Werk & Studie alle pijlers

GZ-psycholoog opleiding: onderhandelen over salaris?

19-01-2021 17:34 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik werk nu een paar jaar als basispsycholoog. Ik ben van plan om dit jaar te gaan solliciteren voor een opleidingsplek voor GZ-psycholoog. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit ga doen bij de organisatie waar ik nu werk of dat ik (ook) ergens anders ga solliciteren.

De afgelopen jaren heb ik (met veel plezier) een aantal extra werkzaamheden op me genomen en ik heb nooit onderhandeld over mijn salaris. Misschien een beetje dom, maar ik heb hier gewoon nooit over nagedacht. In de CAO staat het volgende over salarisschalen bij de GZ-opleiding:
"De werknemer die de opleiding tot GZ-psycholoog volgt, behoudt de schaal, trede en doorgroei waarin de werknemer zat voordat deze de opleiding inging. Voor zover het salaris voor aanvang opleiding lager was ingeschaald dan schaal 59/60, zal het salaris bij aanvang tenminste zijn ingedeeld in schaal 59/60 en zal inschaling tenminste geschieden op basis van het salarisniveau van de oorspronkelijke functie die de werknemer voor aanvang van de opleiding had."

Van een aantal collega's (zelfs starters destijds) hoor ik echter dat zij wel hebben onderhandeld over hun salaris en hier ook succes in hebben gehad. Zij worden dus automatisch hoger ingeschaald. Ik breng best wat praktijkervaring mee en heb daarnaast veel aanvullende activiteiten en cursussen gedaan. Echter liggen de opleidingsplaatsen niet voor het oprapen en zou ik erg blij zijn als ik word aangenomen. Is het in deze situatie dan gepast om toch te onderhandelen of wordt dit eigenlijk niet gedaan bij zo'n opleidingsplek?
Gewoon Altijd proberen. Nee is ook een antwoord.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet weten waarom onderhandelen ongepast zou zijn. Je kunt het altijd proberen, toch? Het ergste wat kan gebeuren is dat het antwoord “nee” is.
Alle reacties Link kopieren
Je moet NU onderhandelen. Kijk in welke schaal je nu zit en waarin mensen met een vergelijkbare functie zitten. Vraag ook het liefst aan je collega's wat zij verdienen. Ga dan naar je leidinggevende voor een gesprek over je functioneren, vertel wat je allemaal bereikt hebt, welke nevenfuncties je hebt en welk salaris daarbij hoort.
Als je dan moet onderhandelen voor je salaris als GZ-psycholoog in opleiding hoef je niet meer enorme afstanden te overbruggen. Hoe hoger je NU zit, hoe beter voor de rest van je carrière, maar dat wist je al.
En beloof jezelf om vanaf nu altijd te onderhandelen, nee heb je, ja kun je krijgen.
Occam's razor
Alle reacties Link kopieren
Vaak solliciteer je eerst op een plek en vinden daarna de salarisonderhandelingen pas plaats toch? Dan zou je bij de salarisonderhandelingen kunnen proberen te onderhandelen. Wat voorgangers al zeggen; hoogstens zeggen ze nee.
Alle reacties Link kopieren
Houd er rekening mee dat van de basis psychologen doe solliciteren er ongeveer 1 op 5 GZ psycholoog worden. Ik zou salaris niet als belangrijkste motivatie nemen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Tja, je kunt onderhandelen maar ik geef je weinig kans van slagen. Organisaties weten hoe gewild de opleidingsplekken voor GZ-psycholoog zijn dus voor jou 10 anderen. Zou er niet te lang over gaan drammen, want dan schakelen ze lekker door naar de volgende kandidaat.
Bij ons stond het overigens gewoon muurvast, dus ik had kunnen onderhandelen wat ik wilde; het ging me niets opleveren.
anoniem_302419 wijzigde dit bericht op 19-01-2021 18:43
18.35% gewijzigd
voor jou 10 anderen
Alle reacties Link kopieren
Precies die laatste drie reacties is waarom ik twijfel... Ik weet dat de opleidingsplekken schaars zijn en zou inderdaad blij zijn als ik al word aangenomen. Het salaris is voor mij geen reden om voor deze opleidingsplek te solliciteren.

Aan de andere kant hoor ik van collega's die tegelijk met mij zijn gestart en minder nevenactiviteiten doen, die wél hebben onderhandeld en meer verdienen. Ik houd van mijn baan en doe ook alle nevenactiviteiten met veel plezier, het salaris is daarbij van ondergeschikt belang. Toch voelt het ergens een beetje zuur dat ik, doordat ik er minder mee bezig ben geweest, minder verdien dan collega's die minder werkzaamheden verrichten.

Wellicht inderdaad een idee om binnenkort eens met mijn leidinggevende om de tafel te gaan om eens te praten over nu een salarisverhoging. Hebben jullie nog tips voor de onderhandelingen? Do's en don'ts?
Alle reacties Link kopieren
Je wilt niet meer verdienen dan anderen, je wilt hetzelfde verdienen. Het slaat natuurlijk nergens op dat jij minder verdient dan je collega die exact hetzelfde werk doet als je gelijktijdig bent aangenomen.
Tips heb ik je trouwens al gegeven.

Ik zou me niet laten ontmoedigen door die negatieve reacties. Je kunt gewoon aangeven dat je op basis van de CAO zus en zo denkt te moeten gaan verdienen. Je vindt het niet nodig om je oude salaris te delen, omdat dit privé is. Voet bij stuk houden. Vriendelijk blijven en aangeven dat je verwacht er samen uit te kunnen komen zonder deze privégegevens te delen.

Ze gaan je echt niet alsnog afwijzen omdat je over je salaris wilt onderhandelen. Zolang je het maar op een professionele, vriendelijke maniet doet.
Occam's razor
Alle reacties Link kopieren
En daarom des te belangrijker dat je NU onderhandelt, want als het je nu lukt om je salaris omhoog te krijgen, heeft dat blijkbaar consequenties voor je inschaling.
Occam's razor

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven