Werk & Studie alle pijlers

Baanstress

11-08-2021 14:35 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben recentelijk afgestudeerd aan de universiteit in de richting van sociale wetenschappen. In september begin ik met een verwante master. Ik ben me aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en het maakt me redelijk ongerust dat ik weinig tot geen vacatures vind die aansluiten op mijn vakgebied/kennis. Alles wat ik tegenkom betreft namelijk heel andere branches, zoals financiën of management. Mijn vraag is eigenlijk of er hier succesverhalen zijn van mensen die in een soortgelijke positie hebben gezeten en toch goed op hun pootjes terecht zijn gekomen met een leuke baan op niveau!

Ik ben benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of een PhD, of onderzoek in het algemeen, iets voor mij is. Ik heb in ieder geval weer een open blik gekregen dankzij jullie ervaringen :idee:. Heel erg bedankt daarvoor!
Alle reacties Link kopieren
Komt goed TO! 8-)
Alle reacties Link kopieren
nina210 schreef:
11-08-2021 17:36
Ik deed ook een universitaire alfa opleiding zonder enig idee wat ik er mee wilde.. ja journalist worden leek me wel leuk ofzo, maar ik hield me helemaal niet zo met die vraag bezig. Ik wilde net als jij studeren wat ik leuk vond. 5 jaar later waren de kaarten anders geschud (hallo bankencrisis!) en viel er geen droog brood te verdienen met mijn vak. De opleiding vond ik fantastisch en de master ook, maar concreet kon ik er niet zo veel mee behalve voor de klas gaan staan. Om dat ik toch ook geld wilde verdienen ben ik dat maar tijdelijk, als overbrugging gaan doen met het plan vanuit daar verder te kijken. Ik bleek het leuk te vinden en er goed in te zijn, maar nog meer bleek ik in het bezit van allerlei leiderschapskwaliteiten - dat wist ik niet zo van mezelf - en bleek ik in staat hele ongemotiveerde teams met me mee te krijgen. Inmiddels al n paar jaar leidinggevende in het onderwijs dus, en of ik echt het vak gebruik dat ik gestuurd heb? Nee niet echt, maar wel allerlei vaardigheden die horen bij een academisch denkniveau (zoals beleidsplannen uitwerken, visie en missie formuleren en omzetten in actie, aansturen van personeel, etc)

Ik beaam dus wat hier boven ook al een paar keer is genoemd; voor veel functies is niet per se keiharde vakkennis nodig, maar wel degelijk een academisch denkniveau.

Je kan beginnen met bedenken wat voor bedrijfscultuur bij je past (groot/klein, commercieel of publiek, etc) en vanuit daar verder zoeken. Met jouw achtergrond heb je best kans om ingezet te worden als projectmedewerker bij initiatieven binnen gemeentes bv, ik denk dat er genoeg opties zijn, al is het niet zo concreet als “tandarts” idd, en zal t ook niet zo snel een vetpot zijn. Maar dat had ik ook.. ik vond met 2 MA’s dat ik eigenlijk niet echt op niveau werkte als docent, maar door interne en externe bijscholing (echt geen hele opleidingen meer, wel cursussen over leiderschap bv) kon ik echt heel snel doorgroeien. Als je wilt en visie hebt, kom je er wel!
Kleine sidenote is dus wel dat ik altijd in de publieke sector heb gewerkt. Ik kan me voorstellen dat op commerciele werkvloeren de cultuur anders is.

Succes TO!
Wat een mooi verhaal, dit inspireert me ook echt. Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen om gewoon ergens te beginnen en dan zien hoe het loopt. Het leven is niet te plannen.

Om een andere kant te illustreren: ik ben geneeskunde gaan studeren. Het is dan een no-brainer wat je wordt, je wordt arts. Daarna ben ik als arts aan het werk gegaan en heb ik m’n phd gehaald. Alles keurig afgerond. Nu ben ik bijna medisch specialist en kom ik erachter dat ik nauwelijks een baan in mijn vakgebied kan krijgen.

Dat verzin je ook niet als je eraan begint. Ik dacht altijd dat ik goede baankansen had.

De arbeidsmarkt is roerig, maar ik neem het gewoon zoals het komt. Er gaat altijd ergens een deur open en dan ben ik heel nieuwsgierig wat er achter die deur ligt
Alle reacties Link kopieren
Veel vacatures, zeker voor starters functies en traineeships vragen een afgeronde wo opleiding. Dus je moet niet zoeken op vacatures met jouw master, maar wat algemener. Ik denk niet dat er ooit een vacature is geweest waar mijn master in genoemd werd, maar toch al jaren aan het werk. Probeer tijdens de master nog een stage te doen, al loop je dan misschien wat uit.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven