Werk & Studie alle pijlers

Geen uitdaging krijgen op stage

23-03-2022 21:50 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedenavond allemaal!

Ik ben op dit moment HBO student Social Work en loop dit studiejaar stage in een gezinshuis. In dit huis wonen 6 jeugdigen met een verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. De doelgroep zelf is heel uitdagend en complex. En alle kinderen zijn zo verschillend en uniek. Daarnaast vind ik het ook ontzettend leuk om in een groepetting te werken.
De tijd gaat snel. Ik loop er al een halfjaar stage en mijn stage loopt nog tot halverwege juli.

Vanuit school verwachten ze dat ik naast het 'op de groep staan' ook nog andere verantwoordelijkheden op me neem. Hierbij denken zij aan een mentorschap (onder begeleiding van mijn stagebegeleider) waarbij ik ook meer regel voor het individuele kind. Ze willen dat ik gesprekken bijwoon met eventueel ouders, voogd, scholen en andere organisaties als deze aan bod komen. Eventueel zaken omtrent financiën regelen bij de gemeente zou ook goed onder dit takenpakket passen.

Ik zou niets liever willen. Ik ben snel verveeld en merk nu al dat ik toe ben aan extra taken. Ik vind dingen organiseren en regelen namelijk ook heel leuk. Ik heb dit gesprek ook met mijn stagebegeleider gehad en volgens hem is daarin ook veel mogelijk. Echter werk ik nauwelijks met hem samen (komt roostertechnisch anders niet uit vanwege personeelstekort) en denken mijn andere collega's daar anders over. De mentorschappen zijn verdeeld over alle collega's. Ik heb al aangekaart dat ik graag gesprekken op scholen wil bijwonen, maar dit is niet tot nauwelijks mogelijk. Zij vinden dit geen taak van een stagiaire. De meesten van mijn collega's zijn MBO geschoold. En daar is absoluut niks mis mee, maar zij hadden deze opdrachten zelf niet tijdens hun stageperiode. Over het algemeen vinden mijn collega's al dat ik 'teveel' doe voor een stagiaire. Anderzijds denkt school er ook anders over en haal ik op deze manier mijn stage niet, of kantje boord. Als ik alleen groepswerker zou willen worden, kan ik volgens hen net zo goed een MBO opleiding doen.

Ik snap uiteraard wel dat je als stagiaire niet alles kumt bijwonen, omdat de doelgroep complex is en niet iedereen zit te wachten op een extra (onbekend), gezicht. Maar ik word nu bij vrijwel alles weggehouden..

Ik wil meer uit mezelf halen, maar dat lukt nu niet. Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken?
Alle reacties Link kopieren
Dit zo spoedig mogelijk bij je school neerleggen. En maak een afspraak waarbij jij, school en je begeleider aanwezig zijn. Ga daar een actieplan maken over welke doelen jij specifiek hebt en hoe je die gaat bereiken. Heel concreet. Bijv: aanwezigheid bij schoolgesprek: welke client, op welke termijn. En zo een aantal om hiermee je opdrachten af te dekken.

Maw neem het initiatief en wacht niet af!
Alle reacties Link kopieren
Zelf ook Social work gedaan en tijdens mijn stage Begeleid wonen hoefde dit (nog?) niet. Het ging erom dat je zelfstandig als begeleider kon functioneren. Dat was het. Het verschil met mbo was dat zij geen behandelplannen schreven. Het lijkt me raar dat dit nu ineens niet meer genoeg is. Ik zou dus nogmaals met school overleggen wat nu echt verplicht is om deze stage goed af te ronden. En dan aangeven hoe het zit.
Alle reacties Link kopieren
Leg dit absoluut zo snel mogelijk neer bij je stagebegeleider van het werk.
Maak helder met hem samen wat je gaat doen dit komende half jaar en communiceer dit samen naar het team.
Maak dus een plan.

Ik snap dat je tijdelijk bent, stage hebt en je dus niet teveel zaken kunt doen, maar je kunt wel werk van anderen projectmatig uit handen nemen van collega's.

Is er verder niet een verbeterpunt van de organisatie waar jij je tanden in kunt zetten? Betere administratie, plannen, checklist van het een of ander, netwerk in kaart rondom klanten, dat soort zaken.

En omdat dit niet ten koste moet gaan van je stage, neem je school ook mee in dit proces.
I noticed how your people didn't support you. So, I sent you strangers -- The Universe
Als het goed is, is er een stagecontract getekend tussen jouzelf, de school en de instelling. In dat contract staan onder andere de taken die je moet uitvoeren, vermeld. Wat staat daar vermeld over de taken die je opnoemt? Dan is er ook nog een stagehandleiding waarin veel vermeld staat, maar je stagecontract is wel de basis.

Ga hierover in gesprek met je stagebegeleider van je opleiding en leg dit daar neer. Die is daar voor aangesteld. Zo houd je je opleiding ook op de hoogte van wat er speelt.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou eerst met je stagebegeleider concrete afspraken maken over het uitvoeren van je examens op je stage. Waar je mee bezig gaat en hoe. Wat jouw taak is en wat je van haar nodig hebt. Zorg dat je structureel een afspraak hebt zodat je het plan kan bijschaven als het nodig is.

Daarnaast zou ik de praktijkopleider van de instelling en je studiecoach (en zeker als het niet lukt concrete afspraken te maken ) inlichten over wat je nodig hebt en waar je tegenaan loopt.

Van die collega’s zou ik me niet heel veel aantrekken. Zij hebben kennelijk geen kaas gegeten van het begeleiden van een leerling.
Die moet je niet proberen te overtuigen.
Alle reacties Link kopieren
Je probleem is momenteel niet: ik verveel me snel en ik krijg te weinig uitdaging.

Je probleem is: mijn stage voldoet niet aan de eisen van mijn opleiding, waardoor ik mogelijk ga zakken voor mijn stage.

Jij kan praten als Brugman, maar daarmee verandert je stage-inhoud niet.
Schakel je school in om het gesprek met de stageplek aan te gaan.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren
Welk jaar zit je? En heb je een leercoach? Ik ben toevallig net gestart vorige maand met SW en lees in het praktijkcontract dat we op mijn school gebruiken dat je 1x per half jaar minimaal een gesprek moet hebben met stagebegeleider en leercoach samen. Maar dat mag natuurlijk ook vaker. Doe je voltijd of deeltijd?

Is het een stage of een leerwerkplek? Als het echt een stage is komt het op me over alsof je nu volledig als een betaalde kracht wordt ingezet en dat lijkt me niet de bedoeling.
Ik heb ook een killer body. Als ik maar lang genoeg op je hoofd blijf zitten ga je dood.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou als ik jouw was opnieuw in gesprek gaan met je stagebegeleider. Hij staat open voor de taken die je wil doen dus je zou aan hem kunnen voorleggen dat de andere collega’s niet openstaan voor de taken die je met hem hebt afgesproken. En dan samen met hem kijken naar mogelijke oplossingen, zoals:

- toch meer diensten met hem ingepland worden zodat je onder zijn begeleiding mentorschap van één van zijn jeugdigen kan uitvoeren? (Als stagiaire sta je boventallig neem ik aan. Ik begrijp daardoor niet zo goed waarom je niet met hem ingepland kan worden. Kan jij nooit op de dagen dat hij werkt? Is hij er weinig?). En dan met hem concrete afspraken maken over wat je wanneer gaat doen.
- in een teamvergadering aangeven wat je taken en doelen de komende periode zullen zijn (en dat dit zo is afgesproken met je stagebegeleider) en met welke collega je samen het mentorschap van een jeugdige kan vormgeven (bijvoorbeeld met een collega met wie je wel vaak diensten draait?). Maak dan met desbetreffende collega concrete afspraken over wat je wanneer gaat doen.

Lukt het bovenstaande niet dan zou ik bij je opleiding aangeven waar je tegen aanloopt en dat je zo je leerdoelen niet kan behalen.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat jouw taken ondersteunend zijn, met de mentoren nog steeds volledig op de hoogte van alles? Want het lijkt me toch niet de bedoeling dat je ergens een half jaar komt stage lopen bij een kwetsbare doelgroep en dat de vertrouwensband die een mentor nodig heeft om met en namens de cliënt gesprekken te voeren, nu moet overlaten aan jou om te oefenen en waarvan op voorhand al duidelijk is dat je weer vertrekt. Ik kan me voorstellen dat bijv. ouders of een school ook graag een vertrouwd en continue gezicht hebben waar ze na een half jaar ook mee verder kunnen. Is het niet meer de bedoeling dat je er in het beste geval bij bent en evt. nog wat toevoegt? Ik neem aan toch zeker niet in de plek vd mentor? Want ik vraag me af of je dat wel moet willen voor de vertrouwensrelatie.
Alle reacties Link kopieren
Absoluut nu al bij je school melden. Dat kan door een gesprek met iemand van school erbij, zoals gonnie voorstelt, maar op zijn minst door een mail te sturen met daarin heel helder wat het probleem is: ik krijg op dit moment mijn leerdoelen niet geregeld door roostermoeilijkheden, ik werk er aan om dit op te lossen maar wil jullie hierover informeren.
Als in het slechtste geval je stageplek blijft tegenwerken en je het niet voor elkaar krijgt, en je komt over een halfjaar daarmee aan bij je school, zak je voor je stage. Als je dan nog gaat vertellen dat je er echt voor gevochten hebt maar tegengewerkt werd, is dat totaal ongeloofwaardig. Als je het nu al aankaart, en je school de komende tijd op de hoogste houdt, bouw je een veel betrouwbaarder dossier op waarmee je kunt aantonen dat het buiten jouw macht lag.

Beter nog natuurlijk als het opgelost wordt, met alle tips hierboven (concrete planning eisen van stagebegeleider, etc), maar als dat niet goed lukt, helpt het echt als je tijdig je opleider hebt ingelicht.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven