Werk & Studie alle pijlers

Boekentips 'leren leren' voor beelddenkers?

05-11-2022 06:40 54 berichten
Hi allemaal,

Mijn moeder gaat een opleiding voor allround coach doen waar ze veeeeeel zin in heeft, maar ook zenuwachtig voor is. Ze is namelijk (net als ik) een beelddenker en haar manier van daarmee omgaan is alles, letterlijk woord voor woord, uit het hoofd leren. Ze verandert dan in een soort Hermelien die de geleerde tekst kan quoten ;-D. Dit kost haar alleen veeeel teveel tijd en leidt tot bakken frustratie en soms zelfs wat paniek.

Als cadeautje en voorbereiding op haar opleiding ben ik ben op zoek naar boeken die haar praktische handvatten kunnen geven over hoe zij haar voorkeursleerstijl kan ontdekken en daarmee aan de slag kan.

Ik weet bijvoorbeeld dat het voor mij goed werkt om te beginnen met samenvattingen voordat ik de diepte in duik. Alsof je de kaders van een puzzel legt zodat je de samenhorende stukjes in context kan plaatsen. Het zogenaamde top-down leren. Voor mams opleiding zijn er echter geen samenvattingen beschikbaar en als ze ze zelf probeert te maken schrijft ze dus zo het hele boek over ;-D..

Anyway, ik ben dus specifiek op zoek naar boekentips als cadeautje, maar persoonlijke tips, websitetips en testtips zijn ook allemaal welkom!

(Ik heb natuurlijk zelf al even gezocht, maar het is me niet duidelijk welke boeken zich voldoende op volwassenen richten én praktische handvatten bieden. Vandaar mijn vraag.)

Afbeelding
anoniem_63d7cf5403da1 wijzigde dit bericht op 05-11-2022 12:00
9.33% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Kokora schreef:
05-11-2022 12:38
Juist in de werksituatie werkt dit voor mijn moeder heel goed. Ze is heel sterk in het identificeren van knelpunten en kan heel goed prioriteiten stellen. Daardoor is ze juist een kei in dingen omgooien, structureren en efficiënter maken. Mits ze op de werkvloer mee kan kijken zodat ze de hele context heeft en de processen kan doorzien.. Zodra het enkel op schrift staat heeft ze dat overzicht dus niet.


Wat grappig van die films! Dat heb ik ook! Vindt mijn man een vreselijke eigenschap, maar het maakt voor mij juist dat ik rustig zo'n film kan kijken :rofl:!
Focus 100% op de inhoudsopgave en kijk of ze de antwoorden op die vragen kan beantwoorden, of vage concepten (wat zo’n titeltje vaak is als je de stof niet kent) kan invullen.
Alle reacties Link kopieren Quote
DingDong schreef:
06-11-2022 00:54
Het is niet anders dan dat je dyslectisch bent en geen idee hebt hoe je moet leren lezen. Dan zou het vreemd zijn als die persoon geen goede coach kan zijn, en dan bedoel ik echt ook elke soort coach.

Ik had geen idee dat ik een beelddenker ben en top-down leer tot het topic op VF. Ik begrijp complex materiaal door alles in vakjes te zetten en met pijlen de verbanden te leggen, dat kan chaotisch overkomen maar ik zie de structuur dan ineens wel. Op die manier hoef je het eindbeeld niet te kennen om er toch naartoe te werken. Wat vervelend is met top-down leren is dat je eigenlijk altijd iets sneller door de materie moet gaan om een idee te krijgen wat er van je verwacht wordt. Het maakt je niet kwetsbaarder, het maakt je gemotiveerder.
In principe heeft elk hoofdstuk één inleiding en conclusie. Lees die eerst, dan het middenstuk, want dat middenstuk is de weg (de uitleg) er naartoe.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als ik beetje Google ziet dit er wel uit als een compleet boek:
https://www.bol.com/nl/nl/p/leer-l ... odal_open

Het is wel algemeen, maar behandelt wel de problemen waar je moeder mee te maken heeft als ik het zo lees, en je kan ook hoofdstukken overslaan natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mevrouw75 schreef:
12-11-2022 08:57
Ja, beeldende mindmaps maken. Dan moet je ook heel erg nadenken wát je precies verbeeldt, en dus ben je verplicht de essentie van de stof eruit te halen.


Niet alleen mindmaps hoor. Ik tegen ook letterlijk dingen zoals ik het in mijn hoofd zie. Hele landschappen komen voorbij. Mindmaps zijn soms handig maar niet altijd (voor mij)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven