Werk & Studie alle pijlers

Gezin en dan weer een voltijd studie willen gaan volgen...

10-01-2009 13:26 59 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er is een studie die ik heel erg graag wil gaan volgen, maar daarbij is een probleem...de studie bestaat alleen als voltijdstudie. Nu heb ik een gezin en redden we het niet op alleen het salaris van mijn vriend. Ik ben heel erg hard op zoek naar verhalen van mensen die in een gelijksoortige situatie zitten en toch die voltijdopleiding zijn gaan volgen die zij zo graag wilden volgen. Zowel positieve als negatieve verhalen zijn welkom. Hoe hebben jullie dat aangepakt, wat voor baantje had je naast je studie, hield je nog wel wat tijd over voor je gezin enz.
Alle reacties Link kopieren
Mag ik weten welke studie? Sommige voltijdsstudie zijn er ook speciaal voor mensen met gezinnen dus dan heb je wel altijd les in de avond zodat je overdag kan werken. Bijvoorbeeld rechten aan de Haagse Campus van de universiteit Leiden. Het is wel zwaar maar zeker te doen.
Alle reacties Link kopieren
Vraag ook bij de studiecoordinator van die opleiding of je hem in deeltijd kan doen. Je kan dan bijv. 1 jaar de helft van de vakken volgen, en het andere jaar de overige vakken. Dan verdeel je het en kijk je naar het rooster. Wellicht dat je er een parttime baan omheen kan 'draaien'.

Er zit 1 'maar' aan, offcieel moet je met een voltijdstudie je propedeuse in 2 jaar halen. Dan moet je dus krap alles halen volgens mijn voorstel. Aan de andere kant: wellicht heb je eerder verworven competenties waarvoor je vrijstelling krijgt en bovendien, stel je hebt aan het eind van jaar 2 nou net 1 vak niet gehaald, dan kun je vragen om coulance met betrekking tot je BSA (bindend studieadvies). Als jij die twee jaar knoerthart gewerkt hebt, je best hebt gedaan, trouw bent gekomen, inzet hebt getoond en deadlines hebt behaald, dan zou het mij verbazen als ze je afschieten op 1 vak...
Alle reacties Link kopieren
Ook ik ben benieuwd naar antwoorden...

Hoe doen jonge studerende moeders het in deze economisch zware tijden?

De baby is er nog niet, maar op dit moment komen we rond van 2 salarissen (van mij en van mijn vriend) 2200+1400 euro per maand. Elke maand gaan alles op. En we kopen echt alleen het broodnodige. Ik ben bang dat als ik terug ga studeren het super zwaar gaat worden. Heeft iemand ervaringen/tips?
Alle reacties Link kopieren
Ik kan niet voor alle jonge studerende moeders spreken maar wel voor mijzelf. Wij hebben alles zo gedaan dan wij rond kunnen komen van 1 inkomen, dat manlief verdient. Daarnaast heb ik voor de kosten in de kinderopvang een uitkering en in combinatie met studiefinanciering is dat prima te doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het heel zwaar. Ik studeer welliswaar in deeltijd, maar doordat ik best veel tijd nodig heb voor de studie ben ik maar in staat om 2 dagen in de week te werken. Hierdoor hebben we echt het minimale te besteden.(we zijn vriend en ik, geen kinderen, wel huisdieren) En vooral dat vreet aan me. Ik weet dat het van tijdelijke aard is, maar ik kan niet tegen deze financiele krapte.

Meer werken zit er voor mij helaas echt niet in, ik werkte tot vorig jaar 4 dagen in de week, maar dat was veel te zwaar en zorgde ervoor dat met een burnout thuis kwam te zitten.
Alle reacties Link kopieren
hahaha Lode nu zie ik pas dat jij het bent. Een tijdje geleden hadden we het nog over NOD en zwangerschapstesten. hihihi
Alle reacties Link kopieren
Het is zwaar. Ik heb zowel een HBO als WO gedaan als grotendeels alleenstaande moeder. Had een parttime baan en alimentatie, ongeveer 2000 netto in de maand.

Daar moest ik alles van doen. Ook collegegeld want dat is voor boven de 30 ook fors (in mijn geval 1900 euro geweest) en je boekengeld.



Voor mij zat een deel van de 'oplossing' door inderdaad economisch te koken: grote pan nasi, bami, macaroni etc en dat invriezen in bakjes en zakjes. Verder: verjaardagen, kerst etc doet u mij een lol met een boekenbon die ik weer kon gebruiken voor mijn studie. Mijn omgeving kotste die bonnen echt wel uit zo langzamerhand, maar het was de enige oplossing.



Verder is het heel zwaar, zeker het eerste jaar komt als een waterval over je heen. Zorg dat je partner er achter staat, ook als het betekent dat je niet meegaat naar een feestje omdat je nog een essay moet maken of een tentamen hebt. Je niet gezellig op de bank een filmpje kijkt maar naar zolder vertrekt voor je huiswerk. Dat trekt een behoorlijke wissel op je relatie (vandaar dat ik dus alleenstaande moeder werd).

Tenslotte is natuurlijk een goede achtervang voor kind (bijv. oppas) van levensbelang.



Tenslotte: bepaalde opleidingen krijg je zelfs op je 100ste nog een stufi voor. Kijk eens op de site van de IB groep. Het gaat dan om bijv. studies als leraar Duits ofzo.
quote:natadecoco schreef op 10 januari 2009 @ 13:43:

Ook ik ben benieuwd naar antwoorden...

Hoe doen jonge studerende moeders het in deze economisch zware tijden?

De baby is er nog niet, maar op dit moment komen we rond van 2 salarissen (van mij en van mijn vriend) 2200+1400 euro per maand. Elke maand gaan alles op. En we kopen echt alleen het broodnodige. Ik ben bang dat als ik terug ga studeren het super zwaar gaat worden. Heeft iemand ervaringen/tips?



Komen jullie serieus met z'n tweeën niet rond van 3600 euro? Wij hebben met z'n vieren net aan 2200 euro. Sommige maanden is het even zuinigjes aan doen aan het einde, maar over het algemeen gaat het prima.

Oja, we hebben 'gewoon' een koophuis, een auto en doen niet alleen boodschappen bij de Aldi.



Ik kan je dus aanraden om eens goed zicht op je financiën te krijgen door eens een hele maand precies op te schrijven wàt er binnen komt en wàt er uit gaat. Echt alles, ook dat kopje koffie wat je in de stad drinkt. Juist die kleine uitgaven (kopje koffie, ijsje eten, tijdschrift kopen) kunnen erg aantikken.
Alle reacties Link kopieren
Starshine heeft wel gelijk. Pest is bijv. wat ik had dat mijn reiskosten (Univ was niet in mijn stad) niet opvoerbaar zijn en ik toch 2 tot 3 keer per week naar de Univ moest kachelen. Vorig jaar toen die prijzen aan de pomp zo walgelijk hoog waren

Ook was er veel avondcollege, en tja, dan is een meegenomen boterhammetje toch wel een treurig verhaal na een lange dag (kon niet eerst langs huis, geen koelkastgedoe mogelijk op werk), dus neem je daar maar een broodje.

Dat zijn - en daar heeft Starshine een punt - verborgen uitgaven die je niet zo snel ziet.
anoniem_63408 wijzigde dit bericht op 10-01-2009 15:07
Reden: kleine aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Vnaf het nieuwe schooljaar ga ik ook weer naar school, 2 jaar, voltijd. VPK. De schoolvakanties ben ik vrij, dus dat is het grote voordeel, vind ik.



Gelukkig heb ik nog recht op stufi, omat ik nog geen 30 ben.





En daarbij blijf ik oproepkracht, mocht ik nog eens tijd hebben om te werken.



Wij hebben een lage hypotheek, we kochten ons huis al 6 jaar terug, dus das wel erg lekker.



www.studerendemoeders.nl is een handige site waar je veel terug kunt vinden.



Succes!
Overigens heb ik vorig jaar een studie afgerond. Ik vond studeren met een gezin zwaar, maar wel te doen. Nu scheelde het dat ik in een groep zat speciaal voor volwassenen. Daar zaten dus veel moeders en vaders. Automatisch werd er dus veel rekening gehouden met het feit dat je kinderen hebt (schoolltijden, ziek kind etc).

Qua financiën hadden wij het inkomen van mijn partner en ik kreeg stufi. Je hebt als je stufi hebt ook recht op een OV kaart, dus je kan overwegen je auto weg te doen en met het OV te reizen. Misschien niet altijd praktisch, maar wel goedkoop.



Het enige waar ik erg veel problemen mee gehad heb, was het regelen van kinderopvang. Omdat ik geen inkomen uit arbeid had, moest de gemeente voor mij meebetalen, maar de gemeente wilde dat alleen doen als de studie gestart was omdat ik in een reïntegratieprogramma zat, wat dus niet het geval was. Uiteindelijk was mijn doelgroep (student uit vrije wil met kind) gewoon vergeten in hun verordening en hebben ze toch voor mij meebetaald, maar het was een gebed zonder end om het voor elkaar te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Begin met je heel goed voor te lichten! De studie bestaat misschien alleen als voltijdsstudie, maar is misschien ook in meerdere jaren te doen. Zo doe ik mijn opleiding momenteel ook.



En bespreek met de studieadviseur wat er qua vakken mogelijk is. Ik volg deels vakken overdag, maar deels ook vakken in de avonduren. Zijn twee verschillende studies, maar wel verwante vakken, en daarom worden ze als keuzevakken goedgekeurd. Wellicht is er voor jou ook een dergelijke constructie mogelijk!



Daarnaast: staar je niet blind op je studie. Uiteindelijk gaat het om wat je met die studie kun doen, en wellicht is datzelfde te bereiken met een andere studie die je wel als avondstudie kunt doen!



Welke opleiding wil je volgen?
Alle reacties Link kopieren
ik heb een BBL opleiding verzorgende-IG gedaan vorig jaar(betaald 4 dagen werken 1 dag school) maar vond het als alleenstaande mama veel te zwaar.Mijn zonen zijn 2 pubers (16&19)maar ik voelde me schuldig als ik avonddiensten moest draaien en ze weer een pizza of ander opwarm prakje moesten eten en ze lieten ook duidelijk merken het niet leuk te vinden als ik weer een weekend dienst moest draaienIk he becht anderhalf jaar op mijn tandvlees gelopen!.Mede door mijn gezinsomstandigheden ben ik er zelf mee gestopt en werk nu 50 uur per week in een topbaan en heb elk weekend en avond vrij! ik wens je veel succes als je die stap zet!
Alle reacties Link kopieren
ohja,ik verdiende 1100 euro pr maand en kwam daar prima van rond hoor! denk dat je toch eens naar je uitgaven moet kijken als je van 3600 niet rond kan komen?????
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 10 januari 2009 @ 14:26:

Het is zwaar. Ik heb zowel een HBO als WO gedaan als grotendeels alleenstaande moeder. Had een parttime baan en alimentatie, ongeveer 2000 netto in de maand.

Daar moest ik alles van doen. Ook collegegeld want dat is voor boven de 30 ook fors (in mijn geval 1900 euro geweest) en je boekengeld.



Voor mij zat een deel van de 'oplossing' door inderdaad economisch te koken: grote pan nasi, bami, macaroni etc en dat invriezen in bakjes en zakjes. Verder: verjaardagen, kerst etc doet u mij een lol met een boekenbon die ik weer kon gebruiken voor mijn studie. Mijn omgeving kotste die bonnen echt wel uit zo langzamerhand, maar het was de enige oplossing.



Verder is het heel zwaar, zeker het eerste jaar komt als een waterval over je heen. Zorg dat je partner er achter staat, ook als het betekent dat je niet meegaat naar een feestje omdat je nog een essay moet maken of een tentamen hebt. Je niet gezellig op de bank een filmpje kijkt maar naar zolder vertrekt voor je huiswerk. Dat trekt een behoorlijke wissel op je relatie (vandaar dat ik dus alleenstaande moeder werd).

Tenslotte is natuurlijk een goede achtervang voor kind (bijv. oppas) van levensbelang.



Tenslotte: bepaalde opleidingen krijg je zelfs op je 100ste nog een stufi voor. Kijk eens op de site van de IB groep. Het gaat dan om bijv. studies als leraar Duits ofzo.Na je 30e wel recht op studiefinanciering? Ik ga snel op de site kijken....
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gezocht maar nergens kunnen vinden dat je recht op studiefinanciering zou hebben na je 30e jaar. Je kan wel collegekrediet aanvragen na je 30e, als je al doorlopend studiefinanciering hebt gekregen. Ik neem aan dat men daarmee bedoeld stel dat je voor je 30e met een studie bent begonnen, dan krijg je studiefinanciering, vanaf je 30e vervalt de studiefinanciering, maar mag je wel collegekrediet aanvragen om je collegegeld te kunnen betalen.
Alle reacties Link kopieren
En deze info vond ik weer op de site van de universiteit Twente:



Voorwaarde voor het recht op studiefinanciering is dat je voor je 30e bent begonnen aan een studie met studiefinanciering. Daarna mag je tot de 34e doorstuderen met behoud van studiefinanciering. Voorwaarde is wel dat je de studie na je 30e niet meer onderbreekt. Doe je dat wel, dan vervalt het resterende deel van je studiefinanciering.
Alle reacties Link kopieren
quote:natadecoco schreef op 10 januari 2009 @ 13:43:

Ook ik ben benieuwd naar antwoorden...

Hoe doen jonge studerende moeders het in deze economisch zware tijden?

De baby is er nog niet, maar op dit moment komen we rond van 2 salarissen (van mij en van mijn vriend) 2200+1400 euro per maand. Elke maand gaan alles op. En we kopen echt alleen het broodnodige. Ik ben bang dat als ik terug ga studeren het super zwaar gaat worden. Heeft iemand ervaringen/tips?Ik neem aan dat dat bedrag bruto is?? Zo niet: waar blijft al dat geld dan? Wij hebben met een gezin met 2 kinderen minder en houden geld over.
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 11 januari 2009 @ 12:58:

[...]





Ik neem aan dat dat bedrag bruto is?? Zo niet: waar blijft al dat geld dan? Wij hebben met een gezin met 2 kinderen minder en houden geld over.Daar ben ik nu ook wel heel erg nieuwsgierig naar.....Ik zit onder bijstandsnivo alleen met 4 kinderen en red het ook...
Alle reacties Link kopieren
hier een voltijd studerende man, 2 kinderen.

het is zwaar maar het kan, alleen als je elkaar 100% steunt en als de relatie tegen een stootje kan. (irritatie wegens moe, stress etc)

met een baby hebben we het niet gedaan, maar toen beiden naar de basisschool gingen is hij begonnen. parttime baantje ernaast, stufi en ik ben van 20 uur opgeklommen naar 36 uur.



je moet erg flexibel zijn en geen tiepje van; de baby MOET van 13:15 tot 14:20 slapen, we MOETEN elke dag om 18 uur samen eten en we willen per se zondag vrij, etc.

wij worden alle 4 niet gelukkig van voorspelbare regelmaat, maar als jullie of je kinderen veel regelmaat nodig hebben is het al lastiger.
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 11 januari 2009 @ 12:58:

[...]





Ik neem aan dat dat bedrag bruto is?? Zo niet: waar blijft al dat geld dan? Wij hebben met een gezin met 2 kinderen minder en houden geld over.



Het verschil zal ook wel daarin zitten dat Natadecoco misschien een koophuis heeft en Stoeptegel waarschijnlijk niet. Daarnaast zal Natadecoco alles zelf moeten betalen terwijl stoeptegel recht heeft op zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand (in onze gemeente krijgen kinderen bijvoorbeeld voor 250 euro per jaar aan contributie voor sportverenigingen vergoed en een computer als ze naar de middelbare school gaan). Daarnaast gaat je omgeving ook andere dingen van je verwachten als je meer verdient.



Ik heb zelf beide situaties meegemaakt. Een studie rechten gedaan en in die tijd moest ik met man en twee kinderen ook rondkomen van 800 euro per maand. Gelukkig stopte mijn ouders ons wel eens iets toe. Mensen gaven praktische cadeautjes met verjaardagen, oma kocht wel eens een paar schoentjes voor oudste of maakte een pannetje soep (hadden we weer een dag gegeten. Kinderopvang deed oma en was dus gratis. Nu we genoeg geld hebben (samen 3600 netto) en inmiddels vier kinderen, hebben we bijna evenveel moeite met rondkomen als destijds. Kinderen gaan inmiddels naar de formele opvang en de zorgzaamheid van anderen voor jouw gezin en kinderen is bij ons opgehouden.

Niet dat ik mopper hoor, ik vind het fijn dat ik tegenwoordig in een auto kan rijden die wel start in de winter, dat ik zelf schoenen kan kopen als die plotseling kapot gaan. Bedenk wel dat je als je allebei werkt, ook veel minder tijd hebt om verschillende winkels enzo af te gaan. Toen ik fulltime studeerde met kind (en een bijbaantje had) had ik bergen tijd. Nu werk ik gewoon 36 uur en heb het toch echt veel drukker. Vooral omdat de flexibiliteit voor een groot stuk weg is (beperkt aantal vakantiedagen).
Alle reacties Link kopieren
quote:RosieRo schreef op 11 januari 2009 @ 13:15:

hier een voltijd studerende man, 2 kinderen.

het is zwaar maar het kan, alleen als je elkaar 100% steunt en als de relatie tegen een stootje kan. (irritatie wegens moe, stress etc)

met een baby hebben we het niet gedaan, maar toen beiden naar de basisschool gingen is hij begonnen. parttime baantje ernaast, stufi en ik ben van 20 uur opgeklommen naar 36 uur.



je moet erg flexibel zijn en geen tiepje van; de baby MOET van 13:15 tot 14:20 slapen, we MOETEN elke dag om 18 uur samen eten en we willen per se zondag vrij, etc.

wij worden alle 4 niet gelukkig van voorspelbare regelmaat, maar als jullie of je kinderen veel regelmaat nodig hebben is het al lastiger.





Knap hoor Rosie Ro, wij hebben het gedaan voordat ik ging werken. Jullie hebben echt de keuze gemaakt om terug te gaan naar het studerende leven. Mag ik vragen waarom je man die keuze heeft gemaakt. Heeft hij eerder niet kunnen studeren of een naar zijn idee een verkeerde keuze gemaakt. Of is het echt een droom net als blijkbaar bij TO.



Mijn man is nu ook aan de deeltijdstudie maar dat is prima 's avonds te doen. Hij heeft vroeger nooit een opleiding afgemaakt en doet nu zeg maar aan tweedekansonderwijs. Ik vind het overigens wel heel knap van hem.
Ik heb ook een koophuis, een auto en formele opvang.



Maar goed, het is wel waar dat je naar je inkomen gaat leven. Als ik nu plots 3600 zou hebben ipv 2200, zouden we vaker uit eten gaan, duurdere kleding kopen, vaker een weekeindje weg gaan etc.

Daarom zeg ik ook dat Natadecoco haar inkomsten en uitgaven eens goed op ene rij moeten zetten en kritisch kijken wat er minder kan (tijdschriftabo's opzeggen, niet voor elk wissewasje met de auto, scheelt hoop benzinegeld, kritisch boodschappen doen en niet onnadenkend alles in je karretje pleuren, kijken of je verzekeringen goedkoper kunnen etc etc etc).
Alle reacties Link kopieren
Je hebt helemaal gelijk hoor Starshine. Het was ook geen reactie op jou maar op de naar mijn idee toch wat veroordelende,of misschien gewoon vragende vraag van Traincha.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven