Werk & Studie alle pijlers

Docent 'Nederlands als tweede taal'

01-07-2008 13:18 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Nu ik zelf een talencursus volg, lijkt het me ook leuk mijn eigen taal aan anderen te leren.

Ik wil echter geen lerarenopleiding Nederlands volgen. Ten eerste omdat dat te lang (en voor mij momenteel te duur) is, ten tweede omdat ik puur wil leren hoe je anderen Nederlands leert, en dus geen behoefte heb aan literatuurgeschiedenis e.d.



Wat voor certificaten heb je nodig om te mogen lesgeven? Of waar kan ik deze info vinden?



Ik weet dat ze in Engeland werken met certificaten 'teaching English as a foreign language'... bestaat zoiets ook in Nederland?



Ik heb in het verleden een tijd Nederlands gestudeerd. Dit door omstandigheden niet afgemaakt, maar het eerste jaar wel min of meer voltooid. Een zekere kennis heb ik dus wel.



Wat lesgeven betreft zou het me leuk lijken kinderen met niet-Nederlandse ouders bijvoorbeeld bijles te geven, of volwassenen te onderwijzen die de taal willen leren.



Eh... dit was ff een hersenspinsel van toen ik vannacht een tijdje wakker lag. Ik ga vanaf nu dus uitzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Alle tips zijn welkom!
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi, ik ben docent NT2



Ik heb eerst de pabo gedaan. Toevalligerwijs een baan gekregen op een ROC, door te kort aan NT2-onderwijzers zo'n 6 jaar geleden. Eis daarbij was dat ik naast het werk een één-jarige cursus deed die bij bevoegdheid geeft om in het volwassenonderwijs les te geven. Deze cursus was 1 dag in de weg en werd door mijn werggever betaald. Ideaal dus.



Hier heb ik de cursus gevolgd: http://www.fontys.nl/

BVE-cursus: bevoegdheid beroepseducatie & volwassenonderwijs.



Er zaten mensen bij mij op de cursus die helemaal geen onderwijsachtergrond hadden.



Oh en daarnaast heb ik ook een NT2-cursus gevolgd. Ook een jaar lang, 1 dag in de week... specifiek gericht op didaktiek NT2 + interculturele communicatie.
Alle reacties Link kopieren
Dank je, did zijn tips waar ik iets aan heb!



Zelf heb ik eerst VWO gedaan en daarna een paar jaar aan de universiteit gestudeerd, maar dit niet afgemaakt.



Was van plan komende tijd niet te gaan studeren, maar geld te gaan verdienen door te werken. Ik realiseer me echter wel dat het altijd goed is als je een cursus of opleiding op je CV hebt staan die je WEL afgerond hebt.



Een parttime studie behoort nog wel tot de mogelijkheden. Ik ga meteen de site bekijken :-)
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
haha, did... ik bedoel natuurlijk DIT.



Heb net een Engelse vriendin gemaild, denk dat het daardoor komt. Als ik dit soort fouten voor de klas maar niet maak
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Via Fontys wordt het voor mij lastig zo te zien. Ik woon in Noord-Holland en de meeste Fontys Hogescholen zitten in het Zuiden.



Die in Amsterdam heeft zo te zien geen mogelijkheden op dit gebied.



Ik speur ff verder!
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Zoek even op BVE-cursussen... Er zullen natuurlijk ook andere scholen dan Fontys zijn.



En dan ... ik was eigenlijk ook niet bevoegd om NT2 les te geven. Alhoewel ik wel een didactische bevoegdheid had. Maar toch zie ik in mijn werkkring veel mensen die helemaal geen onderwijs bevoegdheid hebben. Ze zijn via een zijdeur binnengekomen.



Zo heb ik een collega die SPH gedaan heeft. Heeft eerst op een AZC gewerkt en is zo met iemand in contact gekomen van een Regionale Opleidings Centrum. En zo heeft zij naast haar werk als docent haar bevoegdheid gehaald. Dat is heel makkelijk te combineren.

Die cursus zelf is niet moeilijk, je maakt een portfolio. Je hoeft niet te studeren, je voert voornamelijk opdrachten uit.



Het is handig om even te 'netwerken' in het wereldje ... misschien zelfs eerst iets op vrijwillgersbasis doen, 1 dag/ of avondje in de week. Op die manier heb je een ingang waardoor weer meer deuren opengaan.

Dat is mijn ervaring i.i.g.



Helaas zit ik in Groningen dus wat dat betreft kan ik qua netwerken niet veel voor je betekenen.
Alle reacties Link kopieren
Waarschuwing: er is de afgelopen tijd flink bezuinigd op NT2, op diverse ROC's ging die afdeling dicht, werd allemaal gecentraliseerd, er zijn veel NT2-docenten werkeloos geraakt en vervangen door vrijwilligers.



Geen idee natuurlijk hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen, maar ik zou verwachten dat de regering de komende jaren eerder minder in die faciliteiten gaat investeren dan meer. Momenteel is de werkgelegenheid dus niet zo best. Wat niet wegneemt dat je er gewoon voor moet gaan hoor, als dit met zekerheid is wat je wil
Alle reacties Link kopieren
Hm... das minder leuk nieuws.



Wat mij betreft zou de regering juist heel veel hierin moeten investeren, vooral voor kinderen en jongeren, maar helaas... ik heb het niet voor het zeggen



Ik heb al een mail gestuurd voor informatie en ga gewoon even wat sites langs.



Oja, zou graag van anderen ook horen via welke weg ze docent NT2 geworden zijn. Of dat ze er misschien geen diploma's voor hebben maar toch les geven.



Groetjes!
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Mijn buurvrouw is docente NT2. Ze heeft ooit de pabo gedaan en daarna pedagogiek gestudeerd. Na enkele jaren als secretaresse gewerkt te hebben heeft ze via het ROC een opleiding gedaan tot NT2-docente. Helaas merkte ze ook dat ze na het behalen van haar papiertje moeilijk aan de bak kwam. Het aantal studenten nam zienderogen af en lessen werden niet meer automatisch door het ROC gedaan maar er was nu concurrentie met andere instanties die ook deze lessen mochten geven. Hierdoor werd het salaris laag en de baanzekerheid ook. Ze geeft nu jaarlijks les voor verschillende taalinstanties. Vast werk krijgen lukt haar niet omdat de werkgelegenheid laag is.
Alle reacties Link kopieren
Freelancen is inderdaad iets wat je vaak hoort.



Een paar google-tips (zo heb ik het ook gedaan):

- Hogeschool Utrecht biedt een post-hbo-studie NT2 aan.

- De Vrije Universiteit in Amsterdam biedt een docentenopleiding NT2 aan, ik weet alleen niet exact wat de eisen zijn, ik denk ook post-hbo. Je komt inderdaad mensen uit allerlei hoeken en gaten tegen, dus bij twijfel gewoon even informeren.

- De UvA doet ook wat met NT2, maar ik weet niet of zij een docentenopleiding aanbieden, zou goed kunnen van niet, maar daar ben ik niet zeker van.



Check anders ook even de beroepsvereniging van docenten NT2: www.bvnt2.nl Daar kun je ook vacatures vinden. Volgens mij is het vooral zo dat het niet het handigste vak is als je ervan rond moet komen. Je zou eigenlijk een paar parallelgroepen moeten hebben zodat je niet voor iedere groep apart lessen hoeft voor te bereiden (want voorbereidingstijd wordt nogal eens niet uitbetaald of heel minimaal). Maar hoe haalbaar is dat... Ik weet het niet, heb me er niet voldoende in verdiept.



Tot slot: ik weet niet of je in een grote stad woont of in de buurt daarvan, maar bibliotheken doen vaak ook wel iets, daar kun je ook weleens info vinden, bijvoorbeeld van taalaanbieders. Of check wat gemeentes doen. Er zijn wat gemeentes die zelf lessen verzorgen, daar zijn ook weleens vacatures. Dan krijg je misschien een beetje een indruk van het veld. Ik kan je daar ook niet alles over vertellen, heb er min of meer zijdelings mee te maken.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Okee, thanx voor al deze info.



Even een kort reactie want ik moet eigenlijk naar bed :-)



Freelancen is niet iets wat mij afschrikt. Het lijkt me leuk om te leren lesgeven, om het zo te zeggen, maar ik weet niet of ik in staat zou zijn fulltime les te geven. Het lijkt me iets dat soms veel energie kan kosten.



Na een paar niet-afgemaakte studies is bij mij een paar jaar geleden de diagnose manisch-depressiviteit gesteld. Valt prima mee te leven hoor, maar vandaar dat ik nog wel erg aan het zoeken ben naar werk dat ik aankan, maar dat wel uitdaging biedt. En waarbij ik ook makkelijker een stapje terug kan doen als het even minder gaat met me.

Zonder jullie verder in mijn persoonlijke verhaal te willen betrekken: heel erg bedankt voor de tips en de practische informatie.



Overigens woon ik nu in Alkmaar, maar het is de bedoeling dat ik in de toekomst ga verhuizen naar Amsterdam. Je zou denken dat daar de vraag naar NT2-docenten haast niet afgenomen KAN zijn... maarja... ik heb nog niet gekeken hoe daar het beleid is.

Ik kan me echter wel voorstellen dat in een stad als Amsterdam de situatie anders ligt dan bij een ROC in bijv Alkmaar of Den Helder.



Overigens een AZC benaderd dat taaldocenten zoekt (vrijwillig) Ik loop al jaren met de gedachten dat ik eens een AZC van binnen wil zien en iets zou willen doen... dus wie weet wat hier uit komt.



Nogmaals thanx voor de tips en blijf vooral met me mee denken!
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Via iemand van de site nederlandsalstweedetaal.nl kreeg ik de tip ook te kijken naar de mogelijkheden om als taalcoach aan de slag te gaan.



Ik heb weer een paar vragen:

- Wat is (ongeveer) het salaris van een beginnend docent NT2? (uurloon)

- Wat is (ongeveer) het salaris van een beginnend taalcoach? (uurloon)

- Wie van jullie is als taalcoach of docent werkzaam in (omgeving) Amsterdam en hoe ligt daar de werkgelegenheid momenteel?



Groetjes!
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
Even omhoog! Ben nog steeds benieuwd naar de antwoorden op mijn vragen.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven