Werk & Studie alle pijlers

Onderzoek, maar niet promoveren?

15-04-2008 01:20 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



het lijkt mij leuk om onderzoek te doen of dat te integreren in een baan of anderzins analytisch bezig te zijn ('prutsen' noem ik het ook weleens: inzicht verkrijgen, interpreteren, patronen ontdekken, oplossingen bedenken, etcetera etcetera). Ik heb er om verschillende redenen voor gekozen om geen procedure voor promotie-onderzoek op te starten. Zo wil ik nog wel tijd hebben voor mijn hobby's en zo meer.

Heeft iemand ideeën voor functies en bedrijven/organisaties waarop ik me kan oriënteren? Ik zoek in de richtingen taal/maatschappij/communicatie/onderwijs. Als ik ga zoeken op internet kom ik toch vaak enkel promotieplaatsen tegen. Dus ik ben benieuwd naar ervaringen en tips van jullie. Alvast dank!



Groeten,

Laura
Alle reacties Link kopieren
Een oud studiegenote werkt bijvoorbeeld bij de Rekenkamer van Rotterdam. Ze hebben vacatures



Je zou ook bij een gemeente of zoiets kunnen werken. Of bij een instituut zoals het ITS of bij de overheid enz.
Het is niet het makkelijkste veld om onderzoeksgeld/banen te krijgen.



Je kunt denken aan NT2-organisaties, de taalstudio, uitgeverijen van taalmethodes/taaltesten, gemeenten/ministeries en voorschoolse taalstimulering of inburgering, dat soort dingen.



Ook kun je kijken bij www.academictransfer.nl in NL of www.jobs.ac.uk als je geinteresseerd zou zijn om in de UK te werken. Soms kun je dan als onderzoeksassistent terecht (komt vaker voor in de UK dan NL).
Alle reacties Link kopieren
De leukste onderzoeksbanen zijn voor mensen die gepromoveerd zijn. Ik snap je aarzeling niet zo goed. Waarom zou je geen hobby's kunnen hebben naast een promotieplaats? Het blijft gewoon een baan, en een tje met heel veel vrijheid.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties.



@Nippo: dat van die hobby's is maar een van de redenen. Ik ben nu bijna afgestudeerd en wil me graag oriënteren en ontplooien. Ben er ook daarom een beetje huiverig voor om me op dit moment zo vast te leggen voor minstens vier jaar. Ook heb ik begrepen dat het best eenzaam is. Last but not least: om te kunnen promoveren had mijn afstudeerscriptie (nog) sterker moeten zijn. Dus het is niet zo dat ik het nooit wil, maar nu lijkt me gewoon om meerdere redenen niet het aangewezen moment. Mijn idee is nu om wel analytisch bezig te zijn, maar misschien iets kleinschaliger (kleinere/kortlopendere projecten) en als onderdeel van een baan waarin ik ook andere dingen doe. Bijvoorbeeld deel uitmaken van een team en een deelonderzoek oppakken ofzo. Ik weet alleen zelf niet goed waar ik dan aan moet denken. Nou ben ik wel in gesprek met een loopbaanadviseur en kan ik deze 'kwestie' daar dus ook ter sprake brengen, maar ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen en meningen.
Alle reacties Link kopieren
@ Laura, wat je noemt over deelonderzoeken en korte projecten is juist wat die ex-studiegenote noemt als voordeel van haar baan. Ze zijn er dus wel!
[quote]nippo schreef op 15 april 2008 @ 10:39:

De leukste onderzoeksbanen zijn voor mensen die gepromoveerd zijn. quote]



Vaak wel, maar niet altijd. Ik heb weleens een onderzoeksbaan binnengesleept waar ook gepromoveerden op gesolliciteerd hadden. Maar dat kwam wel doordat ik meerdere relevante opleidingen had en relevante ervaring.



Het hangt er ook vanaf wat je leuk vindt natuurlijk. Vooral als je in een team werken en praktisch of beleids gericht werken leuk vindt hoef je lang niet altijd diepe theoretische kennis over een onderwerp te hebben of ervaring met het opzetten van onderzoek. Ik ken meerdere omgeproveerden die dat doen.



Het lastige is dat er voldoende gepromoveerden in dit veld zijn, die (ook) op zoek zijn naar banen waarvoor je niet gepromoveerd zou hoeven zijn. Dus het is zaak een ander pre te hebben, zoals een extra opleiding of ervaring. Ik heb op de uni aan diverse projecten van docenten meegewerkt, een onderzoeks-stage is een andere mogelijkheid. Heel waarschijnlijk zal je eerst iets onbetaalds moeten doen, voordat je iets betaalds in deze sector krijgt (maar misschien heb dat al?). Maar gewoon mazzel kan natuurlijk ook nog.
Alle reacties Link kopieren
http://www.synovate.nl/vacatureoverzicht.aspx

-Research Assistant Field

-Research Executive ViewsCast

-(junior) Research Executive





http://www.intomartgfk.nl/default.asp?itemnumber=499



JUNIOR ONDERZOEKERS MEDIAONDERZOEK - afd. Mediaonderzoek



MEDEWERKER INTERNET ONDERZOEK - afd. Projectmanagement



laat het even weten als je bij Intomart wordt aangenomen, dan krijg ik 250 euro ;-) beloning
Alle reacties Link kopieren
Om in de onderzoekswereld van taal binnen te rollen is erg lastig. Onderwijsadviesorganisaties zoals het CINOP hebben vaak ook onderzoekers in dienst. Op de plek waar ik promoveer hebben ze ook junior onderzoekers, maar daar zijn op dit moment geen vacatures. Gewoon goed rondkijken dus...
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties weer!



@ellendeling: is je ex-studiegenote direct na haar wo-studie daar aan de slag gegaan of heeft ze eerst nog ander werk gedaan? Er wordt wel wat aan ervaring met en/of kennis van het terrein gevraagd. Ik heb nog niet zoveel spannends gedaan: bacheloronderzoek en masteronderzoek en stages aansluitend bij mijn opleiding. Ben nu op zoek naar en eerste 'echte' baan. Vraag me een beetje af of ik dan niet wat te hoog inzet door echt naar pure onderzoeksbanen te gaan kijken (afgezien van het feit dat het me erg leuk lijkt: kwam door een tip van de loopbaanadviseur een bedrijf tegen dat me erg aanspreekt bijvoorbeeld).



@Anna: dus het lijkt me wel dat je een punt hebt ja. Ik ga sowieso maandag solliciteren op een baan waarbij ik min of meer uitvoerend werk doe waar ik al ervaring mee heb en waar ik ook onderzoek zou kunnen doen in principe. Misschien is dat een goed startpunt?



@emphasis: dank voor je tips. Zijn alleen allebei nogal international gerichte bedrijven geloof ik.. Dan moet ik sowieso eerst mijn Engels eens gaan opkrikken, dus ik ben bang dat ik je niet direct aan die 250 euro kan helpen hahah!
Alle reacties Link kopieren
@ Laura,



ze heeft eerst wel wat anders gedaan, maar dat was in een andere richting. Ze heeft 2 studies gedaan. Natuurlijk vragen ze vaak ervaring, maar ik merk om me heen dat er zo veel vraag is naar nieuwe medewerkers dat solliciteren misschien geen kwaad kan. Voor de huidige vactures vroeg ze mij nog nadrukkelijk of ik net afgestudeerden wist.
Alle reacties Link kopieren
@ ellendeling: zou je ex-studiegenote bereid zijn een keer met mij te praten (via mail of op een andere manier)? Mijn loopbaanadviseur raadt me namelijk aan een oriënterend gesprek te voeren met iemand met een soortgelijke functie alvorens echt te gaan solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Laura,



Bij veel faculteiten wordt ook wel geld binnengehaald voor projecten die een jaar of iets langer duren. Dat is dan dus te kort om op te promoveren, maar wel lang genoeg om te bekijken wat je van het vak vindt. Misschien moet je daar eens naar uitkijken?



En als je het dan toch ontzettend leuk vindt, dan ben je in elk geval op de juiste plek om te kijken of er promotietrajecten zijn (of een vervolgtraject op je kortere onderzoek). Zo niet, dan ben je na afloop van je onderzoek natuurlijk vrij om verder te kijken maar heb je wel vast je eerste werkervaring opgedaan!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven