Werk & Studie alle pijlers

Ontslag en daarna opnieuw solliciteren

17-08-2007 12:52 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, willen jullie mij adviseren over het volgende. Ik heb een aantal jaren gewerkt als directiesecretaresse bij een overheidsinstelling. Ik kreeg na 3 jaar een nieuwe leidinggevende die mij helaas niet mocht. Voordat ik met mijn ogen kon knipperen was ik ontslagen. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat een ongelooflijke nare tijd dit geweest is. Op een gegeven moment heeft mijn werkgever zo veel vuil over mij heengestort dat ik echt niet wist wat mij overkwam. Het is dus echt niet in goed onderling overleg gegaan en we zijn op z'n zachtst gezegd niet als vrienden uitelkaar gegaan. Wel heb ik, door bemiddeling van mijn advocaat, een best goed getuigschrift meegekregen. Nu ben ik weer gaan solliciteren. Ik ben zelfs al uitgenodigd voor 2 gesprekken. Maar wat als ze nu gaan vragen waarom ik daar niet meer werk. Wat ze zeker gaan doen. Ik vind het al een schande dat ik moet bekennnen dat ik ontslagen ben. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand wat ik kan zeggen zonder al te veel in details te treden?
Hoi Soofje,



Wat een vervelende ervaring, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Laat het je zelfverzekerdheid en het geloof in jezelf niet beinvloeden hoor!!!



Wat ik in jouw schoenen zou doen is open zijn, maar dan wel op een hele nette manier. Ga zeker niet met modder gooien over je oude werkgever, dat geeft vaak een slechte indruk. Je zou iets kunnen zeggen in de trant van "ik heb 3 jaar lang met veel plezier bij mijn vorige werkgever gewerkt, maar toen kwam er een nieuwe leidinggevende en hij/zij en ik hadden zo een totaal verschillende kijk op zaken dat het verschil echt niet te overbruggen bleek. Om die reden is het contract beeindigd en ben ik nu op zoek naar iets anders."



Het kan zijn dat ze daarna door gaan vragen, want je laat zo wel redelijk in het midden hoe of wat er precies gebeurd is. Maar het kan ook zijn dat ze daar genoegen mee nemen.



Bereid je wel goed voor op eventuele vcervolgvragen, zoals:

- "ben je ontslagen of heb je zelf ontslag genomen?" (in dat geval kun je aangeven dat je ontslagen bent, maar dat je blij bent dat je nu op zoek kunt naar werk dat veel beter bij je past)

- "waar keken jullie dan verschillend tegenaan?" (Ik kan daar nu geen voorbeeld antwoord bij noemen, omdat ik dat niet kan halen uit de info die jij mij geeft, maar je zult ongetwijfeld zelf wel voorbeelden kunnen verzinnen).



Probeer het hoe dan ook zo neutraal mogelijk te houden, met zo min mogelijk verwijten naar de werkgever. En probeer wat je wel vertelt zou positief mogelijk te brengen (bijv: "het heeft me de gelegenheid gegeven om goed na te denken over wat ik belangrijk vindt in een baan", "het biedt nieuwe kansen en betere perspectieven" en "het was geen prettige periode maar ik heb er wel heel veel van geleerd", enz.)



Ik hoop dat je hier iets aan hebt en wens je enorm veel succes met je gesprekken!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nummer,



Heel erg bedankt voor het meedenken. Soms heb je even een objectieve mening van een buitenstaander nodig. Ik zat zelf al weer veel te ver te denken. Ik denk dat het helemaal niet erg is om mezelf kwetsbaar op te stellen. Ik ga inderdaad aangeven dat het echt een hele nare periode is geweest maar dat ik er veel van geleerd heb. Wel ben ik bang dat men (ondanks mijn getuigschrift) gaat bellen met mijn ex werkgever en dat die zich niet positief over mij zal uitlaten. Daar zal ik dan ook nooit achterkomen. Of zullen ze dat niet zo snel doen met een positief getuigschrift? De banen waarop ik gesolliciteerd heb zijn ook binnen de overheid in dezelfde woonplaats. Wel lastig allemaal zeg.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind niet dat je letterlijk hoeft te vertellen dat je ontslagen bent omdat je nieuwe leidinggevende je niet mocht.



Ik zou het meer gooien op wat interne wisselingen van de wacht waardoor jij een nieuwe leidinggevende kreeg waarmee je helaas geen goede klik had.

Ik denk dat het voor een (directie)secretaresse echt heel belangrijk is dat zij een ontzettend goede klik heeft met haar manager, als die er niet is dan houdt het m.i. gewoon op. Ik denk dat dit een goed punt is om te vermelden, zeker als je solliciteert naar een nieuwe baan als directiesecretaresse.

Je kunt dan zeggen dat er na een bepaalde periode zoveel verschillende opvattingen waren dat er voor jou geen uitdaging meer in het werk zat of zoiets in die trant.



Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Sue,



Nee, dat ga ik ook zeker niet vertellen. Wat ik wel ga vertellen is dat het ontslag in onderling overleg tot stand is gekomen en dat mijn ex werkgever mij goed behandeld heeft. Dan laat ik de eer bij mezelf. Mochten ze gaan bellen voor referenties en mijn ex werkgever zegt iets heel anders dan laten zij zich kennen en niet ik. Ik denk trouwens niet dat ze een getuigschrift tegen kunnen spreken?
@ Sue

Ik denk wel dat Soofje moet proberen om niet te liegen (met verwijzing naar de laatste regel uit jouw bericht). De waarheid spreken zonder daarbij alle details te vermelden is denk ik beter.



@ Soofje

Er is niets mis mee om jezelf kwetsbaar op te stellen, bijvoorbeeld door te zeggen dat het geen fijne periode was, maar ik zou niet van "echt een hele nare periode" spreken. Dat geeft denk ik weer net teveel negatieve lading.



Wat je uit wilt stralen is dat je realistisch bent over het verleden (als het echt ter sprake komt dan moet je er ook niet te luchtig over doen, want dan is het net of je je werk niet serieus neemt) maar vooral ook dat je boordevol positieve energie zit voor de toekomst! Sta dus kort en eerlijk stil bij vragen over het verleden, maar probeer daarna zelf direct met een positieve vertaalslag naar de toekomst te komen. (Bijvoorbeeld: "het was een minder prettige periode, maar ik heb er ook veel van geleerd waar ik in mijn nieuwe baan vast veel aan zal hebben").



Snap je een beetje wat ik bedoel?
Over dat getuigschrift...



Formeel mag een werkgever helemaal geen negatieve referentie geven. Echter, kom er maar eens achter dat dit is gebeurd. Iedereen kan afgewezen worden bij een sollicitatie en daar wordt meestal niet bij verteld dat het komt vanwege een negatieve referentie. Je hebt dus meestal geen poot om op te staan als je niet kunt aantonen dat het echt gebeurd is.



Van de positieve kant bezien, als er een positief getuigschrift is, dan wordt er minder vaak nagebeld dan wanneer er alleen referenties worden opgegeven. En er zijn ook zat bedrijven die helemaal geen referenties opvragen.
Alle reacties Link kopieren
hoi Soofje,



wat naar voor je zeg!



Wat betreft de referentie, bedenk dat een potentiele werkgever aan jou moet vragen of ze je oude werkgever als referentie mogen gebruiken. Ze bellen niet zonder jouw toestemming naar je oude werkgever.



Als jij in het gesprek al aangeeft dat je met je laatste baas een minder prettige periode hebt gehad, neem ik aan dat ze zullen begrijpen dat je die meneer niet als referentie aangeeft. Je kunt dan aangeven dat je wel een getuigschrift hebt en die zou ik ook meteen meenemen. Je zou natuurlijk je oude baas, waar je het wel 3 jaar mee hebt kunnen vinden, bereid kunnen vinden om als referent te dienen.



succes!

mimoo
Ja, vraag je oude baas wat hij zou zeggen als iemand naar jou zou vragen.

Als je iemand vraagt om een referentie over jou te geven zijn ze verplicht om jou te vertellen wat ze dan zouden zeggen over je.



Ben je echt ontslagen of is je contract niet verlengd? Dat klinkt ook nog weer anders vind ik. Twee jaar geleden is mijn contract niet verlengd nadat ik een jaar ergens gewerkt had. Ik zag ook enorm op tegen het solliciteren. Ze vroegen (naar aanleiding van het beeindigen van het contract) wat ik had geleerd in dat jaar, hoe ik het nu anders zou gaan doen. Ik ben toen aangenomen. Later heeft die persoon tegen mij gezegd dat ik heel zeker over kwam en goed onder woorden had gebracht hoe ik mezelf wilde verbeteren.

Denk er aan dat ze waarschijnlijk gaan doorvragen als je zegt: "ik heb er heel veel van geleerd". Wat heb je dan geleerd?

Ik heb toendertijd maar 1 gesprek gehad en ben daar meteen aangenomen. Na een jaar is mijn jaarcontract meteen omgezet in een vast contract (gedeeltelijk) en ik werk hier met ontzettend veel plezier.
mimoo schreef op 17 augustus 2007 @ 16:32:

Wat betreft de referentie, bedenk dat een potentiele werkgever aan jou moet vragen of ze je oude werkgever als referentie mogen gebruiken. Ze bellen niet zonder jouw toestemming naar je oude werkgever.



mimoo


Nou, wanneer je zelf een referentie opgeeft (bijv al in de brief of het CV zoals sommige mensen doen), dan kan een werkgever er ook vanuit gaan dat je er geen bezwaar tegen hebt wanneer de genoemde persoon benaderd wordt.



Het is niet netjes om dat zonder overleg te doen, maar helaas komt het vaak genoeg voor dat bedrijven wel zonder overleg met de sollicitanten al gaan bellen.



Mijn advies is overigens om pas getuigschriften en referenties te verstrekken wanneer daar om gevraagd wordt. Dan voorkom je problemen. En dat je zelf dan zoveel mogelijk voor personen kiest waarvan je zeker weet dat zij zich positief uit zullen laten, dat lijkt mij ook logisch! Helaas is dat alleen niet altijd mogelijk (bijv. omdat je nog maar pas aan het werk bent en dus weinig mogelijkheden hebt).



En een referentie hoeft niet perse de direct leidinggevende te zijn. Het kan ook een collega zijn, of de leidinggevende van de direct leidinggevende, een leraar, een klasgenoot, enz.
Alle reacties Link kopieren
kaetje schreef op 17 augustus 2007 @ 16:40:

Ja, vraag je oude baas wat hij zou zeggen als iemand naar jou zou vragen.

Als je iemand vraagt om een referentie over jou te geven zijn ze verplicht om jou te vertellen wat ze dan zouden zeggen over je.



Ben je echt ontslagen of is je contract niet verlengd? Dat klinkt ook nog weer anders vind ik. Twee jaar geleden is mijn contract niet verlengd nadat ik een jaar ergens gewerkt had. Ik zag ook enorm op tegen het solliciteren. Ze vroegen (naar aanleiding van het beeindigen van het contract) wat ik had geleerd in dat jaar, hoe ik het nu anders zou gaan doen. Ik ben toen aangenomen. Later heeft die persoon tegen mij gezegd dat ik heel zeker over kwam en goed onder woorden had gebracht hoe ik mezelf wilde verbeteren.

Denk er aan dat ze waarschijnlijk gaan doorvragen als je zegt: "ik heb er heel veel van geleerd". Wat heb je dan geleerd?

Ik heb toendertijd maar 1 gesprek gehad en ben daar meteen aangenomen. Na een jaar is mijn jaarcontract meteen omgezet in een vast contract (gedeeltelijk) en ik werk hier met ontzettend veel plezier.
Ik ben dus echt ontslagen. Ik had een contract voor onbepaalde tijd en ik kreeg een nieuwe leidinggevende. Zij had een heel ander beeld van hoe een directiesecretaresse hoorde te zijn en voor dat ik het wist stond ik op straat. Maar het heeft ook zo moeten zijn want die baan kostte mij heel veel negatieve energie, ook qua collega's. Dus als ik niet ontslagen was dan had ik daar nog steeds gewerkt terwijl ik het nooit echt leuk heb gevonden.
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 17 augustus 2007 @ 16:45:

[...]



Nou, wanneer je zelf een referentie opgeeft (bijv al in de brief of het CV zoals sommige mensen doen), dan kan een werkgever er ook vanuit gaan dat je er geen bezwaar tegen hebt wanneer de genoemde persoon benaderd wordt.



Het is niet netjes om dat zonder overleg te doen, maar helaas komt het vaak genoeg voor dat bedrijven wel zonder overleg met de sollicitanten al gaan bellen.



Mijn advies is overigens om pas getuigschriften en referenties te verstrekken wanneer daar om gevraagd wordt. Dan voorkom je problemen. En dat je zelf dan zoveel mogelijk voor personen kiest waarvan je zeker weet dat zij zich positief uit zullen laten, dat lijkt mij ook logisch! Helaas is dat alleen niet altijd mogelijk (bijv. omdat je nog maar pas aan het werk bent en dus weinig mogelijkheden hebt).



En een referentie hoeft niet perse de direct leidinggevende te zijn. Het kan ook een collega zijn, of de leidinggevende van de direct leidinggevende, een leraar, een klasgenoot, enz.
Ik vind dat een hele goede tip. Ik wilde eigenlijk al mijn getuigschriften meenemen en mijn meest recente diploma. Ik dacht namelijk getuigschriften spreken voor zich dan gaan ze nog niet eens een keer erachter aan bellen. Ik heb besloten dat ik, mochten ze er naar vragen, gewoon ga vertellen wat er is gebeurd. Zonder al te emotioneel te worden. Ik ga mezelf ook heel neutraal opstellen tegenover mijn werkgever dus zonder ze zwart te maken. (Terwijl ze dat wel verdienen >-D ) Dan stel ik mezelf professioneel op.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou inderdaad zeker niet gaan liegen. En er niet te luchtig, maar ook niet te zwaarwegend over gaan doen. Het vervelende van in zo'n positie zitten is helaas wel dat de persoon tegenover je weet dat je een baan nodig hebt en wellicht om die reden zal proberen om qua loon een minder goede aanbieding te doen :-(.



Nummerzoveel, volgens mij geldt toch met referenties dat de referenties niet mogen liegen? Maar dat ze niet negatief mogen spreken heb ik nog nooit ergens kunnen terugvinden. Heb jij misschien een bron waar ik dat eens kan nalezen?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Kiks, ja ik geloof inderdaad dat je gelijk hebt. Er zullen zeker (toekomstige) werkgevers zijn die er misbruik van zullen maken. Maar gelukkig solliciteer ik vanuit een andere baan en heb ik echt een hele goede CV. Dus ik probeer mezelf toch die houding aan te meten dat zij mij graag willen hebben.



Volgens mij is dat met die referenties zelfs wettelijk vastgeleg. Dit om te voorkomen dat mensen niet meer aan het werk komen. Misschien kun je dergelijke vragen stellen op het advocaten prikbord. Daar weten ze echt heel veel. Of misschien de jurofoon?
kiks76 schreef op 20 augustus 2007 @ 20:10:

Nummerzoveel, volgens mij geldt toch met referenties dat de referenties niet mogen liegen? Maar dat ze niet negatief mogen spreken heb ik nog nooit ergens kunnen terugvinden. Heb jij misschien een bron waar ik dat eens kan nalezen?




Hoi Kiks,



Ik ben bang dat mijn bron in deze een arbeidsrechtadvocaat is geweest, dus niet echt iets op papier (Ik vocht destijds zelf mijn eigen ontslag aan, en toen kwam het ter sprake. Het begin van mijn interesse in het vakgebied! :-)). Voor zover ik weet is er ook geen artikel in het BW te vinden waar het letterlijk zo in staat, dus ik vermoed dat dit een van die dingen is die door jurisprudentie zijn ontstaan.
Alle reacties Link kopieren
Hoi nummerzoveel,



art. 7:656 BW gaat in ieder geval over een getuigschrift, wat min of meer ook een soort van referentie is maar dan een schriftelijke variant. Daarin staat beschreven dat het naar waarheid ingevuld dient te worden en het komt er op neer dat men niet een negatief (of positief) aspect extra mag belichten ten opzichte van andere aspecten. Als een werkgever een getuigschrift (en naar ik denk ook voor referentie) de deur uit doet waarin gelogen wordt, dan is de werkgever schade plichtig. Ik heb ooit een arbeidsovereenkomstenrecht vak gevolgd binnen mijn studie (ik studeer part-time rechten, niveau bijna-2de-jaars, dit was echter een master-vak) en daarin staat in ieder geval het een en ander over getuigschriften vermeld zoals ik hier genoemd heb. Ik zou verwachten dat referenties soortgelijk zijn als getuigschriften, maar dan mondeling.



Misschien bedoelde jouw advocaat toen dat je werkgever geen negatieve referentie mocht geven als dat niet terecht was omdat het in jouw situatie dan niet terecht zou zijn?



Soofje, je was toch ontslagen? Dan solliciteer je toch niet vanuit een bestaande vaste baan omdat je weet dat je contract afloopt? Ik heb zelf namelijk ook in die situatie gezeten (kantoor dicht, dus "laten we maar al het personeel op straat zetten") en dan heb je een slechtere onderhandelingspositie voor wat betreft je salaris en tevens heb je niet echt de tijd om in alle rust naar DE baan te zoeken. Nou heb ik waarschijnlijk mazzel gehad met de baan die ik gekozen heb (en bijbehorend salaris ;-)), maar dat komt waarschijnlijk ook deels omdat het moeilijk is om personeel te vinden voor mijn tak van sport (en dan nog zijn sommige werkgevers echt heel kieskeurig op de vreemdste manieren...)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven