Werk & Studie alle pijlers

Hartpatient en werken

15-10-2008 10:38 6 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Afgelopen maart heb ik een hartinfarct gehad.De pompfunctie van het hart is hierbij beschadigd.In plaats van 60 % rondpompen ,pompt mijn hart nog maar 45 % rond. ik ben overigens 47 jaar..Hier is goed mee te leven.Langzamerhand ben ik mijn werk weer gaan op bouwen.Ik werk in de zorg,de sector waar ik in zit ,heeft alleen maar kleine dienstblokjes,dit houdt voor mij in dat ik 6 dagen per week 4 uur moet werken in wisselende diensten.Daarbij is dit fysiek zwaar werk(Agressie,huishoudelijke dingen).De belasting is behoorlijk groot en ik ben vaak helemaal op(door mn hartprobleem)



Nu was ik gister bij de ARBO en heb dit aangegeven,hij vind dit onverantwoord en er moet nu gekeken worden naar ander werk binnen de organisatie of misschien een stukje WIA.

Ik ben erg geschrokken ,weet niet goed wat me te wachten staat.



Misschien zijn er op het forum die zoiets bij de hand hebben gehad en we wat ervaringen kunnen delen?



Groetjes Ice.
@ IceQueen



Allereerst: wat vervelend dat je op zo'n jeugdige leeftijd al met dit soort problemen te maken hebt!



In reactie op je verhaal vind ik dat jouw arbo-arts helemaal gelijk heeft. Hoe leuk jij je werk misschien ook vindt, die vermoeidheid wijst er op dat je werk een (te) zware wissel trekt op jouw gezondheid. Jouw lichaam is niet gezond genoeg om dat op te vangen en dus is het niet verstandig om daar mee door te blijven gaan.



Vanuit de wetgeving is de werkgever verplicht om, uiteraard in goed overleg met medisch deskundigen, een werknemer die ziek is (geweest) weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. In eerste instantie zal dan eigenlijk altijd gekeken worden of de werknemer zijn eigen werk weer kan hervatten. In jouw geval is dat ook geprobeerd, maar dat gaat nu dus niet goed.



In tweede instantie, als het werken in de eigen functie om welke reden dan ook niet meer (helemaal) lukt, zal de werkgever moeten zoeken naar andere oplossingen om de werknemer toch aan het werk te krijgen/houden. De werkgever is dan verplicht om te zoeken naar oplossingen die aansluiten bij wat de werknemer nog wel kan.



In jouw geval zal dus goed gekeken moeten worden naar wat jouw beperkingen zijn in het werk (dus de dingen die van slechte invloed zijn op jouw gezondheid, zoals bijvoorbeeld de wisseldiensten, te veel stress, 6-daagse werkweek, enz) en vooral ook naar wat jou mogelijkheden nog zijn (wat kun je allemaal nog wel kwa werk). Vervolgens moet er gezocht worden naar een functie die daarbij aansluit. Dat kan zowel een bestaande functie zijn als een functie die speciaal voor jou gecreeerd wordt.



De verplichting van de werkgever om zijn medewerker te helpen bij het reintegreren in (passend) werk duurt 2 jaar. Die 2 jaar beginnen op de 1e dag van de ziekmelding. Ben je langer dan 4 weken volledig hersteld gemeld geweest, dan begint die termijn van 2 jaar opnieuw te lopen.



In die 2 jaar moet de werkgever dus zoeken naar oplossingen. Het zal echter niet voor elke werkgever mogelijk zijn om die oplossingen binnen het eigen bedrijf te vinden. Over het algemeen geldt dat het voor grotere bedrijven vaak makkelijker is om iemand aangepast werk te laten doen (bijv. door wat functies te herstructeren) dan voor een kleinere werkgever (want die hebben vaak maar een beperkt aantal medewerkers en dan wordt het herverdelen van taken vaak een stuk lastiger). De wet voorziet daarom ook in de mogelijkheid dat een werkgever ook kijkt naar mogelijkheden buiten de eigen organisatie (bijvoorbeeld met behulp van een reintegratiebureau, die kunnen de werkgever helpen om een nieuwe baan voor de werknemer te vinden bij andere bedrijven).



Voor wat betreft de werknemer is het vrij simpel. Net zo goed als de wet de werkgever verplicht stelt om te zoeken naar passende oplossingen, stelt diezelfde wet de werknemer verplicht om daaraan ook zoveel mogelijk mee te werken. Als de werkgever dus speciaal voor jou een functie creeert die past bij wat jij kunt, dan kun je die functie niet zomaar weigeren omdat het je niet zo leuk lijkt ofzo. (Uiteraard wel binnen bepaalde grenzen. Als je altijd manager bent geweest en de werkgever vindt het passend dat je voortaan de koffie rondbrengt, dan hoef je het daar niet perse mee eens te zijn. De werkgever moet wel iets zoeken wat ook zoveel mogelijk aansluit bij je werk- en denkniveau).



Mocht het nu allemaal niet lukken om binnen die 2 jaar een passende baan te vinden, binnen of buiten de eigen organisatie, dan mag de werkgever de medewerker ontslaan (mits niet te verwachten valt dat de werknemer binnen 6 maanden alsnog volledig herstelt, want dan mag het weer niet). De werkgever en de werknemer moeten op dat moment beiden aantonen dat zij hun uiterste best hebben gedaan (de werkgever om passend werk te vinden en de werknemer door goed mee te werken). Kun je dat niet aantonen, dan kunnen er sancties volgen. Als de werkgever wat fout heeft gedaan dan kan het UWV bepalen dat de werkgever nog een poosje het loon door moet betalen en alsnog een oplossing moet zoeken. Heeft de werknemer niet goed meegewerkt, dan kan het UWV beslissen dat je een poosje geen uitkering krijgt.



Mocht het dan uiteindelijk toch tot ontslag komen, dan zul je dus waarschijnlijk in aanmerking komen voor een WIA uitkering of anders voor een WW uitkering. En vervolgens zullen het UWV of het CWI je dan weer verder helpen om alsnog zo snel mogelijk weer aan de slag te komen in passend werk. Maar goed, dat is dus eigenlijk allemaal van latere zorg en speelt voor jou op zijn vroegst in maart 2010.



Ik weet niet of dit hele verhaal je iets meer duidelijkheid biedt en je ook enigzins gerust heeft kunnen stellen?
Alle reacties Link kopieren
@nummerzoveel



Dank je wel voor je uitgebreide toelichting,het is verhelderend!

Komende week heb ik een gesprek met mijn leidinggevende,en gaan we kijken hoe ik mijn werk kan gaan invulllen,zonder te zware belasting.

Jou verhaal heeft me wel gerustgesteld.Ik ben kostwinner en kan bij mijn werkgever alleen maar parttime werken.Als ik er teveel op achteruit zou gaan in de toekomst,zit ik wel heel krap.

Ik ga van een goede oplossing uit nu,het punt is..ik kan en wil werken..Het moet alleen iets lichter.Ik heb wel lieve collega s merkte ik vandaag,die aan het meedenken zijn!



Jij bedankt voor de verheldering.Ik zal laten weten wat er uit komt in mn gesprek.



groetjes Ice.
Graag gedaan. En ik zou het erg leuk vinden als je nog even terug komt om te vertellen hoe het gegaan is! Succes met je gesprek volgende week!!!
Alle reacties Link kopieren
Hai nummerzoveel,



Gister dus gesprek gehad met mijn leidinggevende.Ik vond het eerllijk gezegd niet zo bevredigend..Hij wil samen met personeelszaken zoeken naar passend werk voor mij..Dat zou dan eventueel binnen een dagbestedingseenheid zijn..en dan hoef ik geen weekenden meer te werken.Het punt voor mij nu is..dan loop ik een behoorlijk deel salaris mis omdat ik dan geen onregelmatigheidstoeslag meer krijg.Als ik er zoveel op achteruit ga,moet ik mijn auto aan de kant doen,dit is voor mij niet zo n probleem,maar leidinggevende vind dat een probleem,omdat ik op andere werklocatie waarschijnlijk niet met OV kan komen.Ook werd er benoemd,om rust voor mezelf te creeeren, een klein deel contracturen in te leveren(ontslag nemen dus).Dat ga ik dus niet doen,ik ben kostwinner met een contract van 28 uur!

Al met al is er nu nog niets aan de hand,maar ik ga nu toch mijn licht opsteken bij Sociaal Raadslieden,die zijn goed op de hoogte van mijn rechten en plichten als werknemer.Als ik dan volgende week in gesprek ga met P&O kan ik eea goed onderbouwen.

Dit is de beknopte versie,ben eigenlijk behoorlijk gefrustreerd nu,haha.

Verdere tips zijn welkom!



Groeten Ice.
Hi IceQueen,



He, wat rot om dit te lezen!



Als ze op die toer gaan, dan is het inderdaad verstandig om professionele hulp in te roepen en ervoor te zorgen dat je nergens mee akkoord gaat zonder daar eerst advies over ingewonnen te hebben.



Wat je goed moet onthouden, is dat je nu misschien wel wat in gaat leveren, maar dat dit is vanwege ziekte. Voor dat deel van je werk dat je inlevert, moet je dus ziek gemeld worden. Ga je minder uren werken, dan moeten ze je dus voor de uren die je niet werkt ziekmelden. Ga je niet meer onregelmatig werken, en scheelt dat je bijv. 20% in salaris, dan moeten ze je voor die 20% ziek melden. Je moet dus niet zomaar instemmen met veranderingen, zoals bijvoorbeeld een urenvermindering.



Ik hoop dat je hier alvast iets aan hebt en wens je veel sterkte! En mochten er vragen opkomen, je kunt het altijd ook weer hier proberen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven