Werk & Studie alle pijlers

HBO Communicatie afgerond: wat nu?

25-07-2007 12:05 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai allemaal,



Onlangs heb ik mijn diploma gehaald (HBO Communicatie) en nu wil ik aan het werk. Ik heb echter geen idee wat ik nu kan 'worden' en wat ik nou eigenlijk leuk vind. Ik zoek me een ongeluk naar vacatures en eigenlijk denk ik bij niks; 'ja, dat is echt wat voor mij!'  Heel frustrerend is dat... Daarom hoop ik van andere forummers die dezelfde opleiding hebben gedaan, te horen waar zij terecht zijn gekomen om zodoende wat ideeën op te doen. Dus: vertel, vertel!!



Gr. Sisa
Alle reacties Link kopieren
Heb HBO + Wo gedaan, maar aantal banen had ik ook met alleen HBO wel kunnen doen. Ik heb een aantal jaren voorlichting+PR gedaan in de gezondheidszorg, dus patientenvoorlichting, folders schrijven, projecten organiseren en zo.

Nu werk ik als docent communicatie in het HBO.

Wacht niet alleen op vacatures, stuur vooral ook veel open sollicitaties. Daar heb ik de beste ervaringen mee. Gewoon bedenken bij welke organisaties het je leuk lijkt om te werken en daar een brief naar toe sturen.
Alle reacties Link kopieren
Sisa, komt me heel bekend voor! heb net Commerciële Economie afgerond, ook zo'n studie die heel breed is, maar waarbij je niet echt iets 'bent' (qua beroep dan! :) )

Werk nu voor korte periode op een uitzendbureau (invalwerk). Op zich wel leuk, maar erg commercieel, je moet erg goed gebekt zijn en lef hebben (heb ik nog wel moeite mee). Collega-intercedente heeft dezelfde studie als jij gedaan, Communicatie HBO, dus wie weet is deze functie iets voor je?



Succes!
Alle reacties Link kopieren
@ Mijon: grappig dat je met het idee komt van de functie intercedente! Ik dacht namelijk ook dat dat misschien wat voor me zou zijn. Heb zelfs bij een aantal uitzendbureaus gesprekken lopen, maar het commerciële aspect schrikt mij erg af. Ik ben helemaal niet brutaal o.i.d. dus ik denk dat dat onderdeel van de functie me niet goed zou afgaan...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Sisa,



Ik heb (al lang geleden) communicatie gestudeerd (WO). Ik heb jaren in meer in minder uitvoerende communicatiefuncties gewerkt. Folders schrijven, presentaties houden, adviesklussen, bladen maken, bedrijfsjournalist... ook heb ik een jaar of vier gewerkt als coach en trainer. En nu ga ik binnenkort beginnen als docent Bedrijfscommunicatie aan een HBO instelling.



@Ellen: hoe lang ben je al docent? En hoe bevalt het je? Nog tips voor een beginnend communicatiedocent?



Kastanje
Alle reacties Link kopieren
Tips: ben zelf twee keer via een detacheringsbureau aan de slag gekomen, dat gespecialiseerd is in communicatie- en marketing (zal de naam hier wel niet mogen zeggen denk ik?). Beide keren geresulteerd in een vast dienstverband. Dat ik dan zo wispelturig ben om snel weer iets anders te doen... ;-) ;-).



Mijn eerste communicatiefunctie kreeg ik zelfs via het uitzendbureau: er werd ergens een medewerker gezocht die wat tikwerk kon doen voor een week of 6. OP dat moment werd er een communicatiemedewerker gezocht en was ik right time right place. Geluk dus. Maar ook wel een poosje werk willen doen wat (nog) niet helemaal bij je studie past.



Ik vind het achteraf eigenlijk ook wel heel leuk in zo veel verschillende disciplines van het communicatievak te hebben gewerkt, ik heb een heel gevarieerde werkachtergrond nu en heb de laatste jaren ook nooit meer moeite gehad om weer aan passend werk te komen.



Denk dat het er ook erg van af hangt in welk deel van Nederland je woont. Ik woon nu in het Noorden, maar heb ook een aantal jaren in het midden van het land gewoond. Daar is het duidelijk een betere markt. Daar profiteer ik nu natuurlijk nog wel steeds van (werkervaring daar opgedaan).



Kastanje
Alle reacties Link kopieren
Oo Sisa, dus je dacht al aan de functie van intercedente?! Toevallig! Ja, ik ben er wel achter (vanwege mn invalwerk op een uitzendbureau), dat dat commerciële aspext wel degelijk een grote rol speelt. Kandidaten aanbieden, werk aanbieden aan werkzoekenden, bedrijven bellen om te vragen of ze nog personeel zoeken, afspraken 'scoren' voor de buitendienstmedewerker. Het hoort er wel bij. Sommige uitzendbureau's werken ook wel met targets. Dat spreekt mij ook niet aan.

Maar misschien wil je dit soort dingen wel leren? Ik twijfel nog (na enkele weken werken op een uitzendbureau), of dit wat voor mij is. Werk is erg gevarieerd, veel ad hoc klussen, maar dat commerciële blijf ik ook lastig vinden.

Ben er wel van overtuigd dat een jaartje (of langer) werkervaring als intercedente een waardevolle start van een carriere is; je werkt met állerlei soorten mensen, doet administratief werk, maar ook 'sales'. Daarnaast ontwikkel je jezelf (denk dat je meer durft op een gegeven moment) en je leert veel over verschillende banen.

Laat je weten hoe het verder gaat met deze sollicitaties? En waar denk je verder nog aan qua werk? Onze studies (van mij: HBO Commerciële Economie) hebben best veel gemeen denk ik. Ben benieuwd hoor wat voor baan je vindt!
Alle reacties Link kopieren
Hai Mijon,



Bedankt voor je reactie! Ik ben inmiddels helemaal van het plan om intercedente te worden, afgestapt. Dat commerciële aspect spreekt me gewoon echt niet aan, dus vandaar...



Wat voor baan het uiteindelijk wel zal worden; ik ben heel benieuwd! :D Ik ben nu de vacaturesites aan het afspeuren op zoek naar vacatures voor marketing-, communicatie-, PR- en voorlichtingmedewerkers. Denk dat ik het maar gewoon in die richting moet gaan zoeken...



Wat ik wel lastig vind is dat er steeds meer engelse termen worden gebruikt als functieaanduiding. Hierdoor begrijp ik soms totaal niet wat het nu inhoudt...



Nou ja, ik zoek gewoon nog ff door! En ik laat het zeker weten als ik wat heb gevonden!



Gr. Sisa
Alle reacties Link kopieren
Hoi Sisa! Goed dat je de keuze hebt gemaakt om er dan toch niet in verder te gaan, als dat commerciële aspect je nu al niet aan staat. Waarschijnlijk word je dan toch niet gelukkig in zo'n commerciële functie! Ik vind het nu leuk om dit (intercedente) als tijdelijk baantje te doen, maar als het je 'echte' baan is, moet je er natuurlijk wel voor willen gaan en je willen ontwikkelen op commercieel vlak. Ik weet ook niet of ik dat wel wil. Wel confronterend hoor, deze periode werken op een uitzendbureau! Denk nu ineens veel meer na over m'n toekomst en over m'n eigen vaardigheden etc.

Denk dat als je van nature niet zo'n salestijger bent, je toch wel wat kan leren, maar het zal nooit helemaal 'je ding' worden denk ik.

Maar zouden er misschien ook (grote) uitzendbureau's zijn waar je wel kunt werken, maar dan wat meer een back-office functie? Hmmm, dat vraag ik me af... ga er eens een topic over openen denk ik!



Die vakgebieden waarin jij zoekt, spreken me ook meer aan dan echte commerciële functies. Heb je al concrete functies op het oog? Zag een leuke bij een HBO-instelling hier in mijn woonplaats; marketing en PR voor de betreffende faculteit van de hogeschool, organiseren van open dagen op die faculteit, brochures schrijven etc. Dat leek mij heel leuk! Maar was maar voor 15 uur per week. Daar kan ik de huur niet van betalen!

Hoe vind je zoiets? heb je nog voorkeur qua bedrijf? Bijvoorbeeld overheidsinstelling of toch echt bedrijfsleven? Na mn stage bij een overheidsinstelling, koos ik toch voor bedrijfsleven. Vond overheid nogal gezapig, althans in dat bedrijf. maar nu ik weer in het bedrijfsleven werk (eventjes) lijkt overheid me ook wel weer lekker rustig, hihi!!!!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb communicatie op de universiteit gedaan en heb op de heao International Business and Languages gestudeerd. Nu ben ik op zoek naar een startersfunctie in de marcom en wat valt het tegen. In principe ben ik opgeleid om adviseur (communicatie) te worden en heb ik op de heao geleerd om plannen te schrijven, maar vaak komt het erop neer dat ik alleen voor uitvoerende functies in aanmerking kom (medewerker, assistent). Jammer, want ik (en velen met mij) ben nu nog kneedbaar, maar heb alleen meer begeleiding nodig dan een persoon met meerdere jaren ervaring. Is dus een giga drempel, want nergens hebben ze tijd, terwijl ik (uh we) maar enige begeleiding nodig heb: ik ben geen stagiaire meer.



Nu solliciteer ik vaak naar banen onder mijn niveau. Ik zie mezelf meer als HBO-er en solliciteer ook naar deze functies, maar heb de indruk dat m.n. de communicatiefuncties niet helemaal HBo zijn. Ze zijn m.i. té praktisch/uitvoerend, of heb ik het nu mis?? Op de heao leerde ik onderzoek doen en plannen schrijven (marketing) en dat zou ik min of meer ook van een HBO baan verwachten, maar nu kom ik vooral banen tegen waarbij je brochures moet laten maken en de voorraad foldermateriaal moet bijhouden. Dit is toch geen HBO communicatieniveau??
Alle reacties Link kopieren
Is communicatieadviseur (of communicatiemedewerker) iets voor je? Volgens mij is dat heel breed en kan je je kennis goed gebruiken in zo'n functie. Misschien dat iemand hier ervaring mee heeft en je verder kan helpen. Ik ben zelf niet zo thuis in de communicatiebranche.
Alle reacties Link kopieren
Kun je geen traineeship gaan doen in die richting? Op die manier zie je ook wat verschillende aspecten...



Ik heb zelf Facilitaire Dienstverlening gestudeerd (HBO, ook heel erg breed) en doe nu een traineeship (werken en leren). Meeste van mijn studiegenoten werken 6 maanden bij bedrijf a en vervolgens 6 maanden bij bedrijf b. Aan het einde wordt er gekeken hoe het allemaal ging en welke match goed werkte.



Nu is mijn traineeship wel vrij specifiek op 1 markt/functie gericht. maar ik denk dat er ook best wel traineeships zijn die wat meer variatie aanbieden (een oud-klasgenote heeft zo een 2-jarig traineeship gedaan op allemaal verschillende locaties in verschillende functies).



Verdient dan tijdelijk misschien iets minder dan een 'gewone' baan. Maar je kunt je wel goed oriënteren.
Alle reacties Link kopieren
@ Biebeltje:

Leuk dat jij een traineeship doet met FD als achtergrond! MIjn broertje, 23 jaar, heeft ook deze studie gedaan. Sinds 2 jaar is hij klaar, maar ij kan erg lastig aan een baan komen... Veel uitzendwerk al gedaan, en nu een jaarcontract bij een bak als facilitair medewerker. Dit is MBO-niveau, dus de spanning is er voor hem al een beetje af, de functie is nl. erg uitvoerend. Hij zit nu een beetj met z'n handen in zn haar, want zn jaarcontract loopt ook bijna af en het ziet er naar uit dat deze niet verlengd wordt (vanwege fusie bedrijf). Als hij solliciteert op (spaarzame) FD-functies op HBO-niveau, is hij vaak te jong en onervaren. Nu denkt hij er zelfs aan om mar een deeltijd-studie in een andere richting te doen.



Misschien is zo'n traineeship iets voor hem? Hoe ben je daar aan gekomen? En heb je een soort baangarantie? Ben wel benieuwd!
Alle reacties Link kopieren


Ik heb communicatie op de universiteit gedaan en heb op de heao International Business and Languages gestudeerd. Nu ben ik op zoek naar een startersfunctie in de marcom en wat valt het tegen. In principe ben ik opgeleid om adviseur (communicatie) te worden en heb ik op de heao geleerd om plannen te schrijven, maar vaak komt het erop neer dat ik alleen voor uitvoerende functies in aanmerking kom (medewerker, assistent). Jammer, want ik (en velen met mij) ben nu nog kneedbaar, maar heb alleen meer begeleiding nodig dan een persoon met meerdere jaren ervaring. Is dus een giga drempel, want nergens hebben ze tijd, terwijl ik (uh we) maar enige begeleiding nodig heb: ik ben geen stagiaire meer.



Nu solliciteer ik vaak naar banen onder mijn niveau. Ik zie mezelf meer als HBO-er en solliciteer ook naar deze functies, maar heb de indruk dat m.n. de communicatiefuncties niet helemaal HBo zijn. Ze zijn m.i. té praktisch/uitvoerend, of heb ik het nu mis?? Op de heao leerde ik onderzoek doen en plannen schrijven (marketing) en dat zou ik min of meer ook van een HBO baan verwachten, maar nu kom ik vooral banen tegen waarbij je brochures moet laten maken en de voorraad foldermateriaal moet bijhouden. Dit is toch geen HBO communicatieniveau??







Hoi,



Ik snap je punt heel goed. Probleem is dat je veeeeel concurrentie hebt in dit vakgebied. En dus voor de praktisch/uitvoerende banen ook al HBO kunnen vragen. Ze krijgen het ook.



Toch maar doen, al is het maar voor even. Je zult toch werkervaring moeten opdoen voordat je voor die leuke adviseursfuncties aan bod komt. En dat is ook echt waardevol vind ik: heel wat gezien en gedaan hebben maakt ook dat je je adviseursbaan beter kunt invullen.



Kastanje
Alle reacties Link kopieren
@ Mijon Ik had mijn CV op monsterboard en Nationalevacaturebank staan en kreeg via 1 van die sites een emailtje over dit traineeship. Niet op gereageerd. Week later weer een mailtje. En toen ging het allemaal ineens heel snel. De opzet is: Jaarcontract waarbij 2 keer 6 maanden bij een bedrijf met de bedoeling na dat jaar bij 1 van die twee bedrijven in vaste dienst te gaan. In dat jaar werk je 4 dagen in de week en 1 dag in de week krijg je training (vakinhoudelijk en persoonlijke ontwikkeling).



Hij zou eens kunnen kijken op Traineeportal. Of als hij al een beetje weet in welke richting hij iets wil gaan doen (ook eventueel omscholing want ik had eigenlijk ook helemaal geen ervaring op dit gebeid) wat specifieker op die startpagina's gaan kijken. Op Facilitair.startpagina.nl ofzo, daar staan ook sites specifiek voor FDers.



Heel veel traineeships zijn te vinden in het midden van het land of in de randstad

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven