Welke hypotheek kan ik nou het beste nemen?

18-07-2008 20:01 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Na onlangs getrouwd te zijn, zijn we er uit we willen ons 1e huis kopen!



Na huizen gekeken te hebben zijn we er uit.

Maar hoe nu?

Het huis zag er goed uit maar wanneer is het een goed en serieus bod? als het huis een kleine 137.000 is en alles er redelijk netjes uitziet wat is dan een reeël bod? Graag win ik jullie advies in qua biedingen.



Donderdag hebben we een afspraak bij de hypotheker maar ik weet niet waar we het beste onze hypotheek kunnen afsluiten?

We overweegde onze bank de ABN maar die deden het niet op tijden dat het ons beter uit kwam.



Graag hoor ik ook alle tips en tops met betrekking tot hypotheken ook al zal ik numero tien duizend zijn
Alle reacties Link kopieren
Een hypotheek daar zit je zomaar 15, 20 of zelfs 30 jaar aan vast.

Zoiets belangrijks lijkt mij toch wel een vrije dag waard.



Dus niet naar de ABN omdat ze je niet kunnen helpen op tijden die jou het beste uitkomen vind ik persoonlijk niet echt een slim argument.



Ga nooit uit van 1 advies maar vraag offertes bij verschillende instellingen. De hypotheker is best goed maar ze bestaan ook gewoon van de provisie dus altijd slim om bij meer bedrijven een offerte te vragen.
Alle reacties Link kopieren
helemaal eens met Sugarmiss. Het is een erg grote aankoop en een dag vrij hoeft niet eens. probeer aan het begin of het einde van de dag eenafspraak te maken kost het je maar een paar uur.

Daarnaast meerdere afspraken maken, maar ook weer niet teveel, anders zie je door de bomen het bos niet meer.



ga straks wel appels met appels vergelijken. De meeste mensen kijken naar de netto kosten en die verschillen erorm tussen een volledig aflossingsvrije hypotheek, half spaar half aflossingsvrij of bijvoorbeeld helemaal sparen.



bedank al van te voren waar je je goed bij voelt. wil je veel of weinig zekerheid. lees wat info op internet. Doe je dit niet dan heb je dikke kans dat je straks met iets thuis komt, wat niet bij jullie past.



bedenk goed dat de netto kosten die ze je laten zien niet altijd hetzelfde hoeven te zijn. Kijk dus in eerste instantie naar de bruto bedragen.



succes ermee
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij een bank en weet dus wel het een en ander van hypotheken. Zelf willen m'n vriend en ik binnenkort gaan samenwonen en dan hebben wij wellicht ook een hypotheek nodig.



Van verschillende maatschappijen advies vragen kan nooit kwaad. Een aflossingsvrije hypotheek is aantrekkelijk met de lage maandlasten, maar bedenk je wel dat je de hypotheek hoger zult afsluiten dan de waarde van de woning (voor bijvoorbeeld de kosten koper en eventuele verbouwing). Blijf je niet zo lang in de woning wonen, dan is het riskant een aflossingsvrije hypotheek te nemen omdat de woning dat bij de verkoop misschien niet genoeg in waarde is gestegen en daarmee niet genoeg opbrengt.



Een spaarhypotheek is ook aantrekkelijk. Hierbij betaal je rente en premie, en die premie wordt in een grote spaarpot gezet, waarmee aan het einde van de looptijd het hele bedrag in 1x wordt afbetaald. Op deze manier profiteer je van maximaal belastingvoordeel, en op het gedeelte dat je hebt gespaard, ontvang je nog eens rente (ipv alleen maar te betalen).

Vergelijkbaar is de beleggingshypotheek, maar het risico is groot dat de hypotheek niet helemaal aan het einde van de looptijd is afgelost en dan blijf je met een restschuld zitten.



Ook zijn er combinaties van vormen mogelijk, bijvoorbeeld een gedeelte aflossingsvrij en een gedeelte spaarhypotheek.

Let wel goed op de rentevastperiode, want met de hypotheekmarkt van nu weet je niet wat de rente de komende jaren gaat doen.

Bedenk wel dat ook de levensverzekering bovenop de lasten voor de hypotheek nog een 100 euro per maand kan kosten.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Een huis voor 137.000? Waar woon je, ergens in Friesland of Zeeland? Maar verder, je zou kunnen beginnen met 125.000-127.000 en dan proberen op rond 133.000,- uit te komen. Weet je hoelang het huis al te koop staat en of de verkopers op hete kolen zitten? Dan kun je er misschien nog wat verder onder gaan zitten.



Verder: zorg ervoor dat je een 'compleet' hypotheekadvies krijgt. Een adviseur die verder kijkt dan de gretige blik in jullie ogen en verder dan de netto maandlast in de eerste 5 jaar. Die het huurwaardeforfait meeberekend en je vertelt dat je je maandlast BRUTO betaalt, en niet netto. Denk er vantevoren goed over na wat je belangrijk vindt aan je hypotheek: vind je die lage maandlasten doorslaggevend, of wil je over 30 jaar (het grootste deel van) je hypotheek afgelost hebben? Wil je zekerheid, of wil je risico lopen met de kans dat je met een grotere schuld blijft zitten? En ook niet onbelangrijk: als een van jullie onverhoopt wegvalt, welke maandlast kan de nabestaande dan nog dragen, rekening houdend met andere factoren die moeten worden betaald en gewoon door blijven lopen?



Wat ik heb gedaan is de top van mijn hypotheek (het deel boven de vrije verkoopwaarde op dit moment) op basis van maandelijks aflossen gezet, zo is in 10 jaar tijd de top van onze hypotheek af en mochten we dan willen verhuizen, hoeft het huis 'maar' de oude koopprijs op te brengen en hoeven we de verzekering niet af te kopen mocht het huis te weinig opbrengen. Iets minder rente-aftrek ja, maar ik vind persoonlijk het risico dat de huizenprijzen niet meer stijgen en je dus bij verkoop een restschuld over kan houden bij volledige financiering te groot.
Alle reacties Link kopieren
Zo wat een tips! Thanks!

@ dropje: Ik woon in Drenthe, en hoe jij het hebt gedaan is wel een optie inderdaad. gaat zeker mee in het beraad!

@ engeltje21: jij ook super bedankt. Tis wat duidelijker hoe jij het beschreef dan al die site's in het grote hypotheekbos!

@ sugarmiss: We WILDEN juist naar de ABN alleen deden ze dat niet meer melden ze aan mijn mannetje. We hebben alles lopen bij ABN dus de hypotheek was zeker een optie bij hun!



Ik zal jullie adviezen opslaan, meer zijn altijd welkom natuurlijk.



Muchos gracias
Alle reacties Link kopieren
Bobra,



Laat je gewoon rustig informeren wat bij 1 of 2 tussenpersonen die met meerdere geldverstrekkers zaken doen. Zet nu voor jezelf alvast op een rijtje waar jullie geld aan uitgeven zodat je weet hoeveel de hypotheek maandelijks mag gaan kosten zonder dat je al te veel van je huidige leventje hoeft in te ruilen. Lukt dat niet omdat je nu hele lage maandlasten hebt dan kan je in ieder geval kijken welke besparingen je eventueel door zou willen voeren.

Gezien huidige rentestand zou ik kiezen voor 30 jaars vaste rente maar zorg dan wel dat je een hypotheek hebt die je mee kan verhuizen naar een andere woning, bij zogenaamde budgethypotheken is dat meestal niet het geval of betaal je daar extra rente voor.

Neem als je op gesprek gaat ook pensioenpapieren mee zodat men kan beoordelen wat de situatie is na een eventueel overlijden of arbeidsongeschiktheid.

Bij spaarhypotheek heb je de meeste zekerheid omdat je gegarandeerd de hypotheek aflost met de maandelijkse premie die je betaald. Je kan tegenwoordig kiezen voor banksparen of een levensverzekering waarbij rente gelijk is aan hypotheekrente. Bij beide opties is het mogelijk om het geld belastingvrij bij elkaar te sparen. Gezien huidige rentestand is spaarhypotheek weer heel erg in trek omdat de premies afgelopen jaren behoorlijk onder druk hebben gestaan.



Zijn de lasten te hoog om volledige spaarhypotheek te nemen dan kan je dat combineren met aflossingsvrij. Je bent niet verplicht om af te lossen maar mag dan wel altijd aflossen.



Financier ook je hypotheek met nationale hypotheekgarantie. Gezien koopsom kom je daar voor in aanmerking. Je betaald eenmalig een bijdrage maar hebt dan wel gedurende de gehele looptijd de laagste rente die een geldverstrekker aan kan bieden omdat de geldverstrekker geen risico loopt als je de hypotheek niet meer kan betalen omdat NHG(nationale hypotheekgarantie) borg staat richting geldverstrekker.



Beleggen op dit moment zou ik alleen doen als je het in combinatie doet met een beleggersrekening en geen beleggingsverzekering. Nadeel van beleggen is het risico dat je loopt pas op einddatum weet je wat er op de rekening staat en of dat voldoende is om je hypotheek af te lossen. Als je er tegen kan dat je het ene jaar ¤ 5.000,00 hebt staat en het andere jaar ¤ 2.000,00 terwijl je maandelijks geld hebt ingelegd dan zou het een produkt voor je kunnen zijn.



Grootste voordeel van beleggen is dat je de beleggersrekening en het geld dat je leent los van elkaar kan regelen terwijl bij de spaarhypotheek dat een onlosmakelijk produkt is.



Zaken die belangrijk zijn in een hypotheek:

- zit er een verhuisregeling in het produkt (ga je verhuizen dan kan je de rente meenemen naar de nieuwe woning)

- hoe lang is de offerte geldig (datum van passeren is daarbij van belang, goedkope rentes zijn meestal maar 2 maanden geldig)

- let altijd op de totale maandlast (rente en premie) en vraag ook of de adviseur rekening houdt met het eigenwoningforfait

-heeft de geldverstrekker eensporig rentebeleid (krijgen nieuwe en bestaande klanten hetzelfde rentetarief aangeboden wijkt bij de meeste handelsbanken, zoals postbank, rabobank,abn amro nogal behoorlijk af waardoor je in eerste instantie goedkoop uit blijkt te zijn maar als je de rente moet verlengen je ineens voor verrassingen komt te staan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven