Werk & Studie alle pijlers

0-urencontract

09-06-2008 16:03 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onlangs ben ik na lang solliciteren aangenomen voor een baan. Alleen is het op basis van een 0-uren contract. Ik heb er helemaal geen ervaring mee en wilde aan jullie vragen wat jullie daar van vinden en/of jullie daar ervaring mee hebben.

Het idee staat mij niet zo aan, maar het zou in de toekomst moeten overgaan in een vast contract zeggen ze. Ze weten alleen nog niet wanneer omdat het bedrijf nog vrij nieuw is en nog aan het groeien is. Helaas doen ze ook niet aan pensioenopbouw.

Dit alles geeft mij een beetje onrustig gevoel en ook geen vastigheid.

Ik ben ontzettend blij dat ik deze baan heb zeker na zo een lange tijd solliciteren (het geeft toch ook weer werkervaring). Maar op dit moment speelt toch steeds in mijn hoofd dat ik toch nog naar andere vacatures blijf kijken en evt. zal solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Sorry, ik zie nu net na het plaatsen dat hieronder ook een topic geopend is over een 0-uren contract.
Alle reacties Link kopieren
dit is wat juridische info:



Oproepkracht



Oproepwerk is een arbeidsvorm waarbij je werkgever je zal oproepen als hij werk heeft.

Er bestaan twee verschillende vormen van een oproepcontract:

1. de voorovereenkomst

2. en de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht.



1. Voorovereenkomst



Bij een voorovereenkomst wordt per oproep een aparte arbeidsovereenkomst afgesloten. De voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, omdat je niet verplicht bent na een oproep op het werk te verschijnen. De werkgever hoeft je ook geen werk aan te bieden. Zodra je het werk hebt aanvaard, ontstaat tussen jou en de werkgever een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, die gelijk is aan het aantal uren dat je werkt.



2. Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (ook wel ‘m.u.p.-contract’ genoemd.)



Dit is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd waarin een oproepclausule is opgenomen. Werk je op basis van een m.u.p.-contract, dan ben ná een oproep van je werkgever verplicht om te werken. Je ontvangt loon over je gewerkte uren. Dit type contract komt vaak voor, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen een nul-uren- en een min/max-urencontract. Bij een nul-urencontract staat het aantal uren dat je moet werken niet vast. Bij een min/max-urencontract wordt afgesproken hoeveel uren je per week of per maand zal werken.



Verkeerd gebruik



Oproepcontracten zijn eigenlijk bedoeld om pieken in de productie op te vangen. Hierbij kan je denken aan seizoenswerk. Ook in de theaterwereld zijn veel oproepkrachten werkzaam. Veel bedrijven hebben in het verleden op grote schaal gebruik gemaakt van oproepovereenkomsten om de ontslagbepalingen die gelden voor een arbeidsovereenkomst te ontduiken. De overheid heeft aan deze praktijk een einde willen maken door de rechtspositie van oproepkrachten te versterken. Met inwerkingtreding van de Wet Flexibiliteit en Zekerheid op 1 januari 1999 heb je als oproepkracht meer rechten gekregen. Vanaf deze datum heb je in ieder geval recht op een minimumaanspraak op loon. Ook is in deze wet het rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst geïntroduceerd. Minimumaanspraak op loon Werk je als oproepkracht gemiddeld minder dan vijftien uur per week en weet je ook niet op welke dagen je moet werken, dan moet je werkgever je in ieder geval drie uur uitbetalen ongeacht of je al dan niet hebt gewerkt. De bedoeling van deze regel is dat werkgever min of meer gedwongen wordt om het werk zo in te richten dat je in ieder geval drie uur per week werkt.



Rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst



Werk je in een periode van drie opeenvolgende maanden elke week of tenminste twintig uur per maand, dan ontstaat het rechtsvermoeden dat je op basis van een arbeidsovereenkomst aan het werk bent. Het aantal uren waarvoor een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen, is afhankelijk van het gemiddeld aantal gewerkte uren over de afgelopen drie maanden dat je hebt gewerkt. Door de introductie van het rechtsvermoeden kan de werkgever niet langer ontkennen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst als je regelmatig werkt. Het rechtsvermoeden betekent dat de werkgever kan ontkennen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hij moet dan wel gemotiveerd aangeven om welke reden er volgens
Alle reacties Link kopieren
Ik zou de baan gewoon aannemen en werk ervaring opdoen en ondertussen verder zoeken.



je bent zo weer weg met een 0 uren contract en toch tijdens je zoektocht aan het werk en ervaring aan het opdoen.



succes
Alle reacties Link kopieren
Ik heb twee keer een nul-uren contract aangeboden gekregen, beide voor vakantiewerk. Bij de eerste baan moest ik 6 dagen per week beschikbaar zijn tot 11 uur 's ochtends voor een eventuele oproep, maar garandeerden ze me slechts 8 uur per week. In het slechtste geval moest ik dus 5 weken lang iedere dag naast de telefoon zitten, om uiteindelijk maar 40 uur te werken. Aangezien ik ook nog zelf bedrijfskleding moest kopen, vond ik dat geen goede deal, en heb het dus niet gedaan.

Bij de tweede baan beloofden ze me dat ik full-time mocht werken, maar kregen alle tijdelijke medewerkers zo'n contract. Ik had er vertrouwen in dat ze hun woord zouden nakomen, en heb het dus wel gedaan. Dat is natuurlijk een risico, maar het gevoel was goed. Ik heb inderdaad 6 weken full-time gewerkt (tegen 2x het minimumloon, heel fijn als je student bent). Zelfs op dagen dat er eigenlijk geen werk was, mocht ik mijn uren vullen met email lezen en chocolademelk drinken, en kreeg ik toch betaald, want zoals ze zeiden: we hadden je nou eenmaal full-time beloofd (ik mocht overigens wel naar huis als ik dat liever wilde, maar dan kreeg ik die uren niet betaald, dan dus liever betaald heel lang pauze houden, haha). Dat was achteraf dus een goede keuze.

Kijk wat je gevoel zegt, leken ze enthousiast, hebben ze iets gezegd over hoeveel uren je kunt verwachten, had jij er een goed gevoel bij?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er al begonnen met werken, maar aangezien diegene die over personeel gaat ziek was, word ik pas 1 juli aangemeld. En krijg ik dan ook mijn salaris over mei en juni pas in juli, helaas.

Ik werk nu 16 uur per week en heb aangegeven dat ik maximaal 24 uur wil werken.

Mijn collega die mij inwerkt zegt dan ook, als je eerder weg moet ga gewoon, je hebt een 0-uren contract dus je kunt het zelf regelen. We moeten zelf onze uren bijhouden en die dan indienen voor het salaris. Ze houden wel enige regelmaat, mijn collega's werken ook op basis van een 0-urencontract en ook zij werken tussen de 16 en 24 uur per week, op vaste dagen, zoals ik ook.
Alle reacties Link kopieren
soleil11 schreef op 10 juni 2008 @ 12:03:

Ik ben er al begonnen met werken, maar aangezien diegene die over personeel gaat ziek was, word ik pas 1 juli aangemeld. En krijg ik dan ook mijn salaris over mei en juni pas in juli, helaas.



Dit klinkt behoorlijk onprofessioneel zeg.



Ik werk nu 16 uur per week en heb aangegeven dat ik maximaal 24 uur wil werken.

Mijn collega die mij inwerkt zegt dan ook, als je eerder weg moet ga gewoon, je hebt een 0-uren contract dus je kunt het zelf regelen. We moeten zelf onze uren bijhouden en die dan indienen voor het salaris. Ze houden wel enige regelmaat, mijn collega's werken ook op basis van een 0-urencontract en ook zij werken tussen de 16 en 24 uur per week, op vaste dagen, zoals ik ook.
Alle reacties Link kopieren
Hmm, ja, dat van dat salaris heb ik ook wel een keer gehad, toen was mijn werkbriefje naast de stapel gevallen, kon ik een maand extra op mijn geld wachten (niet zo heel erg voor een vakantiekracht, wel heel vervelend als je de huur moet betalen!).



Het klinkt alsof je dus voor 16 uur bent aangenomen, maar om praktische redenen een 0-uren contract hebt gekregen. Ik geloof dat dat technisch gezien oneigenlijk gebruik van zo'n contract is, maar goed, het gebeurt wel vaker. Dan komt het dus gewoon weer neer op of je er op vertrouwt dat ze je inderdaad zoveel laten werken. Maar zolang het goed gaat is het in ieder geval iets om te doen terwijl je eventueel verder zoekt, toch?



Oh let wel even op je vakantiegeld: bij 0-urencontracten wordt dat vaak in het salaris ingebouwd, en krijg je dus geen extra vakantiegeld meer in mei of juni. Dat geeft op zich niet, maar is wel iets wat je evne moet weten, het is toch jammer als jij er op rekent dat je geld krijgt en dat is niet niet zo.

En hou er ook rekening mee dat je geen vakantiedagen hebt (zit ook meestal al verrekent in het salaris). Waarschijnlijk telt een week vakantie gewoon als een week 0 uur gewerkt, en dan krijg je dus ook geen geld. Ook dat hoeft niet erg te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden.

Deze dingen staan vaak in je contract, en anders kun je het even navragen.



Oh, en niet onbelangrijk: veel plezier met je nieuwe baan natuurlijk, het is vast fijn om weer aan de slag te zijn als je al lang iets zocht!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven