Werk & Studie alle pijlers

Onzekerheid over (freelance) werk en stress klachten

02-12-2024 08:46 8 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb heel leuk werk bij een bepaalde opdrachtgever, het is heel betekenisvol en waarde-gedreven, maar de werkstress en onzekerheid en torenhoge werkdruk breken mij enorm op.

Ze zijn blij met mijn werk, geven ze aan, maar ik doe zelf heel lang over opdrachten. Soms moet het tig keer opnieuw en is het onduidelijk wat er precies anders moet.

Ik word daar super onzeker van, bovendien is het al niet al te best betaald.
Het komt ook doordat er overwegend ervaren collega's werken, meesten zijn zeker 20 jaar ouder dan ik. Ze hebben meer ervaring, doen hun werk sneller.

De aard van het werk vind ik erg leuk, laatst nog werd ik ook naar buitenstaanders toe een 'aanstormend talent' genoemd door de directeur.

Maar tegelijk ben ik zo verdrietig en onzeker; ik zie het als een zeer leerzame werkplek, maar er is niet altijd tijd om mij goede of constructieve feedback te geven. Collega's staan zelf ook enorm onder druk, daarom durf ik niet om hulp te vragen.

Wat mij ook tegenstaat, is dat briefings erg onduidelijk zijn.
Soms volg ik precies een briefing, maar verandert de opdrachtgever van gedachten en word de opdracht ineens afgekeurd.

Ook zijn er 3 leidinggevenden met wie ik te maken heb, die andere eisen stellen.
Dit klinkt allemaal heel warrig, maar waar ik dus tegenaan loop is het volgende"

- ik mis bepaalde ervaring, werk duurt langer
- de aanwijzingen en de feedback is vaak onduidelijk
- ik word er heel onzeker van
- het werk is voor mij wel waarde-gedreven, wat ik doe is heel betekenisvol, ik kan er mijn talenten in kwijt
- het ontbreekt aan tijd om relatief onervaren medewerkers in te werken
- het voelt als ratrace
- veel van mijn inkomen als zzp'er valt hier mee samen
- het ligt niet aan mij, er is veel verloop onder het personeel, veel mensen worden afgewezen en ik hoor meerdere klachten over de onduidelijke afstemming
- we hebben geen HR of personeelszaken, het is erg informeel, dit zag ik eerst als voordeel maar begint zich nu tegen mij te keren

Wat te doen?
Ik zit soms huilend achter mijn toetsenbord, dat is niet gezond. Ik slaap slecht, voel me verdrietig en onzeker. Maar aan de andere kant heb ik niet veel andere opdrachtgevers, bij deze heb ik wel de 'garantie' dat ik per maand X verdien, overal in deze branche staan tarieven onder druk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarom ga je als zzp’er werken als je ervaring mist?
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren Quote
noa schreef:
02-12-2024 09:05
Waarom ga je als zzp’er werken als je ervaring mist?
Ik gok maar zo dat deze opdracht niet in loondienst kon, en TO speciaal voor deze opdracht is gaan freelancen.
Adieu les cons!
Alle reacties Link kopieren Quote
Dus je gaat ergens als zzp'er werken en klaagt dan over het ontbreken van personeelszaken of onduidelijke aansturing? Het idee van zzp'en is dat je jezelf aanstuurt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit is niet gezond en dus niet houdbaar (op de lange termijn). Ik zou andere opdrachtgevers zoeken en hier stoppen. En als t niet lukt als freelancer dan snel weer een baan zoeken in loondienst. De conclusie trekken dat deze manier van werken niets voor jou is, is toch ook prima?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het mooie van zo'n klus is dat er een einddatum op zit, als zzper. Voor hoe lang hebben ze je ingehuurd?

Verder gedraag je je als een werknemer. Dat ben je niet.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik weet natuurlijk niet wat voor soort werk je doet, maar is die onduidelijkheid niet inherent aan het werk? Sommige vakgebieden zijn helder, gestructureerd, maar vele gebieden zijn ongeordend, complex of zelfs chaotisch. Ervaring helpt om vanuit de complexiteit patronen te herkennen en daardoor meer ordening te zien.

In dat soort omgevingen is 'inwerken', 'overdragen' eigenlijk niet te doen. Al die patronen en verbanden zijn niet zomaar uit te leggen, dat is opgebouwde kennis.

Die ervaring moet jij ook opdoen, en het lijkt mij dat ze dat wel weten. Ook gegeven de opmerking die jij te horen kreeg.

Accepteer dus dat je het niet direct goed doet, maar zie het als een feedback loop. Hoe langer je wacht met het verkrijgen van feedback, hoe groter de correcties je moet maken, hoe vaster je resultaat al is en hoe meer energie je dat kost.

Korte feedbackloops helpen met het verkrijgen van inzicht in de patronen, zorgen ervoor dat je continu kan bijsturen in de juiste richting en als je al werk opnieuw moet doen is het verlies beperkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ga in loondienst. En ga evt later als zzp als je meer ervaring en zelfvertrouwen hebt.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven