Werk & Studie alle pijlers

Diergeneeskunde Utrecht

05-08-2008 01:56 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik ben nieuw hier, ik lees regelmatig op het forum, maar heb nu maar eens een account aangemaakt om mee te kunnen kletsen.



Ik zal me even kort 'voorstellen': Ik ben Miauwww, 22 jaar, samenwonend en werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. Door een burn-out ben ik aan het twijfelen gekomen aan wat ik nu ECHT leuk werk vind en wat echt belangrijk is in mijn leven. Conclusie: geen onderwijs maar werken met/voor dieren.



Na lang nadenken en piekeren begint dat innerlijke stemmetje steeds harder te schreeuwen dat ik dierenarts wil worden. Ondanks alle 'moeilijkheden' daaraan (mijn vooropleiding voldoet niet om toegelaten te worden, daargelaten dat het ook nog een numerus fixus opleiding is en je dus dan alsnog moet afwachten of je toegelaten wordt, de opleiding is alleen in Utrecht en dat is best ver vanaf mijn woonplaats, het is alleen een voltijds opleiding en ik ben nu nog hoofdkostwinnaar...) blijft het stemmetje maar roepen, dus ik ben me nu toch aan het orienteren op de opleiding. Ik weet al dat ik de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B1 op VWO-niveau gehaald moet hebben. Dit kan wel via thuisstudie (bijvoorbeeld LOI). Maar dan, stel ik ga proberen toegelaten te worden, hoe is de omschakeling dan van fulltime werken naar fulltime studeren? Hoe gaan we het financieel redden? Voor de studiebekostiging wil ik desnoods wel een lening aanvragen, maar dan moeten we ook verder nog financieel zien rond te komen... En de opleiding duurt in het gunstigste geval ook nog 6 jaar, dus dat is een behoorlijke periode...



Kortom: Zijn er meer mensen hier die toevallig vanuit een baan een dergelijke pittige voltijds studie zijn gaan doen en tips, aanwijzingen en opmerkingen voor me hebben?



Ik heb namelijk het gevoel dat als ik het echt wil, ik dit jaar moet proberen mijn burn-out helemaal te boven te komen en alle benodigde VWO certificaten moet gaan halen, om een poging te doen op de opleiding te komen. In het gunstigste geval zou ik dan nog net voor mijn 30e klaar kunnen zijn en weer aan het werk kunnen...



Groetjes van Miauwww
Een nicht van mijn man is docente op het vmbo (land- en tuinbouw) zij geeft les in dierenverzorging enzo (zij heeft geen universitaire opleiding gevolgd). Dat kan ook. Je hoeft niet per se dierenarts te zijn om je werkzame leven om dieren te laten draaien.



Er zijn heel veel mensen die dierenarts willen worden velen(Nederlanders) wijken zelfs uit naar Leuven in Belgie voor deze studie.



Je kunt ook vrijwilligerswerk doen of deeltijdopleidingen in de 'dierensectoer'. Misschien dat je daarin ook al je ei kwijt kunt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Vlinder,



Hier heb ik zelf ook al een aantal maanden over nagedacht: Naast mijn huidige werk vrijwilligerswerk gaan doen bijvoorbeeld, of deeltijd dierenartsassistente gaan studeren. Maar ik heb ook een stukje uitdaging nodig, en ik denk dat ik dat het meeste kan vinden als dierenarts (en de opleiding daartoe).



Ik geef nu ook les op een vmbo en ik merk toch dat ik wel kan functioneren in het onderwijs, maar dat het niet echt mijn ding is. Ik moet me er dan ook echt heenslepen en mijn ambitie is toch wel om werk te gaan doen waar ik voor uit mijn bed wil komen. Ik heb niet de illusie dat er een perfecte geweldige baan bestaat, maar ik ben nog jong dus ik hoop toch wat meer voldoening te vinden dan dat ik nu heb met mijn werk.



Maar nogmaals bedankt voor je reactie :-)
Alle reacties Link kopieren
Hoi Miauww,



Helaas kan ik je niet helpen, maar ik lees vooral even met veel belangstelling mee. Ik ben 27... en bij mij kriebelt het ook nog steeds om diergeneeskunde te gaan studeren (al vanaf dat ik 4 ben of zo, maar ik was op de middelbare school niet zo goed in natuurkunde, m'n omgeving raadde het af (zo van "zes jaar is wel erg lang") en op de leeftijd dat je een studiekeuze moet maken, laat je je toch makkelijk beïnvloeden). Al jaren spijt...



Ik werk nu 2 jaar en verdien prima, maar echt passie voor wat ik nu doe: mwah... Vorig jaar een huis gekocht met m'n vriend op basis van beide inkomens. Maar zoals ik al zei, ik lees met belangstelling mee. Nu moet ik weer aan het werk...

Tot later! En alvast succes met kiezen.
Vriendin van mij is sinds vorig jaar afgestudeerd dierenartsen de opleiding is erg zwaar.

Daarnaast liggen de banen als dierenarts niet voor het oprapen. Geen 1 baan in de dierenbranche trouwens. Er zijn zoveel mensen die met dieren willen werken.



Daarnaast moet je uitgeloot worden...en die kans is niet zo groot...wil je dat risico nemen als je ook nog al die vakken moet gaan halen?

Het moet je allemaal echt liggen hoor en het is een echt zware universitaire studie, verkijk je daar niet op. En nog heel duur ook nog.



Mocht je dat nog steeds willen moet je er er absoluut voor gaan...ik wens je veel succes.
Alle reacties Link kopieren
Je moet idd ingeloot worden ;-) en die kans is vrij klein, als je in de laagste lotingsklasse zit nog geen 20%. De meeste mensen die diergeneeskunde doen zijn cum laude geslaagd of hebben een gemiddelde tussen 7,5 en 8. Als ik jou was zou ik een alternatief zoeken. Succes ermee iig!
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk zou ik het niet doen. Ik heb zelf VWO met de benodigde vakken afgerond, en veel klasgenoten van mij wilden ook lotingstudies gaan doen (geneeskunde en diergeneeskunde). Het eerste jaar is er geen een ingeloot, het tweede jaar 1. De rest is wat anders gaan doen of via een omweg bij geneeskunde ingestroomd.



Ook kan zo'n zware studie heel vies tegenvallen! Zeker als je het daarnaast financieel een stuk minder gaat krijgen dan dat je het nu hebt.



Ook zou het zonde zijn van je tijd als je al die vakken hebt gedaan en dan steeds uitgeloot wordt (na 3 keer uitloten mag je niet meer meedoen).



Misschien is een alternatief zoals dierverzorging/ diermanagement etc. iets? Maar ik weet niet hoe het daarin met de werkgelegenheid zit!



Maar als je na al deze minpunten toch nog steeds graag wilt, en het echt je passie is, moet je er gewoon voor gaan natuurlijk. Het blijft jouw keuze.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Anoukske, fijn om te horen dat ik niet de enige ben waarbij het kriebelt ;-)



Pientje, Elmira en Just-moi, ook bedankt voor jullie reacties! Jullie hebben gelijk, er moet nog heel wat gebeuren, wil ik uberhaupt een KANS maken om ingeloot te worden. Toch heb ik zelf steeds meer het idee, dat ik in ieder geval die kans moet gaan wagen. Dus door komend schooljaar die vakken te gaan volgen (extra kennis kan bovendien nooit kwaad toch?) en dan een poging doen ingeloot te worden. Mocht ik nou niet ingeloot worden, dan kan ik nog een jaar blijven werken bijvoorbeeld en daarna nog een poging doen. Ik neem toch aan dat je wel voor de zomervakantie hoort of je voor het komende schooljaar ingeloot bent, of niet?



Wat betreft dierverzorging en diermanagement: Daar is volgens mij nog minder werk in dan na een opleiding diergeneeskunde. Bovendien spreekt mij de uitdaging van een pittige opleiding wel aan. Het enige waar ik me zorgen om maak, is het dan ontbreken van mijn salaris en de kosten van de studie...



Zijn er nog mensen op het forum die toevallig diergeneeskunde studeren en me meer insight information kunnen geven?



Miauwww
Alle reacties Link kopieren
Klopt, werk vinden in diermanagement is een ramp...



Tsja, aan de ene kant zou ik zeggen: volg je hart!

6 jaar is lang, maar mijn 4 jaar (deeltijd)opleiding is ook bijna voorbij, nog 1 jaar en de tijd vliegt!



Maar goed, het kan ook nog best een teleurstelling worden... houd je daar rekening mee?
Alle reacties Link kopieren
.
Hey Miauww,



Krijg ook kriebels bij t lezen van jou verhaal, had het mijne kunnen zijn. Wat diergeneeskunde betreft dan, was ook altijd een droom van mij. Heb geen diergeneeskunde gestudeerd maar wel studies in die richting, veehouderij hogeschool, dierwetenschappen in wageningen. Beide superleuke studie met diverse mogelijkheden wat werk betreft.



Mocht je dicht bij Belgie wonen dan zou diergeneeskunde daar mss ook nog een oplossing zijn. De inlootkansen zijn een stuk groter dan in Nederland. (studie diergeneeskunde is in Gent, niet in Leuven).



Groeten,

Wolkje
Alle reacties Link kopieren
Je bent nu nog maar 22 dus ga ervoor voordat andere dingen (bv. kinderwens) in je leven de overhand nemen. Het zal een lange weg worden als je eerst die VWO certificaten nog moet halen en daarna moet loten. (Mijn zusje is er toen ook niet doorgekomen terwijl ze toch goede cijfers had.)

Weet je trouwens zeker dat je perse aan dezelfde eisen moet voldoen als verse schoolverlaters? Je hebt tenslotte al een HBO diploma? (Alhoewel deze weinig relevant is voor een totaal andere opleiding....)
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Bedankt voor de reacties!



Vinyl: Ik hou met heel veel teleurstellingen rekening: Misschien haal ik de vakken op vwo niveau wel, en haal ik de lotingsronden niet. Misschien is de opleiding toch niet wat ik ervan verwacht had of te zwaar... Maar ik denk dat het een grotere teleurstelling zou zijn als ik er nu bij voorbaat van af zou zien en over 10 jaar had gewenst dat ik het in ieder geval had geprobeerd... Je kunt beter spijt hebben van dingen die je gedaan hebt, dan van dingen die je niet hebt gedaan, toch?



Extrahalo: Er is mogelijkheid tot decentrale selectie, maar daar kom ik niet voor in aanmerking omdat mijn HBO opleiding niet in het goede straatje valt helaas... Bovendien zou je dan verplicht zijn richting veearts/veterinaire gezondheidszorg te kiezen als master en ik wil dan het liefst gezelschapsdieren...



Extrahalo: Ik heb al wel uitgezocht (op de site van de IB groep) dat ik met mijn HBO diploma + dan de aanvullende vakken op vwo niveau in lotingsschaal C zou vallen. 1 op de 2 a 3 wordt dan toegelaten, dus dat is in ieder geval nog een redelijke kans. Je zit dan niet met 10% ofzo. Ik weet alleen nog niet hoe het zit als ik alle vakken met een 8 of hoger af zou sluiten omdat ik verder dus geen vwo diploma heb, maar alleen mijn havo (profiel CM) diploma en mijn HBO diploma. Volgens mij word ik dan, ondanks de eventuele hoge cijfers bij die certificaten niet rechtstreeks toegelaten. Daar ga ik dus binnenkort maar eens naar informeren! Andere optie nog is om bijvoorbeeld via een cursus het hele VWO te halen met hoge cijfers, dan zou dat wel kunnen... maar of ik dat in een schooljaar naast een baan zou redden? Voordeel is natuurlijk wel dat ik collega's kan vragen voor eventuele bijlessen ;-)



Wolkje75: Wat zijn je mogelijkheden met dierwetenschappen dan? Dat is me nog niet helemaal duidelijk... Ik woon helaas niet dichtbij Belgie, Gent is ruim 3 uur rijden (zonder files) dus dat is geen optie zonder te verhuizen en ik wil eigenlijk mijn koophuis, vriend en katten niet achterlaten... Dus eerst maar eens inzetten op Utrecht!



Sagrera: Balen voor je zusje zeg, wat voor cijfers had ze dan?

Ik moet de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie 1 en 2 en wiskunde B1 op VWO niveau hebben afgesloten, naast een VWO-diploma, HBO- of WO-propedeuse of diploma. Er zijn wel uitzonderingen wat HBO/WO diploma's betreft maar daar valt die van mij helaas (maar logisch) niet onder.



Het zal inderdaad een lange weg worden, maar ondanks alle moeilijkheden begint het alleen maar harder te kriebelen! Ik ga morgen nog met een kat van kennissen naar de dierenarts, dus als ik het durf kan ik op dat moment meteen vragen of ik eventueel een dag mee zou mogen lopen om te kijken wat een gemiddelde werkdag inhoudt!



Liefs van Miauwww
Alle reacties Link kopieren
Ik vind niet dat je een alternatief moet zoeken. Je bent 22, piepjong! Als dit is wat je wilt doen, dan moet je ervoor gaan.



Probeer niet vantevoren alle problemen op te lossen. Je vraagt bijvoorbeeld hoe je het redt de komende jaren zonder salaris. Tja, daar kan niemand antwoord op geven!



De eerste stap is het halen van je deelcertificaten, dus daar begin je mee. Hup, aan de studie. Als dat je goed afgaat, dan kun je verder naar stap 2.



Ondertussen kun je zien of die vakken je wel liggen, en hoe je het vindt om weer te studeren.



Wat ik om me heen heb gezien aan mensen die op 'latere leeftijd' (excuse me) nog een andere studie doen is dat ze het heel serieus aanpakken en dus door de studie heenvliegen.



Probeer tijdens het halen van die deelcertificaten te proeven wat je ervan vindt, en ondertussen kom je steeds dichterbij.



Toevallig heb ik vorige week tegen mijn man verzucht dat het enige beroep dat ik nog weleens zou willen uitoefenen: dierenarts is... maar dat geheel terzijde :-)



Doen! Eerst stap 1, dan de rest!
Alle reacties Link kopieren
he miauww,



Ik studeer zelf diergeneeskunde ( zit nu in m'n laatste jaar). Maar ik zit dus wel in gent omdat ik in utrecht 2 keer niet door de loting ben gekomen. Er is hier (nog) geen loting, ze maken gewoon het eerste jaar heel zwaar zodat maar een kwart ongeveer door gaat (wel eerlijker vind ik dan).

De opleiding is inderdaad heel zwaar maar ik vind het wel superleuk dus dan gaat het al wat makkelijker.

Collegegeld is een stuk minder dan in nederland: 540 euro dit jaar.

Het grote verschil met utrecht is dat je hier de keuze tussen groot en klein pas maakt in je 5e jaar en in utrecht al in je 1e jaar. Ik vind dit wel prettig aangezien je toch een diploma dierenarts krijgt en niet een diploma paarden/katten-honden arts ofzo.

Ik heb er iig geen spijt van gehad dat ik naar gent ben gegaan. Als alles nu verder normaal gaat heb ik er 7 jaar overgedaan en dat is wel ongeveer gemiddeld.



Groetjes Pinguin
Alle reacties Link kopieren
Even over de dierenarts opleidingen in Belgie. Die werken naar wat ik gehoord heb met een ander 'afval systeem'. Het eerste jaar is extreem zwaar waardoor de studenten die wel en niet geschikt zijn zich vanzelf filteren. Daarnaast hebben ze veel strengere eisen mbt hulpmiddelen bij tentamens etc waar je hier een binas boekje mag gebruiken moet je daar daadwerkelijk alle formules uit je hoofd kunnen. Dit heb ik van vriendinnen van mij die een paar jaar terug ook graag dierenarts wilden worden en om die reden toch niet voor belgie kozen. Ik weet natuurlijk niet of het nog steeds hetzelfde is maar goed.



Ik denk persoonlijk dat er wel meer mogelijkheden zijn zoals andere mensen al zeiden om met dieren te werken. Bijvoorbeeld opvang van dieren of trainingen geven. Wil je echt dierenarts worden? Of denk je dat je bijvoorbeeld als hondentrainer bij het KNFG ook blij kunt zijn?
Alle reacties Link kopieren
Zie net dat er iemand uit gent is.. Die kan je er vast meer over vertellen dan ik ;-)
Alle reacties Link kopieren
Er is wel veel veranderd in gent de laatste jaren, in mijn eerste jaar moest je inderdaad de formules uit je hoofd kennen, terwijl fysica nu een open boek tentamen is geworden.

Er zijn nog wel veel mondelinge tentamens maar die moet je schriftelijk voorbereiden en de meeste proffen zitten er ook niet om je het echt heel moeilijk te maken (let op: de meeste).

Ik vond het omschakelen omdat in nederland alles heel erg gericht is op begrijpen en je hier toch echt wel kan gaan stampen. Maar je hoeft hier dan weer bijna geen presentaties te houden of werkstukken ofzo te maken ( en daar heb ik een hekel aan dus voor mij is dat positief).

Er is trouwens een mogelijkheid om je eerste 3 jaar in antwerpen te volgen maar dit brengt met overschakelen tussen jaar 3 en 4 vaak wel problemen met zich mee.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Bedankt alweer voor de reacties :-)



esther 766: Bedankt voor je positieve bericht! Je hebt gelijk, ik ben nog jong en ik weet al hoe 'studeren werkt'. Bovendien ben ik nu extra gemotiveerd dus heb ik toch wel een redelijke kans dat ik met veel en hard werken de opleiding aan zou kunnen. Ik denk ook een beetje in stappen hoor, eerst die certificaten maar eens halen en dan ben ik alweer een stap verder, maar tegenover vriendlief moet ik me toch ook wel bezig houden met de inkomsten hier voor het huis (ik ben nu nog hoofdkostwinnaar) en alles, want het is natuurlijk nogal een aanslag op ons budget.



Pinguin83: Fijn, een reactie van een student! Gent ligt helaas ruim 3 uur rijden van mijn woonplaats af, dus ik ga eerst toch proberen die certificaten te halen en dan hopen op een gunstige loting. Maar mocht het nou niet lukken, moet ik er misschien toch over na gaan denken om alsnog daar op kamers te gaan, maar vooralsnog zie ik dat nog niet zo zitten... Misschien aan het idee leren wennen over een jaar of wat? Het lijkt me inderdaad ook wel gunstig om een algemener dierenartsdiploma te hebben, dan kun je toch meer kanten op... Maar als ik zou mogen en moeten kiezen zou ik voor gezelschapsdieren gaan. Mijn hart ligt vooral bij katten.



Mararoulette: Ik ben ook wel bezig met alternatieven. Ik ga komend schooljaar een cursus kattengedragstherapie volgen, vooral omdat ik dat leuk vind en ik echt helemaal dol op katten ben. En mocht dierenarts nou niet lukken, dan denk ik dat ik eerst deeltijd in Barneveld dierenartsassistente wil gaan worden, omdat je dan toch in een praktijk aan het werk kunt. Maar ik hou wel erg van uitdagingen, dus ik ga liever keihard vechten om dierenarts te worden dan nu al meteen voor een makkelijkere weg te kiezen...



Nu hopen dat er ook nog reacties komen van Utrechtse studenten of afgestudeerden! Alle andere reacties blijven natuurlijk ook meer dan welkom!!!
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat de tip van Extrahalo om vwo 2 in 1 te doen een goede is. Dat heb ikzelf ook gedaan en redelijk makkelijk gehaald. Hoewel ik er geen baan naast had kunnen hebben, aangezien ik alle vakken volgde en er daar wél een aanwezigheids plicht van 80 % was.



Ik weet niet of diergedrag per definitie de makkelijkere weg is. Het is eerder een andere weg. Persoonlijk vind ik dat vele male interresanter dan het werk van een dierenarts. Maar ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou zit.



Nog een vraagje heb je in je CM profiel wel scheikunde, biologie en natuurkunde gehad? Ik heb zelf wel biologie en scheikunde op VWO niveau gedaan maar vond natuurkunde (toen ik biologie studeerde) echt heel erg moeilijk. Misschien goed om eens oude boeken in te kijken of je er iets van snapt. Als je tot 3 havo natuurkunde hebt gehad weet ik niet of je het haalt om op 5vwo het niveau bij te houden.



Veel succes in ieder geval en ik zou er voor gaan!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Extrahalo en Mararoulette,



Bedankt voor jullie reacties. Het is inderdaad misschien het slimst om 'gewoon' te proberen vwo profiel NG te halen met gemiddeld een 8 of hoger. Alleen... waar doe je dat voor een redelijke prijs en zonder al te veel naar de lessen te hoeven komen? Ik woon in het Oosten van het land en hier in de regio is er uberhaupt geen volwassenonderwijs dat ook VWO aanbiedt, helemaal niet in een versneld traject. Wat ik wel kan vinden op internet, is scholen waar je bijvoorbeeld 240 euro per vak per lesuur betaald... En helaas zit ik niet zo ruim in de financiele middelen.

Bovendien heb ik op de Havo het profiel CM gedaan, dus de talen en de kunstvakken (was ook logisch gezien mijn HBO opleiding tot muziekdocent). Mijn keuzevak was wel biologie, maar de andere vakken heb ik dus maar tot in de onderbouw gehad. In de onderbouw lag natuur/schei/wiskunde me opzich best redelijk, ik heb er alleen toe niet heel veel tijd en energie ingestoken. Ik ben dus niet bang dat ik het niet kan, maar eerder dat ik dus inderdaad veel in moet halen. En zijn er uberhaupt instellingen die je aannemen als je diploma niet aansluit? Ik kan ze tot nu toe niet vinden. Behalve dan bijvoorbeeld de LOI, daar vind ik niks over vooropleidingseisen...



Mararoulette: Waar heb jij die versnelde cursus gedaan dan? En wat heeft dat ongeveer gekost?



Liefs Miauwww
Alle reacties Link kopieren
Trouwens in utrecht krijg je ook een diploma algeheel dierenarts, je kunt alleen niet alles maar je mag het wel. Beetje scheef maar er mogen gewoon geen gespecifieerde diploma's afgegeven worden.

Er is trouwens wel een decentrale selectie in utrecht maar die is voor de mensen die landbouwhuisdieren gaan doen en schijnt ook heel moeilijk te zijn om door te komen.

Succes met nadenken nog.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon in het zuiden en heb in Maastricht op het leeuwenborgh college VWO 2 jaar in 1 gedaan. Dit is 'gewoon' volwassen onderwijs. Mijn broertje en zusje hebben het ook alletwee gedaan 1 jaar geleden en naar wat ik begrepen heb is het een onderdeel van het ROC. Daar zou ik dus even op zoeken. Ik weet dat het voor mijn broertje heel duur was omdat hij nog geen 18 was (5000 euro) maar mijn zusje die tegelijkertijd daar de opleiding deed heeft 700 betaald voor een heel jaar. Probleem is denk ik wel dat het 'regulier' middelbaar onderwijs is en ik niet weet in hoeverre je daar eventueel financiering voor kunt krijgen van de IB-groep.



Ik heb even voor je gezocht (weet niet precies waar je woont. ) Maar ik heb gezocht op Enschede leek mij vrij oostelijk en daar hebben ze wel een VAVO (dat is wat wij alledrie gedaan hebben). Hier is de site en misschien kun je ook googlen op Vavo's dichter bij jou in de buurt. VAVO ENSCHEDE
Alle reacties Link kopieren
Hallo Mararoulette,



Bedankt voor het actieve meedenken en zoeken! Enschede is inderdaad redelijk dichtbij, nog geen uur rijden dus wel goed te doen. Ik kan op de site nog niet vinden wat de kosten zijn en of ik iedere dag naar school zou moeten (lastig i.v.m. werk). Ik ga daarover zo direct een e-mail sturen.



Anders kan ik misschien ook nog proberen om eerst de essentiele vakken (nat.1, schei.1, bio.1,2 en wisB1) te halen d.m.v. certificaten, een poging doen om voor het volgende studiejaar (2009-2010) ingeloot te worden en anders, als ik uitgeloot word, alsnog in dat schooljaar een vwo-diploma te halen (met hopelijk hoge cijfers). Zodat ik het jaar erop niet nog een ronde hoef te loten maar meteen word toegelaten, of anders in ieder geval in een lotingsklasse hoger geplaatst ben.



Pinguin83: Hmm, een beetje rare constructie is dat wel dan zeg! Dat je overal bevoegd voor bent maar niet alles geleerd hebt op de opleiding!



Bedankt maar weer!



Miauwww

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven