Werk & Studie alle pijlers

bachelor geschiedenis, maar dan...

12-04-2008 17:13 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal



Ik ben derde jaars student geschiedenis ik hoop dit jaar mijn bachelor te halen. Begin januari raakte ik echter in een behoorlijke studie dip, hoewel veel colleges leuk waren had ik echt het gevoel dat ik het een beetje zat begon te worden. Inmiddels studeer ik weer lekker, maar heb nu nog steeds het gevoel van, wat straks?

Omdat ik dus de studie geschiedenis zelf een beetje zat aan het worden was ben ik verder gaan kijken en ik kwam bij de master museum conservator uit. Het leek me echt ontzettend leuk. In eerst instantie zag ik er tegenop, omdat ik een premaster jaar zou moeten doen en daarna nog 2 jaar de master, maar omdat ik daarnaast een jaar stage zou moeten lopen had ik er eigenlijk wel zin in en begon ik me er op te verheugen. Helaas is mijn hoop op deze master behoorlijk de rgond in geboord toen ik hoorde dat er maar 10 plaatsen waren en dat mensen uit heel Nederland proberen er in te komen.

Acuut sloeg de twijvel weer toe. Wil ik het echt en stel dat ik het premaster jaar doe en het valt tegen, of ik vind he juist super leuk en kom er niet in. Ik besef dat een van de redenen, waarom ik het graag zou willen doen, is dat ik daarna zekerheid heb over mijn toekomst. Hoewel de studie en het beroep, me ook gewoon leuk lijkt.

Uiteindelijk denk ik dat ik nu toch een gewone master ga doen op de UVA, omdat ze daar de leukste vakken hebben en ik het idee heb dat ik me voor die vakken kan opladen. Maar toch zit ik met dat gevoel van, wat straks?

Ik heb er nooit echt mee gezeten dat ik eigenlijk niet weet wat ik ga doen na mijn studie, ik wordt in elk geval geen leraar en ik ga ook niet promoferen. Maar nu denk ik dat juist die onzekerheid mede de oorzaak is van die dip. Ik weet niet wat ik echt wil of leuk vind. Natuurlijk heb ik wel vage ideeën, zo zou ik dolgraag iets doen in de media, alleen zonder ervaring lijkt dat verdomd moeilijk. En ik weet dat in de media ook erg vaag klinkt, dat komt gewoon zoals ik al zei dat ik het gewoon echt niet weet en niet verder kom dan vage ideeën. Die onzekerheid over wat ik wil en wat ik hierna kan vind ik behoorlijk frustrerend.

Ik weet niet precies wat ik verwacht van reacties. Misschien zijn er wel mensen die geschiedenis hebben gestudeerd en die kunnen vertellen wat zij nu doen? Maar vooral moest ik het gewoon ff kwijt.
Alle reacties Link kopieren
wat echt kan helpen met dit soort dingen, is een gesprek met een studieadviseur of decaan van je opleiding. Minstens de helft van de studenten twijfelt over de toekomst...

Ik zit totaal niet in jouw richting, maar heb wel eens hulp gehad bij: "wat moet ik nu kiezen????????????" studiedingen en hun advies was echt zinnig.
Alle reacties Link kopieren
de studieadviseur? eind april krijgen we de 4e sinds ik ben gaan studeren. En de persoon die er nu is doet alleen nog afrondende zaken.



Toen ik begon wist ik dat ik geen zekerheid had over wat ik hierna zou gaan doen en heb er eigenlijk noot mee gezeten. Had altijd zo iets, van dat komt wel goed. En nu opeens ben ik echt van, maar stel dat ik niks leuks vind?
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk vind je wat leuks! Als je gewoon steeds kiest voor waar je enthousiast van wordt (en niet bang bent af en toe het roer om te gooien tot je weet wat je wilt) dan kom je vanzelf op een plek waar je je goed voelt.

Ik heb geschiedenis gestudeerd, maar misschien heb je niet veel aan mijn ervaringen: ik heb de lerarenopleiding gedaan en ben daarna gaan promoveren. Van beiden zeg je dat je dat niet wilt.

Ik snap dat de twijfel af en toe toeslaat, maar als je van plan bent een master te gaan doen dan heb je gewoon nog steeds heel veel tijd om te kijken wat je wilt! Kies de master waar je enthousiast over wordt, kies indien mogelijk een stage waar je enthousiast over bent, praat met zoveel mogelijk mensen en dan loop je wel tegen iets aan. Misschien wordt het inderdaad niet die Master waar maar 10 plekken voor zijn, maar er zijn genoeg alternatieven in die richting (ik dacht dat er in Utrecht een MA Cultuureducatie zat, waar je ook vakken doet over tentoonstellingen maken etc).

Volgens mij is het voor jou nu het belangrijkst om jezelf wat tijd te gunnen om op een positieve manier erachter te komen wat je wilt. Er is altijd werk voor mensen die creatief en enthousiast zijn, en van aanpakken weten. De onzekerheid die je voelt kan zich tegen je keren als je die teveel ruimte geeft. Ik geloof heilig in het idee dat datgene waaraan je aandacht, tijd en ruimte geeft in je leven groeit. Dus hoe meer je tobt, hoe groter de onzekerheid en twijfelt. Hoe meer je geniet van datgene waar je warm voor loopt (waarom heb je ooit voor de studie gekozen?), hoe groter je enthousiasme weer wordt.

Succes met je keuzes, en geniet van de leukste studie die er is en de vrijheid om je verder te ontwikkelen tot een jonge professional!
Alle reacties Link kopieren
Als ik jou was zou ik niet voor die master gaan. Je enthousiasme straalt niet echt uit je bericht en dat heb je voor zo'n specifieke (en gewilde!)

Sterker nog, je kunt al een afspraak maken met de studieadviseur als je erover denkt om aan de UvA een master te doen.

Iets met de media is inderdaad vaag, maar je hebt nog een jaar of twee om uit te vogelen wat je wil.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Varuca,



Ik herken je probleem, heb eenzelfde studie gedaan en ook in zo'n crisis gezeten, alleen dan aan het begin van de master. Vakken vielen tegen en heb er serieus over gedacht om te stoppen, mede ook omdat ik niet wist wat na mijn studie te doen. Gesprek met studieadviseur heeft me wel geholpen om door te zetten. Ik ben van master veranderd en opeens kreeg ik de smaak wel weer erg te pakken en ben inmiddels afgestudeerd. Ik doe nu niets gerelateerd aan de opleiding, maar heb nooit spijt van mijn studie keuze gehad hoor!



Zou je mij ook kunnen laten weten als je dit gelezen hebt, ivm herkenbaarheid? Als je meer details wilt weten, mag je me mailen hoor! Adres is: vivalamoon@hotmail.com



Succes met je keuze, maar als ik jou was zou ik doorgaan met een master! Er zijn er vast genoeg die je wel aanspreken en die je de zin terug geven!
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal bedankt, voor jullie reacties.



Tja, qua universiteit zit ik goed, de mensen, de docenten, de gezelligheid. Maar de nieuwe mastervakken spreken me absoluut niet aan, dat is dan ook de hoofdreden dat ik over de UVA denk, leukere vakken.

Kachel bedankt voor de tip om contact te zoeken met de studieadviseur daar, dat zal ik zeker doen.



Ik weet ook wel zeker dat ik een master ga doen, dat vind ik een logisch vervolg en anders vind ik het ook zonde van een universitaire studie.



Waarom ik geschiedenis ben gaan doen?

Op de middelbare school had ik ook geen idee van wat ik wilde en ik vond geschiedenis gewoon ontzettend leuk. Hoewel ik toen in mijn hoofd geschiedenis al met media linkte, als het gaat om de toekomst. En de vage media droom keert nu weer terug, maar hoe ik daar terecht ga komen. tja. Ik hoop maar dat waar een wil is, ook een weg is.



Missmara ik weet dat tobben en piekeren niet goed is, dat is helaas iets dat in m'n aard zit. Meestal verdwijnt het als ik er gewoon een tijd niet aan denk en daarna kijk ik vaak ook makkelijker naar problemen. Het getob is inmiddels iets minder, maar dat neemt de onzekerheid die ik op dit gebied voel niet weg en daarom besloot ik te posten. Ik weet namelijk dat er hier genoeg mensen zijn die me tips en raar geven en waar ik steun bij kan vinden.
Alle reacties Link kopieren
Dank je Varuca, heb je berichtje ontvangen!



Ik denk zeker wel dat als je echt iets in de media wilt doen, je dat uiteindelijk wel voor elkaar kunt krijgen om daar aan de slag te gaan. Misschien kun je nu tijdens je studie een stage oid regelen? Dat zal je echt een eind op weg helpen en geschiedenis is zeker een studie waarmee dat moet lukken.



Als de vakken aan de VU je echt zo tegen staan, zou ik toch wel gaan uitkijken naar een andere universiteit. Tegenvallende vakken waren voor mij ook de reden dat ik het niet meer echt zag zitten. Door van master te veranderen en andere vakken te volgen, die ik wel heel erg leuk en interessant vond, is het enthousiasme destijds weer helemaal teruggekomen (en ook niet meer weggegaan).
Alle reacties Link kopieren
Ik vind mijn vakken nu leuk, helaas hebben ze het hele master systeem omgegooid en het nieuwe systeem en de vakken spreken me niet aan. Ik denk nu aan cultuur geschiedenis op de UVA.
Alle reacties Link kopieren
Een goede tip is ook om vooral stage te lopen! Niet alleen een goede methode om te ontdekken wat je wil, maar ook de manier om contacten op te doen die je aan een latere baan kunnen helpen. Zo is het bij mij ook gegaan, en bij veel van mijn medestudenten ook. Voor stages in de media kun je kijken op villamedia.nl en bij de stagebegeleider van de UvA. Zelf had ik heel graag nog een stage willen lopen, ontdekte ik na mijn studie. Maar als je eenmaal bent afgestudeerd is dat vaak niet mogelijk. Misschien is het voor jou ook wel een optie om er twee te doen.

En wat je ook niet moet vergeten: het feit dat je niet precies weet wat je wil hoeft helemaal geen nadeel te zijn. Je kunt nl gewoon reageren op elke vacature die je aanspreekt. Stel dat je per se bij het cultureel katern van een grote krant wil werken, beperkt je dat enorm in je keuze. Ik was ook altijd aan het tobben over wat ik nu precies wilde tot een vriendin me hierop wees. En ze had gelijk!



Succes! En ook niet vergeten dat de 'derdejaarsstudiedip' gepaard met 'watwilknueigenlijkmetmijnstudieenmijnleven' bijna standaard is in deze fase van je studie!
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, nog een goede stagetip. Probeer connecties van je docenten te achterhalen. De een zit bijvoorbeeld in de redactie van dat tijdschrift, de ander schrijft voor die krant. En er is misschien nog iemand die altijd in dat ene radio/tv-programma opduikt. Het is echt niet raar om bij die docenten te vragen naar stagemogelijkheden bij de betreffende krant, omroep etc.

Toen ik nog studeerde dacht ik echt dat het not-done zou zijn om dit te doen, maar ik heb ontdekt dat het tegendeel het geval is! Docenten zijn vaak alleen maar blij als je weet wat hun nevenactiviteiten zijn en op zijn minst geven ze je de naam van degene bij wie je moet zijn. Nog veel vaker seinen ze diegene nog even in dat er een student van ze contact op gaat nemen. En dat kan echt helemaal geen kwaad.
Alle reacties Link kopieren
Varuca, wat leuk dat je aan cultuurgeschiedenis denkt! Vind het een aanrader!
Alle reacties Link kopieren
Mijn intereses op het gebied van geschiedenis zijn heel breed, zolang het maar iets met cultuur is. Met politieke en ecnomische geschiedenis moet je bij mij niet aankomen.



Bedankt voor je stage tips kachel. Tot nu toe heb ik het nooit gedaan uit angst voor studievertraging, omdat het toch lastig te combineren is. Zeker vanwege het feit dat stages vaak fulltime zijn. Toch is het zeker handig om een manier te vinden waarop ik ervaring kan opdoen.

En je hebt idd ook gelijk, dat niet precies weten wat je wilt ook een voordeel kan zijn, want je wordt dan ook niet teleurgesteld als dat niet lukt. Toch ben ik van me zelf best wel onzeker, en heb ontdekt dat ik dan ook slecht tegen onzekerheid kan. Maar ik zal daarmee om moeten leren gaan.
Alle reacties Link kopieren
Een stage is het ALLERbelangrijkste deel van je studie! Je doet namelijk praktische werkervaring op EN contacten die je later nog broodnodig kan hebben (70% van de banen wordt verkregen via connecties).



Twijfel is idd heel normaal, maar pas op dat je er niet in blijft hangen.
Ik heb ook geschiedenis gestudeerd en ben daar nog steeds erg blij mee. Na mijn studie heb ik een paar jaar onderzoek gedaan bij een wetenschappelijk instituut, niet gepromoveerd. Op een bepaald moment vond ik dat te eenzaam. Ben daarna beleidsmedewerkster geworden en vandaaruit een managementfunctie. Afgedwaald van mijn oorspronkelijke opleiding, maar op vakantie besteed ik er nog veel tijd aan.

Bij oud-studiegenoten zie ik dat een aantal van hen in de journalistiek terecht is gekomen. Geschiedenis geeft je namelijk een hele goede basis daarvoor. Maar beroepsmogelijkheden genoeg dus.
Alle reacties Link kopieren
Hai!



ik doe zelf ook een letterenstudie en had twee jaar geleden ook zoiets van ehja en nu, wat kan ik er in hemelsnaam mee?

Ik heb vorig jaar een fulltime bestuursjaar gedaan en heb daar gemerkt dat je zoveel meer kan met een letterenstudie en dat, met de vaardigheden die ik op had gedaan in het bestuursjaar, ik ook hele andere kanten op kan.

Inmiddels sta ik ingeschreven voor een master bestuurskunde omdat toch bleek dat zoiets me meer lag.

Dus naast een stage is een bestuursjaar/functie ook een idee. En je loopt er 'studievertraging' voor op, maar krijgt er veel voor terug en leert veel dingen die je niet tijdens je studie leert.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Je doet geschiedenis en wilt eigenlijk wel 'iets met media', maar je hebt geen ervaring. Dan lijkt het me nogal voor de hand liggen om aan die ervaring te gaan werken.

1) ga in de redactie van je universiteitskrantje (ik ken alleen de Leidse dingen, maar daar heb je bv. Leidschrift - een min of meer academisch tijdschrift gerund door studenten) en ook nog een tijdschriftachtig geschiedenisblaadje waar ik de naam van kwijt ben.

2) stuur free-lance stukken over cultuur en geschiedenis naar een (lokale) krant

3) stuur open sollicitaties naar OVT, Andere Tijden, Geert Maks laatste hitje, etc (wie niet waagt...)

4) ik weet dat ze in Leiden indertijd de keuzevakken journalistiek schrijven (etc) gaven, dat bestaat op andere universiteiten vast ook

5) en een master journalistiek?
Alle reacties Link kopieren
varuca schreef op 12 april 2008 @ 17:13:

ik wordt in elk geval geen leraar en ik ga ook niet promoferen.
Met twee ernstige fouten in een zin is dat een verstandig besluit.
Alle reacties Link kopieren
X-D ik wilde het niet zeggen... X-D

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven