Werk & Studie alle pijlers

Help, hoe geef ik een workshop? Tips?

04-09-2008 11:42 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag!



Binnenkort moet ik op mijn werk een workshop geven aan collega's. Ik wil weten hoe zij over bepaalde dingen denken en een bepaalde bewustwording overbrengen van hun aandeel binnen het bedrijf.



Nu zie ik er als een berg tegenop, ik houd sowieso niet van het spreken voor groepen, maar dat terzijde



Ik krijg 2x een groep van 20 man voor mijn neus. Wat zijn nou leuke interactieve methodes om zoiets te doen? Ik wil geen drie kwartier praten, maar een soort discussie aangaan, ook inbreng van mijn publiek.



Wie heeft hier ervaring mee?

Ik ben benieuwd, kan op dit moment niks anders verzinnen dan stellingen en dat ze dan een voor of tegen kant moeten kiezen en dat ik dan vraag waarom...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb wel enige ervaring met het geven van workshops al dan niet in een hele andere richting (kinderen en jongeren en veelal met een creatieve inslag)...



Begin in iedergeval met een warming-up.

Kent iedereen elkaar al?

Door een warming-up komt iedereen er meteen lekker in en worden ze uit de dagelijkse sleur gehaald.



Zorg voor een duidelijke opbouw en plan ook hoelang je met iets bezig wilt zijn. Hou eventueel extra opdrachten achter de hand als iets niet aanslaat of als je tijd overhoudt.



Ik vind het fijn als iedereen in beweging blijft.

Als je bijvoorbeeld met stellingen wil werken (goed idee) zou ik de ruimte opdelen in een eens en oneens kant. Mensen lopen dan heen en weer tussen die kanten. Je kan mensen vragen waarom ze in een bepaalde kant staan.



Je kan ze situaties laten naspelen. Ofwel in beweging (zonder geluid) of wel als standbeeld.



Verdeel ze hiervoor in klein groepjes. Je greeft ze schriftelijk een opdracht (geen idee wat voor bedrijf je werkt maar kan bijvoorbeeld de pauze zijn of het moment waarop de baas binnen komt). Dit beelden ze uit (standbeeld werkt altijd goed) en de rest moet dan raden wat ze uitbeelden. Naar aanleiding hiervan kun je eveneens vragen stellen.
quote:Vinyl schreef op 04 september 2008 @ 11:42:

Ik wil weten hoe zij over bepaalde dingen denken en een bepaalde bewustwording overbrengen van hun aandeel binnen het bedrijf.



Dat klinkt een beetje vaag . Kun je iets specifieker zijn over wat je bedoelt?



Als het gaat om samenwerken, kun je ze een opdracht geven. Eerst laat je de groep vertellen wat ze belangrijk vinden bij samenwerken (bv naar elkaar luisteren, eerst overleggen en dan doen, etc). De ene helft van de groep maakt de opdracht, de andere helft observeert. Je laat degenen die observeren vertellen wat ze gezien hebben en of dat klopt met wat ze eerst gezegd hebben belangrijk te vinden (is er geluisterd, is er overlegd etc). Dan laat je de doeners nog reageren en sluit je af.



Die opdracht moet iets lastigs zijn, iets waar ze eigenlijk te weinig tijd voor hebben en of te weinig, of te veel mensen. Dat kan een denkopdracht zijn (formuleer in 5 minuten de 3 belangrijkste items om bij je te hebben op een onbewoond eiland, en de hele groep moet het er mee eens zijn), of een doe-opdracht (bouw van vellen papier een toren tot aan het plafond zonder lijm, plakband of nietjes te gebruiken), dat soort dingen.
Alle reacties Link kopieren
Nou (zonder te herkenbaar over te komen.. haha), ik zou graag willen vertellen dat wij als organisatie niet zouden bestaan dankzij onze leden. Danken in feite ins bestaansrecht aan de mensen die zich bij ons aansluiten. Ieder in de organisatie is daar (vind ik) verantwoordelijk voor. Je moet doen vanuit jouw positie wat je moet doen om deze ledenstand op peil te houden, te zorgen dat de uitstroom niet te groot is bijvoorbeeld.



Je kunt ook zeggen: dit ligt bij het bestuur en de mensen van de marketing en communicatie. Maar ik wil ze eigenlijk laten zien dat ook een telefoniste die iemand aan de telefoon krijgt, of iemand van de receptie invloed kan hebben op binnenhalen of behoud van onze leden.



En eigenlijk zou ik ze dat willen laten uitvinden. Dat ze dat beseffen. Of horen waarom ze het anders zien...



Hoop dat ik het nu een beetje heb kunnen verduidelijken...
..
Alle reacties Link kopieren
PS. ik heb maar drie kwartier per groep....
..
Alle reacties Link kopieren
Vinyl,



Je kunt de stellingen ook op grote vellen papier schrijven. Mensen groene en rode post its geven en hier hun naam op laten schrijven. Dan kunnen ze een groene (eens) of rode (oneens) post it bij iedere stelling plakken.



Ook werkt goed om ze in kleinere groepjes op te breken en de posti it methode toe te passen per groep. Voordeel is dan dat mensen minder frontaal hoeven te vertellen wat ze vinden maar dat men in een groep gaat discussieren over wat ze van een stelling vinden. Laat vervolgens per groep iemand vertellen waarom ze het eens of oneens met een stelling zijn en laat ze dit beargumenteren. Dan horen de verschillende groepen van elkaar wat de diverse meningen zijn.



Bewaak zelf de tijd heel scherp. Maak niet te veel stellingen (maximaal 3) en laat de groepen per stelling maximaal een minuut of 8 praten. Dan heb je, naast je inleiding, nog tijd om ook de bevindingen te bespreken.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Die stellingen vind ik nog steeds leuk, maar ik word ook heel enthousiast van het rollenspel van Korenwolf.

Want ze kunnen naast dat ze leden spelen natuurlijk ook elkaar spelen!

Een bestuurder speelt een secretaresse oid...



Jee, moet het nog wel uitwerken allemaal maar het begint een beetje te leven...
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, voor een leuk einde aan de workshop.

Geef iedereen een soort antwoordkaart mee waar zoiets op staat als.



Ik ben (functie bij de organisatie) bij (naam organisatie) en ik kan iets doen/niets doen om onze leden aan ons te binden.



Ik kan het volgende doen: .....................................................



Laat de kaarten invullen en inleveren en budel de kaarten in een inspiratieboekje, die je later rond deelt.
Alle reacties Link kopieren
Nou.... over dat laatste... 's middags komt er nog een algemene soort workshop, waar iedereen bij is. Iedereen maakt hier een motto die ik als Loesje kaartje later ga opmaken en die krijgen ze de week erna.

Dus dat idee zit al in de dag, maar dan verderop. Dat vond ik namelijk ook zo leuk
Alle reacties Link kopieren
Of deel een fake quizje uit met als titel "wat voor klantenbinder ben jij?"



Vragen erin als:

Je bent telefoniste bij onze organisatie. Wat zeg jij tegen een klant die belt om zijn lidmaatschap op te zeggen?

a. Groot gelijk, want de helft van de tijd weten we niet waar we hier mee bezig zijn.

b. Je zegt niets, want je bent in slaap gevallen.

c. Je noteert zijn gegevens en meldt hem af als lid.

d. Je probeert hem over te halen om alsnog lid te blijven van onze prachtige organisatie.



De antwoorden krijgen punten en dan krijg je je "binders"- profiel. Fake, maar je kunt hier lekker creatief in zijn.
Alle reacties Link kopieren
Over het rollenspel: je kunt dan de opdracht op een kaartje zetten en deze uitdelen aan mensen. Dan geef je ze al een gerichte opdracht en hoeven ze dat zelf niet te verzinnen. Kan inderdaad heel leuk werken als aanjager voor een discussie over wat wel goed is en wat niet oké is.
Alle reacties Link kopieren
Dus dan zouden ze een kwartiertje ofzo rollenspellen doen en daarna discussie?

Maar die rollenspellen, is dat dan voor de groep, dat de rest meekijkt? Dan is het wel makkelijker discussieren denk ik he?
Alle reacties Link kopieren
Klopt Vinyl. Rollenspel uitbeelden voor de hele groep. Er dan gezamenlijk over napraten en standpunten en meningen boven tafel krijgen.



Het rollenspel kan kort en krachtig. Je kunt dit misschien al voorbereiden met 2 collega's die dit kunnen doen? Of wil je de groep spontaan overvallen en mensen ter plekke vragen om in elkaars schoenen te gaan staan. Dat kan dan door bijvoorbeeld mensen een kaart te laten trekken. Trek je een kaart met een telefoon, dan speel je de telefoniste. Trek je een kaart met een klant, dan speel je de klant, etc..

Het rollenspel kan kort, hooguit een paar minuten. Vervolgens een inventarisatiefase van meningen en deze uitwisselen. Afsluiten met iets leuks (als dat mogelijk is).
Alle reacties Link kopieren
Klinkt leuk! Dit lijkt me wel wat!

En dan ook het scenario al aangeven?



Dus klant, telefoniste, en dan een opzegger. Hoe ga je ermee om? Wat doet die telefoniste goed, wat fout....

Ja, leuk!



En dan moet ik dat later koppelen aan hoe we allemaal uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor nieuwe leden en ledenbehoud. Dus een lid komt hier om zijn belastingformulier in te laten vullen, krijgt een kopje koffie van de koffiejuffrouw en begint zijn hele verhaal te vertellen. Dat hij twijfelt of hij lid wil worden. Hoe gaat de koffiejuf ermee om... LEUK!
Alle reacties Link kopieren
Als je het vooraf voorbereid, dan kun je inderdaad al over het scenario nadenken en dit doorspreken met de "spelers". Na bespreking van het rollenspel zou je misschien ook nog iemand uit de groep kunnen vragen om een hele slechte, leden wegjagende koffiejuffrouw uit te beelden.



Ik heb zoiets zelf wel eens gedaan in mijn eigen werkkring, dat ging over goed gastheerschap. Daar ging een barkeeper een klant het hemd van het lijf vragen. Op het oog heel gastvrij, maar veel te opdringerig. Dat had ik trouwens voorbereid met een paar mensen van een amateur toneelvereniging. Daarna nabespreken en kijken hoe je wel gastvrij kunt zijn zonder opdringerig te zijn. Het werd een hele leuke, levendige discussie.



Ik heb trouwens zo'n vermoeden dat ik weet bij wat voor organisatie je werkt. Ik werk zelf ook in de non profit sector, maar wel bij een veel kleinere werkgever.
Alle reacties Link kopieren
Ah, valt het zo op



Maar ik heb echt leuke ideeen nu, ik denk dat het een combi rollenspel en stellingen wordt! Joepie!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven