Werk & Studie alle pijlers

HBO human resource management, wie doet/deed dit?

21-04-2009 19:28 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik wil in het nieuwe schooljaar graag gaan studeren en zit te denken om human resourge management te gaan doen.

Ik heb alleen geen havo dus zou dan de 21+ toets moeten doen, iemand enig idee wat deze toets inhoudt?

Ik ben ook heel benieuwd wat voor beroep je uiteindelijk bent gaan doen en ook niet geheel onbelangrijk, wat verdien je?

Is het te combineren met gezin? ben namelijk moeder van 2 kids van 4 en 7.
Alle reacties Link kopieren
De 21+ test bestaat uit de DAT test.

De DAT-test toetst studenten op aanleg en capaciteiten, er zal getoetst worden op taal aanleg (woordbeeld, zinnen en analogieën), exacte aanleg (figuren-reeksen, ruimtelijk inzicht, technisch inzicht en rekenvaardigheid) en daarnaast wordt snelheid en nauwkeurigheid getoetst.

De toelatingstest toetst uw niveau van algemene ontwikkeling. Dit niveau is vergelijkbaar met dat van de kandidaten met een diploma dat rechtstreeks toegang geeft tot het Hbo, dus vergelijkbaar met het Havo eindniveau.

U kunt zich voor deze toelatingstest niet voorbereiden, maar om een idee te krijgen van de vorm van de test, kunt u kijken op www.iq-test.nl/testjezelf.php.
Hoi Miraan,



Ik heb de deeltijd opleiding gevolgd en die was - gezien de vele ouders die de studie ook volgden - goed te combineren met een gezin. Houdt er alleen wel rekening mee dat het veel tijd kost en dat je dus prioriteiten zult moeten stellen (werk, gezin, studie, sociale verplichtingen). Men was overigens ook verplicht om naast de studie een baan te hebben die relevant was voor de opleiding voor minimaal 24 uur per week.



De 21+ toets bestond bij mijn opleiding uit een examen op havo of VWO niveau voor de vakken Nederlands, Engels, Geschiedenis en Maatschappijleer. Op grond van eerder gehaalde deelcertificaten kon je eventueel nog vrijstelling krijgen voor minimaal 1 vak. Je kunt bij verschillende opleiders ook een jaaropleiding volgen voor die toets, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de toets te doen. Als je een tijd niet gestudeerd hebt, dan kan de vooropleiding je helpen om weer aan het ritme van studeren te wennen. Dat kost in het eerste jaar de meeste moeite. Maar, ik heb alleen de toets gedaan en dat ging ook prima.



Ik doe nu iets in de richting van mijn opleiding en ik verdien daar prima mee. Maar dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Salarissen varieren van rond de 25000 euro tot meer dan een ton per jaar. Hoeveel jij in het vak kunt gaan verdienen zal in grote mate afhankelijk zijn van je eigen instelling, je ambitieniveau, je kennis/ervaring en je persoonlijke keuzes (parttime of fulltime werken, wel of niet voor een management functie gaan, enz).
Alle reacties Link kopieren
Wauw, nu al reacties

Ik heb op dit moment geen baan, dus dan zal het voor mij toch de voltijd opleiding worden.

Denk dat het heel moeilijk is om in deze tijd een werkgever te vinden die mij aanneemt zonder ervaring in dit vakgebied.

Het verbaast me dat ik geschiedenis ook zal moeten doen voor de 21+, ben niet erg goed in geschiedenis dus dat zou ngo weleens een probleem kunnen worden.

Ik ben van plan om 24-32 uur te gaan werken tegen de tijd dat ik mijn papiertje hoop te hebben.
@Miraan



Nog even een paar argumenten om mee te nemen in je overwegingen:



De voltijd is wel veel "schoolser" dan de deeltijd, dus houdt er rekening mee dat je daar wel meer jongere medestudenten zult treffen die wellicht niet altijd begrip kunnen opbrengen voor jouw situatie.



Juist door de combi werk en studie - is tenminste mijn ervaring - zul je het vak ook sneller leren (door de combi praktijk en werk kun je dingen vaak makkelijker plaatsen, sneller onthouden, enz).



De uren die je werkt bij de deeltijd worden afgetrokken van de studieuren die je normaal zou moeten volgen. Je verdeelt zeg maar de stage over 4 jaar in plaats van alles in het laatste jaar ineens te doen. Kies je voor voltijd, dan zul je dus ongeveer even veel tijd kwijt zijn aan de totale studiebelasting.



Je begrijpt dat ik een fan ben van de deeltijdstudie! Natuurlijk moet je zelf een keuze maken, maar ik wilde je voorgaande niet onthouden. Mocht je in zitten over een baan, dan zou dat mee kunnen vallen. In principe kan, afhankelijk van je achtergrond, elke baan die ook maar iets met P&O te maken heeft als relevant aangemerkt worden (bijv. een baan in een arbeidsbureau, een baan als P&O afdelingssecretaresse, een baan als intercedente, enz).
Alle reacties Link kopieren
Vanwaar de keuze voor deze opleiding als je geen enkel idee hebt over wat je er mee kan of in welk beroepenveld je terecht kunt komen?

Wat geeft de website van de school waar je deze opleiding wilt volgen dan aan?
Alle reacties Link kopieren
@nummerzoveel: Bedankt voor je reactie, ik denk idd ook dat voltijd veel schoolser is als deeltijd. Jij hebt het over stage, hoeft het werkgedeelte van je studie geen betaalde baan te zijn dan?



@Boarn: Goede vraag! Omdat ik heel veel dingen leuk vind en bleef twijfelen heb ik een soort van studie/beroepen test gedaan.

Daar kwam p&o uit, accountant of iets met verzorging.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten dat ik deze studie wil gaan doen.

De site van de hva geeft een heel breed werkveld aan, dus vandaar mijn vraag wat iemand ermee is gaan doen.
Alle reacties Link kopieren
Miraan, wat heeft je doen besluiten om deze studie te gaan doen? Als ik het lijstje van je beroepentest bekijk, komen er diverse dingen uit namelijk.



Ik heb zelf HBO P&A gedaan, maar zelfs in deeltijd vond ik het makkelijk te doen en schools. Prima te combineren met gezin want in eerste jaar zwanger van dochter, tussendoor gekregen en na 3 jaar gewoon afgestudeerd zwanger van nummer 2 met een gemiddelde van een 8. Maar moet eerlijk zeggen dat ik WO ervoor had gedaan en dat ik het daarom als makkelijk heb ervaren.
Alle reacties Link kopieren
@vrolijk: Het feit dat je met mensen werkt, maar daarnaast ook administratieve dingen doet.

Die combinatie lijkt mij erg leuk, maar ik sta natuurlijk open voor jullie suggesties/ideeen.

Ik heb vroeger heel veel problemen gehad met mijn gehoor, heel vaak buisjes en ook 2 operaties.

Uiteindelijk heb ik pas op mijn 13e een gehoortoestel gekregen terwijl dat al veel eerder had gemoeten.

Hierdoor heb ik een hoop gemist en kreeg ik VBO advies, niet dat daar wat mis mee is, maar ik kan meer als dat.

Denk niet dat de studie me heel zwaar valt, ik ben iemand die snel dingen oppikt en makkelijk leert.
Alle reacties Link kopieren
Miraan, lees en leef je in in het vak. Het is allang niet meer 'met mensen werken'. Het hele vakgebied heeft zich de afgelopen 20 jaar verder ontwikkeld naar een meer bedrijfskundige aanpak in het algemeen. Eea afhankelijk van het type organisatie, maar met naar mensen luisteren met een zakdoek bij de hand kom je er allang niet meer. Juist ook veel administratie als je niet uitkijkt.



Ga eens een dagje meelopen op je HR-afdeling, maar ook bij andere bedrijven waar mogelijk kennis opdoen. Zie ook mijn antwoord op je andere vraag wat een wervingsfunctionaris doet: zoveel situaties, zoveel smaken P&O/W&S...



Kijk vooral eerst wat jij van je werk verwacht en welke elementen en waarden jij belangrijk vindt, voor je een studie induikt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen ervaring met de studie.

Ik heb zelf bedrijfswetenschappen gestudeerd, maar wel met afstudeerrichting strategisch personeelsmanagement. Dit omdat ik de HR kant erg leuk vond. De vakken waren ook erg hierop gericht. Ik heb vorig jaar (in het kader van mijn persoonlijk ontwikkelingsplan) een gesprek gehad met de HR-adviseur en een HR-medewerker van het bedrijf waar ik werk en zij gaven aan dat ik met deze opleiding ook de HR-kant op kan.



Ik denk dat je je wel wat beter inhoudelijk moet voorbereiden wat HR tegenwoordig inhoudt, want het is niet meer alleen 'met mensen werken'. Anders kies je misschien voor iets wat straks erg tegenvalt. Het is veel meer beleidsmatig en inhoudelijk best veranderd tov 'vroeger'. Vroeger deed iemand alles wat met personeel te maken had. Maar tegenwoordig heb je vaak veel grotere organisaties en is het veel meer beleidsmatig en werk je weinig met de rest van de mensen in de organisatie. Bij ons spreek ik de HR adviseur eigenlijk nooit, alleen vanuit mijn rol als OR-lid. Daarnaast heb ik van verschillende mensen gehoord dat het best lastig om een baan te vinden in dit werkgebied, omdat de banen hierin gewoon beperkt zijn. Als je een baan hebt is het salaris volgens mij wel aardig, al moet je meestal wel redelijk onderaan beginnen, omdat je geen werkervaring hebt op dit gebied.



Begrijp het niet verkeerd, ik wil je niet ontmoedigen. Als dit is wat jij wil, moet je het zeker doen. Maar maak de keuze wel overwogen en goed geïnformeerd.
Alle reacties Link kopieren
@Tia Dalma: Bedankt voor je reactie.

Ik heb op dit moment geen baan, dus meelopen op de afdeling zal niet gaan haha. Moet me misschien nog beter gaan inlezen, maar het is zo ontzettend moeilijk inderdaad om een keuze te maken op basis van theorie.



@DTJ: Jammer dat je tegenwoordig als HR nog weinig met mensen te maken hebt, dat is namelijk wel wat ik wil.

Dat het lastig is om een baan te vinden is ook een goed argument, het is immers wel belangrijk dat je met je studie wat kan. Misschien moet ik toch nog maar goed gaan nadenken of ik dan misschien beter iets in de administratieve richting wil gaan doen, daarvan weet ik zeker dat ik dat leuk vind omdat ik eerder gewerkt heb als algemeen administratief medewerker.

Je ontmoedigt me niet hoor, je geeft me tips en die zijn altijd welkom!

Volgende week heb ik een afspraak bij het CWI in verband met een NUG (niet uitkerings gerechtigde) regeling waar ik eventueel aanspraak op kan maken voor het volgen van aanvullende cursussen of studie.



Meiden, bedankt weer!
Alle reacties Link kopieren
Foutje... er bestaat een miraan en een Milaan en die hebben erg aan elkaar gerelateerde topics ...
Alle reacties Link kopieren
Een goede HRM-er heeft in mijn ogen gedegen kennis van bedrijfseconomie en arbeidsrecht. Dat zijn twee onderwerpen waar de HRM-opleidingen op HBO-niveau doorgaans onvoldoende aandacht aan besteden. Het vak heeft zich ontwikkeld en behelst inmiddels meer dan wat administratieve handelingen en het bijwonen van sollicitatiegesprekken. Als jij een nieuw salarisgebouw ontwerpt zul je cijfermatig onderlegd moeten zijn. Als je een formatieplaatsenplan opstelt zul je moeten begrijpen hoe een bedrijf is georganiseerd. Bij het vernieuwen van het ziekteverzuimbeleid zul je moeten weten met welke juridische kaders je rekening moet houden.



Ik denk dat het goed is jezelf af te vragen wat je precies bedoelt als je zegt met mensen te willen werken. Een HRM-er heeft doorgaans een adviserende rol ten opzichte van het management. Daaruit vloeit voort dat de HRM-er minder bevoegdheden heeft en, naast cijfermatig en juridisch inzicht, over uitstekende adviesvaardigheden dient te beschikken. Een HRM-er is geen hulpverlener en komt niet op voor de belangen van de werknemer. Het is de moeite waard om daar van tevoren goed over na te denken.
Alle reacties Link kopieren
@wuiles: Bedankt voor je bijdrage!

Hoe jij het schetst spreekt het me al een stuk minder aan, heel erg bedankt daarvoor, nu weet ik dus dat ik deze studie niet wil doen.

Af en toe word ik echt gek van mezelf, ben zo ontzettend aan het twijfelen :(
Alle reacties Link kopieren
Miraan, even daarop voortbordurend dan: welke voor jou belangrijke zaken dacht jij in dit werkveld te vinden? Als je die kan noemen, beschrijven en opschrijven, kan je er ook makkelijker een beroep bij gaan vinden. Doe dat bv door er met meer mensen over te praten, al dan niet professioneel (dus zowel met vrienden die jou goed kennen, als met een loopbaanadviseur oid). Zo puzzel je langzaam een goede keuze bij elkaar die gebaseerd is op jouw eigen wensen en ideeen en realistisch is omdat ze passen bij jouw normen en waarden.



Succes!

TD
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma, 1 vereiste die ik sowieso heb is dat ik in contact wil zijn met mensen in/tijdens mijn werk.

Daarnaast wil ik graag iets doen in administratieve richting.

Ik ben bijvoorbeeld heel cijfermatig, maar ook heel sociaal en ben altijd ene praatpaal voor vrienden en familie.

Ik heb aankomende week een afspraak bij het CWI en denk dat ik maar eens ga kijken of de adviseur mij verder kan helpen in de beste richting.
@Miraan

Ik weet niet of de vraag nog relevant is, maar het werkende deel van de studie moet inderdaad een baan zijn, al dan niet betaald maakt niet uit. Maar het is wel echt werken, dus in die zin verschilt het wel van stage lopen.



Wat de rest al aangeeft, is de HRM adviseur inderdaad meer bedrijfsmatig en gericht op management. Ik ben het echter niet eens dat je niets met mensen zou doen. Het begrijpen van het bedrijf, inclusief de bedrijfscultuur en de mensen die daar werken, is mijn inziens noodzaak om dat werk goed uit te kunnen voeren. Als je bijvoorbeeld een verandertraject succesvol door wilt voeren, dan is het belangrijk om de medewerkers daarin mee te krijgen. En dat wordt erg lastig als je die medewerkers niet kent.



Bovendien is het vak van adviseur een stapje hoger op de ladder. Aan de onderkant van die ladder zit wel veel administratief werk en heb je ook vaak te maken met medewerkers die je te woord staat en uitleg geeft over de regels in het bedrijf. Dat is echter niet de baan waar je het grote geld in kunt verdienen, daarvoor zul je wel die meer bedrijfsmatige adviserende kant op moeten. En inderdaad, daar is op dit moment niet veel werk in te vinden.



Ik weet niet of je commercieel bent, maar in het vak van intercedent heb je wel meer met mensen te maken. Zowel met de bedrijven die je bezoekt om opdrachten in de wacht te slepen als met de kandidaten die je aan een baan probeert te helpen. Deze branche kent ook nog steeds veel vacatures. Het basisloon is niet geweldig, maar als je goed bent in dat vak kun je daar ook een leuk salaris mee binnen halen (vooral in de bonus/commissie sfeer).



Een andere optie zou kunnen zijn om bijvoorbeeld bij het CWI, het UWV of een reintegratiebedrijf te gaan werken om daar mensen te begeleiden bij het vinden van werk. Ook daar is momenteel redelijk wat werk in te vinden, maar deze banen zijn minder commercieel en meer sociaal, met als gevolg dat het salaris ook weer wat lager ligt.



Ik wens je veel succes bij je afspraak met het CWI!
Alle reacties Link kopieren
@nummerzoveel: Bedankt voor je reactie!

Dat werken bij UWV of CWI spreekt mij denk ik het meeste aan, dat sociale heb ik echt in me, vandaar dat ik aangaf met mensen te willen werken.

Ik ben niet echt commercieel, denk niet dat dat iets voor mij is.

Ben gisteren bij het CWI geweest, maar eigenlijk niet veel verder gekomen. Ik moest bij hun aangeven in welke branche ik wilde werken, dus heb administratie aangekruisd. De medewerker vroeg toen of ik nog meerdere branches wilde aankruisen maar heb aangegeven dat ik echt alleen iets in de administratie wil. Ze gaf al aan dat de kans heel klein is en dat idee heb ik zelf ook wel een beetje. Maar ja, ik heb geen ww of bijstand of iets dergelijks dus zit wat dat betreft in de luxe positie dat ik geen baan hoef aan te nemen of hoef te solliciteren.

Bij het CWI willen ze me nu in een reintegratietraject plaatsen, dat houdt in dat je een paar dagen productiewerk gaat doen waardoor ze kunnen kijken of je gemotiveerd bent en je afspraken nakomt.
Alle reacties Link kopieren
quote:miraan schreef op 28 april 2009 @ 19:39:

@nummerzoveel: Bedankt voor je reactie!

Dat werken bij UWV of CWI spreekt mij denk ik het meeste aan, dat sociale heb ik echt in me, vandaar dat ik aangaf met mensen te willen werken.

[...]

Bij het CWI willen ze me nu in een reintegratietraject plaatsen, dat houdt in dat je een paar dagen productiewerk gaat doen waardoor ze kunnen kijken of je gemotiveerd bent en je afspraken nakomt.



Ja, héél menselijk dat CWI...

Sorry, is puur eigen ervaring maar wel zowel voor mezelf als 'klant' alsook professioneel vanuit mijn vak: ik vind het CWI over het algemeen echt te zot voor woorden. Dan hanteer ik mijn vak toch echt een stuk menselijker!



TD, gaat morgen dat kr*** van een 'werk-coach' blij bellen met de mededeling dat ze de afspraak kan stoppen waar de zon niet schijnt kan schrappen wegens nieuwe baan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia Dalma schreef op 28 april 2009 @ 21:54:

[...]





TD, gaat morgen dat kr*** van een 'werk-coach' blij bellen met de mededeling dat ze de afspraak kan stoppen waar de zon niet schijnt kan schrappen wegens nieuwe baan.Is het echt? Mag ik je feliciteren?
Alle reacties Link kopieren
Jajaja! TD gaat per vrijdag starten in een nieuwe baan, heur! En het mooie is: ik ga er op alle fronten op vooruit. Hogere (senior/functioneel aansturende) functie, leuk bedrijf, minder uren, meer salaris en op bijna-kruipafstand van Casa TD.



Het enige waardoor de feestvreugde ietwat gedempt wordt, is paradoxaal genoeg veroorzaakt door een nog grotere vreugde: hoe vertel ik zometeen dat ik inmiddels 8,5 weken zwanger ben en dus na een half jaartje er weer voor 4 maanden uitben...

Misschien binnenkort nog wel een eigen topic waard !
Alle reacties Link kopieren
Tia!! wat een gaaf nieuws zeg!! Heerlijk vooruitzicht, zowel de baan als de mini-TD :-)



Gefeliciteerd! Kan je met Koninginnedag lekker een spaatje Rood op drinken
Alle reacties Link kopieren
@Tia Dalma, Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

En natuurlijk gefeliciteerd met de kleine op komst, is het je eerste?

Ik heb gisteren weer een aantal sollis de deur uit gedaan en vorige week vrijdag een gesprek gehad waar ik binnen 2 weken wat van hoor.

Verder heb ik besloten dat ik definitief niet de HR ga doen, maar toch bedrijfseconomie.

Ik weet het, iets heel anders maar administratie is iets wat mij al mijn hele leven trekt en waar ik zeker van weet dat ik het leuk vind en het bij me past.

Nu dus gaan inschrijven voor de toets en ondertussen kijken of ik nog wat moet leren voor die toetsen.

Weten jullie misschien of er een groot verschil zit tussen de toets van In Holland en die van HVA?
Alle reacties Link kopieren
quote:mips schreef op 29 april 2009 @ 09:48:

Tia!! wat een gaaf nieuws zeg!! Heerlijk vooruitzicht, zowel de baan als de mini-TD :-)



Gefeliciteerd! Kan je met Koninginnedag lekker een spaatje Rood op drinken



Als jij dan maar dat roseetje voor me drinkt! Dat mis ik stiekem toch wel, nu het heerlijk weer gaat worden...



Miraan, jij ook dankje! En ja, het is de eerste, erg spannend!

Van bedrijfseconomie-studies weet ik helaas niets. Wel blijft voor mij de vraag aan jou overeind: wat wil je later worden als je groot bent? Welke beroepsperspectieven zie jij met deze studie? (Lijkt me nl nogal nog 'zakelijker' dan HRM).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven