Werk & Studie alle pijlers

De dupe van de flexwet!

10-06-2007 08:26 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo forummers,



Ik wil het volgende aan jullie voorleggen. Sinds 2,5 jaar werk ik bij een grote overheidsinstelling. Ik werd daar aangenomen op basis van een jaarcontract. Vervolgens is dit contract nog 2 keer met 1 jaar verlengd.

Per 1 oktober van dit jaar sta ik echter op straat. Mijn afdelingshoofd heeft al enige tijd geleden duidelijk aangegeven dat mijn contract niet wordt omgezet in een vast contract. Niet omdat men niet tevreden over mij is, maar vanwege te weinig plek in de formatie...

Het frappante aan het verhaal is dat de persoon die vóór mij deze functie vervulde ook 3 jaarcontracten heeft gehad, vervolgens 3 maanden eruit ging en daarna weer vrolijk terug kon komen! Op basis van (je voelt em al) weer een jaarcontract!

Dit is een duidelijk geval van misbruik van de flexwet. De Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet) is op 1 januari 1999 in werking getreden. De Flexwet is van toepassing op tijdelijke dienstverbanden. Deze wet is gecreëerd om:

1. werkgevers voldoende mogelijkheden bieden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken.

2. en tegelijkertijd zorg te dragen voor meer zekerheden en een betere rechtspositie voor flexwerkers, met name naarmate de arbeidsrelatie met de werkgever langer duurt.



Aan punt 1 voldoet mijn organisatie prima. Aan punt 2 helaas niet. Welke zekerheden? Betere rechtspositie? Ik sta gewoon op straat straks! Na 3 jaar werken, kennis en ervaring te hebben opgedaan, de organisatie door en door te kennen, een netwerk aan externe contacten te hebben opgebouwd.



Kortom, ik word eigenlijk steeds bozer. Het kwam dan niet compleet onverwacht, aangezien het met mijn voorganger op dezelfde manier ging en er meerdere gevallen in onze organisatie bekend zijn. Maar dan nog. Notabene de overheid! Die zich hard maakt voor haar burgers. Die betrouwbaar moet zijn. Die zekerheid moet bieden.

Wat moet ik hiermee? Heeft iemand tips, ervaringen etc?



p.s. Ik vond op internet al een weblog van een PVDA-er die het compleet oneens is met de gang van zaken omtrent de flexwet en waar een discussie gestart is. http://www.leiden.pvda.nl/log/reactions/1554

Dit stamt helaas al uit 2003 dus niet actueel. Ik heb er wel op gereageerd om te vernemen wat de svz momenteel is.
Alle reacties Link kopieren
Ik vrees dat ik je niet echt kan helpen, maar ben het wel helemaal met je eens. Ik werk in de wetenschap, en bij ons is dit een herhalend probleem. Ik heb al meerdere collega's gehad met een interessant probleem: ze wilden graag blijven, onze afdeling had geld voor ze (voor twee jaar), wilde ook graag dat ze zouden blijven, maar.... dat mocht niet volgens de flexwet. Het was bedoeld om mensen meer zekerheid te geven, maar in ons vak, waar je nou eenmaal veel op jaarcontracten zit betekent het juist dat je weg MOET. Toen ik aan dit vak begon, wist ik van tevoren dat het wel een flinke tijd zou duren voor ik een vaste baan had, maar ik wist niet dat dat zou betekenen dat ik zo vaak weg moest (de flexwet bestond toen nog niet), of even leuk een paar maanden in de WW. Sommige werkgevers willen je gewoon geen vast contract geven en gooien je er dan maar uit, en sommigen hebben inderdaad gewoon echt de financiele ruimte niet om je een vast contract te geven, en dan moet je ook weg. Lekkere bescherming dus, die wet....
Alle reacties Link kopieren
Je hoort het vaker hoor.. dat de flexwet op deze wijze wordt misbruikt. Jammer want het kost geld en energie om iedere keer nieuwe medewerkers in te werken. Bij grote organisaties zoals Philips etc. komt het heel erg vaak voor.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wel apart om te horen dat het ook bij een overheids instelling gedaan wordt. Je zou verwachten dat de overheid haar eigen regels en achterliggende redenen daarvoor wel keuriger zou invullen.



Ik vind het overigens belachelijk hoor, dat een bedrijf of instelling niet na zoveel jaar de gok wil nemen om iemand met een contract voor onbepaalde tijd aan te nemen. Er zijn natuurlijk altijd branches waarin dat net even iets anders zit (een voetballer met een contract voor onbepaalde tijd is bijvoorbeeld niet echt handig) maar gewoon met normale banen bij gewone bedrijven vind ik dat men hun werknemers niet mag benadelen op deze manier. Je kunt geen hypotheek krijgen, je hebt geen zekerheid en er wordt wel van je verwacht dat jij je aan het bedrijf commit. Van mij mag de overheid dit soort praktijken wel eens gaan aanpakken ipv zelf toepassen....
Alle reacties Link kopieren
Nou Kiks inderdaad, mijn idee. De overheid zou het goede voorbeeld moeten geven, maar wat doen ze.... juist!

In eerste instantie stond ik er niet zo bij stil, ik vond het wel vervelend, maar was op zich ook wel toe aan een nieuwe baan. Maar naarmate de datum dichterbij komt en ik solliciteer en ik geen andere baan kan vinden, hoe kwader ik word. Dit kan toch niet zomaar! Ik kan toch vele andere functies vervullen binnen de organisatie! Er komen ook af en toe andere functies vrij waar ik qua kennis en ervaring voor in aanmerking zou kunnen komen, maar aangezien dat bij dezelfde organisatie is kunnen ze me niet aannemen vanwege dat 3e contract dus. Ze verliezen zo gewoon goede, betrouwbare, compleet ingewerkte (maar zeker nog niet uitgebluste) werknemers!



Ik weet zelf ook niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Enerzijds zoek ik wat steun (bedankt tot zover forummers!) anderzijds vraag ik me af of ik toch niet iets kan doen. Ik heb in ieder geval al een mail naar iemand van de PvdA gestuurd en zij stuurt mijn, en alle andere, reacties van mensen die de dupe van de flexwet zijn, door naar de 2e kamer. Tot nu toe is er nog niet concreet actie ondernomen, maar wat niet is kan nog komen en met niks doen bereiiken we helemaal niks.



Ik hoop dat er nog meer verhalen zijn, of misschien toch ergens iemand die weet hoe we dit probleem zouden kunnen aanpakken...
Alle reacties Link kopieren
Helaas kan ik je niet helpen, maar ik heb wel in hetzelfde schuitje gezeten. Een aantal jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar een andere bedrijfstak (ik volgde ook een studie in die richting) van een vast contract naar een tijdelijk contract. Op zich niet zo gek als je nieuw in het wereldje bent. Na een jaar opnieuw een jaarcontract en het jaar daarop weer. Drie maanden voordat mijn contract afliep kreeg ik te horen dat ze me toch geen vast contract wilde bieden... Gelukkig kon ik snel ergens anders aan de slag, met in eerste instantie een halfjaar contract. Dat doe ik nooit meer want ik bleef me druk maken, een half jaar is wel heel erg kort. Na dat half jaar werd het verlengd naar een jaarcontract en nu kreeg ik onlangs de mededeling dat ik niet meer uren kreeg, daar had ik om verzocht nu ik klaar ben met mijn studie, en dat ik de vervolgopleiding maar even moest vergeten, zeer belangrijk in mijn functie.... oftewel, ze willen me eruit werken..... Afgelopen week heb ik een nieuwe baan aangenomen (zelfde branche als vorige twee) en tot mijn verbazing kreeg ik zonder te vragen een vast contract aangeboden.... Er zijn nog werkgevers die in hun medewerkers willen investeren.



Succes met het zoeken naar een andere baan.
Alle reacties Link kopieren
Hoi fruytdruyfje,



Zoals anderen ook al zeiden, het is een bekend probleem. Ook ik werk in de wetenschap en ben vorig jaar tegen hetzelfde probleem opgelopen. Bij het aanvragen van een ww-uitkering destijds, zei de ambtenaar tegenover me het ook gewoon: Hoewel de flexwet oorspronkelijk bedoeld was om werknemers te beschermen, blijkt het gewoon averechts te werken. Terwijl werknemers vroeger alsmaar tijdelijke contracten kregen aangeboden, worden ze nu gewoon op tijd 'geloosd' door de werkgever. Die ww-ambtenaar vond de flexwet één groot fiasco. Frustrerend inderdaad. Maar ja, daar heb je niets aan..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven