Werk & Studie alle pijlers

lerarenstage en geen 'klik' met leerlingen

18-03-2008 02:01 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Na 2 maanden fulltime stage lopen zit mijn lerarenstage op het MBO er op. Ik (30) kan nu direct instromen; de 2 maanden waren a.h.w. een snelle stoomcursus. Ik heb het idee dat ik voldoende didactische theoretische kennis heb (hoe moet je een les indelen, waar moet je op letten), maar ik merk dat ik moeite heb om het 'leuk' te maken voor de leerlingen. Ik heb nog nooit MBO-onderwijs zelf gevolgd (HBO en universiteit), dus ik ben niet anders gewend dan gewoon braaf mijn mond houden en naar de docent te luisteren. MBO'ers zitten zo niet in elkaar en dat vind ik ook niet erg. Wat mij echter frustreert is dat ik niet de omschakeling naar hen toe kan maken. Ik weet eigenlijk, zelfs na die 2 maanden fulltime stage, niet hoe ik de theorie moet ombuigen naar MBO-stijl...ik zie het licht niet/voel het niet/etc.

Het maakt me onzeker en vraag me af (ondanks dat ik mijn stage met een voldoende heb afgesloten) of ik wel geschikt ben om het onderwijs in te gaan...Je zou kunnen zeggen, 'ga terug naar de tijd dat je zelf zo jong was'/'stel je dat voor', maar ik was met heel andere dingen bezig dan uitgaan, vriendjes en scooters (erg ijverig en wat angstig meisje).....

Wat zijn jullie ervaringen/ideeen?



Groeten,

Laura
Alle reacties Link kopieren
Laura,



Ik heb zelf ook leraren en leraressen meegemaakt die nieuw voor de klas kwamen te staan. De een gaat de aanpassing vanuit de achtergrond en opleiding naar de werkvloer nou eenmaal wat makkelijker af dan de ander. Zo heb ik leraren meegemaakt die hun vakgebied optimaal beheersten, maar dit totaal niet konden overbrengen op hun leerlingen. Maar ook heb ik leraren gezien die door hun feeling met een groep het lesmateriaal heel aantrekkelijk maakten, al blonken ze niet per se uit in hun vakkenis.



Naast het feit dat ik een periode van twee maanden toch nog kort vind, is volgens mij het belangrijkste dat jij het gevoel hebt dat je het didactische gedeelte goed onder de knie hebt. De omschakeling vanuit je eigen beleving als leerling naar hoe andere soorten leerlingen kunnen zijn, hoef je echt niet in zo'n korte tijd gemaakt te hebben. Dat is iets waar tijd, steun en ervaring van andere leerkrachten je erg bij kunnen helpen. Met die hulp kun je dat "Fingerspitzengefühl" nog prima ontwikkelen. Als je een dergelijke basis treft, heb je prima vooruitzichten.

Kun je niet via je stagebegeleider hier meer hulp bij krijgen? Iemand die je wat meer kan leren over communicatiemodellen en herkenning van bepaalde "klantgroepen" qua communicatie? Dat zou je volgens mij een stuk meer zelfvertrouwen kunnen geven richting je toekomstige baan.



Ik wens je heel veel succes!!



Joey
Twee maanden stage is niets. Je begint nu pas met leren. Het is net als met autorijden, je leert het pas als je je rijbewijs hebt.

Je gaat er gaandeweg achter komen wat werkt en wat niet.

Goed lesgeven vraagt om veel ervaring en die ga je nog krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Laura!

Ik ben het helemaal met absoluteEinstein eens..

Ik doe zelf de pabo en toen ik net begonnen was moest ik meteen voor de klas. Ik wist niet wat me overkwam! Ik had er totaal nix mee. Geen idee hoe ik me op het niveau van de kinderen moest aanpassen. Maar ik heb toen wel altijd het idee gehad dat het wel was wat ik wilde.

Ik heb dus zelf ook ervaren dat je daar gewoon in moet groeien. Op een gegeven moment krijg je steeds beter door hoe je de stof het best kan overbrengen



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hai Laura,



Ik ben op dit moment bezig met mijn tweedejaarsstage op een VMBO-school. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik weet natuurlijk niet welk vak jij geeft maar is het mogelijk om zelf dingen bij je les te verzinnen? Bij een stuk theorie zoek je dan informatie die beter bij hun leefwereld aansluit en het dus ook interessant voor ze maakt. Maak daar dan ook een leuke opdracht bij en je hebt de aandacht wel te pakken denk ik.



Ik vind het zelf heel prettig om met de lln in gesprek te gaan. Gewoon een dom praatje maken over wat ze bezig houdt en wat ze leuk vinden. Of wat ze zelf nog graag eens willen doen tijdens de les. Zo kom je er misschien achter hoe je beter bij ze aan kan sluiten en hoe je de stof voor hen interessant kan maken.



Misschien kun je wat met mijn tips. Succes!
Hallo Laura,



De enige manier om te leren wat je wilt leren is les geven, veel meer les geven en nog eens les geven. Na een paar jaar kan je het leuk maken. Gewoon volhouden.
Alle reacties Link kopieren
Ik loop momenteel stage in groep 8.

Ik merk dat zij het belangrijk vinden dat jij ook interesse in hun toont. Geef een leerling af en toe een complimentje over die nieuwe broek of vertel tijdens je les eens iets over een leuke ervaring die je zelf hebt meegemaakt en wat goed aansluit bij de les.



Ik wijk soms ook wel een helemaal af van het onderwerp of maak tijd voor een grapje. Dat hebben ze af en toe gewoon nodig. En daarna gewoon weer verder met de orde van de dag.



Misschien is het een tip om te kijken welke leerkrachten bij jou altijd een goede indruk op je gemaakt hebben en waarom?

Waarom waren de lessen van die leerkrachten zo leuk?

Bestonden de lessen bij deze leerkrachten alleen maar uit puur lesstof overbrengen?
Alle reacties Link kopieren
Misschien kun je een paar lessen bij andere docenten bijwonen om te zien hoe zij dat doen?

Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen op het HBO zonder enige didactische achtergrond, zonder stage, zonder bij andere docenten lessen bijgewoond te hebben. Ik stond peentjes te zweten en zal vast van alles fout gedaan hebben. Maar na 7 weken zat de periode erop en een paar weken later mocht ik bij allerlei nieuwe klassen een nieuwe poging wagen. Inmiddels (1,5 jaar later dus) geloof ik dat ik de slag aardig te pakken heb.

Ik denk wel dat het scheelde dat het HBO is. Ik heb die eerste klassen uitgelegd dat ik 8 jaar in het bedrijfsleven gewerkt had, dat zij mijn eerste klassen waren en dat we er met elkaar best uit zouden komen. Dat werd geaccepteerd.



Welke vakken geef je?
Alle reacties Link kopieren
Oeh, ik herken dat wel een beetje geloof ik.

Merkte tijdens stages ook echt dat ik de 'omschakeling' naar VMBO moeilijk kon maken.

Zelf een vwo kind, en de instelling/omgang is toch erg anders.



Heb er uiteindelijk voor gekozen om dus niet in het VMBO onderwijs te gaan werken. Ik zou het misschien wel kunnen leren, maar het sprak mij minder aan. Bovendien had ik in andere 'doelgroepen' wèl goed contact met de lln, en veel meer lol in mn werk.



Misschien kan je zelf ook eens kijken of jou onderwijskwaliteiten er bij een andere doelgroep beter uitkomen? Tenzij je dit enorm leuk vind, dan zou ik het bespreken met je stagebegeleider, en door middel van meer praktijkervaring (dan wel verlengde stage, dan wel gewoon lekker aan de slag met in het begin wat begeleiding) wordt het dan vanzelf beter.

Collega's op je stageschool hebben vaan ook 'tips en trucs' waar de lln goed op reageren.



Succes hoor!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het jammer dat LauraLaura niet meer gereageerd heeft. Ik ben benieuwd of ze wat kan met de tips die hier zijn gegeven (staan echt goede tussen!). Dus Laura, laat eens horen of je er wat mee kan!
Alle reacties Link kopieren
Sorry dat ik inderdaad nog niet gereageerd heb!

Heb intussen ontzettende griep gekregen en helder nadenken en lezen lukt nu niet...maar; ik kom erop terug hoor!
Alle reacties Link kopieren
hoi!

Ik loop stage op een mytylschool (behoorlijk praktijk gericht).. het is natuurlijk geen mbo.. Maar hier word heel veel gekoppeld aan praktijksituaties, dat maakt het ook interessant en leerzaam voor de leerlingen. Ze herkennen!! Je hoeft heus niet de hele tijd theorie te doen. Laat de leerlingen ook zelf inbrengen. Je zult versteld staan van ideeen die ze hebben over de lessen. Zo kun je misschien wat meer aanpassen aan hun interesses en krijg je een leuke klik!!



Verder aan collega's tips vragen, op internet lekker rondsurfen (er zijn genoeg docentenforums te vinden!)
Ik geef zelf les in de onderbouw maar wegens omstandigheden geef ik nu ook les in de bovenbouw (op dezelfde school). deze leerlingen kennen mij nog van mijn start op de school en ze geven aardig tegengas. Dat vind ik best lastig. Ook vind ik het moeilijk om aan te sluiten bij hun beleviingswereld. Bij de onderbouw ben ik het helemaal gewend maar deze kinderen hebben al een heel ander gevoel voor humor. Ik sta nu vijf jaar voor de klas (inc. LIO) dus het zegt niet zoveel. Als je in een onderwijstype komt te staan dat je nog niet (goed) kent dan is het even wennen en aftasten. Twee maanden is dan helemaal niet lang!

Een paar (makkelijke) tips: Toon interesse. Geef complimenten. Vertel iets over jezelf (bijvoorbeeld een blunder of iets over je vriend/huisdieren/auto/ wat dan ook).

Een (potentieel) moeilijke: Bedenk waar deze leerlingen vandaan komen. Is het 1 jarig MBO? Dan zijn het leerlingen die in het VMBO in de laagste stroom hebben gezeten. Die heb ik ik bv nu in de klas. Ze schrijven hun naam niet met een hoofdletter, weten hun postcode niet uit hun hoofd en kunnen in het Nederlands niet spellen, laat staan in een andere taal. Is het 4 jarig MBO? Dan zijn het leeringen van VMBO-T, zeg maar de oude mavo. De gemiddelde Nederlander heeft dit niveau. Gewoon normaal intelligent dus en kunnen prima leren, lezen, begrijpen en verwerken. Beide groepen (en alles daartussen) hebben hun charme. Maar ze hebben ook allemaal een andere aanpak nodig.



Geef het niet te snel op zou ik zeggen. Ga verder met je opleiding want het is een prachtig vak! En bovendien heb je een (heeeeeele) grote kans op werk (beetje afhankelijk van je vak en de regio waarin je zoekt maar toch...)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven