![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Ervaringen met Luzac onderwijs
woensdag 9 november 2022 om 06:17
woensdag 9 november 2022 om 08:46
Op de school waar mijn dochter zat tot vorig jaar, was dat gesplitst en hadden de eerdere jaren vrijwel niets te maken met de eindexamenklassen.Parella schreef: ↑09-11-2022 08:20Maar dat is toch 80% van de Luzac populatie? In mijn tijd boden ze alleen de examenjaren. Ik herinner me het als een club drop outs uit hetzelfde sociaal economische milieu, waarbij we vooral veel zopen. Wij zaten ook in de binnenstad. Het schepte een band maar het was ook een gek hoekje van de samenleving. Overigens zijn verreweg de meesten uiteindelijk nog niet ver gekomen qua loopbaan![]()
Mensen gingen niet voor niets naar Luzac, zoals ik al eerder schreef, de meesten hadden wel een of ander smetje.
Ik snap echt niet dat mensen dit overwegen voor een hele schoolcarrière. Er zijn genoeg hele goede middelbare scholen met een hogere sociale status dan Luzac, als dat is wat mensen zoeken.
Maar met je laatst alinea ben ik het zeker eens.
woensdag 9 november 2022 om 08:50
Eens. Mijn dochter heeft nu nog vriendinnen van het Luzac en daarmee heb ik dezelfde ervaring. Wij zijn ook niet stinkend rijk en gedragen ons ook niet zo en haar vriendinnen en ouders ook niet.Naomi1970 schreef: ↑09-11-2022 08:29Onze zoon heeft een 2 in 1 jaar traject gedaan, Dit na ernstige ziekte in voorgaande jaren. Het is voor hem een heel goede periode geweest. Extra aandacht voor de stof die hij gemist had en leuke klasgenoten in een kleine klas. Het is nu al weer 5 jaar geleden maar hij heeft nog steeds contact met een aantal. Vervolgstudie verliep ook prima.
Wij wonen in een rijtjeshuis en zijn niet beiden blank. Ons inkomen is prima maar ik zou ons zeker niet omschrijven als rijk. Geen auto, geen verre vakanties, geen merkkleding bijvoorbeeld. Beetje vreemd om te vermelden maar doe ik toch maar om het beeld over Luzac misschien iets te nuanceren. We hebben gespaard voor het Luzac.
Het klopt wel dat de meeste andere kinderen een andere levensstandaard hebben. Wij hebben drie kinderen en dit was onze jongste. Ik zag toch echt geen verschil in gedrag van kinderen en ouders op het Luzac in vergelijking met niet particuliere middelbare scholen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 9 november 2022 om 09:30
Maar kregen ze dan in het examenjaar niet opeens een hele zwik nieuwe klasgenoten, of bleef dat gescheiden?PamelaCourson1 schreef: ↑09-11-2022 08:46Op de school waar mijn dochter zat tot vorig jaar, was dat gesplitst en hadden de eerdere jaren vrijwel niets te maken met de eindexamenklassen.
Maar met je laatst alinea ben ik het zeker eens.
woensdag 9 november 2022 om 09:30
Dat is wat twee nichtjes van mij ook hebben gezegd. Ze hebben ook Luzac gedaan en vertelden dat de resultaten van het CSE gemiddeld lager lagen dan landelijk, maar de resultaten van de schoolexamens hoger. Op die manier konden ze slagen.intothewild schreef: ↑09-11-2022 09:16Ooit gehoord van een docent aan het Luzac: 'je koopt een diploma'.
woensdag 9 november 2022 om 09:38
woensdag 9 november 2022 om 09:39
Als je particulier onderwijs overweegt dan zou ik je eerder Winford dan Luzac aanraden. Dat is een heel ander slag populatie dan op Luzac en mi ook geschikter om de hele schoolloopbaan door te brengen. Wel, afhankelijk van welke vestiging je zit, nóg kleinere klassen dan op Luzac, zeker in de lagere jaren.
Am Yisrael Chai!
woensdag 9 november 2022 om 09:39
Je koopt goed onderwijs en je wordt bij de hand gehouden, spoon feeding zeg maar.intothewild schreef: ↑09-11-2022 09:16Ooit gehoord van een docent aan het Luzac: 'je koopt een diploma'.
Je koopt je diploma echter niet. Tijdens het centraal schriftelijke examen moet je het toch echt zelf doen.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
woensdag 9 november 2022 om 09:48
Dat zou impliceren dat de school de cijfers fictief ophoogt om een slechter cijfer tijdens het landelijk examen te compenseren. Beetje dubieus. Ik had destijds een vak niet gehaald in 6 VWO en heb vervolgens twee vakken op het Luzac gedaan (met het oog op risicospreiding). Ik durf wel te zeggen dat ik op het Luzac bijzonder goed en intensief onderwijs heb gehad. Waar ik het jaar daarvoor een onvoldoende voor Frans had, haalde ik op mijn eindlijst een nette 7 (en ik geloof dat het cijfer van mijn centraal schriftelijke examen gelijk lag met dat van het school cijfer).JuliaAgrippina schreef: ↑09-11-2022 09:30Dat is wat twee nichtjes van mij ook hebben gezegd. Ze hebben ook Luzac gedaan en vertelden dat de resultaten van het CSE gemiddeld lager lagen dan landelijk, maar de resultaten van de schoolexamens hoger. Op die manier konden ze slagen.
Dat gezegd hebbende: door de spoon feeding cultuur en het verplichte huiswerk maken, ben je als leerling ontzettend geholpen.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
woensdag 9 november 2022 om 09:58
Je koopt kleinere klassen en meer begeleiding (qua leren plannen, checken van huiswerk etc), maar je moet nog steeds minstens net zo hard werken. En je maakt lange dagen van 9 tot 5, plus de meeste kinderen moeten ook nog verder reizen. Dus het is maar wat je kopen noemt.intothewild schreef: ↑09-11-2022 09:16Ooit gehoord van een docent aan het Luzac: 'je koopt een diploma'.
pamelacourson1 wijzigde dit bericht op 09-11-2022 09:59
3.35% gewijzigd
woensdag 9 november 2022 om 09:59
En dan moet je naar het hoger onderwijs daarna waar je letterlijk niks voorgekauwd gaat worden en dan heb je nul skills om dat in goede banen te leiden, lijkt me.Baggal schreef: ↑09-11-2022 09:48Dat zou impliceren dat de school de cijfers fictief ophoogt om een slechter cijfer tijdens het landelijk examen te compenseren. Beetje dubieus. Ik had destijds een vak niet gehaald in 6 VWO en heb vervolgens twee vakken op het Luzac gedaan (met het oog op risicospreiding). Ik durf wel te zeggen dat ik op het Luzac bijzonder goed en intensief onderwijs heb gehad. Waar ik het jaar daarvoor een onvoldoende voor Frans had, haalde ik op mijn eindlijst een nette 7 (en ik geloof dat het cijfer van mijn centraal schriftelijke examen gelijk lag met dat van het school cijfer).
Dat gezegd hebbende: door de spoon feeding culture en het verplichte huiswerk maken, ben je als leerling ontzettend geholpen.
woensdag 9 november 2022 om 10:00
Daar was ik eerst ook bang voor. Maar je leert juist heel goed plannen en overige skills die je daarna weer kunt gebruiken.Honingbij_ schreef: ↑09-11-2022 09:59En dan moet je naar het hoger onderwijs daarna waar je letterlijk niks voorgekauwd gaat worden en dan heb je nul skills om dat in goede banen te leiden, lijkt me.
woensdag 9 november 2022 om 10:09
Ik neem aan dat jullie zeer vermogend zijn als 5 of 6 jaar Luzac een optie is. Door de extreem hoge kosten trek je automatisch een bepaald publiek en sluit je heel veel anderen uit. Dat lijkt een voordeel (geen kinderen uit achterstandswijken in de klas) maar je kind leert hier dus ook niet mee omgaan en dat vormt later wel een probleem. Daarnaast tref je hier kinderen van rijke, vaak hoogopgeleide en voornamelijk witte ouders. Die betalen veel geld dus de druk en verwachtingen zijn hoog. En kinderen die hier komen zijn elders al (soms meermaals) uitgevallen. Je treft er dus veel kinderen die het op een reguliere school niet redden (anders waren ze daar wel gebleven). Dus veel kinderen met leer- en gedragsproblemen. Daarnaast ook de zeer gemotiveerde leerlingen die 2 jaar in 1 willen doen. Of leerlingen die langdurig ziek zijn geweest.
Zoals gezegd verliest je kind aansluiting met zijn omgeving. Iedereen komt van ver. En het is een streng beleid met lange dagen. Er is geen lesuitval of tussenuren. Les op zaterdag is heel normaal.
Waar je alleen goed naar moet kijken is de periode daarna. Jarenlang al die individuele aandacht en speciaal beleid op jouw kind afgestemd. En dan kom je op een enorme hogeschool of universiteit en moet je het opeens alleen doen. Niemand die nog rekening met je zal houden. En als dat alles nodig is voor een bepaald niveau. Kan je je afvragen of een jongere wel echt havo of vwo nieau heeft.
Zoals gezegd verliest je kind aansluiting met zijn omgeving. Iedereen komt van ver. En het is een streng beleid met lange dagen. Er is geen lesuitval of tussenuren. Les op zaterdag is heel normaal.
Waar je alleen goed naar moet kijken is de periode daarna. Jarenlang al die individuele aandacht en speciaal beleid op jouw kind afgestemd. En dan kom je op een enorme hogeschool of universiteit en moet je het opeens alleen doen. Niemand die nog rekening met je zal houden. En als dat alles nodig is voor een bepaald niveau. Kan je je afvragen of een jongere wel echt havo of vwo nieau heeft.
woensdag 9 november 2022 om 10:11
Maar dat is alweer lang (sorry hoor
![Wink ;-))](./../../../../smilies/79_wink.gif)
woensdag 9 november 2022 om 10:21
Maar schoolexamens en andere opdrachten tellen ook mee natuurlijk. En reken maar dat docenten worden afgerekend op het slagingspercentage. Dat is namelijk het verkooppunt van zo'n opleiding. Iedereen krijgt een diploma. Natuurlijk koop je individuele begeleiding en veel structuur en kleine klassen. Maar docenten wordt echt wel aangegeven dat iedereen moet slagen (een zeer uitzonderlijk geval daargelaten). En als het niet goed gaat is dat altijd de schuld van de docent. Kennis heeft daar les gegeven dus kon het precies aangeven. Veel kinderen die mislukt waren in het reguliere onderwijs of problemen thuis (ouders met eigen bedrijven en hoge functies die vaak weg waren of altijd aan het werk en niet wisten wat ze met zo'n lastige puber aanmoesten). Dat mocht hij dan oplossen. Want daar betaalden ze voor. Het was voor hem heel normaal om de secretaresse te bellen als hij een ouder wilde spreken. En ouders vonden het doodnormaal hem te kunnen spreken op alle momenten van de dag (dus ook in het weekend, avonduren of op feestdagen). Vanuit de werkgever werd dit ook verwacht want "deze ouders hebben nu eenmaal geen 9 tot 5 baan".
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 9 november 2022 om 10:47
Dat 'bij de hand houden' heb ik niet zo ervaren trouwens. Wel dat het heel gestructureerd is en lange dagen verplicht op school inclusief huiswerk maken. Ik vind dit juist heel goed en je ziet dit gelukkig ook steeds meer bij universiteiten ontstaan. Verplichte aanwezigheid bij colleges en werkgroepen en heel gestructureerd met veel tussentijdse opdrachten en toetsen. Dat doen ze omdat het werkt.
Omdat uitval en vertraging 'vroeger' schering en inslag was aan de universiteiten en dat nu niet meer geaccepteerd wordt.
In het buitenland is het heel normaal om een veel gestructureerder programma te hebben. Aan de buitenlandse Ivy League uni's zit je gewoon van 9-17 op school, altijd al, ook bij studies as Rechten en talen. Dat kan je 'aan het handje' noemen, maar ik noem het: goed onderwijs. Je kan niet beweren dat die mensen niet voorbereid zijn op het echte leven of daarna in een gat vallen ofzo. Mijn ervaring is dat je in de meeste banen juist in een stramien komt, dus prima voorbereiding.
Omdat uitval en vertraging 'vroeger' schering en inslag was aan de universiteiten en dat nu niet meer geaccepteerd wordt.
In het buitenland is het heel normaal om een veel gestructureerder programma te hebben. Aan de buitenlandse Ivy League uni's zit je gewoon van 9-17 op school, altijd al, ook bij studies as Rechten en talen. Dat kan je 'aan het handje' noemen, maar ik noem het: goed onderwijs. Je kan niet beweren dat die mensen niet voorbereid zijn op het echte leven of daarna in een gat vallen ofzo. Mijn ervaring is dat je in de meeste banen juist in een stramien komt, dus prima voorbereiding.
woensdag 9 november 2022 om 11:13
Mijn zoon zit nu op het LUZAC, wat willen jullie weten?
Of de vooroordelen waar zijn? Deels uiteraard. Maar dat je er een diploma koopt is zoveel onzin bij elkaar en ik snap werkelijk niet waar dat hardnekkige misverstand toch vandaan komt. Ze maken echt exact dezelfde schoolexamens en eindexamens en moeten aan precies dezelfde normen voldoen. Het enige verschil is de kleinere klassen, de studieuren (geen huiswerk thuis) de lange dagen en de strikte regels (zoveel keer te laat is op zaterdag terugkomen) en werkt het? Ja het werkt. Voor sommigen is dit precies wat ze nodig hebben. Is het eerlijk dat je je er scheel voor betaald? Lastige stelling. Je krijgt wel een bepaald publiek (hoewel dat ook weer niet helemaal klopt)
Al met al zijn wij tevreden. Met de korte lijntjes en het contact en de betrokkenheid.
Of de vooroordelen waar zijn? Deels uiteraard. Maar dat je er een diploma koopt is zoveel onzin bij elkaar en ik snap werkelijk niet waar dat hardnekkige misverstand toch vandaan komt. Ze maken echt exact dezelfde schoolexamens en eindexamens en moeten aan precies dezelfde normen voldoen. Het enige verschil is de kleinere klassen, de studieuren (geen huiswerk thuis) de lange dagen en de strikte regels (zoveel keer te laat is op zaterdag terugkomen) en werkt het? Ja het werkt. Voor sommigen is dit precies wat ze nodig hebben. Is het eerlijk dat je je er scheel voor betaald? Lastige stelling. Je krijgt wel een bepaald publiek (hoewel dat ook weer niet helemaal klopt)
Al met al zijn wij tevreden. Met de korte lijntjes en het contact en de betrokkenheid.
woensdag 9 november 2022 om 11:15
Wat is trouwens een Luzac kind en hoe kan je dat nu al zeggen terwijl hij of zij nog op de basisschool zit?
Mijn ervaring tot nu toe is dat er geen kinderen hun hele schoolcariere hier doen. Hooguit deels of een examenjaar of de vavo. Van klas 1 tot 6 gebeurt hier eigenlijk niet. Zou ik ook niet willen want je mist alle fun van een openbare school met vrienden en feestjes en echt iets op kunnen bouwen. Het luzac is meer een fabriek waar ze je klaarstomen voor een examen. Daar is het overigens uitermate geschikt voor. Wij zijn tevreden.
Mijn ervaring tot nu toe is dat er geen kinderen hun hele schoolcariere hier doen. Hooguit deels of een examenjaar of de vavo. Van klas 1 tot 6 gebeurt hier eigenlijk niet. Zou ik ook niet willen want je mist alle fun van een openbare school met vrienden en feestjes en echt iets op kunnen bouwen. Het luzac is meer een fabriek waar ze je klaarstomen voor een examen. Daar is het overigens uitermate geschikt voor. Wij zijn tevreden.
dehaarklipvanmc wijzigde dit bericht op 09-11-2022 11:21
1.57% gewijzigd
woensdag 9 november 2022 om 11:25
Er is geen 'manier' om je te doen slagen. Het is gewoon een normale school qua cijfers en toetsen die gewoon landelijk zijn bepaald en landelijk worden becijferd. Daar valt niks op af te dingen op welke manier dan ook. Je slaagt of je slaagt niet. Dat ligt ook op het Luzac geheel aan jezelf.JuliaAgrippina schreef: ↑09-11-2022 09:30Dat is wat twee nichtjes van mij ook hebben gezegd. Ze hebben ook Luzac gedaan en vertelden dat de resultaten van het CSE gemiddeld lager lagen dan landelijk, maar de resultaten van de schoolexamens hoger. Op die manier konden ze slagen.
woensdag 9 november 2022 om 11:26
Winford zit hier niet in de buurt. Luzac was de enige particuliere optie. Hierna heb je trouwens ook particuliere hbo's mocht je dat willen.fashionvictim schreef: ↑09-11-2022 09:39Als je particulier onderwijs overweegt dan zou ik je eerder Winford dan Luzac aanraden. Dat is een heel ander slag populatie dan op Luzac en mi ook geschikter om de hele schoolloopbaan door te brengen. Wel, afhankelijk van welke vestiging je zit, nóg kleinere klassen dan op Luzac, zeker in de lagere jaren.
woensdag 9 november 2022 om 11:27
Allemaal vooroordelen en van horen zeggen. Mijn kind zit er nu en het zijn allemaal net mensenevelien2010 schreef: ↑09-11-2022 10:21Maar schoolexamens en andere opdrachten tellen ook mee natuurlijk. En reken maar dat docenten worden afgerekend op het slagingspercentage. Dat is namelijk het verkooppunt van zo'n opleiding. Iedereen krijgt een diploma. Natuurlijk koop je individuele begeleiding en veel structuur en kleine klassen. Maar docenten wordt echt wel aangegeven dat iedereen moet slagen (een zeer uitzonderlijk geval daargelaten). En als het niet goed gaat is dat altijd de schuld van de docent. Kennis heeft daar les gegeven dus kon het precies aangeven. Veel kinderen die mislukt waren in het reguliere onderwijs of problemen thuis (ouders met eigen bedrijven en hoge functies die vaak weg waren of altijd aan het werk en niet wisten wat ze met zo'n lastige puber aanmoesten). Dat mocht hij dan oplossen. Want daar betaalden ze voor. Het was voor hem heel normaal om de secretaresse te bellen als hij een ouder wilde spreken. En ouders vonden het doodnormaal hem te kunnen spreken op alle momenten van de dag (dus ook in het weekend, avonduren of op feestdagen). Vanuit de werkgever werd dit ook verwacht want "deze ouders hebben nu eenmaal geen 9 tot 5 baan".
![Smile :-)](./../../../../smilies/icon_e_smile.gif)
En nee niet iedereen krijgt een diploma, was het maar zo'n feest. Dan snap je er denk ik echt niks van. Je moet gewoon keihard werken. En tijd voor gezelligheid of geouwehoer is er amper.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 9 november 2022 om 11:44
Hoeft niet. Ik heb de hele middelbare school geen reet gedaan op mijn reguliere school. Kan me ook niet herinneren daar ooit in begeleid te zijn. Wel gewoon in 6 jaar geslaagd. Dus toen ik naar de universiteit ging was dat wel even een probleem. Vriendin die na hangen en wurgen het laatste jaar over heeft gedaan op Luzac heeft helemaal opnieuw leren leren en kon die vaardigheid zo meenemen naar de universiteit en ging daar als een trein.Honingbij_ schreef: ↑09-11-2022 09:59En dan moet je naar het hoger onderwijs daarna waar je letterlijk niks voorgekauwd gaat worden en dan heb je nul skills om dat in goede banen te leiden, lijkt me.
Alle Luzac-kinderen die ik uit mijn schooltijd ken zijn ook goed terecht gekomen met banen als advocaat, accountant en tandarts. En een chirurg, maar dat was iemand die niet was blijven zitten, maar specifiek naar Luzac ging om hogere cijfers voor inloten te halen. Moet er wel bij zeggen dat ze allemaal vanuit hun familie wel goede netwerken in de betreffende vakgebieden hadden.
woensdag 9 november 2022 om 11:46
Niet alle tieners zijn geschikt voor het reguliere middelbare onderwijs. Dat merk ik ook bij een van mijn eigen kinderen. Het grote punt dat dan ontstaat, is dat je wel een diploma nodig hebt om verder te komen in de wereld. Ik kan me best voorstellen dat je je dan wendt tot het Luzac of soortgelijke instituten, als je daar het geld voor hebt.
Maar om daar vanaf de brugklas (?) al te gaan beginnen? Ik ben wel benieuwd naar de achtergrond daarvan.
Maar om daar vanaf de brugklas (?) al te gaan beginnen? Ik ben wel benieuwd naar de achtergrond daarvan.
woensdag 9 november 2022 om 12:05
Evelien: ik herken dat dus helemaal niet. En ook niet dat je bijna een gegarandeerd diploma krijgt. Het merendeel haalde het diploma wel (er waren zakkers), maar dat was op regulier onderwijs niet anders.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
woensdag 9 november 2022 om 12:09
Ik weet niet wie het zei, maar les op zaterdag is helemaal niet “heel normaal”. Mijn dochter heeft 3 jaar op het Luzac gezeten en heeft in die tijd één keer op zaterdag naar school gemoeten omdat een toets was uitgevallen door een docent met corona en die onmogelijk doordeweeks door iedereen in te halen was. Verder was het alleen voor leerlingen die hun huiswerk nooit maakten.
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in