Alle reacties Link kopieren
Als je dan je eigen huis te koop zou zetten, en je krijgt een bod, hoeveel tijd denk je dan zelf nodig te hebben voordat je de overdracht hebt?



Stel, 1 maart 2008 wordt je huis verkocht. Wat gok je dan met betrekking tot de tijdslijn dat je een nieuw huis hebt (dit droomhuis of als je heel veel pech hebt, een ander huis)? Per 1 juli 2008 overdracht? Eerder? Later?



Ik vraag het me heel erg af, vind het zo vaag allemaal
Alle reacties Link kopieren
Kiks: het zou mij werkelijk niet zoveel uitmaken! Als het moet pak ik binnen een maand mijn boeltje en ben weg. Familie, vrienden en ruimte genoeg waar we eventueel tijdelijk terecht zouden kunnen. Daarbij zou ik dus alsnog aangeven : aanvaarding in overleg, maar dan vooral om aan te geven dat ik flexibel ben (en dus niet kopers af te schrikken door te zeggen dat de aanvaarding per direct is). Ik weet het niet.



Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik niet bijvoorbeeld mijn droomhuis koop, met aanvaarding per direct, terwijl de nieuwe kopers van mijn eigen huis bijvoorbeeld pas per 1 september de overdracht willen (om wat voor reden dan ook). Want dán zit ik een tijdje met dubbele lasten, en dat vind ik erger dan een tijdje zonder huis te zitten (liever niet natuurlijk, maar toch).
Alle reacties Link kopieren
Verhelderend inzicht, dankjewel



Ben je trouwens niet bang dat als je dan je huis verkocht zou hebben dat dan ineens per ongeluk wel iemand met je droomhuis er net vandoor gegaan is? En er dus geen weg terug meer is? Of dat je er niet met de eigenaars uit gaat komen en het huis op die manier aan je voorbij gaat?

(sorry, ik ben diegene van de beren op de weg en overal spoken zien )
Alle reacties Link kopieren
Heej Kiks,



Ja natuurlijk ben ik daar bang voor! We gaan zaterdag in ieder geval eens kijken en dan zullen we vissen bij de makelaar, hoe en wat. En dat is dan ook weer het voordeel van een 'aanvaarding in overleg': zodra het blijkt dat er voldoende animo is voor ons huis zouden we dan kunnen onderhandelen, met een overdrachtsdatum in de toekomst zodat we zelf nog ruim tijd hebben om ons huis te verkopen. Daarom wilde ik dus ook weten of je dan al de lasten betaalt.



Ik vind het erg moeilijk allemaal hoor, en ik zie zeker heel veel beren op de weg. Ik heb nog nooit een bestaande woning aangekocht en bij nieuwbouw gaat het toch allemaal net even anders. Daardoor is het ook moeilijk te schatten wat de animo voor ons huis zou zijn: we wonen er pas twee jaar, hebben een flink stuk aangebouwd, en zouden een van de eersten zijn die weer vertrekken. Het is ook nog zeker niet zover dat we een bod zouden gaan uitbrengen, maar omdat het huis nu al zoooooo lang te koop staat en we het echt niet uit ons hoofd konden zetten (het voldoet aan werkelijk al onze eisen) gaan we toch maar eens kijken of de 'klik' er ook aan de binnenkant is.



Overigens staan de meeste huizen hier wel langer dan drie maanden te koop, maar ruim een jaar is weer het andere uiterste. Overigens kan ik zelf wel een beetje inschatten hoe dat komt: relatief hoge prijs voor een zeer gedateerd huis (met veel grond). Ik merk hier in de buurt dat mensen toch echt vooral op zoek zijn naar een huis in de goedkopere prijsklasse waar ze zo in kunnen, met nieuwe badkamer, keuken en vloeren, onderhoudsvrije tuin en nog geen onderhoud op stapel (wat dat betreft geef ik ons huidige huis wel een goede kans op de markt).
Alle reacties Link kopieren
Ik bedenk me ineens nog een vraag:



Doorgaans onderhandel je over de prijs en over de overdrachtsdatum (aanvaarding in overleg immers). Maar als de verkopende partij niet direct baat heeft bij een snelle, danwel uitgestelde overdracht, is het dan ook mogelijk een koopovereenkomst te sluiten waarin de overdrachtsdatum niet vast staat?



Om te verduidelijken: wij willen het huis hebben, zij willen er graag vanaf. Het huis is vrij van hypotheek en onbewoond; er zijn weinig lasten meer waar de verkopende partij voor opdraait. Wij willen echter eerst ons eigen huis verkopen. Stel nu dat we met de verkopers zouden afspreken, dat de overdracht kan plaatsvinden zodra ons eigen huis verkocht is (maar wel met een bepaalde, 'uiterlijke' datum, ik snap dat ze niet voor eeuwig willen wachten), kan dat?
Dat ligt eraan of de verkoper dat zou willen. In dat geval kom je een overdrachtsdatum overeen met een clausule dat de overdracht in overleg mogelijk eerder plaats zou kunnen vinden.



Ik zou mij als verkoper trouwens niet zo snel vastleggen op een datum die ver weg ligt, want wat als er zich in de tussentijd een koper aan zou dienen?
Alle reacties Link kopieren
Hoi nummerzoveel,



Dat zou ik zelf als verkoper denk ik ook niet doen, maar tegenwoordig gebeurt het wel vaak (bijvoorbeeld bij mensen die hun huis verkopen terwijl ze wachten op hun nieuwbouw). En als koper zou ik ook het liefst zo snel mogelijk in mijn nieuwe huis willen. Ik heb het gevoel dat die lange termijnen voor de overdracht alleen maar kunnen bestaan omdat er zo weinig 'doorstroming' is in de woningmarkt; mensen zijn bang om hun eigen huis niet kwijt te raken. Maar misschien zit ik ernaast. Ik vind het nog steeds ingewikkeld
@VIVAfeelfree



Ja, bij nieuwbouw zie je wel vaker een latere opleverdatum. Maar in dit specifieke geval gaat het om een leeg huis dat nabestaanden in de verkoop hebben staan. Zij zullen er, neem ik aan, toch zo snel mogelijk vanaf willen.
Alle reacties Link kopieren
Dat denk ik ook hoor, nummerzoveel, maar wie weet zou er wel over onderhandeld kunnen worden aangezien wij de eerste kijkers zijn in maanden. We zullen het morgen wel zien, ik ben erg benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
Spannend! Succes ermee.
Alle reacties Link kopieren
Dank je!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven