Thuis
alle pijlers
Zwemvijver
vrijdag 30 juli 2021 om 09:15
De filmpjes van natuurzwembaden in de tuin die ik heb gezien hebben geen van allen gewapend beton oid.Nummer*Zoveel schreef: ↑30-07-2021 08:40Je kunt in principe elk inbouwbad ombouwen tot natuurbad. Als je het zelf wil doen, valt er flink op de prijs te besparen. Maar houd er wel rekening mee dat toch ook de kosten voor zelf doen nog verder op kunnen lopen.
Hoe ga je het gat graven en de inhoud afvoeren? Met een schepje en zelf naar de stort is vaak niet te doen, dus dat wordt toch al snel een graver huren en een flinke container.
Vervolgens heb je voor een niet al te groot rechthoekig bad meestal een gewapende betonnen plaat in de bodem van 10-15 cm dik nodig die goed waterpas ligt. Je kunt zelf gaan klooien met emmertjes aanmaakbeton, maar ook dat is eigenlijk niet te doen, dus je laat een vrachtwagen met betonmolen komen, wat ook niet goedkoop is.
Afhankelijk van de bodem, is er soms ook een drainagesysteem rond die plaat nodig, om te voorkomen dat bij hoog grondwater je bad omhoog komt.
Dan kan het bad erin. Een kant en klaar bad moet vaak met een hoogwerker in het gat getakeld worden, en dat is ook niet goedkoop. Een zelfbouwbad is dan goedkoper, maar natuurlijk wel (veel) meer werk. Vaak heb je daar ook weer wat zwaarder gereedschap bij nodig, zoals bijv een zware betonboor om het bad aan de bodemplaat te kunnen verankeren.
Als het bad eenmaal staat, is het belangrijk om tijdens het vullen met water langs de rand gelijk op te gaan met het storten van gestabiliseerd zand rond het bad. (Als je dat niet doet, kan bij sommige constructies het bad uit elkaar spatten door de druk van het water!) Ook gestabiliseerd zand is, in dergelijke hoeveelheden, nog best een kostenpost.
En vervolgens moet het bad vaak nog afgewerkt worden met dingen als randtegels ed, die ook niet weg worden gegeven.
Kortom, kijk heel goed welke keuzes je maakt en houd rekening met dit soort extra kosten.
vrijdag 30 juli 2021 om 10:01
Het is een ‘vijverspecialist’ uit Eindhoven. Precieze naam weet ik niet. Het wordt dus echt een plunge pool met aan één kant een soort trapje wat je ook kunt gebruiken als zitbankje. Het is geen betonnen bak maar een voorgevormde kuip in een donkere kleur (dus geen helderblauw zwembadje). Rondom komen een soort leistenen met ‘rotstuinbegroeing’ om het ding in de tuin te integreren en zodat je de pool niet ziet vanaf het terras. Ze heeft op die plek al een soort pergola met klimmers waar nu een tweede zitje is (maar in de zomer te warm om te zitten).
vrijdag 30 juli 2021 om 11:11
Het is soms niet nodig. Bij een vijver met schuin aflopende randen is het niet nodig (dus een zwemplas zonder verticale muren). En ook bij sommige ronde en ovale baden, of bij baden van bijvoorbeeld polyester, kan soms worden volstaan met een grindlaag als ondergrond, maar dat hangt dan mede af van de grondsoort in de bodem en de hoogte van de grondwaterstanden. (Bij ovaal kan het dan trouwens wel zijn dat je zijwanden nodig hebt ter ondersteuning van de constructie).
In Nederland staat op veel plekken het grondwater erg hoog, en als dat stijgt dan kan een losse bak door het water omhoog gelift worden en gaan “wandelen”. Dat kan je hele bad vernielen. Een betonnen fundering (met drainage) houdt het bad op zijn plek.
vrijdag 30 juli 2021 om 11:22
Ik zag alleen voorbeelden met een liner. Maar vooral in Engeland en de VS inderdaad. Ik kijk graag naar video’s van de bouw natuurzwembaden.Nummer*Zoveel schreef: ↑30-07-2021 11:11Het is soms niet nodig. Bij een vijver met schuin aflopende randen is het niet nodig (dus een zwemplas zonder verticale muren). En ook bij sommige ronde en ovale baden, of bij baden van bijvoorbeeld polyester, kan soms worden volstaan met een grindlaag als ondergrond, maar dat hangt dan mede af van de grondsoort in de bodem en de hoogte van de grondwaterstanden. (Bij ovaal kan het dan trouwens wel zijn dat je zijwanden nodig hebt ter ondersteuning van de constructie).
In Nederland staat op veel plekken het grondwater erg hoog, en als dat stijgt dan kan een losse bak door het water omhoog gelift worden en gaan “wandelen”. Dat kan je hele bad vernielen. Een betonnen fundering (met drainage) houdt het bad op zijn plek.
zaterdag 31 juli 2021 om 09:24
Het liefts één waar ik in kan zwemmen natuurlijk dus wat groter. Maar met een dompelbadje van 10m2 zou ik ook al heel blij zijn. Ik wil het liefst eigenlijk zo'n natuurlijk ogende vijver. Dus niet een zwembad bak die natuurlijk gefilterd wordt. Maar als dat mijn enige optie is, zou ik ook dat leuk vinden hoor.
zaterdag 31 juli 2021 om 09:50
Aardvarkentje schreef: ↑31-07-2021 09:24Het liefts één waar ik in kan zwemmen natuurlijk dus wat groter. Maar met een dompelbadje van 10m2 zou ik ook al heel blij zijn. Ik wil het liefst eigenlijk zo'n natuurlijk ogende vijver. Dus niet een zwembad bak die natuurlijk gefilterd wordt. Maar als dat mijn enige optie is, zou ik ook dat leuk vinden hoor.
Wat je kunt doen, is op zoek gaan naar het allergoedkoopste inbouwzwembad dat je kunt vinden. Daar bestel je dan apart een zwarte zwemvijverliner bij, waardoor het bad meteen al een zwemvijver uitstraling krijgt (en bijkomend voordeel is dat het water ook veel sneller opwarmt in de zon). Soms kun je zelfs de kleur al kiezen bij de zwembadleverancier, maar anders is het voor standaardmaten ook niet zo heel duur om het apart te bestellen.
Naast het bad maak je vervolgens een losse (goedkope) vijver voor het natuurlijke waterfilter voor je zwembad (met lavastenen en waterplanten).
En tenslotte installeer je een pomp om het water vanuit het bad door de filtervijver en weer terug naar het bad te laten stromen.