Werk & Studie alle pijlers

Bijverzekeren voor verlies inkomen na ziekte.

28-02-2008 16:25 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Één van mijn collega's is levensbedreigend ziek en na één jaar valt zijn inkomen naar 70%. Door zijn verhaal ben ik zelf ook eens gaan nadenken. Is het mogelijk om je te verzekeren voor dit inkomensverlies. Zo ja, heeft dan zin? Ik bedoel, weegt de premie op tegen de eventuele uitbetaling? Wie kan mij daar wat meer over vertellen?
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Ja, je kunt je er tegen verzekeren. Meestal kan dat trouwens ook via de werkgever. Google eens op WIA-hiaat en verzekering, dan kun je veel info vinden.



Of je de kosten op vindt wegen tegen de mogelijke uitkering, is een persoonlijke afweging. Meestal wordt er alleen uitgekeerd als je daadwerkelijk langdurig ziek bent (na 1 of 2 jaar) en je voor minimaal een bepaald percentage (meestal van 35 of 45%) arbeidsongeschikt bent verklaard.
Dit valt niet onder het WIa-hiaat.



WIa komt pas in beeld naa twee jaar ziekte. het gaat hier om de VLZ.

Tjdens de WULBZ period, die vooraf ging aan VLZ was het ook al zo dat een werkgever wettelijk slechts 70% van het loodn door te betalen. De rest is aanvulling, geregeld via de CAO. BIj invoering van de VLZ heft de toenmalige minister van SZW, De Geus, bij wet laten vastleggen dat de totale compensatie in de twee jaar Loondoorbetaling niet hoger mag zijn dan 170%.

In de CAO kan besloten worden om de verdeling 85/85 te laten zijn. In de meeste gevallen valt iemand idd terug in inkomen. Dit is opzettelijk ingebouwd om zo een financiele prikkel in te bouwen voor mensen om toch weer aan het werk te gaan.



In het tweede ziektejaar is er nog geen sprake van een keuring of arbeidsongeschiktheidspercentage.

Verzekeraars zijn denk ik allemaal druk met komende privatisering van de WGA, dius ik weet niet in hoeverre men al in het gat "tweede ziektejaar"gesprongen is. maar mss biedt google uitkomst. Denk dat het heel erg lastig is, omdat de wettelijke status "ziek"een hele andere is dan "arbeidsongeschikt".
Alle reacties Link kopieren
Krengiserweer schreef op 28 februari 2008 @ 16:57:



In de CAO kan besloten worden om de verdeling 85/85 te laten zijn. In de meeste gevallen valt iemand idd terug in inkomen. Dit is opzettelijk ingebouwd om zo een financiele prikkel in te bouwen voor mensen om toch weer aan het werk te gaan.

.
Dat begrijp ik ook wel, maar als je plotseling een zeer agressieve vorm van kanker krijgt, kun je niet meer werken, maar moet je al je aandacht besteden aan je behandeling. Maar goed, dat is de wet, dat is nu eenmaal zo.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Ik weet dat je, wanneer je een eigen huis koopt, bij je hypotheek een inkomensverzekering af kunt sluiten. Deze verzekering dekt tegen inkomensverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je zou denken dat het ook mogelijk moet zijn om zo'n verzekering af te sluiten zonder eigen huis.



@Kreng

Je hebt gelijk, WIA-hiaat gaat pas na 2 jaar lopen natuurlijk. Ik zou dan niet weten hoe de verzekering zou moeten heten die voor die tijd al helpt. Wellicht gewoon een inkomensverzekering oid?
Ik denk dat je gewoon een paar verzekeringsmaatschappijen moet bellen of op websites kijken of ze zoiets aanbieden. Probleem is dat veel maatschappijen de uitkering koppelen aan een officiele AO-keuring.
Alle reacties Link kopieren
Hmm, in onze CAO is het zo dat we na 1 jaar ziekte sinds 1 jan. 80% van het brutoloon doorbetalen, mits iemand meewerkt aan reintegratie... Voorheen was dat 70%.



Overigens kunnen bedrijven een WGA- / WIA-gat verzekering afsluiten. Hier moet dan wel min. 50% van de werknemers aan deel willen nemen (voor collectief). De kosten hiervoor kunnen zowel door werkgever als werknemer betaald worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven