![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Gepromoveerd of niet?
maandag 13 maart 2023 om 19:26
Hi, even een misschien stomme vraag. Een oud studiekennisje (verwaterd genoeg dat we geen gemeenschappelijke kennissen hebben, ik geen contactgegevens meer heb van haar en het wat gek zou zijn om haar überhaupt nog te benaderen) had vandaag haar promotie aan de UU, zag ik toevallig in de agenda aldaar. Aangezien het onderwerp me ook erg interesseerde heb ik online meegekeken met de livestream.... Tot ik werd weg geroepen voor iets belangrijks en het einde heb gemist. Ik ben nu toch zo benieuwd of ze het heeft gehaald en zich eindelijk Doctor mag noemen na haar harde werk, maar kan dit dan weer nergens terug vinden. Iemand een idee of je dit kan zien ergens?
maandag 13 maart 2023 om 19:35
Tuurlijk heeft ze dat gehaald. Ze geven je geen toelating om te verdedigen als ze weten dat je niet gaat slagen. Eens je mag verdedigen gaat het puur nog om de ceremonie.
Maar als je écht zeker wil zijn: sommige universiteiten hebben misschien wel overzichten van wie er gepromoveerd is. Of misschien zet ze het wel op haar LinkedIn?
Maar als je écht zeker wil zijn: sommige universiteiten hebben misschien wel overzichten van wie er gepromoveerd is. Of misschien zet ze het wel op haar LinkedIn?
maandag 13 maart 2023 om 19:42
maandag 13 maart 2023 om 21:59
maandag 13 maart 2023 om 22:07
Haha, nee, zo’n specifieke regel is er niet. De meeste universiteiten hebben in hun examenregelement staan dat de mogelijke uitslagen van het examen (formeel is het een examen) zijn: geslaagd of geslaagd cum laude. De optie ‘gezakt’ komt gewoon niet eens voor. Blijkbaar had de TUE dat niet zo letterlijk in de reglementen staan, maar zelfs daar werd getwijfeld of dit überhaupt wel kon. En nog steeds is dat juridisch niet helemaal 100% duidelijk geloof ik. En dan was het nog een behoorlijk bijzonder verhaal ook, met haperende verbindingen, en onderling gedoe met begeleiders etc.
Formeel is de enige eis dat je het examen aflegt, dus dat zij je op kunnen vatten als op komen dagen en geluid maken. Maar ik weet van maar liefst twee gevallen waar iemand postuum alsnog promoveerde (beide promovendi die ernstig ziek waren, en overleden toen het boekje wel zo goed als af was). Dus die zijn niet eens op komen dagen.
In Nederland kun je er inderdaad gewoon van uit gaan dat iemand het gehaald heeft, als hij aanwezig was. In het buitenland is dat overigen anders.
maandag 13 maart 2023 om 22:38
En als iemand het al niet zou halen dan zit daar ongetwijfeld een heel verhaal achter dat al maanden of jaren aan de gang was. Dus dat gebeurt echt niet zomaar!
maandag 13 maart 2023 om 22:44
Zelf had ik trouwens eerst een interne verdediging zonder publiek. Daar wordt je écht het vuur aan de schenen gelegd. Op basis van die interne verdediging wordt dan beslist of de publieke verdediging wel of niet kan doorgaan, waarbij het dan wel echt nog mogelijk is dat ze nee zeggen.
Maar je laten afgaan voor publiek, dat doen ze niet, dus de publieke verdediging was dan wel puur ceremonieel.
Maar je laten afgaan voor publiek, dat doen ze niet, dus de publieke verdediging was dan wel puur ceremonieel.
woensdag 15 maart 2023 om 09:18
Dat heb ik ook nog nooit gehoord! Maar het verschilt ook per land. In de UK word je wel beoordeeld op de verdediging. Die vindt plaats achter gesloten deuren, en zonder vooraf vastgestelde eindtijd. Naar aanleiding daarvan moet je nog van alles wijzigen in je proefschrift en dan is het pas klaar.Rosanna1985 schreef: ↑13-03-2023 22:44Zelf had ik trouwens eerst een interne verdediging zonder publiek. Daar wordt je écht het vuur aan de schenen gelegd. Op basis van die interne verdediging wordt dan beslist of de publieke verdediging wel of niet kan doorgaan, waarbij het dan wel echt nog mogelijk is dat ze nee zeggen.
Maar je laten afgaan voor publiek, dat doen ze niet, dus de publieke verdediging was dan wel puur ceremonieel.
In Nederland is het geregeld als de manuscriptcommissie het manuscript heeft goedgekeurd.
Een proefverdediging is dan gebruikelijk maar dat is gewoon om te oefenen.
Ik stel dan zelf wel vaak de lastigere vragen in het kader van dan heb je dat maar vast geoefend.
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in