Werk & Studie alle pijlers

Dringende vraag mbt UWV-ZW

15-04-2008 14:49 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een dringende vraag namens mijn vriend over het UWV, met name over de ZW. We moeten namelijk morgen al beslissen.



Ik zal even proberen de situatie uit te leggen:

Mijn vriend zit sinds mei 2006 in de ZW vanwege 3 operaties aan zijn hand en een langdurige revalidatie. In die 2 jaar contact met het UWV kwam het er telkens op neer dat hij niet meer in zijn oude beroep kon terug keren. Mijn vriend probeerde dit te accepteren, alhoewel dit moeilijk is/was omdat hij zijn werk ontzettend leuk vindt, en heeft toen contact opgezocht met een reintegratiecoach.



Afgelopen maand kwam er opeens een arbeidsdeskundige van de WIA bij en die zei hem duidelijk dat ze aan hem niks konden verdienen als ze hem een opleiding moesten betalen en dat het het verstandigst was als hij weer in zijn oude beroep zou terugkeren en dan lichter werk zou doen.

Wij werden toen ook wakker geschudt dat we na 2 jaar ziektewet nog geen steek verder waren gekomen en dat hij over een maand al uit de ZW zou worden gezet en dus echt voor zichzelf zou moeten kiezen.



Alsof het zo moest zijn belde zijn oude werkgever 2 dagen later of hij niet terug zou willen komen. Ze waren altijd erg tevreden over hem en hij kon per direct beginnen. Mijn vriend en ik heel enthousiast, want hij zou ook lichter werk krijgen.

Hij werkt nu sinds 2 weken weer bij zijn oude baas en het gaat erg goed. Geen enkele klachten. Maar nu komt die kerel van de WIA weer. Wij hebben zelf het vermoeden dat hij mijn vriend liever bij een bedrijf wil plaatsen waar deze man ook wat beter van wordt (financieel?). Een bedrijf waar mijn vriend 800 euro netto minder gaat verdienen dan bij zijn huidige baan en het is nog saaier werk ook.



Mijn vriend wil dus helemaal niet weg bij zijn huidige baas en kreeg van die man van het UWV te horen:

Je moet tot je je 2 jaar ZW volledig hebt uitgezeten 4 dagen per week werken en 1 dag per week ziek thuis blijven, zodat je recht hebt op een no risk polis. Als hij dit niet doet gaat hij op eigen risico werken en mag hij zich binnen 6 maanden niet meer ziek melden met klachten aan zijn hand.



Nu hebben wij veel negatieve dingen gelezen over de no risk polis en de meeste bedrijven hebben hier liever niks mee te maken, omdat ze dan 5 jaar onder controle staan bij het UWV.



We vinden het dus erg moeilijk wat we nu moeten doen. Gokken dat hij binnen 6 maanden geen klachten krijgt en daardoor niet 5 jaar vastzitten aan het UWV. Of een maand lang parttime werken (wat in zijn branche moeilijk voor mekaar te krijgen is) en 5 jaar lang UWV controle.



Zo, een lang verhaal. Ik zou heel graag horen of iemand hier ervaring mee heeft/in hetzelfde schuitje heeft gezeten/adviezen hierover heeft. We willen het liefst helemaal niks met het UWV te maken hebben en onze ervaringen zijn eigenlijk helemaal niet goed met hun. Twee jaar lang wordt er niks ondernomen ook niet op aandringen van mijn vriend en een maand voordat hij klaar is met de ZW wordt zijn nieuwe baan in gevaar gebracht. Mijn vriend wil gewoon dolgraag werken en nu worden we geconfronteerd met iets waar nog niet eerder over gesproken is. En dit terwijl de arbeidsdeskundige van de WIA mijn vriend heeft geadviseerd weer terug te gaan naar zijn oude branche.
37 weken zwanger!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je dit even bij een rechtswinkel neer moet leggen. Wat een toestand! Sterkte!
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Wat een raar verhaal...



Misschien moet je vriend overleggen met zijn huidige werkgever? Momenteel krijgt hij nog ziekengeld van zijn baas, en niet van het UWV neem ik aan? Dus als hij weer ziek wordt, moet zijn baas loon doorbetalen. Bij een no-risk polis loopt de werkgever minder risico: het UWV neemt de loondoorbetaling over en mocht jouw vriend in de WIA terecht komen dan hoeft je werkgever niet meer premie te betalen. Aan de andere kant wordt jouw vriend dan als arbeidsgehandicapt aangemerkt en mocht hij bij een andere baas aan de slag gaan, dan kan dit "label" ook in je nadeel werken.



Wat betreft ziektewet: als je vriend bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat en binnen een half jaar op de zelfde klachten ziek wordt, dan kan inderdaad gezegd worden dat er geen loondoorbetaling plaatsvindt omdat je vriend "ziek in dienst" is genomen. Maar ik begrijp dat hij bij zijn oude baas in dienst is gekomen?
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad een vreemd verhaal, al vermoed ik dat veel van de onduidelijkheid voor ons ook opgeroepen wordt omdat Fennah (logisch) niet 'thuis' is in dit wereldje en het lastige materie is.



Fennah, is er een beoordeling gedaan naar de arbeidsmogelijkheden van hem? Als er naar WIA gekeken is, dan zal er een beoordeling moeten hebben plaats gevonden. Dit houdt o.a. een beoordeling in door de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. Deze rapporten kun je overigens opvragen. Hierin wordt o.a. opgemaakt welke belasting vriend wel en niet kan uitvoeren volgens het UWV. Daaruit is kennelijk gebleken dat vriend niet arbeidstechnisch (of eigenlijk 'financieel') volledig arbeidsongeschikt is.



Binnen die belastbaarheid is het vervolgens de bedoeling dat iemand reïntegreert. Je bent zelf vrij in hoe je dat doet, mits je binnen die gestelde belastbaarheidsfactoren etc. blijft. Doe je dat níet, dan is het inderdaad op eigen risico.



Afijn, dit is even heel simpeltjes geschetst. Dit is ingewikkelde materie als je er niet in thuis bent, dus als ik jou was zou ik professionele hulp inschakelen. Denk hierbij aan de wetswinkel of de vakbond. Het FNV heeft bijv. (nog!) een service die voor iedereen -lid en niet lid- toegankelijk is waarbij men je met gedegen informatie verder helpt.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad ook een raar verhaal, maar ik zou het niet minder raar kunnen maken als ik wel thuis was in de materie haha. Het komt er op neer dat ze 2 jaar niet naar de situatie van mijn vriend hebben omgekeken. Het laatste halfjaar zeiden ze dat hij niet terug kon in zijn oude branche, maar kwamen met de meest onzinnige optie, zoals werken in de groenvoorziening (volgens mij zijn dit standaard opties). Hij kwam niet in aanmerking voor WIA. Dus het zo er voor hem op neer komen dat hij nog 1 maand ZW zou krijgen en daarna een tijdlang WW en dan trekken ze hun handen van hem af. Wij zijn niet van plan om daar op te wachten en wat voor andere optie heb je als je nog maar 1 maand ZW hebt.

Mijn vriend zijn baas werd ook gebeld door die reintegratieconsulent van de WIA en had sterk het vermoeden dat hij 'op zijn pikkie was getrapt' omdat wij al een baan hadden gevonden en mijn vriend dus niet ging werken bij het bedrijf wat hij voor ogen had. Loopt ie waarschijnlijk een steekpenning oid mis.

Mijn vriend moet morgen al beslissen. Heel kort aangezien hij dit pas vandaag te horen kreeg. Hij heeft besloten niks meer met een UWV te maken willen hebben en kiest ervoor bij zijn oude werkgever te gaan werken. Omdat dit op zo'n korte termijn besloten moet worden is een wetswinkel geen optie.

Ik wilde alleen graag weten of mensen hetzelfde hebben meegemaakt. Lijkt wel alsof ze op het einde van zijn ZW nog met dingen komen om zijn reintegratie te dwarsbomen. We zijn hartstikke blij dat hij weer aan het werk kan en dat hij helemaal geen klachten heeft. Toch bedankt voor het meedenken!
37 weken zwanger!
Alle reacties Link kopieren
Maar heeft hij de afgelopen twee jaar loondoorbetaling gehad of ziektewet? En één dag bedenktijd? Sorry hoor, dat hoef je niet te accepteren. Morgen opbellen en zeggen dat je eerst het één en ander wilt uitzoeken bij een wetswinkel. Het gaat wel over het inkomen van je vriend!
Alle reacties Link kopieren
Wat verwarrend is in deze topic is het onjuiste gebruik van "ziektewet". Als een werknemer in dienst is bij een werkgever en ziek wordt, dan moet de werkgever 2 jaar (meestal 2e jaar 70%) loon doorbetalen en gelden de regels uit de Wet Verbetering Poortwachter.

Ziektewet is voor mensen die niet in dienst zijn bij een werkgever bv WW-ers, en voor mensen die in het vangnet vallen, bv mensen die ziek zijn vanwege orgaandonatie.



Oke nu mijn reactie. Vraag: Waarom deden de arbodienst en de werkgever al die tijd niets?? Ik werk zelf bij een arbodienst en al deze vragen die jij hier stelt beantwoord ik voor mijn clienten. Of als ik het niet weet verwijs ik ze door.

Jouw vriend heeft zeker de goede keuze gemaakt. Mocht hij langer dan een maand weer volledig werken, (oude functie, zelfde salaris, neem ik aan) en mocht hij daarna onverhoopt toch weer ziek worden, dan begint het hele verhaal van 2 jaar loondoorbetaling gewoon weer opnieuw. Dus spreek goed af met de werkgever dat hij weer volledig arbeidsgeschikt is, en alles is netjes geregeld.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven