Werk & Studie alle pijlers

Nuttig strafwerk!

19-10-2007 22:26 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Tja beetje rare titel wel.....



Wie heeft tips voor strafwerk? Het moet niet (alleen) vervelend en saai zijn, maar het moet ook nuttig zijn. En misschien zelfs wel een beetje grappig/leuk.

Het gaat om het vak Nederlands, maar alle ideetjes zijn welkom.



Bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Een opstel over het onderwerp van de les?



Opiniërende tekst met als stelling/standpunt waarom opletten in de les waardevol is ;)?
Alle reacties Link kopieren
Het schoolplein schoonvegen is toch ook nuttig?
Alle reacties Link kopieren
Kies wel een beetje saai onderwerp uit als je voor het opstel-gebeuren gaat, onze lerares koos leuke onderwerpen en op een gegeven moment zat ik zelfs te vlassen op strafwerk, omdat ik het zo leuk vond om opstellen te schrijven X-D



Het was overigens wel nuttig: voor m'n centraal schriftelijk Nederlands haalde ik een 9.3. Blijkbaar errug veel oefenopstellen gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Dank!



Ja schoolplein is nuttig, nog nuttiger is bij mij even poetsen hmmm zal wel niet mogen haha.



Heb wel al paar ideetjes over een gedicht, verhaal over hun gedrag in de les, verhaal schrijven om moeilijke woorden heen.



Maar ik vind tips van anderen altijd prettig.



Jennie
Ik laat ze dus wel altijd huishoudelijke klussen doen, of onkruid trekken op het plein oid.

Of ze krijgen werk van een vak waar ze moeite mee hebben. Of ik laat ze een stuk zelfreflectie schrijven. Wat gebeurde er? Wat deed ik? Wat deed de ander? Wat ging goed? Wat kan anders? Wat heb ik daarvoor nodig?



Ligt eigenlijk vooral aan de rede voor strafwerk welk strafwerk ze uiteindelijk gaan krijgen.
Alle reacties Link kopieren
leuke vraag



Ik weet niet of het allemaal zo nuttig was, maar kan wel een greep doen uit het (enorme arsenaal aan :-$ ) strafwerk dat ik op de middelbare school heb gedaan:

-plein vegen

-stoelen schuiven

-opstel schrijven rond drie woorden die de docent blind uit het woordenboek koos

-in de pauze het lokaal goed schoonmaken

-rijen woordjes leren (Du)

-een verhaal van minimaal 5 pag. schrijven over de lente (in het Frans :'-( , maar goed, ik had ook wel echt wat gedaan toen)

-een gedicht schrijven (Nl). Die docent hield trouwens wel van verassingen. Een klasgenootje met dezelfde straf (gedicht over vertrouwen) had braaf z'n gedicht ingeleverd en bleek hem toen pas voor de klas te moeten voorlezen....

-de dag later 8.15 in de klas aanwezig zijn, 8 uur op school zijn, half 8 op school zijn.

-Opinie-artikel schrijven over de een artikel van de voorpagina van de krant van die dag (en ja hoor, toen was de rente net sterk verhoogd door de DNB...sta je met je halve jaartje economie1 @-( )

-Voor de klas een paar minuten vragen van de docent beantwoorden door de antwoorden als formules op het bord schrijven (Na).

-In de pauze kantinedienst draaien (koffie verkopen en schoonmaken)

-Aan het eind van de les voor de klas voorlezen (heb in zowel Engels als Nederland moeten voorlezen, meestal een minuut of vijf )

-alle borden van de lokalen van de vakgroep (was vlgs. mij ook Nls) na schooltijd schoonmaken.





Hmmm....dit is waar ik zo snel aan denk, maar er is vast nog wel meer . Om eerlijk te zijn vond ik het niet alleen toen, maar vind ik het ook nu nog vrij nutteloze straffen. Ik werd er zeker geen bravere scholier van (haha, zie lijst O.o ) en heb er, volgens mij, ook niet veel van geleerd. Achteraf een wonder dat ik een diploma mét hoge cijfers heb gehaald. X-D
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
Bron: telegraaf



Pleidooi herinvoering strafregels

Ik mag niet...

door Denise Hoogland

Ik mag niet...

AMSTERDAM - Het is niet de bedoeling dat ik in de klas onderuitgezakt en scheef met mijn benen over het gangpad hang. Want iemand anders zou er eens over kunnen struikelen. Bovendien maakt het een erg ongeïnteresseerde indruk op de docent en omstanders. En dat is niet bevorderlijk voor een prettige, respectvolle werksfeer. Voortaan ga ik rechtop op mijn stoel zitten met mijn benen onder tafel. Zodat ik niet meer in negatieve zin opval. En ik dus ook niet meer dit soort zinnen hoef te schrijven(30x).



Ik mag niet...



De strafregel. Hij is terug van weggeweest. Deed de aloude maatregel tot eind jaren zestig keurig zijn werk, vanaf de jaren zeventig maakte de cultuur van nuttige sancties, eindeloos praten, begrip tonen en overleggen haar intrede en moest onderwijs vooral leuk zijn en straffen zinvol. Een aantal middelbare scholen stoft de strafregel echter weer voorzichtig af, op advies van orthopedagoge Astrid Boon. "Noem het kinderachtig, of ouderwets, maar door strafregels verliezen leerlingen wat hun het meest dierbaar is, namelijk vrije tijd. En er is niets erger dan dát voor een puber ", legt Astrid Boon uit.



Motto



Als orthopedagoge is zij wekelijks verbonden aan een viertal middelbare scholen in Amsterdam. Daarnaast is de 52-jarige Amsterdamse, die vanaf haar twintigste werkt met de allermoeilijkste groepen jongeren, bij elf scholen in de Zaanstreek en het Gooi extern vertrouwenspersoon. Haar motto: kinderen hebben recht op sancties waarmee je hen kunt afhouden van acties waarmee ze hun eigen belang, hun toekomstperspectief, schaden. Dus: "Hard optreden tegen de overtreding, maar mild blijven op de persoon", zegt ze.



De huidige leerlingvriendelijke methode van praten en nuttige taakstrafjes hebben volgens Astrid Boon hun uitwerking gemist en eerder leerlingónvriendelijk uitgepakt. "Het schoolplein vegen na de les? Dat vinden sommigen nog stoer ook. Verplicht huiswerk maken na schooltijd? Dat is geen straf, want dat zouden ze evengoed hebben moeten doen. Schorsen werkt vaak ook niet. In de ogen van zo'n onhanteerbare is dat namelijk gewoon vrijaf in de baas z'n tijd. Maar in je eigen tijd zestig keer moeten opschrijven dat je de docent niet mag uitmaken voor kankerbitch en dat vervolgens thuis verplicht laten ondertekenen, is voor de meesten reden genoeg om de volgende keer gewoon hun mond te houden", is de ervaring van Astrid Boon.



Astrid, die in de hoedanigheid van orthopedagoge of vertrouwenspersoon dagelijks als een soort puinruimer in actie komt voor leerlingen die voortdurend in conflict zijn met hun school, werkt momenteel aan een boek met de werktitel 'Als praten en huidige sancties niet helpen'. "Niet dat ik zo dol ben op schrijven, integendeel. Maar als niemand anders het doet, zal ik het zelf moeten doen", vertelt ze vanachter haar koffie verkeerd in het Amsterdamse Americain. "Toen in januari 2003 Murat D. besloot zijn conrector een kogel te geven, nam ik me voor dat ik mijn pleidooi voor strafregels op papier moest zetten."



Huisregels



Te beginnen bij de huisregels: petje op in de klas, kauwgum kauwen, praten zonder je vinger op te steken, met je benen dwars over het gangpad hangen? Twee keer waarschuwen en dan rustig een strafregel opleggen, zegt Astrid Boon, die ook liever geen voornamen van docenten meer hoort in de klas. "Voortaan weer gewoon mevrouw De Vries en meneer De Wit", zegt ze. "Pauzegedrag in de klas vertonen, de gel doorgeven aan je achterbuurman? Nog twee waarschuwingen en dan zonder pardon over naar de schrijftaak. Het is toch te gek dat er nu soms klassen zijn waar van de drie kwartier les een halfuur aan corrigerende opmerkingen verloren gaat", zegt Astid Boon, die een speciale bijlage in haar boek wijdt aan voorbeelden van strafregels per overtreding op alfabetische volgorde. Van de A van achterstevoren zitten en de P van propjes schieten tot de Z van de docent uitmaken voor zeikwijf. Ze schudt er nog maar eentje uit haar mouw: "Ik mag niet meer zeikwijf mompelen over de docent. Ook niet als ik een slecht cijfer heb gekregen. Zelfs niet als ik denk dat ze een fout heeft gemaakt. Want iedereen kan zich wel eens vergissen. Voortaan kan ik beter rustig blijven en na de les mijn probleem bespreken. Zodat een en ander in goed overleg geregeld kan worden zonder dat ik respectloos hoef te worden. En ik dus ook niet meer dit soort zinnen hoef te schrijven (60x)."



Belonen



" Dat kost algauw een vervelend uurtje werk. Mocht de overtreder zich dan de verdere les keurig gedragen, dan zou je hem nog kunnen belonen met het verlagen van het aantal regels. Zegt hij aan het eind van de les nog dankjewel ook", zegt ze lachend.
Alle reacties Link kopieren
Als ik leraar NL was zou ik er als strafwerk een lesje D, T, DT op los laten. Als ik de postings op het Viva-forum zie kan dat nog altijd wel wat extra aandacht gebruiken...
Alle reacties Link kopieren
Haha...



Ik laat ze soms -afhankelijk van de overtreding- muzieknoten overtekenen. Gewoon pianostukken waar ik mee bezig ben. Moeten ze een paar systemen overtekenen op notenpapier. Is heel vervelend werk, met name voor de dyslecten, want je moet de hele tijd lijntjes en bolletjes tellen. Als ze klaar zijn, speel ik hun werk door. Lijkt het niet genoeg op het origineel, of zitten er teveel fouten in, dan moet het nog een keer.



Per systeem kost het ze een kwartier ongeveer.



Strafregels ook wel. Inderdaad onzinnig geformuleerd, te uitgebreid en heel concreet. "Ik moet niet meer..."



Leuk artikel trouwens!
Alle reacties Link kopieren
Welke leeftijdscategorie?

'Leuk' en nuttig strafwerk voor jonge pubers; een romantisch gedicht uit de nederlandse literatuur laten voordragen voor de klas. Vooral de jochies vinden dat errug genant....

Wat oudere pubers maken daar een groot toneel van dus minder geschikt. Die zou ik een stuk Shakespeare in het Nederlands laten vertalen en voordragen. Het eerste is oervervelend, maar van het tweede hebben ze dan nog wel een beetje lol. En dat haalt de spanning er dan wel weer wat af.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Tip om niet te onthouden:



Ik heb ooit jongetjes (bruggers) die erg druk waren na de les bij me geroepen en zij kwamen meteen met excuses dat ze zo druk waren omdat ze vanavond naar de nieuwe James Bond zouden gaan en ze waren daar zo opgewonden over. Ok, zei ik toen, schrijf dan maar in het Engels een recensie van x aantal woorden. De blije gezichten die ik toen zag deden mij besluiten dat dit geen goede strafwerk opdracht was, want te leuk.



Ik laat leerlingen ook weleens strafwerk op school maken (is eigenlijk gewoon nablijven) want ik ben toch altijd tot 5 uur op school. Maar daar moet je zelf natuurlijk niet onder lijden.



Gedichten schrijven over hun abominabele gedrag helpt ook weleens, vooral het voordragen vinden (idd de jongere) de lln. niet leuk bij mij, vooral omdat het eigen werk is.
Alle reacties Link kopieren
Leuk artikel zeg!

Bedankt voor alle leuke verhalen. Het voordragen van een gemaakt gedicht in de klas vind ik erg leuk (de kids niet denk ik haha) en een stuk uit een boek/verhaal voorlezen lijkt me ook wel leuk.



En dan de ouderwetse lang, lang, lange regel 60x en dan laten ondertekenen. Vooral die van kankerbitch is erg zeg!



Het gaat trouwens om een brugklas.



Jennie
Ook uit persoonlijke ervaring:

* het heeeeele Wilhelmus uit je hoofd leren en voordragen.

* alle hoofdsteden van Afrika leren en dan overhoren.



Ik vind die van het romantische gedicht wel errug leuk.
Alle reacties Link kopieren
moeilijk, als je "vak"gericht strafwerk wilt geven. een opstel is voor de een een grotere straf dan voor de ander, dus dan zou je voor hetzelfde "vergrijp"een zwaardere of minder zware straf moeten geven.

1 of 2 kantjes volschrijven ofzo voor een opstel

strafwerk schrijven is makkelijker, kan voor iedereen hetzelfde

Misschien kun je ze eens iets laten schrijven met t onderwerp: Ik ben leraar en ik moet straf geven
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Ik liet ze altijd nakomen na de les tegen een uur of drie voor extra opdrachten. Eerder mochten ze niet naar huis en het heeft ook echt gewerkt. Je pakt ze op hun vrije tijd. Als je ze een opdracht mee geeft voor thuis kunnen ze die lekker maken voor de tv, met wat muziek aan. Is geen straf voor ze.
Alle reacties Link kopieren
nlies,

dat heb ik wel gedaan, schrijf een essay over de beste straf voor jou. Of geef mij tips hoe ik straf moet geven, dat soort dingen. ik gebruik die tips enzo ook nog in de les. Ik moet toegeven dat de lln. niet heel creatief waren, maar ik kon ze wel terugpakken, door ze te zeggen dat ze dit echt zelf hebben voorgesteld.



Broodtrommel: na school nablijven wordt bij mij op school afgeraden, omdat je de lln. idd hard pakt, maar je krijgt ook enorm gedonder met ze, ze weigeren te komen, of je hebt mot in de les omdat ze gaan discussieren (in de les) waarom ze niet kunnen (want hockey 1e team is veeel belangrijker ed.) Je kunt natuurlijk zeggen, schijt eraan, ze komen maar, maar die discussies in de klas daar schiet je ook niks mee op.
Alle reacties Link kopieren
Grappig en leuk trafwerk? Waarom noem je iets strafwerk als het leuk is?

Leren dat op het niet naleven regels consequenties volgen lijkt me nuttig genoeg.

Die kids lachen je toch ook vierkant uit als jij van het strafwerk iets grappigs maakt? Ze weten dondersgoed dat ze fout zijn geweest en dat daar een sanctie op volgt. Als jij het leuk maakt is dat hele effect toch weg?
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
Even een vraagje aan de leraressen onder jullie. Als jullie kinderen laten nablijven, bel je dan de ouders om te laten weten dat ze later zijn?



Mijn buurmeisje moest namelijk eens nablijven en haar ouders werden niet gebeld. Dit was een meisje dat altijd eerst naar huis kwam voor ze iets anders ging doen, dus de ouders waar ontzettend bezorgd.
wij moesten het schoolregelement (stond voorin de schoolagenda) overschrijven.

hoe vaak lag aan de leraar en aan het "delict".

(overgeschreven regelementen waren trowuens voor 2 gulden te koop op het schoolplein)

verder uren nablijven of juist eerder op school verschijnen.

het wilhelmus uit je hoofd voordragen voor de klas (alle 15..)

het zeeuws volkslied voor de klas zingen..(ook voor nederlands)

ehm.. ff denken rijtjes leren (fr du), en definities uit je hoofd leren (ak)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven