Werk & Studie alle pijlers

is dit jaarcontract wel geldig?

08-02-2008 18:01 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
1 februari liep het halfjaarcontract van mijn vriend af.

Vandaag (8 februari) heeft hij zijn 'gesprek' gehad en een jaarcontract getekend.



Volgens mij had hij beter niet kunnen tekenen, want dan was hij toch in vaste dienst geweest? Maar ja, gedane zaken nemen geen keer, of toch wel?



Een vast contract is voor 'ons' nogal belangrijk omdat we een huis willen kopen en ik zit heb 'ook' een jaarcontract. ff geduld nog dus...
Alle reacties Link kopieren
Hoi zonnetje,



of het geldig is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat een aantal hypotheekverstrekkers je ook een hypotheek geven op een jaarcontract en niet alleen op een contract voor onbepaalde tijd. Tenminste, zo was het twee jaar terug toen ik wat werk deed voor een onafhankelijke hypotheekadviseur.



Groetjes,

SD
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij mag dit wettelijk wel hoor. Je mag een aantal keer een tijdelijk contract krijgen voor dat je een vast contract moet krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Als hij op 1 februari weer is gaan werken, is zijn contract automatisch verlengd met de termijn van zijn oude contract, dus weer met een half jaar, als dat half jaar contract zn eerste contract was. Als het half jaar contract zn 3e contract was (en dit jaarcontract dus zn 4e) dan is er wel sprake van onbepaalde tijd.
Alle reacties Link kopieren
Op deze site vind je de wettelijke informatie, succes!

http://www.postbus51.nl/i...ethod/displaydefaultintro
Alle reacties Link kopieren
Dit is van de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:



Een tijdelijk contract gaat automatisch over in een vast dienstverband in de volgende situaties:



* Na drie tijdelijke arbeidscontracten die telkens direct of binnen drie maanden na elkaar zijn afgesloten, is het vierde arbeidscontract automatisch een vast dienstverband.

* Als tijdens het tweede of volgende contract de duur van 36 maanden wordt overschreden, verandert dit tijdelijke contract automatisch in een vast dienstverband. De periode tussen contracten mag maximaal drie maanden zijn.

Let op: Als een eerste tijdelijk arbeidscontract van 36 maanden of langer onmiddellijk wordt gevolgd door een tijdelijk arbeidscontract van maximaal drie maanden, geldt de regeling van omzetting in een vast dienstverband niet. Overschrijdt het nieuwe contract die drie maanden wel, dan heeft de werknemer recht op een vast dienstverband.



Cao-afspraak

U kunt met uw werknemer ook afspreken dat hij in plaats van de verplichte drie contracten, al na één of twee tijdelijke arbeidscontracten in vaste dienst komt, of na 2 jaar. U kunt echter nooit onderling afspreken dat de werknemer later dan de drie contracten of 36 maanden in dienst komt. Dat kan wel in een cao worden vastgelegd. Zo kan in de cao staan dat een vast dienstverband pas ontstaat na zes in plaats van drie tijdelijke arbeidscontracten. Of na 42 in plaats van 36 maanden.

Voorbeeld: Van tijdelijk naar vast?

Uw werknemer heeft een eerste tijdelijk contract voor vijf jaar. Na drie jaar komt de werknemer niet automatisch in dienst, want er is geen sprake van opeenvolgende arbeidscontracten maar van één contract.

Voorbeeld: Wanneer een vast contract?

Het tijdelijke contract van twee jaar van uw werknemer loopt af. Na één maand biedt u hem/haar een nieuw tijdelijk contract aan. Dit betekent dat de werknemer in vaste dienst komt op het moment dat hij/zij langer dan 36 maanden voor u werkt. Voor de berekening van de 36 maanden mogen tussenliggende perioden worden meegerekend. In dit geval is dat: één maand.
Maar daar gaat het niet om Ring, het gaat er om dat hij heeft gewerkt nádat zijn contract was afgelopen. En dan geldt inderdaad, zoals Niesie zegt, dat hij dan een nieuw "contract" had gekregen met dezelfde (tijdelijke) lengte als zijn eerste contract. (Max. één jaar trouwens) Een stilzwijgende verlenging dus en dit mag trouwens alleen bij het eerste en tweede contract. Als dit na afloop van het derde contract gebeurt, dan treedt hij in dienst voor onbepaalde tijd. Dus wat jij hier aanhaalt doet in dit geval helemaal niet ter zake.



Zonnetje, waarom vraag je dan geen intentieverklaring? Als je er zeker van bent dat je een vast contract gaat krijgen, dan kan dat best. De werkgever zal hieraan ook tegemoet komen omdat hij daarin niks anders zegt dan dat hij het dienstverband doorzet als hij tevreden blijft zeg maar. Daarmee krijg je wel een hypotheek.
Alle reacties Link kopieren
Typisch geval dus van 'schoenmaker, blijf bij je leest!'



(Ik zal me voortaan weer met mijn eigen vakgebied bemoeien.) :-$
Alle reacties Link kopieren
Als je een huis wilt kopen kun je een intentieverklaring vragen aan je baas.

Hij geeft hiermee alleen maar aan dat hij/zij de intentie heeft de weknemer in dienst te houden na afloop van het tijdelijke contract. Hij zit hier niet aan vast, dus eigenlijk is het een schijnzekerheid, maar hypotheekverstrekkers doen het ervoor.

Alleen risico voor jezelf dat er een kans bestaat dat hij over een jaar geen baan meer heeft.
Alle reacties Link kopieren
Bovenop het feit dat een intentieverklaring genoeg is voor een hypotheekverstrekker: het is tegenwoordig ook steeds makkelijker om een huis te kopen als je (nog) geen vast contract hebt of freelancer bent. Let er inderdaad wel op, wat Mirjam82 zegt: aan een intentieverklaring van de baas kun je geen rechten op verlenging of omzetting verlenen!



Wil je echt die gewenste zekerheid, wacht dan tot een van jullie een vast contract heeft. Dat kan nog even duren, bij je vriend na dit jaarcontract maximaal nóg zeker een jaar. Neem ook in overweging dat zelfs een vast contract een schijnzekerheid is: reorganisaties, arbeidsongeschiktheid, of gewoon de wens om eens van baan te veranderen...



Succes en plezier in jullie nieuwe huis!

TD
Alle reacties Link kopieren
Zonnetje, je kunt inderdaad het best even een intentieverklaring vragen. Wat betreft de duur van het contract geldt wat hieronder al is gezegd, behalve als het contract is aangegaan vanaf 1 februari. Je kunt een arbeidscontract immers ook met terugwerkende kracht aangaan. Kortom: wat is er afgesproken?
@lara1978



Hoezo "behalve"? Als de vriend van TO niets zou hebben getekend, dan was zijn contract automatisch verlengd met dezelfde duur als het eerste contract, dus voor een half jaar. Hij heeft echter een nieuw contract getekend voor een jaar. Er van uit gaande dat het half jaar contract het eerste contract was, dan is het nieuwe jaarcontract het tweede contract als overeengekomen is dat deze per 1 februari in gaat. Is deze per 8 februari ingegaan, dan is het officeel het derde contract (want dan is de periode tussen 1-8 februari het tweede contract geweest, welke op 8 feb is opgevolgd door de nieuwe afspraak).
Alle reacties Link kopieren
Nou, het eerste contract is voor een half jaar, het twee contract is -als het per 1 februari is ingegaan) het tweede contract en dat is dus een jaarcontract. Als de wg per 1/2/9 een nieuw jaarcontract aangaat is het pas per 1/2/10 een contract voor onbepaalde tijd.



Als het per de 8e is ingegaan kun je -op basis van de wet- niet zeggen dat er een nieuw contract is aangegaan. Er was een contract voor een half jaar, maar het is partijen vrij om hiervan af te wijken. Dat is dan gebeurd en dan is er geen derde contract hoe prettig dat in de praktijk ook zou zijn.
@lara



Volgens mij kun je dan wel stellen dat het het 3e contract is, als het nieuwe jaarcontract per 8 feb in zou zijn gegaan. Er is namelijk ook gewerkt en uitbetaald van 1-7 feb. Het oude contract was toen afgelopen en dus was er sprake van een automatische verlenging met weer 6 maanden. Pas daarna is de nieuwe afspraak gemaakt en ook ingegaan en dus is dat het 3e contract.

(Als het nieuwe jaarcontract met terugwerkende kracht per 1 feb in is gegaan, is er wel sprake van een tweede contract, ongeacht of dit al dan niet later pas is getekend).
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel; ik vind het moeilijk hoor. Ik denk dat als je er heel puur naar kijkt, je inderdaad gelijk hebt. Ik vraag me alleen af of het bij de kantonrechter stand houdt. Het gaat er tenslotte om welke intentie partijen hadden. Er is tenslotte wat voor te zeggen dat ze niet een 3e contract hadden willen aangaan. Daarnast vraag ik me af of een slordigheid van een week de werkgever kan worden tegengeworpen. Er is voor beide kanten wat te zeggen en ik zou mijn hand er niet voor in het vuur durven steken.



Maargoed, TO: per wanneer is het contract aangegaan?
@lara



Ben het met je eens dat een rechter de omstandigheden van het geval zou beoordelen. Maar als het pure laksheid van de werkgever betreft, dan kon hij nog wel eens voor een vervelende verrassing komen te staan!
Alle reacties Link kopieren
Ja, helemaal waar. Het ligt dus even aan de omstandigheden van het geval.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties. Maar inderdaad, wat Tia Dalma schrijft is wel waar. Daarom wachten we nog maar 1 jaartje en hopen we dat minimaal 1 van ons dan een vast contract heeft.





Haastige spoed is zelden goed..
@ Zonnetje



Als je een huis zou willen kopen waarbij je dezelfde maandlasten zou hebben als bij een huurhuis, dan kun je net zo goed nu al kopen. De huizen worden alleen maar duurder en huur moet je tenslotte ook betalen als je niet op straat wilt komen te staan. Wil je een woning kopen die aanzienlijk duurder is, dan zou ik inderdaad nog even wachten.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu een koopappartement, gekocht op mijn naam toen ik bij mijn vorige werkgever een vast contract had. Helaas veel te klein met zijn tweeën.

Als we gaan samenwonen, is dat in de buurt van mijn werk (vriend is gedetachteerd; werkt dus steeds ergens anders). Maar dat is een regio met een hoog werkloosheidspercentage; nu ik er nog eens over nadenk is het dus voor mij belangrijker om dan een vast contract te hebben dan voor mijn vriend.



Zijn tweede, 'nieuwe' contract is trouwens per vandaag ingegaan. Hij had al een paar keer gevraagd naar de afloop van zijn contract, werd weggevaagd met 'zit wel goed' etc. Nou ja, een jaarcontract is wel goed, maar beetje onverwacht. Vooral omdat hij in de IT zit, en dat is momenteel nogal 'big booming'.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven