Werk & Studie alle pijlers

op kamers ja/nee?

09-07-2007 16:55 40 berichten
Hoi



Ik ben een 1e jaars HBO student en wil graag op kamers, alleen ben ik bang dat ik niet rond kan komen.

Ik woon nu thuis en krijg een basisbeurs(90 euro), een aanvullende beurs(70 euro) en ik leen 100 in de maand. Daarnaast krijg ik nog zorgtoeslag. Samen dus bijna 300 p.m. Ik betaal hiervan mijn collegegeld (151), mijn verzekering (100) en mijn telefoonkosten (10 euro). Ik hou dus net 30 euro per maand over om leuke dingen te doen, kleren te kopen of naar de kapper te gaan ed.

Ik werk 5 weken in de zomer om mijn schoolboeken te betalen en 2 dagen weg te kunnen. Helaas krijg ik net het minimumloon, 39 euro per dag..dus dat tikt niet echt aan.



Ik wil liever niet teveel lenen. Ik kan me echt druk maken om de schuld die ik dan opbouw.

Mijn vraag aan jullie is wat jullie kwijt zijn aan kosten als je op kamers woont en of jullie lenen.



Alvast bedankt

X
Alle reacties Link kopieren
Waar een wil is is een weg...



Dus als jij op kamers wil dan kan dat. Wat dacht je ervan om in de avonduren en weekenden wat bij te verdienen? Naast studiefinanciering voor uitwonenden moet dat toch lukken? Tenminste er zijn vele studenten die wel rond kunnen komen op kamers.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben niet pro lenen, maar doe het zelf wel. Ik woon nog thuis. Weet je wat het is? Je mag het in 15 jaar terugbetalen, en het percentage mag maar een deel van je inkomen zijn. Je houdt dus altijd nog genoeg geld over om van te leven. Als je ervan overtuigt bent dat je een goeie baan krijgt, dan heb je het echt zo terugverdiend.
Alle reacties Link kopieren
Is het mss niet zo bij jou dat de IBG er vanuit gaat dat je ouders ook moeten bijdragen? Veel studenten weten dit niet. Ik kreeg een paar jaar geleden een thuiswonende basisbeurs van 70 euro (ofzo) en de bedoeling was dat mijn ouders bijdroegen. (Wat ze ook deden.) De basisbeurs is bepaald op basis van de draagkracht van de ouders. Vraag de IBG ernaar.



Ik heb ook op kamers gewoond (eerst uit noodzaak, later vanwege de vrijheid). Ik had echter het geluk dat mijn ouders (veel) bijdroegen. Ik kon alleen de huur van mijn basisbeurs betalen! Mijn ouders betaalden de rest (eten, drinken, studiegeld, kledingbijdrage en boeken). Ik had wel een bijbaan, maar die was voor de extra's (uitgaan, verjaardagen). Ik besef dat ik me in een luxepositie bevond. Toch denk ik dat het best haalbaar is (heb ik gezien in mn omgeving).



Op kamers gaan was een goede keus. Oke, het was uit 'nood' geboren: reisafstand van ca 130 km. Maar ik heb er veel van geleerd. Door op kamers te gaan wonen, ben ik vrijer geworden, onafhankelijker van mn ouders en zelfstandig. Bovendien heb ik me op deze manier ook personlijk kunnen ontwikkelen op andere vlakken. (Ik had 10 jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik een jaar naar huis buitenland gaan voor studie en stage, nu ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Dit had ik mss niet gedaan als ik steeds bij mn ouders had gewoond. De drempel was zo lager, merk ik als ik naar (toen) thuiswonende vriendinnen kijk.)
De IBG gaat er idd van uit dat je ouders ook wat bijdragen (nu doen ze dat in de vorm van onderdak en eten). De hoogte van je aanvullende beurs hangt namelijk af van hoeveel ze (nav hun salaris) kunnen bijdragen.



Verder zou ik zeggen: als je het graag wilt, dan kun je het toch gewoon proberen? Als je echt niet rond kunt komen, ga te toch weer bij je ouders wonen?

Maar ik zou het wel aanraden om te doen. Het is zo anders dan bij je ouders. Veel vrijer en zo. Je kunt zelf alles bepalen: wat je doet, wanneer, wat je niet doet, enz. Mij bevalt het iig prima!



En misschien een tip voor als je op kamers gaat: houd (lekker ouderwets misschien) een "huishoudboekje" bij. Ofwel: houd precies bij wat je per maand uitgeeft en wat er binnenkomt. Zo kun je goed zien wat je per maand overhoud, en terugkijken waar je toch eigenlijk te veel aan hebt uitgegeven en misschien, als het nodig is, op kan besparen.
Alle reacties Link kopieren
O ja en houd er rekeing mee dat je ook een kast, bed, bureau etc. moet aanschaffen. Echt veel hoeft dit niet te kosten, maar het kost (vaak) wel wat. Mss kun je via marktplaats een oude studenteninboedel kopen?? (Geen idee; ik heb het bij L. Bak*er gekocht.)
Hey



Ik weet dat ik recht heb op een aanvullende beurs of dat mijn ouders moeten betalen, maar dit gebeurd niet. Mijn ouders zijn gescheiden, maar de ib-groep rekent mijn moeder wel mee. Hierdoor krijg ik weinig en moet mijn vader voor alles opdragen, wat hij dus niet kan. Hele vervelende situatie, maar zo geregeld in de wet..



Werken in het weekend kan ik niet, omdat mijn vriend 200km bij me vandaan woont en ik hem alleen in het weekend zie.



Lenen is dus echt een optie voor mij, maar ik lig er echt wakker van. Ik ben bang dat ik het toch niet terug kan betalen. Daarnaast is iedereen in mijn omgeving erop tegen en dat werkt ook niet echt mee.

Als ik op kamers ga moet ik ongeveer. 400/500 euro lenen. Is dat veel?
Hmm, da's lastig dat je moeder weigert mee te betalen. Ook als het gaat om duidelijke doelen (moeder betaalt colegegeld bijvoorbeeld??).



Werken is heus niet alleen in het weekend mogelijk, kan ook doordeweeks 's avonds of op een collegevrije (mid)dag.
Tja, op een gegeven moment moet je prioriteiten stellen. Kun je geen baantje zoeken in de plaats waar je vriend woont? Ik zou never nooit zo'n groot bedrag per maand lenen.

Ik heb universiteit gedaan en ik moet wel zeggen dat je dan (veel) meer tijd hebt voor een bijbaantje. Ik werkte op een gegeven zo'n 25 uur in de week, naast mijn studie. Ik kan me voorstellen dat dat lastiger is als je een hbo-opleiding doet.

Ik zou echter liever lenen dan alles van mijn ouders krijgen. In hoeverre woon je nou op jezelf als je ouders alles betalen?
Alle reacties Link kopieren
Er zit niks anders op dan erbij te werken!!

Het is voor iedereen krap en zoals eerder gezegd, keuzen maken en prioriteiten stellen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij zijn er in bepaalde gevallen toch ook mogelijkheden dat ouders voor het een of ander tekenen mbt dat niets aan ouderlijke bijdrage krijgt cq kunt krijgen en dat je dan meer aanvullende beurs krijgt?



Ik weet niet onder welke omstandigheden dat dat precies gebeurt, maar weet van jaren geleden dat iemand iets dergelijks gedaan had omdat ouders het ook niet konden of willen betalen terwijl formeel dat wel aangenomen werd door IB groep.



En inderdaad ook een bijbaantje zoeken voor in weekenden of avonduren. Ik had zelf elke zaterdag en soms ook zondag een bijbaantje overdag. Had het geld niet expliciet nodig (ik kreeg ouderlijke bijdrage), maar was meer voor de extraatjes, vakanties en zo.



En ik zou zeker proberen op kamers te gaan! Want die zelfstandigheid die je daarmee op doet.... zeker een aanrader!
Er bestaat idd de zgtn "Hardheidsclausule". Als jij kunt aantonen dat je met een van de ouders echt geen contact meer hebt dan wordt het inkomen van die ouder niet meegenomen. Als je echter het afgelopen jaar ook maar iets van je moeder gekregen hebt van enige waarde, dan kun je het vergeten, dan wordt ze geacht mee te betalen.



Het bedrag wat je van IBG mag lenen is trouwens ook gelimiterd, maar je kunt precies op de site zien hoeveel je maximaal kunt lenen.  Ik weet niet hoe ver je al bent met je studie?  Als het om 1 of twee jar gaat zou je best kunen overwegen om dat bedrag te lenen. Ik ken wel meer mensen met een studieschuld van zo'n  15.000 euro, en als je een baan op niveau hebt merk je weinig van het terugbetalen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in mijn studententijd op kamers gewoond omdat het simpelweg te ver was om heen en weer te reizen. Als het niet direct nodig is, zou ik het niet doen. Het is wel goed voor je ontwikkeling etc. Maar bij je ouders thuis scheelt een hoop stress, je hoeft je niet te bekommeren om rekeningen, was, boodschappen etc. En die tijd en energie kun je mooi in je studie steken.



Mijn vriend heeft ook het maximum geleend. Had íe echt nodig, ondanks  vakantie- en zaterdagwerk en betaalde stages. Willen we onderhand gaan samenwonen en een huis kopen, kan ie eerst nog 10.000 euri aflossen van zijn studie...
Alle reacties Link kopieren
. Ik ken wel meer mensen met een studieschuld van zo'n  15.000 euro, en als je een baan op niveau hebt merk je weinig van het terugbetalen.
hmmm, ik vind 15.000 toch een behoorlijke duit om terug te betalen hoor!

en dat los je niet in een jaartje af...

En een baan op nivo heb je ook niet gelijk te pakken als je net klaar bent, je verdient echt niet gelijk een topsalaris, daar moet je wel heel wat voor doen.



Ik heb nooit geleend en was er blij om toen ik klaar was.

Zou het echt alleen uit noodzaak doen en niet voor het lolletje.
Je hebt 17 jaar om de schuld terug te betalen, en je hoeft pas twee jaar na afstuderen te betalen. Een studie is een investering in jezelf en bij sommige studies heb je gewoon geen of heel weinig tijd om erbij te werken. Dan is lenen de manier om toch te kunnen studeren en daar is het studiefinanciering voor.  en als je studeert is 150 euro een hoop geld, maar als je een baan op niveau hebt merk je daar weinig van. Heb je geen baan op niveau kun je altijd een draagkrachtmeting doen en hoef je minder te betalen. Natuurlijk is het fijner als je ouders je studie betalen of je tijd hebt om voldoende bij te verdienen, maar als je dat niet hebt, dan moet je niet te moeilijk doen over een studieschuld. Schuld bij IBG telt ook niet mee voor een hypotheek, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. Een studie lijkt me een goede reden om te lenen, het is niet hetzelfde als een schuld bij de wehkamp o.i.d..
Alle reacties Link kopieren
Ik heb altijd ontzettend veel moeten werken tijdens mijn studie. Ik kon nooit op vakantie want daar had ik geen geld voor. Ik heb wél een enorm leuke tijd gehad toen ik op kamers woonde.



Mijn ouders hebben mij altijd verteld dat als ik ging studeren, ik er dan bij moest gaan werken. Dat heb ik dan ook altijd gedaan. Er zijn ontelbaar veel baantjes die je doordeweeks kan doen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld eens in de twee weken op zaterdag te werken. Dan komt je vriendje om de week naar jou toe en jij de andere weken naar hem.

Misschien moet je wat harder werken om alles rond te krijgen, maar geloof me, daar heb je later des te meer aan.

Ik had een huisgenootje die bij het minste of geringste haar handje ophield bij haar ouders en dan weer een zak geld meekreeg. Nu ze moet werken heeft ze het zooooo zwaar. Omdat ze niet gewend is om te werken voor haar geld.



Op kamers wonen is meer dan alleen maar niet bij je ouders wonen. Het iz zoveel meer waard! En al moet je er een hoop voor doen en vooral voor laten, je zal er geen spijt van krijgen!
Alle reacties Link kopieren
Het is misschien niet helemaal hetzelfde, maar ik woon dus samen terwijl ik nog studeer (dus een huurhuisje ipv kamer). Mijn vriend betaalt de huur en meeste vaste lasten en ik de boodschappen etc. Eerst betaalde ik meer, maar sinds hij een vaste baan heeft betaalt hij meer.

Hij heeft echter een studieschuld van 13.000 euro, niet door het lenen, maar om een andere reden (die ik hier niet wil noemen). En dat is geen lekker gevoel.

Ik werk heel veel bij mijn huidige studie (bij mijn vorige studie ging dit écht niet, elke dag van 7 tot 7 weg en werken int weekend), dus nu zou ik eventueel wel op kamers alles zelf kunnen betalen. Lenen is voor mij echt de laatste uitweg.

Je moet ook qua uitgaven priotirteiten stellen, eerst de vaste lasten en eten, dan pas uitgaan, vakanties etc. Ook moet je niet gaan lenen omdat je vriendje ver weg woont. Doordeweeks werken (horeca bijv.) kan ook. En hij kan ook naar jouw kamer komen terwijl jij dan bijv. alleen de zaterdag werkt. Voor op kamers gaan zul je nu eenmaal wat dingen op moeten geven. Toen ik nog heel veel naar college moest en veel werkte zag ik mijn vriendje ook amper, maar lenen no way (het is ook uit met dat vriendje, zou het achteraf ook erg gevonden hebben als ik was gaan lenen om hem dan op zaterdag te kunnen zien).



Je moet er ook rekening mee houden dat wanneer je om de een of andere reden je studie niet af zou maken, je nog veel meer geld moet terugbetalen.



Maar als je het met werken (en misschien een klein bedrag lenen) kan bekostigen en je vind het leuk, is op kamers gaan een hele ervaring. Leuke (zelfstandig zijn, vrijheid) en minder leuke (geldstress, het huishouden).



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Wat me direct opviel: je loon. Zoek een ander baantje!!!! Op deze manier wordt het natuurlijk wel heel moeilijk om niet te lenen. Zelf kreeg/krijg ik geen aanvullende beurs of ondersteuning van mijn ouders, maar heb ik gelukkig niet veel hoeven lenen. Als ik je loon zie zou ik daar een uur of 4 voor werken. En echt niet de hele dag:o



Wat ik verder niet snap: wil je gewoon helemaal niet gaan werken door het jaar heen? Je kunt toch één/twee avonden in de week werken? Vaak heb je ook wel één dag in de week geen college's. Dan kun je mooi een dag aan de slag. En het weekend: je zult moeten kiezen lijkt me. Ik snap dat je geen schuld wilt, maar als je ook niet wilt werken wordt dat wel heel moeilijk. Wat dacht je van een zaterdagbaantje? Dan kun je eind van de middag/avond naar je vriend en daar zondags blijven.
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
Even over dat lenen;



mijn man heeft 6 jaar lang het maximale bedrag geleend (hij kreeg ook een maximale aanvullende beurs trouwens), totale schuld geloof ik zo'n 35.000 gulden. Hij betaalt nu 90 euro per maand. En echt, daar merken we he-le-maal niks van.
Alle reacties Link kopieren
je kan makkelijk in korte tijd veel geld verdienen door mee te doen aan marktonderzoeken. dat deed ik er in mn studietijd ook veel naast. vaak is het beetje saai (bijv. reclames over shampoo beoordelen) maar soms ook superleuk. In ieder geval verdien je daarmee vaak in 2 uurtjes wat je nu op een dag verdient. Het is meestal in de randstad, weet niet waar je woont? maar kijk op www.respondenten.nl, http://www.dmeselectmarketing.nl, www.probitas.nl, www.vwo-fieldwork.nl, of google het eens. Schrijf je overal in en klaar! En zoek anders een vast baantje bijv. bij een callcenter. Mijn broer doet hbo en werkt 12 uur per week, in shifts van 4 uur. Kan in weekend en 's avonds.
Ja, je loon is wel vreselijk laag, daar zou ik echt iets anders voor gaan zoeken. Een vriendin van mij heeft een studiegerelateerde bijbaan, 3 dagen in de week en verdient per maand 1000 euro. Ik heb ook een studiegerelateerde bijbaan en met een beetje geluk verdien ik daarmee 91 euro in 4 uur. Wat jij nu verdient verdiende ik toen ik 15 was geloof ik, lijkt me echt een beetje zonde!
Alle reacties Link kopieren
Sterretje, je komt op mij een beetje onvolwassen over: ik wil wel op kamers, maar heb geen centjes. Ik wil wel werken maar kan niet omdat ik mijn vriend dan weinig zie... en ik wil niet teveel lenen. JA HALLO!!!!! dat kan dus allemaal niet. Kom op man, iedere student werkt erbij, het is toch van de gekke dat je niet kunt werken omdat je je vriend wil zien? GROW UP!!! en handen uit de mouwen en werken!
Alle reacties Link kopieren
Trouwens: misschien moet je het boek "lelijk" eens gaan lezen. Dit gaat onder andere over een  meisje dat dag en nacht werkt en echt maar een paar uur slaapt, om haar droom te verwezenlijken. Oke, dit is het andere uiterste, maar zoals jij overkomjt is het echt heel erg verwend. En ja, 400/500 euro lenen vind ik heel erg veel.............
Alle reacties Link kopieren
Sterretje, je komt op mij een beetje onvolwassen over: ik wil wel op kamers, maar heb geen centjes. Ik wil wel werken maar kan niet omdat ik mijn vriend dan weinig zie... en ik wil niet teveel lenen. JA HALLO!!!!! dat kan dus allemaal niet. Kom op man, iedere student werkt erbij, het is toch van de gekke dat je niet kunt werken omdat je je vriend wil zien? GROW UP!!! en handen uit de mouwen en werken!




Nou helemaal mee eens.

Zoek gelijk een andere baan waar je niet zo belachelijk weinig verdient. Ik ken niemand die tijdens zn studie een baantje met zo'n laag inkomen had!
Alle reacties Link kopieren
Eens met roermondse.

Sterretje wil op kamers, maar wil er maar weinig voor doen. Liever niet (te veel) lenen, want dat is eng. Niet werken in het weekend, want dan wil ze naar haar vriendje.
Ze houdt 30 euro over per maand en dat is te weinig om leuke dingen te doen. Tja....

Ik wil, ik wil, ik wil! Maar ik wil er niets extra's voor doen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven